Tort Pies z czekoladowym kremem bezowym

tort piesek

Tort Piesek powstał dla małej miłośniczki psiaków – pewnie znacie w swoim otoczeniu podobne „przypadki” – powiem tak, moja córka już sobie zażyczyła podobny tort na urodziny :)

Tort powstał „kombinacją alpejską” z okrągłego biszkoptu o średnicy 22 cm (obcięliśmy z dwóch stron boczki tworząc prostokąt, a z odciętych kawałków powstał pyszczek, łapki oraz uniesiona pupa :)).

Do tego elementy z masy cukrowej – oczy, uszy i ogonek (obłożone potem kremem), nosek i język.

Jak zrobić tort piesek?

Cały sekret tkwi tu w kremie.

Gotowy tort pokryłam w całości i to hojnie czekoladowym kremem bezowym (przepis zamieszczam na dole) – średnio lubię kremy maślane, ale muszę przyznać, że ten mi wyjątkowo smakuje – może to dlatego, że ta beza i czekolada mocno niwelują smak masła :)

Najważniejsze, że krem świetnie się nakłada, a po schłodzeniu lekko twardnieje i utrzymuje swoją formę.

Samo wyciskanie sierści jest trochę pracochłonne, ale ze specjalną końcówką szybko sobie z tym poradzicie (potrzebujecie tylkę z dziurkami).

Biszkopt możecie zrobić z tego przepisu – porcja na formę 22 cm z pięciu jajek.

Lubicie takie torty z pieskami? Podobają się wam?

tort w kształcie psa

tort w kształcie pieska

tort pies

tort urodzinowy

tort piesek

Tort Pies – krem czekoladowo bezowy

tort piesek

Tort Piesek

Wypieki Beaty
Urodzinowy tort z pieskiem, a w zasadzie w kształcie pieska :)
4.75 z 4 ocen
Porcje 16

Składniki

Czekoladowy krem bezowy:

Instrukcja
 

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ze 100 g masła - dokładnie wymieszaj masę i przestudź w temperaturze pokojowej.
  • Białka przelej do misy miksera, którą ustaw na garnku z gotującą się wodą.
  • Lekko zmiksuj białka, dodaj cukier puder i miksuj, aż białka zrobią się białe i lekko ciepłe - zajmie to kilka minut.
  • Podgrzane białka zdejmij z garnka i kontynuuj ich ubijanie, gdy lekko ostygną dodaj po trochu pozostałe masło, a na koniec dodaj czekoladę - krótko wszystko razem zmiksuj.
  • Krem nakładaj po 1-2 łyżkach do worka cukierniczego z tylką do robienia futerka i wyciskaj go na tort (nie nakładaj za dużo kremu na raz, bo będzie się ogrzewać od twoich rąk i futro będzie "pływać").
  • Tort po udekorowaniu schłódź w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!