Pijane ciasto kawowe
Bardzo lubię smak kawy – byle nie była za mocna i miała duuużo mleka 😁🤣 i nie wyobrażam sobie dnia bez dobrej kawki.
Powiem wam, że to pijane ciasto kawowe, to świetna alternatywa dla filiżanki kawy.
Mojemu mężowi szczególnie przypadł do gustu kawowy lukier i muszę przyznać, że robi on tu niezłą robotę.
A czemu to ciasto trafiło do działu pijane?
Bo do środka dałam likier kawowy – i to całkiem sporo :)
Jak pisałam – ja kawkę uwielbiam, ale piję ją raczej słabą. Siekiera mogłaby mnie zabić 😁 Dlatego lekki kawowy smak samego ciasta był dla mnie idealny.
Ale jeśli wy lubicie waszą kawę mocną i czarną, to proponuję wam dodać więcej kawy rozpuszczalnej do środka.
Jeśli lubicie takie „wzmacniane” ciasta, to polecam wam pijaną babkę czekoladową, ciasto Kukułka albo pijane crumble z wiśniami z nalewki.






Pijane ciasto kawowe – przepis do druku

Pijane ciasto kawowe
Składniki
ciasto kawowe:
- 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 150 ml mleka
- pół szklanki likieru kawowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku (lub więcej jeśli lubisz mocniejszy smak kawy)
- 3 duże jajka rozmiar L - lekko roztrzepane widelcem
- 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
- 150 g (1 szklanka) cukru pudru podzielona na dwie części
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
- około 1 łyżka likieru kawowego
- około 2 łyżki mleka lub śmietany kremówki
Instrukcja
- Zmieszaj razem rozpuszczone masło, cukier oraz mleko.
- Dodaj kawę rozpuszczalną w proszku (jeśli masz ją w granulkach, to możesz ją wcześniej rozpuścić w mleku), likier oraz roztrzepane jajka - wymieszaj.
- Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 25 cm.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Przygotuj lukry.
- Do jednej części dodaj łyżeczkę kawy oraz likier - wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj odrobinę więcej likieru.
- Do drugiej połowy cukru pudru dodaj trochę mleka, albo śmietanki.
- Wylej obydwa lukry na ciasto tworząc łatki - na koniec delikatnie przemieszaj.
Składniki Odżywcze
Dziękuję za tak szybką odpowiedź :) Będzie dziś torcik kawowy :)
Smacznego :)
Witam :) Przepis bardzo zachęca ale niestety nie mogę alkoholu. Czym mogę zastąpić likier?
Zamiast likieru zaparz kawę w tej ilości wody do likieru.
Ciasto już się piecze
Czy mogę dodać likier słony karmel?
Możesz
Czym zastąpić lakier kawowy? Wódką?
Lepiej jakimś innym likierem. Wódka jest mocniejsza i ma inną konsystencję, więc jeżeli już, to dała bym jej połowę.