Przepis na torcik czekoladowo-wiśniowy
W Cukierni Lidla wypatrzyłam przepis na torcik czekoladowo-malinowy i się w nim zakochałam :)
Męczył mnie przez kilka dni i postanowiłam go upiec (mimo, że akurat robiłam tort urodzinowy i nie bardzo miałam na niego czas).
Jedyny kłopot miałam z malinami – zapomniałam je kupić i nigdzie „przy okazji” nie mogłam ich dostać.
Postanowiłam zastąpić je wiśniami i tak powstał mój torcik czekoladowo-wiśniowy :)
Myślę, że smakuje równie wspaniale :)
Przy okazji doszedł mi nowy fajny przepis na biszkopt czekoladowy – dzięki dodatkowi masła i czekolady jest mniej suchy niż tradycyjny biszkopt, a dodatek proszku do pieczenia sprawił, że ładnie wyrósł i nie opadł – zdecydowanie do powtórzenia :)
Aby dodać mu odświętnego charakteru – był z okazji Dnia Kobiet, moich imienin oraz Dnia Mężczyzny (nie ma to jak połączyć trzy okazje w jedno ;)) – udekorowałam go świeżymi truskawkami i borówkami.
Torcik wyglądał obłędnie i również tak smakował :)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Przy okazji polecam wam również inne przepisy na domowe torty.
Torcik czekoladowo-wiśniowy przepis do druku

Torcik czekoladowo-wiśniowy
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
biszkopt:
- 4 białka z jajek rozmiar L
- 4 żółtka
- 110 g cukru
- 60 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 30 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy)
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 20 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz do nasączania:
- 1 szklanka letniej wody
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
ganasz czekoladowy:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 60 ml miodu
- 150 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 40 g miękkiego masła
galaretka wiśniowa (lub malinowa):
- 500 g mrożonych owoców (w sezonie mogą być świeże)
- 50 ml wody
- 80 g cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody
polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 125 g cukru
- 110 ml wody
- 25 ml miodu
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 20 ml wody
- 40 g kakao
dekoracja:
- świeże owoce
Instrukcja
biszkopt:
- Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce lub w rondelku o grubym dnie).60 g czekolady, 30 g masła
- Białka ubij na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą lśniące, a cały cukier się rozpuści.4 białka, 110 g cukru
- Obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem przez sitko.50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 20 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.4 żółtka
- Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę oraz mąkę - delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną mąki tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź.
- Przekrój na dwa blaty (jeśli góra mocno wyrosła, to ją też zetnij, tak aby góra była równa).
ganasz czekoladowy:
- Śmietankę zagrzej razem z miodem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.200 ml śmietanki kremówki, 60 ml miodu, 150 g czekolady deserowej, 100 g czekolady mlecznej
- Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.40 g miękkiego masła
- Odstaw do wystudzenia.
galaretka:
- Owoce przełóż do rondelka, zalej wodą i wsyp cukier.500 g mrożonych owoców, 50 ml wody, 80 g cukru pudru
- Podgotuj aż owoce zmiękną i się lekko rozpadną.
- Żelatynę zalej zimną wodą i zamieszaj, gdy napęcznieje to ją chwilę podgrzej w mikrofalówce (lub wstaw szklankę do gorącej wody).2 czubate łyżki żelatyny
- Rozpuszczoną żelatynę dodaj do owoców i zamieszaj.
- Odstaw galaretkę do ostygnięcia.
złożenie tortu:
- Dolny blat biszkoptu włóż do tortownicy.
- Nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.1 szklanka letniej wody, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Wyłóż na biszkopt ganasz czekoladowy i wstaw do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
- Po tym czasie wyłóż na ciasto galaretę owocową (jeśli za mocno zastygła, to możesz ją krótko podgrzać, aby nabrała płynności).
- Na wierzch połóż drugi blat ciasta i jego również nasącz ponczem.
- Schłodź ciasto w lodówce przez przynajmniej godzinę.
polewa czekoladowa:
- Zagotuj śmietankę z miodem i wodą.100 ml śmietanki kremówki, 110 ml wody, 25 ml miodu
- Dodaj kakao i cukier - zamieszaj i gotuj aż cukier i kakao się rozpuszczą.40 g kakao, 125 g cukru
- Na koniec dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj.1 łyżka żelatyny
- Polewę schłodź i na koniec udekoruj nią ciasto.
- Wierzch torcika możesz też udekorować świeżymi owocami.
Notatki
Przepis podaję z moimi zmianami.