Kokosowa kostka bez pieczenia

 

kokosowa kostka

 

Dziś będzie na blogu kokosowo, czekoladowo i kawowo jednocześnie.

I oczywiście bardzo smacznie 🙂

Zapraszam na kokosową kostkę bez pieczenia.

Na herbatnikach, z biszkoptami maczanymi w kawie, z lekkim i nie za słodkim kremem budyniowym z dodatkiem likieru kokosowego.

Ja tu użyłam kupny likier kokosowy, ale możecie zrobić sobie jego domową wersję – nie pożałujecie, bo jest pyszna.

Jeśli się obawiacie alkoholu, to możecie użyć likier kokosowy barmański – taki bez alko 😆

Biszkopty zamiast zwykłą kawą możecie nasączyć w kawie zbożowej.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na kokosowe ciasta, oraz na pyszne ciasta bez pieczenia 🙂

 

ciasto 3-bit z czekoladą i wiórkami kokosowymi kremowe ciasto z kokosem bez pieczenia
 

ciasto kokosowe bez pieczenia ciasto z kremem budyniowym i kokosową pianką
 

ciasto kokosowe bez pieczenia ciasto 3-bit kokosowy
 

Kokosowa kostka bez pieczenia – przepis do druku

 

Kokosowa kostka bez pieczenia

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 30
Składniki
spód:
  • około 280 g herbatników
  • 200 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
krem budyniowo-kokosowy:
  • 2 budynie śmietankowe - po 40 g każdy
  • 700 ml mleka
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 ml likieru kokosowego
wierzch:
  • około 200 g podłużnych biszkoptów
  • szklanka ostudzonej kawy
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • czubata łyżka cukru pudru - lub do smaku
  • wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie
  1. W rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aby się rozpuściła - odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  2. Formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na dnie ułóż pojedynczą warstwę herbatników.
  4. Wyłóż na herbatniki rozpuszczoną czekoladę i delikatnie rozprowadź po ciastkach.
  5. Ułóż drugą warstwę herbatników i lekko je dociśnij.
  6. Z 700 ml mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj razem z cukrem.
  7. W odlanym mleku rozpuść obydwa budynie, dodaj do gotującego się mleka i mieszaj aż budyń zgęstnieje.
  8. Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, tak aby go dotykała - ostudź do temperatury pokojowej.
  9. W misie miksera utrzyj na wysokich obrotach miękkie masło - miksuj z 10 minut, a potem zacznij po łyżce dodawać budyń.
  10. Na koniec wlej likier kokosowy i krótko zmiksuj.
  11. Wyłóż krem budyniowy na wierzch herbatników.
  12. Biszkopty zamaczaj w kawie i układaj na wierzchu kremu budyniowego.
  13. Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.
  14. Jeśli chcesz to dodaj więcej cukru do bitej śmietany.
  15. Wyłóż krem na wierzch biszkoptów.
  16. Na koniec posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
  17. Schłódź w lodówce - najlepiej przez noc - tak aby herbatniki zmiękły.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 290 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 24 g Białka: 6 g