Przepis na czekoladowe ciasto z musem z czarnej porzeczki
wpis sponsorowany

Wiem, że bardzo lubicie przekładane ciasta z kremem, dlatego dziś mam dla was rewelacyjny przepis na takie właśnie ciasto.
Zapraszam na czekoladową kostkę czarną porzeczkę.
Muszę przyznać, że to ciasto wyjątkowo mi smakowało i znikło bardzo szybko.
A co my tu mamy?
Po pierwsze – lekki kakaowy biszkopt, który dodatkowo nasączyłam herbatą.
Po drugie – mocno czekoladowy krem na gorzkiej czekoladzie.
Po trzecie – przepyszny delikatny i lekko kwaskowaty mus z czarnej porzeczki.
I po czwarte – galaretka z czarną porzeczką.
Całość smakuje obłędnie!
To połączenie czekolady i czarnej porzeczki to strzał w 10!
Do przygotowania warstw porzeczkowych użyłam nowości od Stovit – dżemu Bio z czarną porzeczką i cukrem trzcicnowym.
Ten dżem sprawdził się tu doskonale!
Koniecznie zróbcie to czekoladowe ciasto z musem porzeczkowym.
Jestem przekonana, ze kostka czarna porzeczka zasmakuje każdemu!
A jeśli lubicie takie czekoladowe ciasta z kremem, to wypróbujcie również przepis na ciasto kinder pingui, czekoladowo-śliwkowy kopiec kreta albo na roladę tiramisu.






Kostka czarna porzeczka przepis do druku

Kostka czarna porzeczka
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
biszkopt czekoladowy
- 2 białka z jajek rozmiar L
- 2 żółtka
- 100 g cukru pół szklanki
- 70 g mąki pszennej pół szklanki
- 1 łyżka gorzkiego kakao
krem czekoladowy
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g mascarpone
- cukier puder do smaku – opcjonalnie – ja nie dawałam
mus porzeczkowy
- 1 opakowanie galeretki użyłam borówkową
- 250 ml wody wrzącej – do galaretki
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki użyłam Stovit Bio z cukrem trzcinowym – 200 g
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej – użyłam 30%
wierzch
- 1 opakowanie galaretki użyłam borówkową
- 300 ml wody wrzącej – do galaretki
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki użyłam Stovit Bio z cukrem trzcinowym – 200 g
Instrukcja
biszkopt czekoladowy
- Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i bardzo gęstą masę.2 białka, 100 g cukru
- Mąkę przesiej razem z kakao przez sito.70 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao
- Do ubitych białek dodaj żółtka i bardzo delikatnie wymieszaj – łyżką, albo na najniższych obrotach miksera.2 żółtka
- Dodaj mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 10 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
- Ja dodatkowo po ostudzeniu nasączyłam ciasto herbatą – można też użyć wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
krem czekoladowy
- Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy zacznie się gotować zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj do śmietany połamaną czekoladę – mieszaj do rozpuszczenia.250 ml śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady
- Lekko przestudź czekoladę.
- Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem.250 g mascarpone
- Sprawdź smak kremu – jeśli jest dla ciebie zbyt gorzki, to dodaj do smaku cukier puder i zmiksuj dokładnie. Ja nie dodawałam cukru, bo lubię taki bardziej gorzki krem.cukier puder
- Wyłóż krem na wierzch biszkoptu i schowaj foremkę do lodówki na czas przygotowania musu.
mus porzeczkowy
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie.1 opakowanie galeretki, 250 ml wody
- Dodaj do niej około 200 g dżemu z czarnej porzeczki i wymieszaj.1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta i puszysta.500 ml śmietany kremówki
- Dodaj lekko tężejącą galaretkę z dżemem i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż mus z porzeczki na wierzch czekoladowego kremu i schowaj foremkę do lodówki do stężenia.
wierzch
- Galaretkę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.1 opakowanie galaretki, 300 ml wody
- Dodaj słoiczek dżemu z czarnej porzeczki od Stovit i wymieszaj.1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- Odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
- Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na wierzch ciasta i rozprowadź równą warstwą.
- Ponownie wstaw ciasto do lodówki, taka by galaretka stężała.
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
