Przepis na czekoladowe ciasto z musem z czarnej porzeczki

wpis sponsorowany

kostka czarna porzeczka

Wiem, że bardzo lubicie przekładane ciasta z kremem, dlatego dziś mam dla was rewelacyjny przepis na takie właśnie ciasto.

Zapraszam na czekoladową kostkę czarną porzeczkę.

Muszę przyznać, że to ciasto wyjątkowo mi smakowało i znikło bardzo szybko.

A co my tu mamy?

Po pierwsze – lekki kakaowy biszkopt, który dodatkowo nasączyłam herbatą.

Po drugie – mocno czekoladowy krem na gorzkiej czekoladzie.

Po trzecie – przepyszny delikatny i lekko kwaskowaty mus z czarnej porzeczki.

I po czwarte – galaretka z czarną porzeczką.

Całość smakuje obłędnie!

To połączenie czekolady i czarnej porzeczki to strzał w 10!

Do przygotowania warstw porzeczkowych użyłam nowości od Stovit – dżemu Bio z czarną porzeczką i cukrem trzcicnowym.

Ten dżem sprawdził się tu doskonale!

Koniecznie zróbcie to czekoladowe ciasto z musem porzeczkowym.

Jestem przekonana, ze kostka czarna porzeczka zasmakuje każdemu!

A jeśli lubicie takie czekoladowe ciasta z kremem, to wypróbujcie również przepis na ciasto kinder pingui, czekoladowo-śliwkowy kopiec kreta albo na roladę tiramisu.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.78 z 9 ocen
Postaw mi kawę
czekoladowe ciasto z porzeczką i galaretką
kostka porzeczkowa z musem i kremem czekoladowym
biszkoptowe ciasto kremem czekoladowym i musem porzeczkowym
przekładane czekoladowe ciasto z musem porzeczkowym
ciasto czarna porzeczka z czekoladą
ciasto czekoladowo-porzeczkowe

Kostka czarna porzeczka przepis do druku

kostka czarna porzeczka

Kostka czarna porzeczka

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne czekoladowe ciasto z musem z czarnej porzeczki.
4.78 z 9 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 10 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.

Składniki

biszkopt czekoladowy

krem czekoladowy

mus porzeczkowy

  • 1 opakowanie galeretki użyłam borówkową
  • 250 ml wody wrzącej – do galaretki
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki użyłam Stovit Bio z cukrem trzcinowym – 200 g
  • 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej – użyłam 30%

wierzch

  • 1 opakowanie galaretki użyłam borówkową
  • 300 ml wody wrzącej – do galaretki
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki użyłam Stovit Bio z cukrem trzcinowym – 200 g

Instrukcja
 

biszkopt czekoladowy

  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i bardzo gęstą masę.
    2 białka, 100 g cukru
    jak zrobić biszkopt
  • Mąkę przesiej razem z kakao przez sito.
    70 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao
    jak zrobić biszkopt czekoladowy
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i bardzo delikatnie wymieszaj – łyżką, albo na najniższych obrotach miksera.
    2 żółtka
    jak zrobić biszkopt
  • Dodaj mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj łyżką.
    jak zrobić biszkopt kakaowy
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
    jak upiec biszkopt
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 10 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź.
  • Ja dodatkowo po ostudzeniu nasączyłam ciasto herbatą – można też użyć wodę z cukrem i sokiem z cytryny.

krem czekoladowy

  • Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy zacznie się gotować zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj do śmietany połamaną czekoladę – mieszaj do rozpuszczenia.
    250 ml śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady
    jak rozpuścić czekoladę na polewę
  • Lekko przestudź czekoladę.
  • Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem.
    250 g mascarpone
    jak zrobić krem czekoladowy
  • Sprawdź smak kremu – jeśli jest dla ciebie zbyt gorzki, to dodaj do smaku cukier puder i zmiksuj dokładnie. Ja nie dodawałam cukru, bo lubię taki bardziej gorzki krem.
    cukier puder
  • Wyłóż krem na wierzch biszkoptu i schowaj foremkę do lodówki na czas przygotowania musu.
    krem czekoladowy

mus porzeczkowy

  • Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie.
    1 opakowanie galeretki, 250 ml wody
  • Dodaj do niej około 200 g dżemu z czarnej porzeczki i wymieszaj.
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta i puszysta.
    500 ml śmietany kremówki
    ubijanie śmietany kremówki
  • Dodaj lekko tężejącą galaretkę z dżemem i delikatnie wymieszaj.
    jak zrobić mus z czarnej porzeczki
  • Przełóż mus z porzeczki na wierzch czekoladowego kremu i schowaj foremkę do lodówki do stężenia.
    mus z czarnej porzeczki

wierzch

  • Galaretkę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
    1 opakowanie galaretki, 300 ml wody
  • Dodaj słoiczek dżemu z czarnej porzeczki od Stovit i wymieszaj.
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    jak zrobić galaretkę
  • Odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na wierzch ciasta i rozprowadź równą warstwą.
  • Ponownie wstaw ciasto do lodówki, taka by galaretka stężała.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit