Przepis na tort kajmakowy z gruszkami – przepyszny!
Szukałam na swoje urodziny fajnego przepisu na tort i znalazłam bardzo ciekawy na blogu Moje Wypieki.
Wpadł mi w oko tort kajmakowo-gruszkowy – bardzo lubię gruszki i – tak jak chyba większość – uwielbiam smak kajmaku :)
Dlatego wiedziałam, że to będzie strzał w 10 (szczególnie, że tort był nasączany amaretto).
Po prostu połączenie ulubionych smaków w jednym cieście.
Tort mnie nie zawiódł i był przepyszny – mam na to potwierdzenie wielu osób ;)
Krem kajmakowy rozpuszcza się w ustach i jest bardzo delikatny mimo dużej ilości serka mascarpone – na pewno jeszcze nie raz go przygotuję do tortów :)
Wiosna za oknem w pełni i kwitną bzy, to torcik udekorowałam właśnie bzami i małymi bezikami barwionymi na pastelowe kolory – myślę, że pięknie się to wszystko skomponowało :)
Zobaczcie również inne moje przepisy na torty – urodzinowe i na różne okazje.
Tort kajmakowo-gruszkowy przepis

Tort kajmakowo-gruszkowy
Składniki
biszkopt:
- 5 białek z jajek rozmiar L
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem kajmakowy:
- 400 g masy kajmakowej (schłodzonej w lodówce)
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 200 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %) (schłodzonej)
krem migdałowy na obłożenie:
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 250 ml śmietany kremówki (schłodzonej) 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- aromat migdałowego do smaku - kilka kropel
dodatkowo:
- 1 duża puszka gruszek (810 g), albo duży słoik gruszek z kompotu
Instrukcja
biszkopt:
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli.5 białek
- Dodaj cukier i miksuj aż białka staną się białe i lśniące, a w pianie nie będzie czuć kryształków cukru.3/4 szklanki cukru
- Obydwie mąki przesiej razem przez sito.3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Dodaj żółtka do białek i krótko wymieszaj, wyłącz mikser.5 żółtek
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj ją szpatułką.
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki czyste) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty (polecam upieczenie biszkopta dzień wcześniej, wtedy wykończenie tortu zajmie mniej czasu :)).
krem kajmakowy:
- Wszystkie składniki kremu wyjmij z lodówki i umieść w misie - zmiksuj mikserem, aż masa będzie gęsta i puszysta.400 g masy kajmakowej, 500 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki
krem migdałowy:
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i cukier puder - krótko zmiksuj.250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Na koniec dodaj aromat i delikatnie wymieszaj.aromat migdałowego
wykończenie:
- Gruszki pokrój w kostkę.1 duża puszka gruszek
- Spodni blat nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanych składników.0,5 szklanki wody, 0,5 szklanki amaretto, 2 łyżeczki cukru
- Nałóż na niego część kremu kajmakowego, na wierzchu ułóż połowę gruszek.
- Połóż drugi blat i powtórz czynności (pozostaw kilka łyżek kremu na obłożenie wierzchu tortu).
- Połóż ostatni krążek ciasta, nasącz go i pokryj cienką warstwą kremu boki i wierzch tortu.
- Teraz obłóż tort kremem migdałowym.
- Tort schłodź w lodówce.
Notatki
Jeśli chcielibyście udekorować tort chipsami gruszkowymi, to zapraszam po przepis tutaj :)