Ciasto podwójnie kawowe
Przepis na pyszne puszyste ciasto kawowe z kremem kawowym
Zapraszam dziś na rewelacyjne ciasto podwójnie kawowe. Podwójnie, bo kawa dodana jest do ucieranego maślanego ciasta oraz do lekkiego kremu, którym udekorowałam wierzch ciasta. Całość tworzy niezwykle pyszne, super puszyste i wilgotne ciasto. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Spis treści
Kawowe ciasto z kremem kawowym przepis z filmem
Jeśli jesteś wielbicielem kawy i lubisz kawowe smaki, to koniecznie zrób to ciasto z kawą i kremem.
Wilgotne ciasto kawowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 21 cm.
Składniki
składniki na ciasto z kawą
- 120 ml mleka (- użyłam 1,5%)
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 140 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 3 jajka (rozmiar L – najlepiej w temp. pokojowej)
- 180 g mąki pszennej (- 1 szklanka i 2 lekko czubate łyżki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów (lub orzechów – pół szklanki)
składniki na krem kawowy do ciasta
- 150 g serka mascarpone (- mocno schłodzonego)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (- rozpuszczonej w minimalnej ilości wody – ostudzonej)
- 2 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
- 150 ml śmietany kremówki (- mocno schłodzonej – użyłam 30%)
Instrukcja
Jak zrobić ucierane ciasto kawowe
- Mleko podgrzej i rozpuść w nim kawę – odstaw do wystudzenia.120 ml mleka, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem przez kilka minut – aż masło się napuszy i zrobi się blade.140 g masła, 150 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem i mielonymi migdałami.180 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g mielonych migdałów
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i od razu po łyżce mąki – zmiksuj krótko, tylko do połączenia.3 jajka
- Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki na zmianę z ostudzoną kawą i krótko zmiksuj.
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia – przestań miksować, gdy jeszcze widać na bokach resztki mąki.
- Domieszaj lekko ciasto łyżką i wyłóż do przygotowanej foremki (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić krem kawowy
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z kawą i cukrem pudrem.150 g serka mascarpone, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru
- Wlej śmietanę kremówkę i zmiksuj całość na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty krem – sprawdź słodkość kremu i jeśli chcesz to go dosłodź cukrem pudrem.150 ml śmietany kremówki
- Wyłóż krem na ostudzone ciasto.
- Na koniec możesz posypać wierzch ciasta tartą czekoladą.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto kawowe z mascarpone – uwagi
Ostatnio przyjeżdżała do mnie na kilka dni siostra z rodziną, więc wypadało upiec jakieś fajne ciacho. A że obydwie lubimy kawę, to postanowiłam upiec ciasto z kawą. Tym sposobem pojawiło się u mnie to rewelacyjne ciasto podwójnie kawowe.
Najpierw upiekłam pyszne ciasto kawowe, a potem posmarowałam go prostym kremem kawowym. Ciasto wyszło wręcz wspaniałe. Tak super puszyste i jednocześnie wilgotne, jak już dawno nie jadłam! Koniecznie sami się przekonajcie.
Jak zrobić ucierane ciasto kawowe?
To ciasto jest ucierane, a ucieramy miękkie masło z cukrem. Ja lubię używać w takich przypadkach cukier puder, bo doskonale się łączy z masłem i szybko rozpuszcza. Masło musi tu być miękkie, więc pamiętajcie o tym, żeby go wcześniej wyjąć z lodówki!
Druga sprawa – jajka – dobrze, żeby były również w temperaturze pokojowej. Dlatego je też wyjmijcie wcześniej, a jeśli nie będziecie o tym pamiętać, to potrzymajcie je chociaż kilka minut w gorącej wodzie.
I trzecia sprawa, o której często mówię, przy ucieranych ciastach – nie miksujemy ciasta długo po dodaniu mąki!
Inaczej ciasto może stracić swoją puszystość i po upieczeniu może być twarde, a nawet może zrobić się zakalec!
Jak zrobić krem z kawą do ciasta?
Postawiłam na bardzo prosty i szybki krem, który zawsze wychodzi. Podstawa tutaj do dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietana kremówka. Najlepiej schłodzić je przez noc. Wtedy zmiksowanie kremu będzie proste i szybkie. Ja do swojego kremu dałam zaledwie dwie łyżki cukru, bo nie lubię zbyt słodkich ciast. Wy możecie oczywiście dodać więcej – tak aby Wam smakowało.
Gotowym kremem smarujemy ostudzone zupełnie ciasto, inaczej krem może zacząć płynąć! Na koniec możecie je posypać tartą czekoladą, albo nawet posypać odrobiną kawy.
Jak przechowywać kawowe ciasto z kremem?
Ja swoje ciasto trzymałam na paterze pod przykryciem – na zewnątrz. Tak mi postało nawet trzy dni – jakieś ostatnie kawałeczki. Jeśli będziecie się bać o krem, to możecie go nałożyć dopiero przed podaniem ciasta. Możecie również ciasto przechować w lodówce.
Wtedy masło w cieście lekko stwardnieje i samo ciasto będzie bardziej twarde. Warto je wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem, tak aby ciasto się ogrzało i ładnie zmiękło.
Jeśli chcecie, aby ciasto mogły jeść dzieci i obawiacie się kawy, możecie ją zastąpić kawą bezkofeinową, albo kawą zbożową.
Mam nadzieję, że to ciasto kawowe z kremem zasmakuje Wam równie mocno jak mi – dajcie znać w komentarzach!
Ps.
Zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem – jest ich duży wybór, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Polecane przepisy na ciasto z kawą
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z dodaną kawą. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto kawowe z mascarpone
Dziś wszystkich wielbicieli kawy i kawowych smaków zapraszam na przepyszne i bosko kawowe ciasto z kawą dodaną do środka i lekkim kremem mascarpone z kawą. Ta podwójna dawka kawy w cieście sprawia, że smakuje obłędnie i dodaje energii. Możecie je oczywiście zjeść w towarzystwie pysznej kawy, aby jeszcze bardziej podkręcić kawowy smak!
Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku i obejrzyjcie krótki filmik z przygotowań, aby zobaczyć jak zrobić idealnie puszyste ucierane ciasto z kawą. Pamiętajcie o dokładnym odmierzaniu składników, a najlepiej ich ważeniu, tak aby ciasto udało się bez zarzutów. Zobaczcie również moje inne przepisy na ciasta ucierane.