Na urodziny męża zrobiłam tort kokosowy, a że panowie lubią mocniejsze trunki, to tort był sowicie zakrapiany ;) i mocno kokosowy.
Kokos przewijał się co chwilę – do pieczenia biszkoptu wysypałam tortownicę wiórkami kokosowymi, do bitej śmietany dodałam wiórki kokosowe moczone w wódce, biszkopt nasączyłam likierem kokosowym (tutaj jest przepis na domowy likier) i jeszcze na koniec cały tort obłożony był dużymi kawałkami kokosa :) Raj na ziemi :) Żeby nie było za słodko biszkopt był kakaowy, a wierzch tortu udekorowałam gorzką czekoladą.
Podany przepis jest na tortownicę o wielkości 22cm.

Tort kokosowy tylko dla dorosłych
Składniki
składniki biszkoptu:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- niepełna szklanka mąki
- 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao
składniki kremu:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka wiórek kokosowych
- składniki ponchu:
- 100 ml likieru kokosowego
- 100 ml przegotowanej wody
- Do dekoracji wiórki kokosowe lub duże kawałki kokosa - około 200g.
Instrukcja
wykonanie biszkoptu:
- Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę. W tym czasie zmieszaj ze sobą obie mąki i kakao (nie trzeba tu używać proszku do pieczenia, ale jeśli musisz, to niech to będzie płaska łyżeczka). Gdy jajka są już ubite dodawaj po trochu mąkę i mieszaj to łopatką (nie mikserem). Całość przełóż do wysmarowanej i wysypanej tortownicy (ja wysypałam wiórkami kokosowymi, ale może to być mąka, bułka tarta). Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Po upieczeniu ciasto upuść na podłogę z wysokości około 60 cm (oczywiście razem z tortownicą), następnie ostudź na kratce. Biszkopt przekrój na trzy części.
wykonanie kremu:
- Ubij kremówkę razem z cukrem, pod koniec dodaj stopniowo serek mascarpone. Jedną trzecią masy odłóż (posłuży nam ona do obłożenia wierzchu i boków tortu), do reszty dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
- Składniki ponczu zmieszaj razem. Ułóż na paterze jeden blat biszkoptu, nasącz ponczem (jeśli nie masz likieru kokosowego, to możesz użyć wody z sokiem z cytryny i odrobiną cukru), wyłóż połowę masy z wiórkami, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Na koniec przykryj ostatnim blatem i też go nasącz. Odłożoną kremówką wysmaruj wierzch i boki tortu. Obsyp wiórkami kokosowymi i potarkuj gorzką czekoladę.
- Jeśli chcecie do obłożenia tortu użyć takich większych kawałków kokosa - nic prostszego. Należy kupić orzech kokosowy, Zrób w nim dziurę (przyda się tu pomoc panów), wylaj ze środka wodę, podziel kokos na części i oddziel od twardej łupiny. Nożykiem szczelinowym krój cienkie plasterki kokosa, odłóż je do lekkiego podsuszenia. Potem włóż do woreczka, w którym będą przechowywane.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Inspiracją do wykonania tego tortu był dla mnie przepis znaleziony na Moich wypiekach
[…] Tort kokosowy w nowej odsłonie – tym razem na pierwsze urodziny synka koleżanki męża. […]
[…] Ten likier świetnie się nada do nasączania biszkoptu – np. do tortu kokosowego :) […]