Pijane ciasto kawowe

 

pijane ciasto kawowe

 

Bardzo lubię smak kawy – byle nie była za mocna i miała duuużo mleka 😁🤣  i nie wyobrażam sobie dnia bez dobrej kawki.

Powiem wam, że to pijane ciasto kawowe, to świetna alternatywa dla filiżanki kawy.

Mojemu mężowi szczególnie przypadł do gustu kawowy lukier i muszę przyznać, że robi on tu niezłą robotę.

A czemu to ciasto trafiło do działu pijane?

Bo do środka dałam likier kawowy – i to całkiem sporo 🙂

Jak pisałam – ja kawkę uwielbiam, ale piję ją raczej słabą. Siekiera mogłaby mnie zabić 😁 Dlatego lekki kawowy smak samego ciasta był dla mnie idealny.

Ale jeśli wy lubicie waszą kawę mocną i czarną, to proponuję wam dodać więcej kawy rozpuszczalnej do środka.

Jeśli lubicie takie „wzmacniane” ciasta, to polecam wam pijaną babkę czekoladową, ciasto Kukułka albo pijane crumble z wiśniami z nalewki.

 

szybkie ciasto kawowe z likierem wilgotne ciasto z lukrem
 

wilgotne ciasto z kawą ciasto z likierem kawowym
 

szybkie i proste ciasto kawowe wilgotne ciasto kawowe
 

 

Pijane ciasto kawowe – przepis do druku

Pijane ciasto kawowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto kawowe:
  • 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 150 ml mleka
  • pół szklanki likieru kawowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku (lub więcej jeśli lubisz mocniejszy smak kawy)
  • 3 duże jajka rozmiar L - lekko roztrzepane widelcem
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru podzielona na dwie części
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • około 1 łyżka likieru kawowego
  • około 2 łyżki mleka lub śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem rozpuszczone masło, cukier oraz mleko.
  2. Dodaj kawę rozpuszczalną w proszku (jeśli masz ją w granulkach, to możesz ją wcześniej rozpuścić w mleku), likier oraz roztrzepane jajka - wymieszaj.
  3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 25 cm.
  5. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu lekko ostudź.
  7. Przygotuj lukry.
  8. Do jednej części dodaj łyżeczkę kawy oraz likier - wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj odrobinę więcej likieru.
  9. Do drugiej połowy cukru pudru dodaj trochę mleka, albo śmietanki.
  10. Wylej obydwa lukry na ciasto tworząc łatki - na koniec delikatnie przemieszaj.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 335 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 40 g Białka: 5 g

 

 

Źródło.