Kokosowa kostka bez pieczenia
Dziś będzie na blogu kokosowo, czekoladowo i kawowo jednocześnie.
I oczywiście bardzo smacznie :)
Zapraszam na kokosową kostkę bez pieczenia.
Na herbatnikach, z biszkoptami maczanymi w kawie, z lekkim i nie za słodkim kremem budyniowym z dodatkiem likieru kokosowego.
Ja tu użyłam kupny likier kokosowy, ale możecie zrobić sobie jego domową wersję – nie pożałujecie, bo jest pyszna.
Jeśli się obawiacie alkoholu, to możecie użyć likier kokosowy barmański – taki bez alko 😆
Biszkopty zamiast zwykłą kawą możecie nasączyć w kawie zbożowej.
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na kokosowe ciasta, oraz na pyszne ciasta bez pieczenia :)






Kokosowa kostka bez pieczenia – przepis do druku

Kokosowa kostka bez pieczenia
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
spód:
- około 280 g herbatników
- 200 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
krem budyniowo-kokosowy:
- 2 budynie śmietankowe - po 40 g każdy
- 700 ml mleka
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 200 g miękkiego masła
- 100 ml likieru kokosowego
wierzch:
- około 200 g podłużnych biszkoptów
- szklanka ostudzonej kawy
- 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 125 g serka mascarpone
- czubata łyżka cukru pudru - lub do smaku
- wiórki kokosowe do posypania
Instrukcja
- W rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aby się rozpuściła - odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż pojedynczą warstwę herbatników.
- Wyłóż na herbatniki rozpuszczoną czekoladę i delikatnie rozprowadź po ciastkach.
- Ułóż drugą warstwę herbatników i lekko je dociśnij.
- Z 700 ml mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj razem z cukrem.
- W odlanym mleku rozpuść obydwa budynie, dodaj do gotującego się mleka i mieszaj aż budyń zgęstnieje.
- Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, tak aby go dotykała - ostudź do temperatury pokojowej.
- W misie miksera utrzyj na wysokich obrotach miękkie masło - miksuj z 10 minut, a potem zacznij po łyżce dodawać budyń.
- Na koniec wlej likier kokosowy i krótko zmiksuj.
- Wyłóż krem budyniowy na wierzch herbatników.
- Biszkopty zamaczaj w kawie i układaj na wierzchu kremu budyniowego.
- Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.
- Jeśli chcesz to dodaj więcej cukru do bitej śmietany.
- Wyłóż krem na wierzch biszkoptów.
- Na koniec posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
- Schłódź w lodówce - najlepiej przez noc - tak aby herbatniki zmiękły.
Składniki Odżywcze
Porcja: 100gKalorie: 290kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Pyszności <3
Dziękuję :)