Z okazji swoich urodzin upiekłam tort z samych składników, które najbardziej uwielbiam :)
Jest więc mak (pycha), poncz z rumem (pycha), biała czekolada (mniam), polewa z gorzkiej czekolady – po prostu obłęd :D
Przepis na biszkopta z makiem zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki , a mus z białej czekolady i glazura z czekolady zrobione są według przepisów z gazetki „Palce lizać” dołączonej do Gazety Wyborczej :)
Może jest przy nim trochę zabawy, ale efekt jest tego warty :)

Tort makowy z białą czekoladą
Składniki
składniki na ciasto:
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 15 dkg cukru pudru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 12 dkg mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaka łyżka proszku do pieczenia
- 20 dkg niemielonego maku
składniki na mus czekoladowy:
- 170 g mleka
- 35 g cukru
- 70 g żółtek (u mnie to były 4 żółtka)
- 6 g żelatyny
- 35 g wody
- 125 g czekolady (może być biała, mleczna, gorzka)
- 400 g ubitej śmietany kremówki
składniki na glazurę z czekolady:
- 150 g czekolady (białej, mlecznej, gorzkiej)
- 60 g mleka
- 25 g glukozy
- 1 g żelatyny
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszaj z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połącz z masą jajeczną, wymieszaj delikatnie.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, wlaj do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i przekruj wzdłuż dwa razy.
wykonanie musu czekoladowego:
- Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, aż napęcznieje, następnie rozpuść w 35g ciepłej wody (do rozpuszczenia - jeśli żelatyna nie będzie chciała się rozpuścić możesz podgrzać ją chwilę w mikrofalówce, ale uważaj, bo szybko może wykipieć :)).
- Zagotuj mleko i wmieszaj w niego utarte żółtka. Całość, ciągle mieszając podgrzej (uważaj aby nie przypalić jajek).
- Pokruszoną czekoladę zalej przygotowanym kremem i dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Zdejmij z ognia i ostudź, dodaj połowę połowę ubitej kremówki i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę śmietany i wymieszaj.
- Mus najlepiej teraz schłodzić, aby nie siadł pod ciężarem ciasta (ja włożyłam go na 20 minut do zamrażarki i mieszałam co jakiś czas).
- Na spód ciasta nałóż trochę większy rant (może być z większej tortownicy), nasącz ponczem (ja zrobiłam poncz z rumu rozrzedzonego ciepłą wodą) i wyłóż część musu, tak aby wypełnił też boki wokół ciasta, na wierzchu ułóż drugi krążek ciasta, nasącz go i wyłóż część musu (również musi wypełnić przestrzeń wokół ciasta), to samo zrób z ostatnim krążkiem.
- Tort włóż do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).
wykonanie glazury czekoladowej:
- Żelatynę zamocz w odrobinie zimnej wody do napęcznienia.
- Mleko zagotuj z glukozą, dodaj żelatynę, wymieszaj i tak przygotowaną emulsją zalej pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż cała czekolada się rozpuści.
- Glazurą oblej tort - od środka na zewnątrz i lekko rozsmaruj szpatułą po wierzchu. Pozwól, aby sama spłynęła na boki.
- Nie należy dodatkowo wygładzać boku tortu.
- Tort przełóż na paterę i udekoruj według uznania - ja użyłam karmelizownych orzechów, kawałków ze skarmelizowanego cukru i cienkich kawałków białej czekolady.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
[…] dekoracja była bardzo prosta. Ze względu na małe dzieci tort był przełożony i obłożony musem z białej czekolady – jest z dodatkiem żelatyny, więc dzieciaczki się takim mniej ubrudzą Do tego, to co tygryski […]