Przepis na tort czekoladowo-kokosowy z likierem

Na urodziny męża zrobiłam tort kokosowy.

A że panowie lubią mocniejsze trunki, to tort był sowicie zakrapiany ;) i do tego mocno kokosowy.

Kokos przewijał się co chwilę :)

Po pierwsze – do pieczenia biszkoptu wysypałam tortownicę wiórkami kokosowymi.

Po drugie – do bitej śmietany dodałam wiórki kokosowe moczone w wódce,

Po trzecie – biszkopt nasączyłam likierem kokosowym (użyłam najlepszy domowy likier kokosowy) i jeszcze na koniec cały tort obłożyłam dużymi kawałkami kokosa :)

Jak mi wyszedł ten kokosowy tort?

Mówię wam – raj na ziemi :)

Koniecznie upieczcie ten tort dla kogoś wyjątkowego!

Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na różne okazje – znajdziecie tu mnóstwo inspirujących pomysłów na torty dla każdego!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 tort kokosowy

 kokosowy tort dla dorosłych

 tort z kokosem i czekoladą

 tort kokosowo-czekoladowy


czekoladowy tort z kokosowym kremem

Tort kokosowy tylko dla dorosłych przepis

kokosowy1

Tort kokosowy tylko dla dorosłych

Wypieki Beaty
Przepis na mocno kokosowy tort na czekoladowym biszkopcie.
5 z 2 ocen
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

składniki biszkoptu:

składniki kremu:

nasączenie

  • 100 ml likieru kokosowego
  • 100 ml wody przegotowanej
  • cukier puder ewentualnie do smaku

dekoracja

Instrukcja
 

wykonanie biszkoptu:

  • Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę.
    4 jajka, 3/4 szklanki cukru
  • W tym czasie przesiej przez sitko obie mąki i kakao (nie trzeba tu używać proszku do pieczenia, ale jeśli musisz, to niech to będzie płaska łyżeczka).
    140 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki gorzkiego kakao
  • Gdy jajka są już ubite dodawaj po trochu mąkę i mieszaj to łopatką (nie mikserem).
  • Całość przełóż do wysmarowanej i wysypanej tortownicy (ja wysypałam wiórkami kokosowymi, ale może to być mąka, bułka tarta).
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Po upieczeniu ciasto upuść na podłogę z wysokości około 60 cm (oczywiście razem z tortownicą), następnie ostudź na kratce.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na trzy części.

wykonanie kremu:

  • Ubij kremówkę razem z cukrem pudrem, pod koniec dodaj stopniowo serek mascarpone.
    500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
  • Jedną trzecią masy odłóż (posłuży nam ona do obłożenia wierzchu i boków tortu), do reszty dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
    ok 200 g wiórki kokosowe

wykończenie

  • Składniki ponczu zmieszaj razem.
    100 ml likieru kokosowego, 100 ml wody, cukier puder
  • Ułóż na paterze jeden blat biszkoptu, nasącz ponczem (jeśli nie masz likieru kokosowego, to możesz użyć wody z sokiem z cytryny i odrobiną cukru).
  • Wyłóż połowę masy z wiórkami, przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
  • Na koniec przykryj ostatnim blatem i też go nasącz.
  • Odłożoną kremówką wysmaruj wierzch i boki tortu.
  • Obsyp tort wiórkami kokosowymi oraz tartą gorzką czekoladę.
    ok 200 g wiórki kokosowe, gorzka czekolada

Notatki

Jeśli chcecie do obłożenia tortu użyć takich większych kawałków kokosa - nic prostszego. Kup orzech kokosowy, Zrób w nim dziurę (przyda się tu pomoc panów), wylej ze środka wodę, podziel kokos na części i oddziel od twardej łupiny. Nożykiem szczelinowym krój cienkie plasterki kokosa, odłóż je do lekkiego podsuszenia. Potem włóż do woreczka, w którym będą przechowywane.
Słowa kluczowe pijany tort, tort bounty, tort czekoladowo-kokosowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracją do wykonania tego tortu był dla mnie przepis znaleziony na Moich wypiekach

Torcik tiramisu

Sprawdź ten przepis
tort tiramisu

Torcik cytrynowo-borówkowy

Sprawdź ten przepis

Torcik czekoladowo-wiśniowy

Sprawdź ten przepis