Przepis na torcik czekoladowo-wiśniowy

W Cukierni Lidla wypatrzyłam przepis na torcik czekoladowo-malinowy i się w nim zakochałam :)

Męczył mnie przez kilka dni i postanowiłam go upiec (mimo, że akurat robiłam tort urodzinowy i nie bardzo miałam na niego czas).

Jedyny kłopot miałam z malinami – zapomniałam je kupić i nigdzie „przy okazji” nie mogłam ich dostać.

Postanowiłam zastąpić je wiśniami i tak powstał mój torcik czekoladowo-wiśniowy :)

Myślę, że smakuje równie wspaniale :)

Przy okazji doszedł mi nowy fajny przepis na biszkopt czekoladowy – dzięki dodatkowi masła i czekolady jest mniej suchy niż tradycyjny biszkopt, a dodatek proszku do pieczenia sprawił, że ładnie wyrósł i nie opadł – zdecydowanie do powtórzenia :)

Aby dodać mu odświętnego charakteru – był z okazji Dnia Kobiet, moich imienin oraz Dnia Mężczyzny (nie ma to jak połączyć trzy okazje w jedno ;)) – udekorowałam go świeżymi truskawkami i borówkami.

Torcik wyglądał obłędnie i również tak smakował :)

Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Przy okazji polecam wam również inne przepisy na domowe torty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tort czekoladowy

torcik czekoladowo-wiśniowy

torcik czekoladowo-wiśniowy

tort czekoladowy

torcik czekoladowo-wiśnowy_9

Torcik czekoladowo-wiśniowy przepis do druku

torcik czekoladowo wiśnowy 3

Torcik czekoladowo-wiśniowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i wilgotny tort czekoladowy z wiśniami w galaretce.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 30 minut
6 godz
Czas całkowity 8 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

biszkopt:

poncz do nasączania:

galaretka wiśniowa (lub malinowa):

  • 500 g mrożonych owoców (w sezonie mogą być świeże)
  • 50 ml wody
  • 80 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody

polewa czekoladowa:

dekoracja:

  • świeże owoce

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce lub w rondelku o grubym dnie).
    60 g czekolady, 30 g masła
  • Białka ubij na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą lśniące, a cały cukier się rozpuści.
    4 białka, 110 g cukru
  • Obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem przez sitko.
    50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 20 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    4 żółtka
  • Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę oraz mąkę - delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną mąki tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.
  • Przekrój na dwa blaty (jeśli góra mocno wyrosła, to ją też zetnij, tak aby góra była równa).

ganasz czekoladowy:

  • Śmietankę zagrzej razem z miodem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    200 ml śmietanki kremówki, 60 ml miodu, 150 g czekolady deserowej, 100 g czekolady mlecznej
  • Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
    40 g miękkiego masła
  • Odstaw do wystudzenia.

galaretka:

  • Owoce przełóż do rondelka, zalej wodą i wsyp cukier.
    500 g mrożonych owoców, 50 ml wody, 80 g cukru pudru
  • Podgotuj aż owoce zmiękną i się lekko rozpadną.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i zamieszaj, gdy napęcznieje to ją chwilę podgrzej w mikrofalówce (lub wstaw szklankę do gorącej wody).
    2 czubate łyżki żelatyny
  • Rozpuszczoną żelatynę dodaj do owoców i zamieszaj.
  • Odstaw galaretkę do ostygnięcia.

złożenie tortu:

  • Dolny blat biszkoptu włóż do tortownicy.
  • Nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.
    1 szklanka letniej wody, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Wyłóż na biszkopt ganasz czekoladowy i wstaw do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
  • Po tym czasie wyłóż na ciasto galaretę owocową (jeśli za mocno zastygła, to możesz ją krótko podgrzać, aby nabrała płynności).
  • Na wierzch połóż drugi blat ciasta i jego również nasącz ponczem.
  • Schłodź ciasto w lodówce przez przynajmniej godzinę.

polewa czekoladowa:

  • Zagotuj śmietankę z miodem i wodą.
    100 ml śmietanki kremówki, 110 ml wody, 25 ml miodu
  • Dodaj kakao i cukier - zamieszaj i gotuj aż cukier i kakao się rozpuszczą.
    40 g kakao, 125 g cukru
  • Na koniec dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj.
    1 łyżka żelatyny
  • Polewę schłodź i na koniec udekoruj nią ciasto.
  • Wierzch torcika możesz też udekorować świeżymi owocami.

Notatki

Możecie również wykorzystać gotową galaretkę wiśniową - rozpuście ją w 200 ml gorącej wody i dodajcie do wiśni. Poczekajcie aż zacznie tężeć i wtedy wylejcie ją na tort.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis podaję z moimi zmianami.