Torcik tiramisu z truskawkami

Ten torcik inspirowany jest tradycyjnym włoskim deserem – tiramisu.

Biszkopt nasączyłam kawą z dodatkiem amaretto, do tego bita śmietana z mascarpone, kakao i gorzka czekolada :)

Dla koloru i smaku dodałam świeże truskawki (nie mogłam w sklepie przejeść koło nich obojętnie :))

Po prostu – niebo w gębie :)

Ja upiekłam tu swój standardowy biały biszkopt, możecie go zrobić z mojego przepisu, albo ze swojego ulubionego – tak na wielkość około 22 cm średnicy.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Polecam wam również przepis na tort czekoladowo-kawowy – obłędnie pyszny!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tort tiramisu1 

tort tiramisu2 

tort tiramisu3 
tort tiramisu5 

tort tiramisu6

Tort tiramisu przepis do druku

tort tiramisu

Torcik tiramisu

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i pyszny tort tiramisu z kawą i amaretto.
5 z 2 ocen
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

Instrukcja
 

  • Upiecz biszkopt i go wystudź, potem podziel go na trzy części.
    biszkopt z 4 jajek
  • Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i dodaj na koniec mascarpone.
    500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
  • Blat biszkopta nasącz kawą z amaretto.
    kawa, amaretto
  • Wyłóż 1/3 masy śmietankowej i posyp kakao lub tartą gorzką czekoladą.
    kakao
  • Na to połóż drugi blat i powtórz czynności.
  • Na koniec połóż ostatni blat i pozostały krem rozsmaruj równą warstwą po całym torcie (również boczkach).
  • Wokół tortu możesz przykleić biszkopty albo możesz cały tort obsypać tartą czekoladą.
    200 g podłużnych biszkoptów
  • Teraz już tylko chłodzenie w lodówce (bez przykrycia) i można zajadać :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!