Szukałam na swoje urodziny fajnego przepisu na tort i znalazłam bardzo ciekawy na blogu Moje Wypieki.

Wpadł mi w oko tort kajmakowo-gruszkowy – bardzo lubię gruszki i – tak jak chyba większość – uwielbiam smak kajmaku :)

Dlatego wiedziałam, że to będzie strzał w 10 (szczególnie, że tort był nasączany amaretto). Po prostu połączenie ulubionych smaków w jednym cieście.

Tort mnie nie zawiódł i był po prostu przepyszny – mam na to potwierdzenie wielu osób ;)

Krem kajmakowy rozpuszcza się w ustach i jest bardzo delikatny mimo dużej ilości serka mascarpone – na pewno jeszcze nie raz go przygotuję do tortów :)

Wiosna za oknem w pełni i kwitną bzy, to torcik udekorowałam właśnie bzami i małymi bezikami barwionymi na pastelowe kolory – myślę,  że pięknie się to wszystko skomponowało :)

 

tort kajmakowo-gruszkowy_1

tort kajmakowo-gruszkowy_2

tort kajmakowo-gruszkowy_5

tort kajmakowo-gruszkowy_7

tort kajmakowo-gruszkowy_4

Tort kajmakowo-gruszkowy

Wypieki Beaty
3.67 z 3 ocen

Składniki
  

krem kajmakowy:

krem migdałowy na obłożenie:

poncz:

dodatkowo:

  • duża puszka gruszek (810 g), albo duży słoik gruszek z kompotu

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli.
  • Dodaj cukier i miksuj aż białka staną się białe i lśniące, a w pianie nie będzie czuć kryształków cukru.
  • Obydwie mąki przesiej razem przez sito.
  • Dodaj żółtka do białek i krótko wymieszaj, wyłącz mikser.
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj ją szpatułką.
  • Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki czyste) i piecz 1 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty (polecam upieczenie biszkopta dzień wcześniej, wtedy wykończenie tortu zajmie mniej czasu :)).

krem kajmakowy:

  • Wszystkie składniki kremu wyjmij z lodówki i umieść w misie - zmiksuj mikserem, aż masa będzie gęsta i puszysta.

krem migdałowy:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i cukier puder - krótko zmiksuj.
  • Na koniec dodaj aromat i delikatnie wymieszaj.

wykończenie:

  • Gruszki pokrój w kostkę.
  • Spodni blat nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanych składników.
  • Nałóż na niego część kremu kajmakowego, na wierzchu ułóż połowę gruszek.
  • Połóż drugi blat i powtórz czynności (pozostaw kilka łyżek kremu na obłożenie wierzchu tortu).
  • Połóż ostatni krążek ciasta, nasącz go i pokryj cienką warstwą kremu boki i wierzch tortu.
  • Teraz obłóż tort kremem migdałowym.
  • Tort schłódź w lodówce.

Notatki

Szklanka o pojemności 250 ml.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Jeśli chcielibyście udekorować tort chipsami gruszkowymi, to zapraszam po przepis tutaj :)

chipsy gruszkowe3