Kremowe ciasto z Bostonu

 

ciasto z kremem i czekoladą

 

Kremowe ciasto z Bostonu (zwane też ciastem bostońskim), to ciasto biszkoptowe przekładane kremem budyniowym, a na koniec koniecznie polany grubą warstwą czekoladowej polewy.

Ciasto jest jak dla mnie słodkie, więc polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady – ale możecie dodać do niej łyżkę miodu, aby była troszkę słodsza.

To kremowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce – ze względu na krem.

Biszkopt ma w sobie mleko i masło nie jest więc suchy i stanie w lodówce nic mu nie szkodzi 🙂

Zresztą to ciasto biszkoptowe bardzo przypadło mi do gustu – jest smaczne i nie jest suche jak tradycyjne biszkopty – na pewno wykorzystam ten przepis do innych ciast 🙂

Zapraszam was również na inne ciasta z kremem – np. ciasto czekoladową chmurę, ciasto chałwowe z brzoskwiniami, czy też na ciasto Kukułka.

 

bostońskie ciasto z kremem  kremowe ciasto bostońskie
 

biszkopt z kremem waniliowymi polewą czekoladową  biszkopt z kremem i czekoladą
 

ciasto z kremem i czekoladą  kremowe ciasto z bostonu

Przepis do druku

Kremowe ciasto z Bostonu

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o średnicy około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
biszkopt:
  • 190 g (1 i ⅓ szklanki) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 ml (3/4 szklanki) mleka
  • 85 g masła
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
krem:
  • 500 ml słodkiej śmietanki 12 % (można też zmieszać 1 szklankę mleka z jedną szklanką śmietany kremówki)
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
  • 60 g (4 łyżki) masła
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
polewa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą puszystą masę.
  2. W tym czasie zagotuj w rondelku mleko z masłem.
  3. Wlej gorące mleko małym strumieniem do masy jajecznej i wolno miksuj.
  4. Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy jajecznej - krótko zmiksuj.
  5. Przygotuj dwie foremki o średnicy 22 cm - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp mąką.
  6. Przelej ciasto do foremek - mniej więcej po równo.
  7. Piecz w 160 stopniach (tryb góra-dół) przez około pół godziny - do suchego patyczka - ostudź.
krem:
  1. Śmietankę zagotuj.
  2. W tym czasie zmiksuj żółtka z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder będzie szybciej :)), dodaj mąkę i zmieszaj.
  3. Wlej około pół szklanki gorącej śmietanki do masy z żółtkami i zmiksuj.
  4. Przelej całość do reszty śmietanki i gotuj aż masa będzie gęsta - uważaj aby nie przypalić.
  5. Dodaj wanilię i masło - dokładnie wymieszaj.
  6. Aby się pozbyć ewentualnych grudek przelej krem przez gęste sito.
  7. Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
  8. Schłodzonym kremem przełóż ciasta biszkoptowe.
  9. Śmietanę kremówkę zagotuj.
  10. Dodaj do niej połamaną czekoladę i opcjonalnie miód - wymieszaj do rozpuszczenia.
  11. Polej ciasto polewą.
  12. Ciasto przechowuj w lodówce.
Notatki
Krem możesz przygotować dzień wcześniej i przechować go przykrytego folią w lodówce. Ciasto też można upiec wcześniej.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 283 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 33 g Błonnik: 0,3 g Białka: 5 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.