Torcik czekoladowo-wiśniowy

Zaktualizowany: 2024 12 lutego
tort czekoladowy

Przepis na torcik czekoladowo-wiśniowy

Rozkoszuj się intensywnym smakiem z moim przepisem na torcik czekoladowo-wiśniowy! Połączenie głębokiego smaku czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten deser jest niezwykle apetyczny. Spróbuj tego niezwykłego przepisu, aby stworzyć pyszny i efektowny torcik, który zachwyci Twoich gości niezależnie od okazji!

torcik czekoladowo-wiśniowy

Torcik czekoladowo-wiśniowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe torty w połączeniu z owocowym akcentem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

torcik czekoladowo wiśnowy 3

Torcik czekoladowo-wiśniowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i wilgotny tort czekoladowy z wiśniami w galaretce.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
6 hours
Czas całkowity 8 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na czekoladowy biszkopt:

składniki na poncz do nasączania biszkopta

składniki na ganasz czekoladowy:

składniki na galaretkę wiśniowa

  • 500 g wiśni (mogą być mrożone – bez pestek (w sezonie mogą być świeże))
  • 50 ml wody
  • 80 g cukru pudru (pół szklanki)
  • 2 czubate łyżki żelatyny ( rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody)

składniki na polewę czekoladową

dekoracja:

  • świeże owoce
Instrukcja
 

Jak zrobić tłuszczowy biszkopt czekoladowy

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce lub w rondelku o grubym dnie).
    60 g czekolady, 30 g masła
  • Białka ubij na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą lśniące, a cały cukier się rozpuści.
    4 białka, 110 g cukru
  • Obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem przez sitko.
    50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 20 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na niskich obrotach.
    4 żółtka
  • Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę oraz mąkę – delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną mąki tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około pół godziny – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.
  • Przekrój na dwa blaty (jeśli góra mocno wyrosła, to ją też zetnij, tak aby góra była równa).

Jak zrobić ganasz czekoladowy do tortu

  • Śmietankę zagrzej razem z miodem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    200 ml śmietanki kremówki, 60 ml miodu, 150 g czekolady deserowej, 100 g czekolady mlecznej
  • Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
    40 g masła
  • Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.

Jak zrobić galaretkę wiśniową

  • Owoce przełóż do rondelka, zalej wodą i wsyp cukier.
    500 g wiśni, 50 ml wody, 80 g cukru pudru
  • Podgotuj aż owoce zmiękną i się lekko rozpadną.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i zamieszaj, gdy napęcznieje to ją chwilę podgrzej w mikrofalówce (lub wstaw szklankę do gorącej wody).
    2 czubate łyżki żelatyny
  • Rozpuszczoną żelatynę dodaj do owoców i zamieszaj.
  • Odstaw galaretkę do ostygnięcia.

Tort czekoladowo-wiśniowy – złożenie

  • Dolny blat biszkoptu włóż do tortownicy.
  • Nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.
    240 ml wody, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Wyłóż na biszkopt ganasz czekoladowy i wstaw do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
  • Po tym czasie wyłóż na ciasto galaretę owocową (jeśli za mocno zastygła, to możesz ją krótko podgrzać, aby nabrała płynności).
  • Na wierzch połóż drugi blat ciasta i jego również nasącz ponczem.
  • Schłodź ciasto w lodówce przez przynajmniej godzinę.

Jak zrobić polewę czekoladową do tortu

  • Zagotuj śmietankę z miodem i wodą.
    100 ml śmietanki kremówki, 110 ml wody, 25 ml miodu
  • Dodaj kakao i cukier – zamieszaj i gotuj aż cukier i kakao się rozpuszczą.
    40 g kakao, 125 g cukru
  • Na koniec dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj.
    1 łyżka żelatyny
  • Polewę schłodź i na koniec udekoruj nią ciasto.
  • Wierzch torcika możesz też udekorować świeżymi owocami.
Notatki
Możecie również wykorzystać gotową galaretkę wiśniową – rozpuście ją w 200 ml gorącej wody i dodajcie do wiśni. Poczekajcie aż zacznie tężeć i wtedy wylejcie ją na tort.
Prywatne
Słowa kluczowe tort czekoladowy z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
torcik czekoladowo-wiśniowy

Czekoladowy tort z wiśniami – uwagi

W Cukierni Lidla wypatrzyłam przepis na torcik czekoladowo-malinowy i się w nim zakochałam. Męczył mnie przez kilka dni i postanowiłam go upiec (mimo, że akurat robiłam tort urodzinowy i nie bardzo miałam na niego czas). Jedyny kłopot miałam z malinami – zapomniałam je kupić i nigdzie „przy okazji” nie mogłam ich dostać. Postanowiłam zastąpić je wiśniami i tak powstał mój torcik czekoladowo-wiśniowy :)

Myślę, że smakuje równie wspaniale :)

Przy okazji doszedł mi nowy fajny przepis na biszkopt czekoladowy – dzięki dodatkowi masła i czekolady jest mniej suchy niż tradycyjny biszkopt, a dodatek proszku do pieczenia sprawił, że ładnie wyrósł i nie opadł – zdecydowanie do powtórzenia!

Aby dodać mu odświętnego charakteru – był z okazji Dnia Kobiet, moich imienin oraz Dnia Mężczyzny (nie ma to jak połączyć trzy okazje w jedno) – udekorowałam go świeżymi truskawkami i borówkami. Torcik wyglądał obłędnie i również tak smakował. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Przy okazji polecam wam również inne przepisy na domowe torty.

tort czekoladowy
torcik czekoladowo-wiśnowy_9

Przepis podaję z moimi zmianami.

Polecane przepisy na torty czekoladowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne czekoladowe torty. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 9 marca

Podziel się przepisem

12 komentarzy

  1. 45374aa7a3f50b523be3f3bd71cd6f6b?s=54&d=mm&r=g
    Ela 2021 16 lutego w 18:56- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Chciałbym tort zrobić w prostokątnej formie (około 22×34). Czy mam zrobić z półtorej porcji ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 16 lutego w 19:50- Odpowiedz

      Aby przeliczyć wielkość składników które musisz użyć, skorzystaj z przeliczarki: https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/
      w tym przypadku musisz podwoić ilość.

  2. a9d9ac03b941255e1d72dafa2a83e476?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2017 12 października w 10:04- Odpowiedz

    Czy ten ganasz czekoladowy ma konsystencję podobną do zwykłego kremu czekoladowego? :) Nigdy się z takim czymś nie spotkałam :D I czy polewa czekoladowa nie twardnieje na torcie? :) Bo czegoś takiego właśnie szukam! Chciałam jeszcze zapytać – jakieś średnicy miała Pani tortownicę? Ja mam 23 cm i zastanawiam się, czy powinnam coś pozmieniać w proporcjach

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 12 października w 11:26- Odpowiedz

      Klaudia – ganasz jest taki dość miękki (to dzięki kremówce), więc na torcie lekko zastyga, ale pozostaje miękki i nie tworzy skorupki :) Co do formy to ja piekłam w foremce 22 cm, jeśli masz 23, to różnica jest tak niewielka, że moim zdaniem nie musisz zmieniać proporcji.

      • a9d9ac03b941255e1d72dafa2a83e476?s=54&d=mm&r=g
        Klaudia 2017 12 października w 22:04- Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź! A czy do tego ganaszu śmietanka z miodem ma się zagotować czy jedynie zagrzac? W takiej wersji tortu jeszcze nie piekłam, więc wolę dopytać o wszystko :D

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          wypiekibeaty 2017 13 października w 10:07- Odpowiedz

          Ma być dość gorące, ale nie wrzące :)

  3. 6e57fa2f9adbbe0d8e9101166fe3a6b0?s=54&d=mm&r=g
    renia 2015 7 listopada w 16:38- Odpowiedz

    Słuchaj , nie wiem jak ten tort smakuje, nie ważne ,ale zdjecia robisz tak cudne, że mogę się na nie gapić i gapić :) Pięknie dekorujesz. Spróbuję dziś coś upiec, mam wenę ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 7 listopada w 18:57- Odpowiedz

      Dziękuję :)

  4. 650f31bb15ae028660ba942c8f9723e3?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2015 9 marca w 21:31- Odpowiedz

    Piękny tort!

  5. 0b9a783c74a85e928f9acecda65acce1?s=54&d=mm&r=g
    An etka 2015 9 marca w 13:16- Odpowiedz

    Tocik wygląda przepysznie :). Pewnie z malinami, które uważam za najbardziej aromatyczne owoce, były jeszcze lepszy, ale i wiśniom nic nie brakuje :). Zapisuję przepis, żeby mieć na szczególną okazję :). Nie trzeba będzie wtedy szukać :).

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 11 marca w 09:48- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy