Ciasto podwójnie kawowe

Zaktualizowany: 2023 25 sierpnia
puszyste ciasto kawowe z kremem z dodatkiem kawy

Przepis na pyszne puszyste ciasto kawowe z kremem kawowym

Zapraszam dziś na rewelacyjne ciasto podwójnie kawowe. Podwójnie, bo kawa dodana jest do ucieranego maślanego ciasta oraz do lekkiego kremu, którym udekorowałam wierzch ciasta. Całość tworzy niezwykle pyszne, super puszyste i wilgotne ciasto. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

puszyste ciasto z kawą i kremem kawowym

Kawowe ciasto z kremem kawowym przepis z filmem

Jeśli jesteś wielbicielem kawy i lubisz kawowe smaki, to koniecznie zrób to ciasto z kawą i kremem.

ciasto podwójnie kawowe

Ciasto podwójnie kawowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kawowe ciasto udekorowane kremem kawowym i czekoladą.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Porcje 12
Kalorie 308 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 21 cm.
Składniki

składniki na ciasto z kawą

składniki na krem kawowy do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić ucierane ciasto kawowe

  • Mleko podgrzej i rozpuść w nim kawę – odstaw do wystudzenia.
    120 ml mleka, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem przez kilka minut – aż masło się napuszy i zrobi się blade.
    140 g masła, 150 g cukru pudru
    ucieranie masła z cukrem do ciasta kawowego
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem i mielonymi migdałami.
    180 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g mielonych migdałów
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i od razu po łyżce mąki – zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
    3 jajka
    dodawanie jajek do ciasta ucieranego
  • Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki na zmianę z ostudzoną kawą i krótko zmiksuj.
    dodawanie kawy do ucieranego ciasta
  • Wsyp resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia – przestań miksować, gdy jeszcze widać na bokach resztki mąki.
    dodawanie mąki do ciasta kawowego
  • Domieszaj lekko ciasto łyżką i wyłóż do przygotowanej foremki (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
    wlewanie ciasta kawowego do foremki przed pieczeniem
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Jak zrobić krem kawowy

  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z kawą i cukrem pudrem.
    150 g serka mascarpone, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru
    miksowanie serka mascarpone z kawą na krem
  • Wlej śmietanę kremówkę i zmiksuj całość na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty krem – sprawdź słodkość kremu i jeśli chcesz to go dosłodź cukrem pudrem.
    150 ml śmietany kremówki
    dodawanie śmietany kremówki do kremu kawowego
  • Wyłóż krem na ostudzone ciasto.
    smarowanie ciasta kremem kawowym
  • Na koniec możesz posypać wierzch ciasta tartą czekoladą.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 308kcalWeglowodany: 26gBiałko: 5gTłuszcz: 20g
Słowa kluczowe ciasto kawowe, ciasto z kawą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
puszyste i wilgotne ciasto z kawą i kremem

Ciasto z kawą i kremem – uwagi

Ostatnio przyjeżdżała do mnie na kilka dni siostra z rodziną, więc wypadało upiec jakieś fajne ciacho. A że obydwie lubimy kawę, to postanowiłam upiec ciasto z kawą. Tym sposobem pojawiło się u mnie to rewelacyjne ciasto podwójnie kawowe.

Najpierw upiekłam pyszne ciasto kawowe, a potem posmarowałam go prostym kremem kawowym. Ciasto wyszło wręcz wspaniałe. Tak super puszyste i jednocześnie wilgotne, jak już dawno nie jadłam! Koniecznie sami się przekonajcie.

ucierane ciasto z kawą i kremem

Jak zrobić ucierane ciasto kawowe?

To ciasto jest ucierane, a ucieramy miękkie masło z cukrem. Ja lubię używać w takich przypadkach cukier puder, bo doskonale się łączy z masłem i szybko rozpuszcza. Masło musi tu być miękkie, więc pamiętajcie o tym, żeby go wcześniej wyjąć z lodówki!

Druga sprawa – jajka – dobrze, żeby były również w temperaturze pokojowej. Dlatego je też wyjmijcie wcześniej, a jeśli nie będziecie o tym pamiętać, to potrzymajcie je chociaż kilka minut w gorącej wodzie.

I trzecia sprawa, o której często mówię, przy ucieranych ciastach – nie miksujemy ciasta długo po dodaniu mąki!

Inaczej ciasto może stracić swoją puszystość i po upieczeniu może być twarde, a nawet może zrobić się zakalec!

ciasto kawowe podane z kremem kawowym

Jak zrobić krem z kawą do ciasta?

Postawiłam na bardzo prosty i szybki krem, który zawsze wychodzi. Podstawa tutaj do dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietana kremówka. Najlepiej schłodzić je przez noc. Wtedy zmiksowanie kremu będzie proste i szybkie. Ja do swojego kremu dałam zaledwie dwie łyżki cukru, bo nie lubię zbyt słodkich ciast. Wy możecie oczywiście dodać więcej – tak aby Wam smakowało.

Gotowym kremem smarujemy ostudzone zupełnie ciasto, inaczej krem może zacząć płynąć! Na koniec możecie je posypać tartą czekoladą, albo nawet posypać odrobiną kawy.

kawowe ciasto ucierane z kremem kawowym

Jak przechowywać kawowe ciasto z kremem?

Ja swoje ciasto trzymałam na paterze pod przykryciem – na zewnątrz. Tak mi postało nawet trzy dni – jakieś ostatnie kawałeczki. Jeśli będziecie się bać o krem, to możecie go nałożyć dopiero przed podaniem ciasta. Możecie również ciasto przechować w lodówce.

Wtedy masło w cieście lekko stwardnieje i samo ciasto będzie bardziej twarde. Warto je wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem, tak aby ciasto się ogrzało i ładnie zmiękło.

Jeśli chcecie, aby ciasto mogły jeść dzieci i obawiacie się kawy, możecie ją zastąpić kawą bezkofeinową, albo kawą zbożową.

Mam nadzieję, że to ciasto kawowe z kremem zasmakuje Wam równie mocno jak mi – dajcie znać w komentarzach!

Ps.

Zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem – jest ich duży wybór, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

ciasto podwójnie kawowe z kremem kawowym

Polecane przepisy na ciasto z kawą

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z dodaną kawą. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.

Opublikowano: 2023 25 sierpnia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ciasto podwójnie kawowe

Dziś wszystkich wielbicieli kawy i kawowych smaków zapraszam na przepyszne i bosko kawowe ciasto z kawą dodaną do środka i lekkim kremem mascarpone z kawą. Ta podwójna dawka kawy w cieście sprawia, że smakuje obłędnie i dodaje energii. Możecie je oczywiście zjeść w towarzystwie pysznej kawy, aby jeszcze bardziej podkręcić kawowy smak!

Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku i obejrzyjcie krótki filmik z przygotowań, aby zobaczyć jak zrobić idealnie puszyste ucierane ciasto z kawą. Pamiętajcie o dokładnym odmierzaniu składników, a najlepiej ich ważeniu, tak aby ciasto udało się bez zarzutów. Zobaczcie również moje inne przepisy na ciasta ucierane.