Przepis na rewelacyjne pijane ciasto kawowe

pijane ciasto kawowe


Bardzo lubię smak kawy – byle nie była za mocna i miała duuużo mleka 😁🤣  i nie wyobrażam sobie dnia bez dobrej kawki.

Powiem wam, że to pijane ciasto kawowe, to świetna alternatywa dla filiżanki kawy.

Mojemu mężowi szczególnie przypadł do gustu kawowy lukier i muszę przyznać, że robi on tu niezłą robotę.

A czemu to ciasto trafiło do działu pijane?

Bo do środka dałam likier kawowy – i to całkiem sporo :)

Jak pisałam – ja kawkę uwielbiam, ale piję ją raczej słabą.

Siekiera mogłaby mnie zabić 😁 Dlatego lekki kawowy smak samego ciasta był dla mnie idealny.

Ale jeśli wy lubicie waszą kawę mocną i czarną, to proponuję wam dodać więcej kawy rozpuszczalnej do środka.

Jeśli lubicie takie „wzmacniane” ciasta, to polecam wam pijaną babkę czekoladową, ciasto Kukułka albo pijane crumble z wiśniami z nalewki.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4 z 13 ocen
Postaw mi kawę

szybkie ciasto kawowe z likierem wilgotne ciasto z lukrem

wilgotne ciasto z kawą ciasto z likierem kawowym

szybkie i proste ciasto kawowe wilgotne ciasto kawowe

Pijane ciasto kawowe – przepis do druku

pijane ciasto kawowe

Pijane ciasto kawowe

Wypieki Beaty
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
4 z 13 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Porcje 15
Kalorie 335 kcal

Składniki

ciasto kawowe:

  • 200 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 150 ml mleka
  • 0,5 szklanki likieru kawowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(lub więcej jeśli lubisz mocniejszy smak kawy)
  • 3 jajka rozmiar L - lekko roztrzepane widelcem
  • 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem rozpuszczone masło, cukier oraz mleko.
    200 g masła, 200 g cukru, 150 ml mleka
  • Dodaj kawę rozpuszczalną w proszku (jeśli masz ją w granulkach, to możesz ją wcześniej rozpuścić w mleku), likier oraz roztrzepane jajka - wymieszaj.
    0,5 szklanki likieru kawowego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3 jajka
  • Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
    375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 25 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Przygotuj lukry.
  • Do jednej części dodaj łyżeczkę kawy oraz likier - wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj odrobinę więcej likieru.
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, około 1 łyżka likieru kawowego
  • Do drugiej połowy cukru pudru dodaj trochę mleka, albo śmietanki.
    około 2 łyżki mleka
  • Wylej obydwa lukry na ciasto tworząc łatki - na koniec delikatnie przemieszaj.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 335kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło.