Pijane ciasto kawowe

Zaktualizowany: 2023 21 sierpnia
pijane ciasto kawowe

Przepis na rewelacyjne pijane ciasto kawowe

Wilgotne ciasto kawowe z likierem kawowym i kawowym lukrem na wierzchu to doskonałe połączenie intensywnego smaku kawy i słodyczy. Ciasto jest miękkie i wilgotne, dzięki czemu rozpływa się w ustach, a dodatek likieru kawowego nadaje mu wyjątkowego aromatu. Na wierzchu znajduje się kawowy lukier, który dodaje nuty kawowe i stanowi idealne wykończenie tego smakowitego wypieku. Spróbujcie koniecznie!

szybkie ciasto kawowe z likierem

Pijane ciasto kawowe – przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste, wilgotne ciasta, a do tego uwielbiacie kawę, to spróbujcie tej babki kawowej z likierem kawowym i kawowym lukrem.

pijane ciasto kawowe

Pijane ciasto kawowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste wilgotne ciasto kawowe z lukrem kawowym.
4 z 21 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 15
Kalorie 335 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na ciasto kawowe:

  • 200 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 150 ml mleka
  • 0,5 szklanki likieru kawowego (- 120 ml)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( w proszku(lub więcej jeśli lubisz mocniejszy smak kawy))
  • 3 jajka (rozmiar L – lekko roztrzepane widelcem)
  • 375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na lukier kawowy

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto kawowe

  • Zmieszaj razem rozpuszczone masło, cukier oraz mleko.
    200 g masła, 200 g cukru, 150 ml mleka
  • Dodaj kawę rozpuszczalną w proszku (jeśli masz ją w granulkach, to możesz ją wcześniej rozpuścić w mleku), likier oraz roztrzepane jajka – wymieszaj.
    0,5 szklanki likieru kawowego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3 jajka
  • Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
    375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 25 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Przygotuj lukry.

Jak zrobić lukier kawowy

  • Do jednej części dodaj łyżeczkę kawy oraz likier – wymieszaj – jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj odrobinę więcej likieru.
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, około 1 łyżka likieru kawowego
  • Do drugiej połowy cukru pudru dodaj trochę mleka, albo śmietanki.
    około 2 łyżki mleka
  • Wylej obydwa lukry na ciasto tworząc łatki – na koniec delikatnie przemieszaj.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 335kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe babka kawowa, ciasto kawowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wilgotne ciasto z lukrem

Proste ciasto kawowe – uwagi

Bardzo lubię smak kawy – byle nie była za mocna i miała duuużo mleka 😁🤣  i nie wyobrażam sobie dnia bez dobrej kawki.

Powiem wam, że to pijane ciasto kawowe, to świetna alternatywa dla filiżanki kawy.

Mojemu mężowi szczególnie przypadł do gustu kawowy lukier i muszę przyznać, że robi on tu niezłą robotę.

A czemu to ciasto trafiło do działu pijane?

Bo do środka dałam likier kawowy – i to całkiem sporo :)

Jak pisałam – ja kawkę uwielbiam, ale piję ją raczej słabą.

Siekiera mogłaby mnie zabić 😁 Dlatego lekki kawowy smak samego ciasta był dla mnie idealny.

Ale jeśli wy lubicie waszą kawę mocną i czarną, to proponuję wam dodać więcej kawy rozpuszczalnej do środka.

Jeśli lubicie takie „wzmacniane” ciasta, to polecam wam pijaną babkę czekoladową, ciasto Kukułka albo pijane crumble z wiśniami z nalewki.

wilgotne ciasto z kawą ciasto z likierem kawowym
szybkie i proste ciasto kawowe wilgotne ciasto kawowe

Polecane przepisy na ciasta z kawą

Jeśli lubicie kawowe smaki i smak kawy z słodkich wypiekach i deserach, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na takie pyszne słodkości. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Źródło.

Opublikowano: 2020 29 maja

Podziel się przepisem

11 komentarzy

  1. 88c78f22fcec73754314cb377068f56e?s=54&d=mm&r=g
    Kama 2023 4 października w 10:25- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Dzień dobry, to „pijane ” ciasto jest znakomite, mega oryginalny smak. Zrobiłam furorę w pracy:) Nalatałam się trochę, żeby kupić likier- niby taki popularny, a jak na złość były wszystkie smaki, oprócz kawowego. Bardzo dziękuję, że tak dokładnie opisuje Pani poszczególne fazy „produkcji”.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 6 października w 15:00- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasto wszystkim zasmakowało :)

  2. 31c2d6d4f9ccf132eb9448ae813248e7?s=54&d=mm&r=g
    Marian 2020 1 grudnia w 12:33- Odpowiedz

    Dziękuję za tak szybką odpowiedź :) Będzie dziś torcik kawowy :)

  3. 31c2d6d4f9ccf132eb9448ae813248e7?s=54&d=mm&r=g
    Marian 2020 30 listopada w 09:25- Odpowiedz

    Witam :) Przepis bardzo zachęca ale niestety nie mogę alkoholu. Czym mogę zastąpić likier?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 30 listopada w 10:56- Odpowiedz

      Zamiast likieru zaparz kawę w tej ilości wody do likieru.

  4. 1af9230f4bdb75447fb0ce45d3616aef?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2020 9 czerwca w 21:18- Odpowiedz

    Ciasto już się piecze

  5. 1af9230f4bdb75447fb0ce45d3616aef?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2020 9 czerwca w 19:57- Odpowiedz

    Czy mogę dodać likier słony karmel?

  6. ac35a31ddb213ddffb8cd11fab89ef59?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2020 29 maja w 13:19- Odpowiedz

    Czym zastąpić lakier kawowy? Wódką?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 29 maja w 22:25- Odpowiedz

      Lepiej jakimś innym likierem. Wódka jest mocniejsza i ma inną konsystencję, więc jeżeli już, to dała bym jej połowę.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy