Kostka czarna porzeczka
Przepis na czekoladowe ciasto z musem z czarnej porzeczki
wpis sponsorowany
Dziś u mnie ciasto kostka czarna porzeczka. Mamy tu połączenie dwóch smaków – czekoladowego i porzeczkowego. To wspaniałe ciasto z kremem czekoladowym i porzeczkowym musem smakuje wyśmienicie i doskonale się sprawdzi zarówno na weekend do kawy, jak i na specjalne okazje. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciasto z musem i kremem czekoladowym.
Spis treści
Kostka czarna porzeczka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i pyszne ciasta czekoladowe w połączeniu z owocowym musem, to koniecznie przygotuj to ciasto!
Kostka czarna porzeczka przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy do ciasta
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 70 g mąki pszennej (pół szklanki)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
składniki na krem czekoladowy do ciasta
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g mascarpone
- cukier puder (do smaku – opcjonalnie – ja nie dawałam)
składniki na mus z czarnej porzeczki do ciasta
- 1 opakowanie galeretki (użyłam borówkową)
- 250 ml wody (wrzącej – do galaretki)
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (użyłam Stovit Bio z cukrem trzcinowym – 200 g)
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
składniki na wierzch do ciasta
- 1 opakowanie galaretki (użyłam borówkową)
- 300 ml wody (wrzącej – do galaretki)
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (użyłam Stovit Bio z cukrem trzcinowym – 200 g)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta
- Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i bardzo gęstą masę.2 białka, 100 g cukru
- Mąkę przesiej razem z kakao przez sito.70 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao
- Do ubitych białek dodaj żółtka i bardzo delikatnie wymieszaj – łyżką, albo na najniższych obrotach miksera.2 żółtka
- Dodaj mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 10 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
- Ja dodatkowo po ostudzeniu nasączyłam ciasto herbatą – można też użyć wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
Jak zrobić krem czekoladowy do ciasta
- Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy zacznie się gotować zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj do śmietany połamaną czekoladę – mieszaj do rozpuszczenia.250 ml śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady
- Lekko przestudź czekoladę.
- Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem.250 g mascarpone
- Sprawdź smak kremu – jeśli jest dla ciebie zbyt gorzki, to dodaj do smaku cukier puder i zmiksuj dokładnie. Ja nie dodawałam cukru, bo lubię taki bardziej gorzki krem.cukier puder
- Wyłóż krem na wierzch biszkoptu i schowaj foremkę do lodówki na czas przygotowania musu.
Jak zrobić mus porzeczkowy do ciasta
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie.1 opakowanie galeretki, 250 ml wody
- Dodaj do niej około 200 g dżemu z czarnej porzeczki i wymieszaj.1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta i puszysta.500 ml śmietany kremówki
- Dodaj lekko tężejącą galaretkę z dżemem i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż mus z porzeczki na wierzch czekoladowego kremu i schowaj foremkę do lodówki do stężenia.
Jak udekorować ciasto z musem porzeczkowym
- Galaretkę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.1 opakowanie galaretki, 300 ml wody
- Dodaj słoiczek dżemu z czarnej porzeczki od Stovit i wymieszaj.1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- Odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
- Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na wierzch ciasta i rozprowadź równą warstwą.
- Ponownie wstaw ciasto do lodówki, taka by galaretka stężała.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z musem porzeczkowym – uwagi
Wiem, że bardzo lubicie przekładane ciasta z kremem, dlatego dziś mam dla was rewelacyjny przepis na takie właśnie ciasto.
Zapraszam na czekoladową kostkę czarną porzeczkę. Muszę przyznać, że to ciasto wyjątkowo mi smakowało i znikło bardzo szybko. A co my tu mamy?
Po pierwsze – lekki kakaowy biszkopt, który dodatkowo nasączyłam herbatą.
Po drugie – mocno czekoladowy krem na gorzkiej czekoladzie.
Po trzecie – przepyszny delikatny i lekko kwaskowaty mus z czarnej porzeczki.
I po czwarte – galaretka z czarną porzeczką.
Całość smakuje obłędnie! To połączenie czekolady i czarnej porzeczki to strzał w 10! Do przygotowania warstw porzeczkowych użyłam nowości od Stovit – dżemu Bio z czarną porzeczką i cukrem trzcinowym. Ten dżem sprawdził się tu doskonale! Koniecznie zróbcie to czekoladowe ciasto z musem porzeczkowym. Jestem przekonana, ze kostka czarna porzeczka zasmakuje każdemu!
A jeśli lubicie takie czekoladowe ciasta z kremem, to wypróbujcie również przepis na ciasto kinder pingui, czekoladowo-śliwkowy kopiec kreta albo na roladę tiramisu.
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem idealne na różne okazje, imprezy i święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym i musem z czarnej porzeczki to świetne ciasto na różne okazje. Ta kostka czekoladowa z porzeczkami prezentuje się wspaniale i rewelacyjnie smakuje. Możecie ją przygotować na większe uroczystości rodzinne, albo na święta. Taka kostka czarna porzeczka to będzie idealne ciasto na Wielkanoc i nie tylko! Jeśli lubicie czekoladowe ciasta z kremem, to to jest ciasto dla was. Mocno czekoladowy krem na gorzkiej czekoladzie wspaniale współgra z lekko kwaskowatym i lekkim musem z czarnej porzeczki, a całość uwieńczona jest pyszną galaretką z czarnej porzeczki. Spróbujcie koniecznie! Takie czekoladowe ciasto cassis jest wyborne, a do tego z przepisu przygotujecie dużą blachę ciasta. Na pewno wystarczy dla każdego. Zobaczcie mój przepis na biszkopt czekoladowy z kremem i sprawdźcie jak zrobić czekoladowe ciasto z musem z porzeczki. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, a na każdym zrobi duże wrażenie. Koniecznie zróbcie rodzinie taką kostkę porzeczkową z kremem czekoladowym. Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe oraz na ciasta z kremem. Ja wam mogę polecić między innymi ciasto caffe latte, ciasto malinową chmurkę, przepis na ciasto brzoskwiniowa fantazja, albo przepis na najlepsze ciasto świata - norweskie ciasto bezowe.
17 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowe ciasto z musem z czarnej porzeczki
Czekoladowe ciasto z czarną porzeczką
Mam pytanie…. Czy dżem wlać do gorącej galaretki ? Dotyczy to kremu
tak, dodaj do gorącej, wymieszaj i zostaw do wystudzenia
Dzień dobry,
O ile zwiększyć proporcje składników jeśli chciałabym użyć blaszki 37x25cm?
Możesz sprawdzić w przeliczarce
https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/
A czy śmietankę do kremu czekoladowego nie powinno się ubić z serkiem i dodać rozpuszczona chłodną czekoladę? Nigdy tak nie robiłam jak pw.
Tu ma powstać gęstszy krem jak ganache, a nie puszysty mus
Zrobiłam dzisiaj, wyszło przepyszne, delikatne, lekkie, mniam
Witam. Jakie byłyby proporcje, jeśli zamiast dżemu użyłabym mrożonych porzeczek do zrobienia tej warstwy porzeczkowej?
Dżemu było 200 g. Zależy jak chcesz dodać porzeczki – takie całe tylko zmiksowane, czy wcześniej podgotowane z cukrem? Staraj się aby było to też około 200 g i jeśli będą wcześniej podgotowane, to odlej nadmiar soku, albo dodaj żelatyny, aby masa się ścięła.
Dziękuję:-)
Zastanawiam się czy do kremu czekoladowego można by dodać pogniecione sucharki żeby dać takiej fajnej chrupkosci
Możesz dodać – z czasem pewnie lekko zmiękną, ale i tak będą wyczuwalne :)
Dziękuję:)
Ile kcal ma taka kostka ? Czy ktoś to obliczył z ciekawości? Z góry dziękuję za odpowiedź
Spróbuję później policzyć :)
Ciasto rewelacja!!!! Bardzo dziękuję za przepis.
Proszę bardzo :)