Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Czekoladowe ciasto z gruszkami

 

ciasto czekoladowo-migdałowe

 

Czekoladowe ciasto z gruszkami i mielonymi migdałami poleca się na długie jesienne wieczory – szczególnie te zimne i pochmurne.

Bo nic tak nie poprawia nastroju jak kawałek dobrego ciasta czekoladowe.

A to ciasto to sama dobroć – mięsiste, kakaowe, z pachnącymi słodkimi gruszkami – jeden kawałek zupełnie wystarcza do szczęścia – i do najedzenia 🙂

Jeśli nie macie gruszek, to spokojnie możecie zastąpić je innymi jesiennymi owocami – jabłkami, śliwkami, albo owocami mrożonymi lub z puszki.

Możecie również upiec wersję zupełnie bez owoców – też na pewno będzie pysznie.

Spróbujcie również inne pyszne i bardzo proste ciasta czekoladowe – jak chociażby ciasto czekoladowo-dyniowe (mój wielki faworyt), czekoladowe ciasto bananowe, ciasto czekoladowe z sosem , albo blondie z owocami.

A na jednym zdjęć moja mała modelka z wiecznie trzęsącymi się rękoma 😉

 

czekoladowe ciasto z gruszkami

 

ciasto z gruszkami i migdałami

 

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

 

czekoladowe ciasto z owocami

 

Czekoladowe ciasto z gruszkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o średnicy około 24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto:
  • 200 ml oleju
  • 200 g cukru - 1 szklanka
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 300 g mąki pszennej - 2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 g mielonych migdałów - ⅔ szklanki
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150 ml mleka
  • około 350 g gruszek
sos czekoladowy:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 ml mleka
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę.
  2. W tym czasie połącz w misce mąkę, proszek do pieczenia, kakao, migdały i przyprawy.
  3. Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę oraz olej i mleko.
  4. Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o średnicy około 24 cm.
  5. Na wierzchu ułóż owoce - ja swoje gruszki przecięłam na połówki, a następnie każdą połówkę ponacinałam nożem.
  6. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu wyjmij i polej sosem czekoladowym - czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z mlekiem w rondelku - ciasto polej sosem tak, aby wpłynął w nacięcia na owocach oraz lekko wpłynął w brzegi ciasta.
  8. Ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać odrobiną mielonych migdałów.
  9. Ciasto również rewelacyjnie smakuje polane sosem karmelowym.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 313 Tłuszcze: 17,8 g Węglowodany: 33,8 g Błonnik: 1,9 g Białka: 5,7 g

 

 

czekoladowe ciasto z gruszkami

Reklama

3 komentarze

  1. wypiekibeaty 2017/11/20 at 19:15 - Reply

    Pychotka, pychotka 🙂

  2. My jak już patrzymy na to ciacho to humory mamy poprawione 😀

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: