Przepis na kokosową kostkę bez pieczenia na herbatnikach
Zapraszam na ciasto kokosowa kostka bez pieczenia.
Dziś będzie na blogu bardzo kokosowo, czekoladowo i kawowo jednocześnie.
I oczywiście bardzo smacznie :)
Przygotowałam ciasto idealne dla mnie!
Na herbatnikach, z biszkoptami maczanymi w kawie, z lekkim i nie za słodkim kremem budyniowym z dodatkiem likieru kokosowego.
Ja tu użyłam kupny likier kokosowy, ale możecie zrobić sobie jego domową wersję – nie pożałujecie, bo jest pyszna.
Jeśli się obawiacie alkoholu, to możecie użyć likier kokosowy barmański – taki bez alko 😆
Biszkopty zamiast zwykłą kawą możecie nasączyć w kawie zbożowej. Wtedy ciasto mogą też zjeść dzieci.
Jak zrobić kokosową kostkę?
Zaczynacie od ułożenia w foremce warstwy herbatników, na nie wylewacie rozpuszczoną czekoladę, dokładnie ją rozsmarowujecie i przykrywacie drugą warstwą ciastek.
Przygotowujcie krem budyniowy i wykładacie go na ciastka.
Krem budyniowy jest zmiksowany z masłem. Jak przy wszystkich kremach opartych na maśle, ważne jest aby produkty były w podobnej temperaturze.
Inaczej krem może się zwarzyć!
Najpierw przygotujcie budyń i go ostudźcie w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło porządnie zmiksujcie – ja miksuję nawet z 10 minut – aż masło zrobi się prawie białe w kolorze. Dopiero wtedy zaczynam dodawać po łyżce budyń.
Mimo wszystko czasami zdarza się, że krem maślany i tak się zwarzy.
Wtedy możecie spróbować go uratować – ustawcie na kuchence garnek z wodą na dnie i ją zagotujcie. Miskę z kremem postawcie na garnku i podgrzewajcie krem jednocześnie go miksując. Krem po podgrzaniu przez parę wodną powinien odzyskać właściwą konsystencję.
Jeśli to jednak nie pomoże, to niestety koniecznie się może okazać przygotowanie kolejnej porcji kremu :(
Na kremie układacie biszkopty zamoczone w kawie, a na nie krem z bitej śmietany i serka mascarpone.
Ciasto kokosowe bez pieczenia trzeba jeszcze schłodzić w lodówce przez kilka godzin (a nawet najlepiej przez noc). Wtedy herbatniki i biszkopty lekko zmiękną od kremu i kostka kokosowa będzie się łatwo kroić.
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na kokosowe ciasta, oraz na pyszne ciasta bez pieczenia :)
Kokosowa kostka bez pieczenia – przepis do druku

Kokosowa kostka bez pieczenia
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
spód:
- 280 g herbatników mniej więcej
- 200 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
krem budyniowo-kokosowy:
wierzch:
- 200 g biszkoptów użyłam podłużne
- 1 szklanka kawy ostudzonej - może być lekko posłodzona
- 500 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
- 125 g serka mascarpone zimnego
- 1 łyżka cukru pudru - lub do smaku
- wiórki kokosowe do posypania
Instrukcja
- W rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aby się rozpuściła - odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.200 ml śmietany kremówki, 200 g mlecznej
- Formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż pojedynczą warstwę herbatników.280 g herbatników
- Wyłóż na herbatniki rozpuszczoną czekoladę i delikatnie rozprowadź po ciastkach.
- Ułóż drugą warstwę herbatników i lekko je dociśnij.
- Z 700 ml mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj razem z cukrem.700 ml mleka, 50 g cukru
- W odlanym mleku rozpuść obydwa budynie, dodaj do gotującego się mleka i mieszaj aż budyń zgęstnieje.2 budynie śmietankowe
- Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, tak aby go dotykała - ostudź do temperatury pokojowej.
- W misie miksera utrzyj na wysokich obrotach miękkie masło - miksuj z 10 minut, a potem zacznij po łyżce dodawać budyń.200 g masła
- Na koniec wlej likier kokosowy i krótko zmiksuj.100 ml likieru kokosowego
- Wyłóż krem budyniowy na wierzch herbatników.
- Biszkopty zamaczaj w kawie i układaj na wierzchu kremu budyniowego.200 g biszkoptów, 1 szklanka kawy
- Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.500 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Jeśli chcesz to dodaj więcej cukru do bitej śmietany.125 g serka mascarpone
- Wyłóż krem na wierzch biszkoptów.
- Na koniec posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.wiórki kokosowe
- Schłodź w lodówce - najlepiej przez noc - tak aby herbatniki zmiękły.