Czekoladowe ciasto z gruszkami
Czekoladowe ciasto z gruszkami i mielonymi migdałami poleca się na długie jesienne wieczory – szczególnie te zimne i pochmurne.
Bo nic tak nie poprawia nastroju jak kawałek dobrego ciasta czekoladowe.
A to ciasto to sama dobroć – mięsiste, kakaowe, z pachnącymi słodkimi gruszkami – jeden kawałek zupełnie wystarcza do szczęścia – i do najedzenia :)
Jeśli nie macie gruszek, to spokojnie możecie zastąpić je innymi jesiennymi owocami – jabłkami, śliwkami, albo owocami mrożonymi lub z puszki.
Możecie również upiec wersję zupełnie bez owoców – też na pewno będzie pysznie.
Spróbujcie również inne pyszne i bardzo proste ciasta czekoladowe – jak chociażby ciasto czekoladowo-dyniowe (mój wielki faworyt), czekoladowe ciasto bananowe, ciasto czekoladowe z sosem , albo blondie z owocami.
A na jednym zdjęć moja mała modelka z wiecznie trzęsącymi się rękoma ;)

Czekoladowe ciasto z gruszkami
Składniki
ciasto:
- 200 ml oleju
- 200 g cukru - 1 szklanka
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 300 g mąki pszennej - 2 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 100 g mielonych migdałów - 2/3 szklanki
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 150 ml mleka
- około 350 g gruszek
sos czekoladowy:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 ml mleka
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę.
- W tym czasie połącz w misce mąkę, proszek do pieczenia, kakao, migdały i przyprawy.
- Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę oraz olej i mleko.
- Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o średnicy około 24 cm.
- Na wierzchu ułóż owoce - ja swoje gruszki przecięłam na połówki, a następnie każdą połówkę ponacinałam nożem.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij i polej sosem czekoladowym - czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z mlekiem w rondelku - ciasto polej sosem tak, aby wpłynął w nacięcia na owocach oraz lekko wpłynął w brzegi ciasta.
- Ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać odrobiną mielonych migdałów.
- Ciasto również rewelacyjnie smakuje polane sosem karmelowym.
Składniki Odżywcze
Pychotka, pychotka :)
My jak już patrzymy na to ciacho to humory mamy poprawione :D
:D