Przepis na tort na biszkopcie z makiem przekładanym musem z białej czekolady

Z okazji swoich urodzin upiekłam tort z samych składników, które najbardziej uwielbiam :)

Jest więc mak (pycha), poncz z rumem (pycha), biała czekolada (mniam), polewa z gorzkiej czekolady – po prostu obłęd :D

Przepis na biszkopt z makiem zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki , a mus z białej czekolady i glazura z czekolady zrobione są według przepisów z gazetki „Palce lizać” dołączonej do Gazety Wyborczej :)

W efekcie otrzymałam pyszny, lekki i wilgotny tort z musem z białej czekolady.

Koniecznie musicie zrobić ten torcik!

Może jest przy nim trochę zabawy, ale efekt jest tego wart :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na urodziny i nie tylko.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tort makowy1 

tort makowy2 

tort makowy3 

tort makowy4 

tort makowy6 

Tort makowy z białą czekoladą przepis

tort z makiem

Tort makowy z białą czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort z makiem i musem z białej czekolady.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 45 minut
2 godz
Czas całkowity 4 godz 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy 22-23 cm.

Składniki

składniki na ciasto:

składniki na mus czekoladowy:

składniki na glazurę z czekolady:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Białka ubij na pianę,
    5 białek
  • Dodaj stopniowo cukier puder i ciągle miksuj - aż białka będą białe i bardzo gęste.
    150 g cukru pudru
  • Dodaj żółtka i zmiksuj na najniższych obrotach.
    5 żółtek
  • Migdały wymieszaj z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem.
    2 łyżki migdałów, 120 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 200 g maku
  • Powoli połącz suche składniki z masą jajeczną, wymieszaj delikatnie.
  • Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, wlej do niej ciasto.
  • Piecz w temperaturze 180ºC (góra/dół) przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Wystudź i przekrój wzdłuż na trzy blaty.

wykonanie musu czekoladowego:

  • Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
    70 g żółtek, 35 g cukru
  • Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, aż napęcznieje, wtedy podgrzej ją krótko w mikrofalówce aby stała się płynna.
    6 g żelatyny, 35 g wody
  • Zagotuj mleko i wmieszaj w niego utarte żółtka. Całość, ciągle mieszając podgrzej (uważaj aby nie zrobić jajecznicy ;)).
    170 g mleka
  • Pokruszoną czekoladę zalej przygotowanym mlekiem i dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
    125 g białej czekolady
  • Zdejmij z ognia i ostudź.
  • Dodaj połowę połowę ubitej kremówki i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę śmietany i wymieszaj.
    400 g śmietany kremówki
  • Mus najlepiej teraz schłodzić, aby nie siadł pod ciężarem ciasta (ja włożyłam go na 20 minut do zamrażarki i mieszałam co jakiś czas).

złożenie tortu

  • Na spód ciasta nałóż trochę większy rant (może być z większej tortownicy), nasącz ponczem (ja zrobiłam poncz z rumu rozrzedzonego ciepłą wodą) i wyłóż część musu, tak aby wypełnił też boki wokół ciasta.
  • Na wierzchu ułóż drugi krążek ciasta, nasącz go i wyłóż część musu (również musi wypełnić przestrzeń wokół ciasta), to samo zrób z ostatnim krążkiem.
  • Tort włóż do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).

wykonanie glazury czekoladowej:

  • Żelatynę zamocz w odrobinie zimnej wody do napęcznienia.
    1 g żelatyny
  • Mleko zagotuj z glukozą, dodaj żelatynę, wymieszaj i tak przygotowaną emulsją zalej pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż cała czekolada się rozpuści.
    60 g mleka, 25 g glukozy, 150 g czekolady
  • Odstaw glazurę do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • Glazurą oblej tort - od środka na zewnątrz i lekko rozsmaruj szpatułką po wierzchu. Pozwól, aby sama spłynęła na boki.
  • Nie należy dodatkowo wygładzać boku tortu.
  • Tort przełóż na paterę i udekoruj według uznania - ja użyłam karmelizownych orzechów, kawałków ze skarmelizowanego cukru i cienkich kawałków białej czekolady.

Notatki

Jeśli nie chce ci się robić glazury czekoladowej, to możesz zrobić prostą polewę czekoladową - wystarczy podgrzać 100 ml śmietany kremówki i rozpuścić w niej 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!