kokosowa kostka

Przepis na kokosową kostkę bez pieczenia na herbatnikach

Dziś u mnie kokosowa kostka bez pieczenia, czyli pyszne ciasto na herbatnikach z lekkim kokosowym kremem i bitą śmietaną. To cudne ciasto możecie przygotować nawet na specjalne okazje, bo wspaniale się prezentuje i smakuje każdemu. Gorąco polecam!

ciasto 3-bit z czekoladą i wiórkami kokosowymi

Kokosowa kostka bez pieczenia przepis krok po kroku

Już dziś przygotuj to niezwykle pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia i zaskocz wszystkich jego wspaniałym smakiem.

kokosowa kostka

Kokosowa kostka bez pieczenia przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym i biszkoptami w kawie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 290 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na spód do ciasta kokosowego

składniki na krem budyniowo-kokosowy:

  • 2 budynie śmietankowe ( – po 40 g każdy)
  • 700 ml mleka
  • 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
  • 200 g masła (miękkiego )
  • 100 ml likieru kokosowego

składniki na wierzch do ciasta kokosowego

Instrukcja
 

Jak zrobić kokosową kostkę bez pieczenia

  • W rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aby się rozpuściła – odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
    200 ml śmietany kremówki, 200 g mlecznej
  • Formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie ułóż pojedynczą warstwę herbatników.
    280 g herbatników
  • Wyłóż na herbatniki rozpuszczoną czekoladę i delikatnie rozprowadź po ciastkach.
  • Ułóż drugą warstwę herbatników i lekko je dociśnij.
  • Z 700 ml mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj razem z cukrem.
    700 ml mleka, 50 g cukru
  • W odlanym mleku rozpuść obydwa budynie, dodaj do gotującego się mleka i mieszaj aż budyń zgęstnieje.
    2 budynie śmietankowe
  • Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, tak aby go dotykała – ostudź do temperatury pokojowej.
  • W misie miksera utrzyj na wysokich obrotach miękkie masło – miksuj z 10 minut, a potem zacznij po łyżce dodawać budyń.
    200 g masła
  • Na koniec wlej likier kokosowy i krótko zmiksuj.
    100 ml likieru kokosowego
  • Wyłóż krem budyniowy na wierzch herbatników.
  • Biszkopty zamaczaj w kawie i układaj na wierzchu kremu budyniowego.
    200 g biszkoptów, 250 ml kawy
  • Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.
    500 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka cukru pudru
  • Jeśli chcesz to dodaj więcej cukru do bitej śmietany.
    125 g serka mascarpone
  • Wyłóż krem na wierzch biszkoptów.
  • Na koniec posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
    wiórki kokosowe
  • Schłodź w lodówce – najlepiej przez noc – tak aby herbatniki zmiękły.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 290kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe kokosowe ciasto bez pieczenia, kokosowe ciasto na zimno
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

<kremowe ciasto z kokosem bez pieczenia

Kokosowe ciasto bez pieczenia – uwagi

Zapraszam na ciasto kokosowa kostka bez pieczenia.

Dziś będzie na blogu bardzo kokosowo, czekoladowo i kawowo jednocześnie.

I oczywiście bardzo smacznie :)

Przygotowałam ciasto idealne dla mnie!

Na herbatnikach, z biszkoptami maczanymi w kawie, z lekkim i nie za słodkim kremem budyniowym z dodatkiem likieru kokosowego.

Ja tu użyłam kupny likier kokosowy, ale możecie zrobić sobie jego domową wersję – nie pożałujecie, bo jest pyszna.

Jeśli się obawiacie alkoholu, to możecie użyć likier kokosowy barmański – taki bez alko 😆

Biszkopty zamiast zwykłą kawą możecie nasączyć w kawie zbożowej. Wtedy ciasto mogą też zjeść dzieci.

ciasto kokosowe bez pieczenia

Jak zrobić kokosową kostkę – wskazówki

Zaczynacie od ułożenia w foremce warstwy herbatników, na nie wylewacie rozpuszczoną czekoladę, dokładnie ją rozsmarowujecie i przykrywacie drugą warstwą ciastek.

Przygotowujcie krem budyniowy i wykładacie go na ciastka.

Krem budyniowy jest zmiksowany z masłem. Jak przy wszystkich kremach opartych na maśle, ważne jest aby produkty były w podobnej temperaturze.

Inaczej krem może się zwarzyć!

Najpierw przygotujcie budyń i go ostudźcie w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło porządnie zmiksujcie – ja miksuję nawet z 10 minut – aż masło zrobi się prawie białe w kolorze. Dopiero wtedy zaczynam dodawać po łyżce budyń.

Mimo wszystko czasami zdarza się, że krem maślany i tak się zwarzy.

ciasto z kremem budyniowym i kokosową pianką

Jak uratować zwarzony krem?

Gdy krem maślany się zważy, to możecie spróbować go uratować – ustawcie na kuchence garnek z wodą na dnie i ją zagotujcie. Miskę z kremem postawcie na garnku i podgrzewajcie krem jednocześnie go miksując. Krem po podgrzaniu przez parę wodną powinien odzyskać właściwą konsystencję.

Jeśli to jednak nie pomoże, to niestety koniecznie się może okazać przygotowanie kolejnej porcji kremu :(

Na kremie układacie biszkopty zamoczone w kawie, a na nie krem z bitej śmietany i serka mascarpone.

Ciasto kokosowe bez pieczenia  trzeba jeszcze schłodzić w lodówce przez kilka godzin (a nawet najlepiej przez noc). Wtedy herbatniki i biszkopty lekko zmiękną od kremu i kostka kokosowa będzie się łatwo kroić.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na kokosowe ciasta, oraz na pyszne ciasta bez pieczenia :)

ciasto kokosowe bez pieczenia
ciasto 3-bit kokosowy

 

 

Polecane przepisy na ciasta warstwowe z kremem

Koniecznie wypróbujcie inne moje pyszne przepisy na ciasta idealne na imprezy i święta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: