Blondie z owocami i białą czekoladą

 

brownie z malinami

 

Lubie brownie? Jeśli tak – to pewnie również polubicie jego białą siostrę, czyli blondie :D

Blondie to takie właśnie brownie przygotowane bez kakao, czy też ciemnej czekolady. Jest tu za to biała czekolada :)

Ciasto jest w związku z tym słodsze od zwykłego brownie, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to takie blondie bardzo wam zasmakuje.

Aby przełamać słodycz ciasta dodałam do niego mieszankę mrożonych owoców leśnych – mogą to być również same maliny.

Ciasto wychodzi niziutkie i jest raczej zbite w konsystencji – jak na brownie przystało – do ciast tego typu zwykle nie daje się żadnych spulchniaczy i środków wspomagających wyrastanie – nie ma tu proszku do pieczenia, sody czy też drożdży – dlatego blondie jest niskie i właśnie zbite – trochę jakby miało zakalca.

Tak ma właśnie być i to jest cały urok ciast tupu brownie/blondie :D

Ja osobiście w nim zasmakowałam i gorąco Wam polecam :)

Możecie podać je jeszcze na ciepło – wtedy polecam dodać do niego gałkę lodów, albo możecie polać go jak ja domowym sosem waniliowym i posypać garścią owoców – w obu przypadkach będzie przepysznie :D

Ps. Zapraszam Was również do wypróbowania przepisu na babeczki blondie albo tradycyjnego brownie z masą czekolady :)

 

proste blondie

 

proste blondie

 

proste ciasto z owocami

 

blondie z owocami i czekoladą

 

blondie z owocami

 

blondie z czekoladą

 

przepis na blondie

Blondie z owocami

Wypieki Beaty
Szybkie i proste ciasto z białą czekoladą i owocami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Porcje 16

Składniki
  

  • 200 g białej czekolady - posiekanej
  • 110 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 190 g mąki
  • szczypta soli
  • 150 g malin lub owoców leśnych lub owoców leśnych - świeżych lub mrożonych
  • czekolada opcjonalnie - trochę do posypania wierzchu

Instrukcja
 

  • W większym garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną czekoladę i zamieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj cukier i wymieszaj - lekko ostudź.
  • Do garnka z czekoladą dodaj mąkę, sól i jajka - wymieszaj wszystko łyżką.
  • Przełóż masę do foremki o wielkości 24/24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułóż owoce i lekko je wciśnij w ciasto.
  • Możesz też wierzch posypać posiekaną białą czekoladą albo pastylkami.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - aż ciasto będzie lekko rumiane.
  • Po upieczeniu możesz podać na ciepło z lodami, albo z sosem waniliowym i owocami.
  • Jeśli ciasto będziesz przechowywać w lodówce, to lekko stwardnieje, wtedy przed podaniem potrzymaj go w temperaturze pokojowej przez przynajmniej pół godziny, aby zmiękło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

blondie z owocami

 

Przepis znalazłam tutaj.