Przepis na kokosową kostkę bez pieczenia na herbatnikach

kokosowa kostka


Zapraszam na ciasto kokosowa kostka bez pieczenia.

Dziś będzie na blogu bardzo kokosowo, czekoladowo i kawowo jednocześnie.

I oczywiście bardzo smacznie :)

Przygotowałam ciasto idealne dla mnie!

Na herbatnikach, z biszkoptami maczanymi w kawie, z lekkim i nie za słodkim kremem budyniowym z dodatkiem likieru kokosowego.

Ja tu użyłam kupny likier kokosowy, ale możecie zrobić sobie jego domową wersję – nie pożałujecie, bo jest pyszna.

Jeśli się obawiacie alkoholu, to możecie użyć likier kokosowy barmański – taki bez alko 😆

Biszkopty zamiast zwykłą kawą możecie nasączyć w kawie zbożowej. Wtedy ciasto mogą też zjeść dzieci.

Jak zrobić kokosową kostkę?

Zaczynacie od ułożenia w foremce warstwy biszkoptów, na nie wylewacie rozpuszczoną czekoladę, dokładnie ją rozsmarowujecie i przykrywacie drugą warstwą ciastek.

Przygotowujcie krem budyniowy i wykładacie go na ciastka.

Na kremie układacie biszkopty zamoczone w kawie, a na nie krem z bitej śmietany i serka mascarpone.

Ciasto schładzacie kilka godzin w lodówce.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na kokosowe ciasta, oraz na pyszne ciasta bez pieczenia :)


PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ciasto 3-bit z czekoladą i wiórkami kokosowymi kremowe ciasto z kokosem bez pieczenia

 

ciasto kokosowe bez pieczenia ciasto z kremem budyniowym i kokosową pianką

 

ciasto kokosowe bez pieczenia ciasto 3-bit kokosowy

Kokosowa kostka bez pieczenia – przepis do druku

kokosowa kostka

Kokosowa kostka bez pieczenia

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym i biszkoptami w kawie.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 290 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.

Składniki
  

spód:

krem budyniowo-kokosowy:

wierzch:

Instrukcja
 

  • W rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aby się rozpuściła - odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie ułóż pojedynczą warstwę herbatników.
  • Wyłóż na herbatniki rozpuszczoną czekoladę i delikatnie rozprowadź po ciastkach.
  • Ułóż drugą warstwę herbatników i lekko je dociśnij.
  • Z 700 ml mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj razem z cukrem.
  • W odlanym mleku rozpuść obydwa budynie, dodaj do gotującego się mleka i mieszaj aż budyń zgęstnieje.
  • Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, tak aby go dotykała - ostudź do temperatury pokojowej.
  • W misie miksera utrzyj na wysokich obrotach miękkie masło - miksuj z 10 minut, a potem zacznij po łyżce dodawać budyń.
  • Na koniec wlej likier kokosowy i krótko zmiksuj.
  • Wyłóż krem budyniowy na wierzch herbatników.
  • Biszkopty zamaczaj w kawie i układaj na wierzchu kremu budyniowego.
  • Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.
  • Jeśli chcesz to dodaj więcej cukru do bitej śmietany.
  • Wyłóż krem na wierzch biszkoptów.
  • Na koniec posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
  • Schłódź w lodówce - najlepiej przez noc - tak aby herbatniki zmiękły.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 290kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny