Czekoladowe ciasto z gruszkami

 

ciasto czekoladowo-migdałowe

 

Czekoladowe ciasto z gruszkami i mielonymi migdałami poleca się na długie jesienne wieczory – szczególnie te zimne i pochmurne.

Bo nic tak nie poprawia nastroju jak kawałek dobrego ciasta czekoladowe.

A to ciasto to sama dobroć – mięsiste, kakaowe, z pachnącymi słodkimi gruszkami – jeden kawałek zupełnie wystarcza do szczęścia – i do najedzenia :)

Jeśli nie macie gruszek, to spokojnie możecie zastąpić je innymi jesiennymi owocami – jabłkami, śliwkami, albo owocami mrożonymi lub z puszki.

Możecie również upiec wersję zupełnie bez owoców – też na pewno będzie pysznie.

Spróbujcie również inne pyszne i bardzo proste ciasta czekoladowe – jak chociażby ciasto czekoladowo-dyniowe (mój wielki faworyt), czekoladowe ciasto bananowe, ciasto czekoladowe z sosem , albo blondie z owocami.

A na jednym zdjęć moja mała modelka z wiecznie trzęsącymi się rękoma ;)

 

czekoladowe ciasto z gruszkami

 

ciasto z gruszkami i migdałami

 

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

 

czekoladowe ciasto z owocami

 

szybkie ciasto czekoladowe z owocami

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Wypieki Beaty
Przepis na formę o średnicy około 24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 313 kcal

Składniki
  

ciasto:

sos czekoladowy:

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę.
  • W tym czasie połącz w misce mąkę, proszek do pieczenia, kakao, migdały i przyprawy.
  • Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę oraz olej i mleko.
  • Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o średnicy około 24 cm.
  • Na wierzchu ułóż owoce - ja swoje gruszki przecięłam na połówki, a następnie każdą połówkę ponacinałam nożem.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij i polej sosem czekoladowym - czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z mlekiem w rondelku - ciasto polej sosem tak, aby wpłynął w nacięcia na owocach oraz lekko wpłynął w brzegi ciasta.
  • Ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać odrobiną mielonych migdałów.
  • Ciasto również rewelacyjnie smakuje polane sosem karmelowym.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 313kcalWeglowodany: 33.8gBiałko: 5.7gTłuszcz: 17.8gBłonnik: 1.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

czekoladowe ciasto z gruszkami