W Cukierni Lidla wypatrzyłam przepis na torcik czekoladowo-malinowy i się w nim zakochałam :)

Męczył mnie przez kilka dni i postanowiłam go upiec (mimo, że akurat robiłam tort urodzinowy i nie bardzo miałam na niego czas).

Jedyny kłopot miałam z malinami – zapomniałam je kupić i nigdzie „przy okazji” nie mogłam ich dostać.

Postanowiłam zastąpić je wiśniami i tak powstał mój torcik czekoladowo-wiśniowy :) Myślę, że smakuje równie wspaniale :)

Przy okazji doszedł mi nowy fajny przepis na biszkopt czekoladowy – dzięki dodatkowi masła i czekolady jest mniej suchy niż tradycyjny biszkopt, a dodatek proszku do pieczenia sprawił, że ładnie wyrósł i nie opadł – zdecydowanie do powtórzenia :)

Aby dodać mu odświętnego charakteru – był z okazji Dnia Kobiet, moich imienin oraz Dnia Mężczyzny (nie ma to jak połączyć trzy okazje w jedno ;)) – udekorowałam go świeżymi truskawkami i borówkami.

Torcik wyglądał obłędnie i również tak smakował :)

tort czekoladowy

tort czekoladowy

torcik czekoladowo-wiśnowy_1

tort czekoladowy

torcik czekoladowo-wiśnowy_9

Torcik czekoladowo-wiśniowy

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

biszkopt:

poncz do nasączania:

galaretka wiśniowa (lub malinowa):

  • 500 g mrożonych owoców (w sezonie mogą być świeże)
  • 50 ml wody
  • 80 g cukru pudru
  • 2 bardziej czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody

polewa czekoladowa:

dekoracja:

  • świeże owoce

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce lub w rondelku o grubym dnie).
  • Białka ubij na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą lśniące, a cały cukier się rozpuści.
  • Obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem przez sitko.
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Wyłącz mikser.
  • Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę oraz mąkę - delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną mąki tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.
  • Przekrój na dwa blaty (jeśli góra mocno wyrosła, to ją też zetnij, tak aby góra była równa).

ganasz czekoladowy:

  • Śmietankę zagrzej razem z miodem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  • Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw do wystudzenia.

galaretka:

  • Owoce przełóż do rondelka, zalej wodą i wsyp cukier.
  • Podgotuj aż owoce zmiękną i się lekko rozpadną.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i zamieszaj, gdy napęcznieje to ją chwilę podgrzej w mikrofalówce (lub wstaw szklankę do gorącej wody), rozpuszczoną żelatynę dodaj do owoców i zamieszaj.
  • Odstaw galaretkę do ostygnięcia.

złożenie tortu:

  • Dolny blat biszkopta włóż do tortownicy.
  • Nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Wyłóż na biszkopt ganasz czekoladowy i wstaw do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
  • Po tym czasie wyłóż na ciasto galaretę owocową (jeśli za mocno zastygła, to możesz ją krótko podgrzać, aby nabrała płynności).
  • Na wierzch połóż drugi blat ciasta i jego również nasącz ponczem.
  • Schłódź ciasto w lodówce przez przynajmniej godzinę.

polewa czekoladowa:

  • Zagotuj śmietankę z miodem i wodą.
  • Dodaj kakao i cukier - zamieszaj i gotuj aż cukier i kakao się rozpuszczą.
  • Na koniec dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  • Polewę schłódź i na koniec udekoruj nią ciasto.
  • Wierzch torcika możesz też udekorować świeżymi owocami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis podaję z moimi zmianami.