Bardzo lubię gruszki i zwykle je po prostu zjadam zamiast coś z nich upiec, ale teraz dla odmiany zrobiłam pyszne i bardzo łatwe ciasto.

Przepis na nie znalazłam w książce Nigela Slatera „Tender vol 2” (może niedługo umieszczę na blogu recenzję do tej książki :)).

Jak napisałam wyżej ciasto robi się bardzo prosto, a efekt jest świetny – aromatyczne ciasto o ciekawych teksturach – spróbujcie koniecznie.

Do jego wykonania będzie potrzebować oprócz gruszek (oczywiście ;)), syrop klonowy – myślę, że możecie go ostatecznie zastąpić golden syrup (przepis znajdziecie tutaj), albo sztucznym miodem.

Podana porcja jest na tortownicę o średnicy 20 – 22 cm.

gruszkowe nigela slatera5

gruszkowe nigela slatera1

gruszkowe nigela slatera3

gruszkowe nigela slatera4

ciasto z gruszkami

Gruszkowe ciasto Nigela Slatera

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Porcje 12

Składniki
  

owoce:

ciasto:

Instrukcja
 

owoce:

  • Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę o wielkości około 1cm.
  • Przełóż owoce do garnka, dodaj masło i cynamon - duś całość, aż owoce zmiękną. Na koniec dodaj syrop klonowy i zagotuj.
  • Owoce przestudź.

ciasto:

  • Zmiksuj masło z cukrem aż będzie puszyste. Jajka zmieszaj z mlekiem. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
  • Do masy jajecznej dodawaj po trochu jajka na zmianę z mąką, tak aby porcja mąki była dodana jako ostatnia.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułóż gruszki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu lekko przestudź.
  • Najlepiej podać je jeszcze na ciepło z lodami, albo ubitą śmietaną kremówką.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Akcja z gruszką w tle