tort piesek

Tort Piesek z czekoladowym kremem bezowym

Przygotowałam ostatnio taki niezwykły torcik w kształcie pieska, który chce się bawić. Aby piesek wyglądał realistycznie przygotowałam sporą ilość kremu czekoladowego i wycisnęłam go na uformowany w kształt pieska tort. Tu użyłam czekoladowy krem bezowy na czekoladzie, miękkim maśle i białkach. Taki krem bezowy z czekoladą ma świetną konsystencję i smak. Idealnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek. Sprawdź mój przepis na czekoladowy krem bezowy do dekoracji tuż poniżej.

tort w kształcie psa

Krem czekoladowo bezowy do dekoracji przepis krok po kroku

Jeśli nie wiesz jak zrobić krem odpowiedni do udekorowani tortu, to zobacz ten przepis.

tort piesek

Tort Piesek – przepis na czekoladowy krem bezowy

Wypieki Beaty
Urodzinowy tort z pieskiem, a w zasadzie w kształcie pieska :)
4.75 z 8 ocen
Porcje 16
Składniki

składniki na czekoladowy krem bezowy

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowy krem bezowy do udekorowania tortu

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ze 100 g masła – dokładnie wymieszaj masę i przestudź w temperaturze pokojowej.
    150 g czekolady, 100 g masła
  • Białka przelej do misy miksera, którą ustaw na garnku z gotującą się wodą.
    120 g białek
  • Lekko zmiksuj białka, dodaj cukier puder i miksuj, aż białka zrobią się białe i lekko ciepłe – zajmie to kilka minut.
    300 g cukru pudru
  • Podgrzane białka zdejmij z garnka i kontynuuj ich ubijanie, gdy lekko ostygną dodaj po trochu pozostałe masło, a na koniec dodaj czekoladę – krótko wszystko razem zmiksuj.
    150 g masła
  • Krem nakładaj po 1-2 łyżkach do worka cukierniczego z tylką do robienia futerka i wyciskaj go na tort (nie nakładaj za dużo kremu na raz, bo będzie się ogrzewać od twoich rąk i futro będzie "pływać").
  • Tort po udekorowaniu schłodź w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe tort z kremem czekoladowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Tort w kształcie pieska – uwagi

Tort Piesek powstał dla małej miłośniczki psiaków – pewnie znacie w swoim otoczeniu podobne „przypadki” – powiem tak, moja córka już sobie zażyczyła podobny tort na urodziny :)

Tort powstał „kombinacją alpejską” z okrągłego biszkoptu o średnicy 22 cm (obcięliśmy z dwóch stron boczki tworząc prostokąt, a z odciętych kawałków powstał pyszczek, łapki oraz uniesiona pupa :)).

Do tego elementy z masy cukrowej – oczy, uszy i ogonek (obłożone potem kremem), nosek i język.

tort w kształcie pieska

Jak zrobić tort piesek – wskazówki

Cały sekret tkwi tu w kremie.

Gotowy tort pokryłam w całości i to hojnie czekoladowym kremem bezowym – średnio lubię kremy maślane, ale muszę przyznać, że ten mi wyjątkowo smakuje – może to dlatego, że ta beza i czekolada mocno niwelują smak masła :)

Najważniejsze, że krem świetnie się nakłada, a po schłodzeniu lekko twardnieje i utrzymuje swoją formę.

Samo wyciskanie sierści jest trochę pracochłonne, ale ze specjalną końcówką szybko sobie z tym poradzicie (potrzebujecie tylkę z dziurkami).

Biszkopt możecie zrobić z tego przepisu – porcja na formę 22 cm z pięciu jajek.

Lubicie takie torty z pieskami? Podobają się wam?

tort pies
tort urodzinowy
tort piesek

Polecane przepisy na torty

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy: