Przepis na tort czekoladowo-kokosowy z likierem
Na urodziny męża zrobiłam tort kokosowy.
A że panowie lubią mocniejsze trunki, to tort był sowicie zakrapiany ;) i do tego mocno kokosowy.
Kokos przewijał się co chwilę :)
Po pierwsze – do pieczenia biszkoptu wysypałam tortownicę wiórkami kokosowymi.
Po drugie – do bitej śmietany dodałam wiórki kokosowe moczone w wódce,
Po trzecie – biszkopt nasączyłam likierem kokosowym (użyłam najlepszy domowy likier kokosowy) i jeszcze na koniec cały tort obłożyłam dużymi kawałkami kokosa :)
Jak mi wyszedł ten kokosowy tort?
Mówię wam – raj na ziemi :)
Koniecznie upieczcie ten tort dla kogoś wyjątkowego!
Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na różne okazje – znajdziecie tu mnóstwo inspirujących pomysłów na torty dla każdego!
Tort kokosowy tylko dla dorosłych przepis

Tort kokosowy tylko dla dorosłych
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki biszkoptu:
- 4 jajka rozmiar L
- 3/4 szklanki cukru - 150 g
- 140 g mąki pszennej niepełna szklanka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki gorzkiego kakao - płaskie
składniki kremu:
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wiórek kokosowych
nasączenie
- 100 ml likieru kokosowego
- 100 ml wody przegotowanej
- cukier puder ewentualnie do smaku
dekoracja
- ok 200 g wiórki kokosowe lub duże kawałki kokosa
- gorzka czekolada
Instrukcja
wykonanie biszkoptu:
- Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę.4 jajka, 3/4 szklanki cukru
- W tym czasie przesiej przez sitko obie mąki i kakao (nie trzeba tu używać proszku do pieczenia, ale jeśli musisz, to niech to będzie płaska łyżeczka).140 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki gorzkiego kakao
- Gdy jajka są już ubite dodawaj po trochu mąkę i mieszaj to łopatką (nie mikserem).
- Całość przełóż do wysmarowanej i wysypanej tortownicy (ja wysypałam wiórkami kokosowymi, ale może to być mąka, bułka tarta).
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
- Po upieczeniu ciasto upuść na podłogę z wysokości około 60 cm (oczywiście razem z tortownicą), następnie ostudź na kratce.
- Ostudzony biszkopt przekrój na trzy części.
wykonanie kremu:
- Ubij kremówkę razem z cukrem pudrem, pod koniec dodaj stopniowo serek mascarpone.500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
- Jedną trzecią masy odłóż (posłuży nam ona do obłożenia wierzchu i boków tortu), do reszty dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.ok 200 g wiórki kokosowe
wykończenie
- Składniki ponczu zmieszaj razem.100 ml likieru kokosowego, 100 ml wody, cukier puder
- Ułóż na paterze jeden blat biszkoptu, nasącz ponczem (jeśli nie masz likieru kokosowego, to możesz użyć wody z sokiem z cytryny i odrobiną cukru).
- Wyłóż połowę masy z wiórkami, przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
- Na koniec przykryj ostatnim blatem i też go nasącz.
- Odłożoną kremówką wysmaruj wierzch i boki tortu.
- Obsyp tort wiórkami kokosowymi oraz tartą gorzką czekoladę.ok 200 g wiórki kokosowe, gorzka czekolada
Notatki
Inspiracją do wykonania tego tortu był dla mnie przepis znaleziony na Moich wypiekach