Przepis na pyszne kremowe ciasto bostońskie

ciasto z kremem i czekoladą

Kremowe ciasto z Bostonu (zwane też ciastem bostońskim), to ciasto biszkoptowe przekładane kremem budyniowym. Na koniec koniecznie polany grubą warstwą czekoladowej polewy.

Ciasto jest jak dla mnie słodkie, więc polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady – ale możecie dodać do niej łyżkę miodu, aby była troszkę słodsza.

To kremowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce – ze względu na krem.

Biszkopt ma w sobie mleko i masło nie jest więc suchy i stanie w lodówce nic mu nie szkodzi :)

Zresztą to ciasto biszkoptowe bardzo przypadło mi do gustu – jest smaczne i nie jest suche jak tradycyjne biszkopty – na pewno wykorzystam ten przepis do innych ciast :)

Zapraszam was również na inne ciasta z kremem – np. ciasto czekoladową chmurę, ciasto chałwowe z brzoskwiniami, czy też na ciasto Kukułka.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

bostońskie ciasto z kremem  kremowe ciasto bostońskie

biszkopt z kremem waniliowymi polewą czekoladową  biszkopt z kremem i czekoladą

ciasto z kremem i czekoladą  kremowe ciasto z bostonu

Kremowe ciasto z Bostonu przepis do druku

kremowe ciasto

Kremowe ciasto z Bostonu

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto biszkoptowe przekładane kremem budyniowym i oblane polewą czekoladową.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 20
Kalorie 283 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o średnicy około 22 cm.

Składniki

biszkopt:

  • 190 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 85 g masła miękkiego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka rozmiar L
  • 300 g cukru (1,5 szklanki)

krem:

  • 500 ml słodkiej śmietanki 12 % (można też zmieszać 1 szklankę mleka z jedną szklanką śmietany kremówki)
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru (1/4 szklanki)
  • 30 g mąki pszennej 2 łyżki
  • 60 g masła (4 łyżki)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

polewa:

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą puszystą masę.
  • W tym czasie zagotuj w rondelku mleko z masłem.
  • Wlej gorące mleko małym strumieniem do masy jajecznej i wolno miksuj.
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy jajecznej - krótko zmiksuj.
  • Przygotuj dwie foremki o średnicy 22 cm - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp mąką.
  • Przelej ciasto do foremek - mniej więcej po równo.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra-dół) przez około pół godziny - do suchego patyczka - ostudź.

krem:

  • Śmietankę zagotuj.
  • W tym czasie zmiksuj żółtka z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder będzie szybciej :)), dodaj mąkę i zmieszaj.
  • Wlej około pół szklanki gorącej śmietanki do masy z żółtkami i zmiksuj.
  • Przelej całość do reszty śmietanki i gotuj aż masa będzie gęsta - uważaj aby nie przypalić.
  • Dodaj wanilię i masło - dokładnie wymieszaj.
  • Aby się pozbyć ewentualnych grudek przelej krem przez gęste sito.
  • Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
  • Schłodzonym kremem przełóż ciasta biszkoptowe.
  • Śmietanę kremówkę zagotuj.
  • Dodaj do niej połamaną czekoladę i opcjonalnie miód - wymieszaj do rozpuszczenia.
  • Polej ciasto polewą.
  • Ciasto przechowuj w lodówce.

Notatki

Krem możesz przygotować dzień wcześniej i przechować go przykrytego folią w lodówce. Ciasto też można upiec wcześniej.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 283kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 15gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.