Blondie z owocami i białą czekoladą
Lubie brownie? Jeśli tak – to pewnie również polubicie jego białą siostrę, czyli blondie 😀
Blondie to takie właśnie brownie przygotowane bez kakao, czy też ciemnej czekolady. Jest tu za to biała czekolada 🙂
Ciasto jest w związku z tym słodsze od zwykłego brownie, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to takie blondie bardzo wam zasmakuje.
Aby przełamać słodycz ciasta dodałam do niego mieszankę mrożonych owoców leśnych – mogą to być również same maliny.
Ciasto wychodzi niziutkie i jest raczej zbite w konsystencji – jak na brownie przystało – do ciast tego typu zwykle nie daje się żadnych spulchniaczy i środków wspomagających wyrastanie – nie ma tu proszku do pieczenia, sody czy też drożdży – dlatego blondie jest niskie i właśnie zbite – trochę jakby miało zakalca.
Tak ma właśnie być i to jest cały urok ciast tupu brownie/blondie 😀
Ja osobiście w nim zasmakowałam i gorąco Wam polecam 🙂
Możecie podać je jeszcze na ciepło – wtedy polecam dodać do niego gałkę lodów, albo możecie polać go jak ja domowym sosem waniliowym i posypać garścią owoców – w obu przypadkach będzie przepysznie 😀
Ps. Zapraszam Was również do wypróbowania przepisu na babeczki blondie albo tradycyjnego brownie z masą czekolady 🙂
- 200 g białej czekolady - posiekanej
- 110 g masła
- 100 g cukru
- 3 duże jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 190 g mąki
- szczypta soli
- około 150 g świeżych lub mrożonych malin lub owoców leśnych
- opcjonalnie - trochę posiekanej czekolady po posypania wierzchu
- W większym garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną czekoladę i zamieszaj aż się rozpuści.
- Dodaj cukier i wymieszaj - lekko ostudź.
- Do garnka z czekoladą dodaj mąkę, sól i jajka - wymieszaj wszystko łyżką.
- Przełóż masę do foremki o wielkości 24/24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż owoce i lekko je wciśnij w ciasto.
- Możesz też wierzch posypać posiekaną białą czekoladą albo pastylkami.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - aż ciasto będzie lekko rumiane.
- Po upieczeniu możesz podać na ciepło z lodami, albo z sosem waniliowym i owocami.
- Jeśli ciasto będziesz przechowywać w lodówce, to lekko stwardnieje, wtedy przed podaniem potrzymaj go w temperaturze pokojowej przez przynajmniej pół godziny, aby zmiękło.
Przepis znalazłam tutaj.
Rewelacja,nie jest tak ciężkie jak tradycyjne* blondie czy Brownie i to bardzo mi się podoba.ja zrobiłam wersję jak w przepisie oraz wersję gluten i lakto free- równie pyszne .do każdej dodałam borówki.mniam
Super i bardzo się cieszę, że inne wersje również fajnie wyszły 🙂
Siostra kiedyś zrobiła i ciasto jest bardzo dobre ale fakt, bardzo słodkie 😉 Z owocami musi się fajnie łączyć 🙂
kusząco wygląda