Torcik tiramisu z truskawkami

Ten torcik inspirowany jest tradycyjnym włoskim deserem – tiramisu.

Biszkopt nasączyłam kawą z dodatkiem amaretto, do tego bita śmietana z mascarpone, kakao i gorzka czekolada :)

Dla koloru i smaku dodałam świeże truskawki (nie mogłam w sklepie przejeść koło nich obojętnie :))

Po prostu – niebo w gębie :)

 

 

 
 

tort tiramisu

Torcik tiramisu

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Upiecz biszkopt i go wystudź, potem podziel go na trzy części.
  • Bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem i dodaj na koniec mascarpone.
  • Blat biszkopta nasącz kawą z amaretto, wyłóż 1/3 masy i posyp kakao lub potarkowaną gorzką czekoladą. Na to połóż drugi blat i powtórz czynności. Na koniec połóż ostatni blat i pozostały krem rozsmaruj równą warstwą po całym torcie (również boczkach).
  • Wokół tortu możesz przykleić biszkopty albo możesz cały tort obsypać tartą czekoladą.
  • Teraz już tylko chłodzenie w lodówce (bez przykrycia) i można zajadać :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!