Dyniowe tiramisu

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
dyniowe tiramisu

Przepis na jesienne tiramisu z dynią i cynamonem

Dziś u mnie na blogu będzie bardzo jesiennie i jednocześnie pysznie. Zapraszam was na bardzo ciekawą i pyszną wersję popularnego włoskiego deseru – dyniowe tiramisu. To tiramisu zrobiłam z dodatkiem puree z dyni i aromatycznych przypraw. Do tego to tiramisu bez jajek – więc jeśli zwykle nie robiliście tego deseru ze względu na użycie świeżych jajek, to koniecznie wypróbujcie moją wersję dyniową :)

deser dyniowy z biszkoptami i kawą

Dyniowe tiramisu przepis krok po kroku

Jeśli lubisz tiramisu i do tego nie boisz się wyzwań kulinarnych, to koniecznie wypróbuj ten przepis na niezwykłe tiramisu z dynią.

dyniowe tiramisu

Dyniowe tiramisu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na jesienne tiramisu z kremem mascarpone z dynią i cynamonem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 12
Kalorie 285 kcal
Składniki

składniki na tiramisu dyniowe

Instrukcja
 

Jak zrobić tiramisu z puree z dyni

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki
  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, puree z dyni i przyprawami.
    500 g serka mascarpone, 150 g cukru pudru, ok 250 g puree z dyni, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    składniki na dyniowe tiramisu
  • Dodaj do serka ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj łopatką.
    mieszanie kremu tiramisu z bitą śmietaną
  • Biszkopty zamaczaj pojedynczo w kawie i ułóż jedną warstwę na dnie dużego naczynia (u mnie o wielkości około 120/30 cm).
    około 25-30 biszkoptów, 500 ml kawy
    układanie nasączonych w kawie biszkoptów
  • Wyłóż na biszkopty mniej więcej połowę kremu i posyp jego wierzch gorzkim kakao (możesz też zetrzeć gorzką czekoladę).
    wykładanie kremu tiramisu na biszkopty
  • Wyłóż drugą warstwę zamoczonych w kawie biszkoptów.
    układanie nasączonych biszkoptów na tiramisu
  • Nałóż resztę kremu i posyp kakao.
    gorzkie kakao
    jak zrobić tiramisu w foremce
  • Schowaj tiramisu do lodówki na około 3-4 godziny – aby biszkopty lekko zmiękły od kremu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 285kcalWeglowodany: 20gBiałko: 3gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe tiramisu dyniowe, tiramisu z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
deser tiramisu bez jajek

Tiramisu z puree z dyni – uwagi

Uwielbiam włoskie tiramisu i robię je na specjalne okazje – niestety ze względu na jego kaloryczność nie mogę go jeść tak często jakbym chciała ;)

Teraz zrobiłam wersję jesienną, a jak jesień, to musiałam dać do niego dynię, a dokładnie puree z dyni. Do tego trochę cynamonu i przyprawy do piernika.

Pewnie się zastanawiacie jak to smakowało?

Otóż tiramisu wyszło przepyszne!

Mój syn nawet się nie zorientował, że tam jest dodana dynia i zjadł deser z dokładką!

tiramisu z dynią i kawą

To tiramisu różni się od tradycyjnego nie tylko dodaną dynią i przyprawami. To jest tiramisu bez jajek.

Zamiast nich do serka mascarpone dodałam ubitą śmietanę kremówkę.

Muszę przyznać, że kremu wyszło mi bardzo dużo i nawet niewielka część mi została i zjadłam ją samą prosto z miski :)

Do tego tiramisu będziecie potrzebować puree z dyni.

Na blogu jest post, gdzie opisałam jak zrobić puree z dyni. Jeśli więc nie robiliście wcześniej puree, to zobaczcie tam – jest tam również krótki filmik.

Polecam wam również przygotować domową przyprawę do piernika. Ja co roku robię spory słoiczek przyprawy do piernika i wykorzystuję ją przez całą jesień i zimę – na pewno przyda się Wam później przy robieniu pierniczków, albo piernika staropolskiego.

tiramisu z biszkoptami w kawie i cynamonem

Jak zrobić dyniowe tiramisu – wskazówki

Ja zmiksowałam krótko zimny serek mascarpone z dynią, cukrem pudrem i przyprawami.

Wtedy dodałam do masy ubitą śmietanę kremówkę (użyłam 30%) i wymieszałam delikatnie łopatką.

Kremu wychodzi sporo, jak już pisałam wcześniej, dlatego jeśli macie mały pojemnik, to możecie użyć mniej śmietany kremówki.

Podłużne biszkopty zamaczałam krótko w ostudzonej kawie i układałam w foremce.

Na biszkopty wyłożyłam część kremu i posypałam gorzkim kakao.

Zamiast kakao możecie również zetrzeć na tarce gorzką czekoladę – albo słodką – jeśli lubicie słodkie desery.

Na koniec dyniowe tiramisu schłodziłam w lodówce.

Aby deser łatwiej się kroił warto schłodzić tiramisu przez kilka godzin – wtedy biszkopty dodatkowo zmiękną i będzie łatwiej podzielić deser.

Jeśli lubicie tiramisu, to polecam wam również przepis na tiramisu z białą czekoladą – świetne na święta i nie tylko.

Mam nadzieję, że takie jesienne tiramisu z dynią zasmakuje wam równie bardzo jak mi :)

Dajcie znać w komentarzach.

jesienne tiramisu z dynią i cynamonem
włoskie tiramisu z puree z dyni

Polecane przepisy na tiramisu

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na tiramisu w formie deseru, ale również w formie pysznych ciast. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2022 14 października

Podziel się przepisem

5 from 3 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na dyniowe tiramisu

Tej jesieni przygotujcie razem ze mną pyszny deser tiramisu z puree z dyni i korzennymi przyprawami. Krem do tiramisu z dynią smakuje wręcz wybornie i uwierzcie mi, że nikt się nie zorientuje co jest tajemniczym składnikiem deseru. Mój mąż podejrzewał kokos :D a mój syn zjadł tiramisu z dokładką i nawet się nie zająknął, że coś podejrzanego zrobiłam lub dodałam. A on już mnie trochę zna i zawsze traktuje moje kuchenne wyczyny z nutką podejrzenia :)

Jak zrobić tiramisu dyniowe?

Zobaczcie mój przepis krok po kroku na tiramisu z dynią i zobaczcie jakie to proste. Do tego poszczególne kroki mają zrobione zdjęcia, więc cały proces przygotowania deseru możecie zobaczyć na zdjęciach. To tiramisu bez jajek, więc jeśli obawialiście się do tej pory zjeść deser ze świeżymi jajkami, to tu już nie macie tego problemu. Dodajcie do smaku mielony cynamon i przyprawę do piernika. Jeśli chcecie mocniejszy smak, to możecie użyć ich więcej niż w przepisie. Jesienne tiramisu dyniowe będzie doskonałym deserem na weekend, albo nawet na jakąś rodzinną okazję - gorąco polecam. A jeśli lubicie włoskie desery, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na panna cottę - możecie zrobić np. waniliową panna cottę, albo panna cottę czekoladowo-kawową.