Z okazji swoich urodzin upiekłam tort z samych składników, które najbardziej uwielbiam :)

Jest więc mak (pycha), poncz z rumem (pycha), biała czekolada (mniam), polewa z gorzkiej czekolady – po prostu obłęd :D

Przepis na biszkopta z makiem zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki , a mus z białej czekolady i glazura z czekolady zrobione są według przepisów z gazetki „Palce lizać” dołączonej do Gazety Wyborczej :)

Może jest przy nim trochę zabawy, ale efekt jest tego warty :)

 

 

 

 

 

tort z makiem

Tort makowy z białą czekoladą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki na ciasto:

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 12 dkg mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaka łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dkg niemielonego maku

składniki na mus czekoladowy:

  • 170 g mleka
  • 35 g cukru
  • 70 g żółtek (u mnie to były 4 żółtka)
  • 6 g żelatyny
  • 35 g wody
  • 125 g czekolady (może być biała, mleczna, gorzka)
  • 400 g ubitej śmietany kremówki

składniki na glazurę z czekolady:

  • 150 g czekolady (białej, mlecznej, gorzkiej)
  • 60 g mleka
  • 25 g glukozy
  • 1 g żelatyny

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszaj z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połącz z masą jajeczną, wymieszaj delikatnie.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, wlaj do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i przekruj wzdłuż dwa razy.

wykonanie musu czekoladowego:

  • Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
  • Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, aż napęcznieje, następnie rozpuść w 35g ciepłej wody (do rozpuszczenia - jeśli żelatyna nie będzie chciała się rozpuścić możesz podgrzać ją chwilę w mikrofalówce, ale uważaj, bo szybko może wykipieć :)).
  • Zagotuj mleko i wmieszaj w niego utarte żółtka. Całość, ciągle mieszając podgrzej (uważaj aby nie przypalić jajek).
  • Pokruszoną czekoladę zalej przygotowanym kremem i dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Zdejmij z ognia i ostudź, dodaj połowę połowę ubitej kremówki i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę śmietany i wymieszaj.
  • Mus najlepiej teraz schłodzić, aby nie siadł pod ciężarem ciasta (ja włożyłam go na 20 minut do zamrażarki i mieszałam co jakiś czas).
  • Na spód ciasta nałóż trochę większy rant (może być z większej tortownicy), nasącz ponczem (ja zrobiłam poncz z rumu rozrzedzonego ciepłą wodą) i wyłóż część musu, tak aby wypełnił też boki wokół ciasta, na wierzchu ułóż drugi krążek ciasta, nasącz go i wyłóż część musu (również musi wypełnić przestrzeń wokół ciasta), to samo zrób z ostatnim krążkiem.
  • Tort włóż do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).

wykonanie glazury czekoladowej:

  • Żelatynę zamocz w odrobinie zimnej wody do napęcznienia.
  • Mleko zagotuj z glukozą, dodaj żelatynę, wymieszaj i tak przygotowaną emulsją zalej pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż cała czekolada się rozpuści.
  • Glazurą oblej tort - od środka na zewnątrz i lekko rozsmaruj szpatułą po wierzchu. Pozwól, aby sama spłynęła na boki.
  • Nie należy dodatkowo wygładzać boku tortu.
  • Tort przełóż na paterę i udekoruj według uznania - ja użyłam karmelizownych orzechów, kawałków ze skarmelizowanego cukru i cienkich kawałków białej czekolady.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!