Torcik tiramisu z truskawkami
Ten torcik inspirowany jest tradycyjnym włoskim deserem – tiramisu.
Biszkopt nasączyłam kawą z dodatkiem amaretto, do tego bita śmietana z mascarpone, kakao i gorzka czekolada :)
Dla koloru i smaku dodałam świeże truskawki (nie mogłam w sklepie przejeść koło nich obojętnie :))
Po prostu – niebo w gębie :)

Torcik tiramisu
Składniki
- biszkopt z 4 jajek (przepis w dziale ciasta biszkoptowe)
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix (ewentualnie)
- kakao lub gorzka czekolada
- 200 g podłużnych biszkoptów (opcjonalnie)
- kawa rozpuszczalna (zaparzona)
- amaretto (ja użyłam 25 ml)
Instrukcja
- Upiecz biszkopt i go wystudź, potem podziel go na trzy części.
- Bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem i dodaj na koniec mascarpone.
- Blat biszkopta nasącz kawą z amaretto, wyłóż 1/3 masy i posyp kakao lub potarkowaną gorzką czekoladą. Na to połóż drugi blat i powtórz czynności. Na koniec połóż ostatni blat i pozostały krem rozsmaruj równą warstwą po całym torcie (również boczkach).
- Wokół tortu możesz przykleić biszkopty albo możesz cały tort obsypać tartą czekoladą.
- Teraz już tylko chłodzenie w lodówce (bez przykrycia) i można zajadać :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Ten tort jest przepyszny Uwielbiam wszystkie pani przepisy
dziękuję bardzo :D
Dlaczego chłodzenie w lodówce bez przykrycia?
Żeby się nie „pocił”
Rewelacja!!!! Spróbuje wykonać na pewno. Nie wyjdzie mi pewnie tak pięknie, ale tutaj wyszło cudo!!! Zapraszam również do siebie: recipemilusiowej.blog.pl