Pijane ciasto kawowe

 

pijane ciasto kawowe

 

Bardzo lubię smak kawy – byle nie była za mocna i miała duuużo mleka 😁🤣  i nie wyobrażam sobie dnia bez dobrej kawki.

Powiem wam, że to pijane ciasto kawowe, to świetna alternatywa dla filiżanki kawy.

Mojemu mężowi szczególnie przypadł do gustu kawowy lukier i muszę przyznać, że robi on tu niezłą robotę.

A czemu to ciasto trafiło do działu pijane?

Bo do środka dałam likier kawowy – i to całkiem sporo :)

Jak pisałam – ja kawkę uwielbiam, ale piję ją raczej słabą. Siekiera mogłaby mnie zabić 😁 Dlatego lekki kawowy smak samego ciasta był dla mnie idealny.

Ale jeśli wy lubicie waszą kawę mocną i czarną, to proponuję wam dodać więcej kawy rozpuszczalnej do środka.

Jeśli lubicie takie „wzmacniane” ciasta, to polecam wam pijaną babkę czekoladową, ciasto Kukułka albo pijane crumble z wiśniami z nalewki.

 

szybkie ciasto kawowe z likierem wilgotne ciasto z lukrem
 

wilgotne ciasto z kawą ciasto z likierem kawowym
 

szybkie i proste ciasto kawowe wilgotne ciasto kawowe
 

 

Pijane ciasto kawowe – przepis do druku

pijane ciasto kawowe

Pijane ciasto kawowe

Wypieki Beaty
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
3.7 z 10 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 335 kcal

Składniki
  

ciasto kawowe:

lukier:

  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru podzielona na dwie części
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • około 1 łyżka likieru kawowego
  • około 2 łyżki mleka lub śmietany kremówki

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem rozpuszczone masło, cukier oraz mleko.
  • Dodaj kawę rozpuszczalną w proszku (jeśli masz ją w granulkach, to możesz ją wcześniej rozpuścić w mleku), likier oraz roztrzepane jajka - wymieszaj.
  • Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 25 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Przygotuj lukry.
  • Do jednej części dodaj łyżeczkę kawy oraz likier - wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj odrobinę więcej likieru.
  • Do drugiej połowy cukru pudru dodaj trochę mleka, albo śmietanki.
  • Wylej obydwa lukry na ciasto tworząc łatki - na koniec delikatnie przemieszaj.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 335kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Źródło.