Przepis na rewelacyjne pijane ciasto kawowe
Bardzo lubię smak kawy – byle nie była za mocna i miała duuużo mleka 😁🤣 i nie wyobrażam sobie dnia bez dobrej kawki.
Powiem wam, że to pijane ciasto kawowe, to świetna alternatywa dla filiżanki kawy.
Mojemu mężowi szczególnie przypadł do gustu kawowy lukier i muszę przyznać, że robi on tu niezłą robotę.
A czemu to ciasto trafiło do działu pijane?
Bo do środka dałam likier kawowy – i to całkiem sporo :)
Jak pisałam – ja kawkę uwielbiam, ale piję ją raczej słabą.
Siekiera mogłaby mnie zabić 😁 Dlatego lekki kawowy smak samego ciasta był dla mnie idealny.
Ale jeśli wy lubicie waszą kawę mocną i czarną, to proponuję wam dodać więcej kawy rozpuszczalnej do środka.
Jeśli lubicie takie „wzmacniane” ciasta, to polecam wam pijaną babkę czekoladową, ciasto Kukułka albo pijane crumble z wiśniami z nalewki.






Pijane ciasto kawowe – przepis do druku

Pijane ciasto kawowe
Składniki
ciasto kawowe:
- 200 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 150 ml mleka
- 0,5 szklanki likieru kawowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(lub więcej jeśli lubisz mocniejszy smak kawy)
- 3 jajka rozmiar L - lekko roztrzepane widelcem
- 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
- 150 g cukru pudru (1 szklanka) podzielona na dwie części
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
- około 1 łyżka likieru kawowego
- około 2 łyżki mleka lub śmietany kremówki
Instrukcja
- Zmieszaj razem rozpuszczone masło, cukier oraz mleko.200 g masła, 200 g cukru, 150 ml mleka
- Dodaj kawę rozpuszczalną w proszku (jeśli masz ją w granulkach, to możesz ją wcześniej rozpuścić w mleku), likier oraz roztrzepane jajka - wymieszaj.0,5 szklanki likieru kawowego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3 jajka
- Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 25 cm.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Przygotuj lukry.
- Do jednej części dodaj łyżeczkę kawy oraz likier - wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj odrobinę więcej likieru.1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, około 1 łyżka likieru kawowego
- Do drugiej połowy cukru pudru dodaj trochę mleka, albo śmietanki.około 2 łyżki mleka
- Wylej obydwa lukry na ciasto tworząc łatki - na koniec delikatnie przemieszaj.