Przepis na pyszne kremowe ciasto bostońskie
Kremowe ciasto z Bostonu (zwane też ciastem bostońskim), to ciasto biszkoptowe przekładane kremem budyniowym. Na koniec koniecznie polany grubą warstwą czekoladowej polewy.
Ciasto jest jak dla mnie słodkie, więc polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady – ale możecie dodać do niej łyżkę miodu, aby była troszkę słodsza.
To kremowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce – ze względu na krem.
Biszkopt ma w sobie mleko i masło nie jest więc suchy i stanie w lodówce nic mu nie szkodzi :)
Zresztą to ciasto biszkoptowe bardzo przypadło mi do gustu – jest smaczne i nie jest suche jak tradycyjne biszkopty – na pewno wykorzystam ten przepis do innych ciast :)
Zapraszam was również na inne ciasta z kremem – np. ciasto czekoladową chmurę, ciasto chałwowe z brzoskwiniami, czy też na ciasto Kukułka.






Kremowe ciasto z Bostonu przepis do druku

Kremowe ciasto z Bostonu
Wyposażenie
- Przepis na formę o średnicy około 22 cm.
Składniki
biszkopt:
- 190 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 ml mleka (3/4 szklanki)
- 85 g masła miękkiego
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka rozmiar L
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
krem:
- 500 ml słodkiej śmietanki 12 % (można też zmieszać 1 szklankę mleka z jedną szklanką śmietany kremówki)
- 6 żółtek
- 100 g cukru (1/4 szklanki)
- 30 g mąki pszennej 2 łyżki
- 60 g masła (4 łyżki)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
polewa:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu opcjonalnie
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą puszystą masę.
- W tym czasie zagotuj w rondelku mleko z masłem.
- Wlej gorące mleko małym strumieniem do masy jajecznej i wolno miksuj.
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy jajecznej - krótko zmiksuj.
- Przygotuj dwie foremki o średnicy 22 cm - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp mąką.
- Przelej ciasto do foremek - mniej więcej po równo.
- Piecz w 160 stopniach (tryb góra-dół) przez około pół godziny - do suchego patyczka - ostudź.
krem:
- Śmietankę zagotuj.
- W tym czasie zmiksuj żółtka z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder będzie szybciej :)), dodaj mąkę i zmieszaj.
- Wlej około pół szklanki gorącej śmietanki do masy z żółtkami i zmiksuj.
- Przelej całość do reszty śmietanki i gotuj aż masa będzie gęsta - uważaj aby nie przypalić.
- Dodaj wanilię i masło - dokładnie wymieszaj.
- Aby się pozbyć ewentualnych grudek przelej krem przez gęste sito.
- Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
- Schłodzonym kremem przełóż ciasta biszkoptowe.
- Śmietanę kremówkę zagotuj.
- Dodaj do niej połamaną czekoladę i opcjonalnie miód - wymieszaj do rozpuszczenia.
- Polej ciasto polewą.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.