Przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami

ciasto czekoladowo-migdałowe


Czekoladowe ciasto z gruszkami i mielonymi migdałami poleca się na długie jesienne wieczory – szczególnie te zimne i pochmurne.

Bo nic tak nie poprawia nastroju jak kawałek dobrego ciasta czekoladowe.

A to ciasto to sama dobroć – mięsiste, kakaowe, z pachnącymi słodkimi gruszkami – jeden kawałek zupełnie wystarcza do szczęścia – i do najedzenia :)

Jeśli nie macie gruszek, to spokojnie możecie zastąpić je innymi jesiennymi owocami – jabłkami, śliwkami, albo owocami mrożonymi lub z puszki.

Możecie również upiec wersję zupełnie bez owoców – też na pewno będzie pysznie.

Spróbujcie również inne pyszne i bardzo proste ciasta czekoladowe – jak chociażby ciasto czekoladowo-dyniowe (mój wielki faworyt), czekoladowe ciasto bananowe, ciasto czekoladowe z sosem , albo blondie z owocami.

A na jednym zdjęć moja mała modelka z wiecznie trzęsącymi się rękoma ;)

Ps. Zajrzyjcie również do innych przepisów na pyszne ciasta czekoladowe, np. ciasta kinder pingui albo czekoladowej rolady tiramisu.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

czekoladowe ciasto z gruszkami

ciasto z gruszkami i migdałami

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

czekoladowe ciasto z owocami

Czekoladowe ciasto z gruszkami przepis do druku

szybkie ciasto czekoladowe z owocami

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i mielonymi migdałami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 15
Kalorie 313 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o średnicy około 24 cm.

Składniki

ciasto:

sos czekoladowy:

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę.
    3 jajka, 200 g cukru
  • W tym czasie połącz w misce mąkę, proszek do pieczenia, kakao, migdały i przyprawy.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki gorzkiego kakao, 100 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę oraz olej i mleko.
    200 ml oleju, 150 ml mleka
  • Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o średnicy około 24 cm.
  • Na wierzchu ułóż owoce - ja swoje gruszki przecięłam na połówki, a następnie każdą połówkę ponacinałam nożem.
    ok 350 g gruszek
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij i polej sosem czekoladowym - czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z mlekiem w rondelku - ciasto polej sosem tak, aby wpłynął w nacięcia na owocach oraz lekko wpłynął w brzegi ciasta.
    50 g czekolady mlecznej, 50 ml mleka
  • Ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać odrobiną mielonych migdałów.
  • Ciasto również rewelacyjnie smakuje polane sosem karmelowym.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 313kcalWeglowodany: 33.8gBiałko: 5.7gTłuszcz: 17.8gBłonnik: 1.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

czekoladowe ciasto z gruszkami