Dyniowe tiramisu
Przepis na jesienne tiramisu z dynią i cynamonem
Dziś u mnie na blogu będzie bardzo jesiennie i jednocześnie pysznie. Zapraszam was na bardzo ciekawą i pyszną wersję popularnego włoskiego deseru – dyniowe tiramisu. To tiramisu zrobiłam z dodatkiem puree z dyni i aromatycznych przypraw. Do tego to tiramisu bez jajek – więc jeśli zwykle nie robiliście tego deseru ze względu na użycie świeżych jajek, to koniecznie wypróbujcie moją wersję dyniową :)
Spis treści
Dyniowe tiramisu przepis krok po kroku
Jeśli lubisz tiramisu i do tego nie boisz się wyzwań kulinarnych, to koniecznie wypróbuj ten przepis na niezwykłe tiramisu z dynią.
Dyniowe tiramisu przepis
Składniki
składniki na tiramisu dyniowe
- około 25-30 biszkoptów (długich – do tiramisu)
- 500 ml kawy (- może być lekko osłodzona – ostudzona)
- 500 g serka mascarpone (- schłodzonego)
- 500 ml śmietany kremówki (- zimnej – użyłam 30 %)
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- ok 250 g puree z dyni (- 1 szklanka)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- gorzkie kakao (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić tiramisu z puree z dyni
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.500 ml śmietany kremówki
- Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, puree z dyni i przyprawami.500 g serka mascarpone, 150 g cukru pudru, ok 250 g puree z dyni, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- Dodaj do serka ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Biszkopty zamaczaj pojedynczo w kawie i ułóż jedną warstwę na dnie dużego naczynia (u mnie o wielkości około 120/30 cm).około 25-30 biszkoptów, 500 ml kawy
- Wyłóż na biszkopty mniej więcej połowę kremu i posyp jego wierzch gorzkim kakao (możesz też zetrzeć gorzką czekoladę).
- Wyłóż drugą warstwę zamoczonych w kawie biszkoptów.
- Nałóż resztę kremu i posyp kakao.gorzkie kakao
- Schowaj tiramisu do lodówki na około 3-4 godziny – aby biszkopty lekko zmiękły od kremu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tiramisu z puree z dyni – uwagi
Uwielbiam włoskie tiramisu i robię je na specjalne okazje – niestety ze względu na jego kaloryczność nie mogę go jeść tak często jakbym chciała ;)
Teraz zrobiłam wersję jesienną, a jak jesień, to musiałam dać do niego dynię, a dokładnie puree z dyni. Do tego trochę cynamonu i przyprawy do piernika.
Pewnie się zastanawiacie jak to smakowało?
Otóż tiramisu wyszło przepyszne!
Mój syn nawet się nie zorientował, że tam jest dodana dynia i zjadł deser z dokładką!
To tiramisu różni się od tradycyjnego nie tylko dodaną dynią i przyprawami. To jest tiramisu bez jajek.
Zamiast nich do serka mascarpone dodałam ubitą śmietanę kremówkę.
Muszę przyznać, że kremu wyszło mi bardzo dużo i nawet niewielka część mi została i zjadłam ją samą prosto z miski :)
Do tego tiramisu będziecie potrzebować puree z dyni.
Na blogu jest post, gdzie opisałam jak zrobić puree z dyni. Jeśli więc nie robiliście wcześniej puree, to zobaczcie tam – jest tam również krótki filmik.
Polecam wam również przygotować domową przyprawę do piernika. Ja co roku robię spory słoiczek przyprawy do piernika i wykorzystuję ją przez całą jesień i zimę – na pewno przyda się Wam później przy robieniu pierniczków, albo piernika staropolskiego.
Jak zrobić dyniowe tiramisu – wskazówki
Ja zmiksowałam krótko zimny serek mascarpone z dynią, cukrem pudrem i przyprawami.
Wtedy dodałam do masy ubitą śmietanę kremówkę (użyłam 30%) i wymieszałam delikatnie łopatką.
Kremu wychodzi sporo, jak już pisałam wcześniej, dlatego jeśli macie mały pojemnik, to możecie użyć mniej śmietany kremówki.
Podłużne biszkopty zamaczałam krótko w ostudzonej kawie i układałam w foremce.
Na biszkopty wyłożyłam część kremu i posypałam gorzkim kakao.
Zamiast kakao możecie również zetrzeć na tarce gorzką czekoladę – albo słodką – jeśli lubicie słodkie desery.
Na koniec dyniowe tiramisu schłodziłam w lodówce.
Aby deser łatwiej się kroił warto schłodzić tiramisu przez kilka godzin – wtedy biszkopty dodatkowo zmiękną i będzie łatwiej podzielić deser.
Jeśli lubicie tiramisu, to polecam wam również przepis na tiramisu z białą czekoladą – świetne na święta i nie tylko.
Mam nadzieję, że takie jesienne tiramisu z dynią zasmakuje wam równie bardzo jak mi :)
Dajcie znać w komentarzach.
Polecane przepisy na tiramisu
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na tiramisu w formie deseru, ale również w formie pysznych ciast. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na dyniowe tiramisu
Tej jesieni przygotujcie razem ze mną pyszny deser tiramisu z puree z dyni i korzennymi przyprawami. Krem do tiramisu z dynią smakuje wręcz wybornie i uwierzcie mi, że nikt się nie zorientuje co jest tajemniczym składnikiem deseru. Mój mąż podejrzewał kokos :D a mój syn zjadł tiramisu z dokładką i nawet się nie zająknął, że coś podejrzanego zrobiłam lub dodałam. A on już mnie trochę zna i zawsze traktuje moje kuchenne wyczyny z nutką podejrzenia :)
Jak zrobić tiramisu dyniowe?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na tiramisu z dynią i zobaczcie jakie to proste. Do tego poszczególne kroki mają zrobione zdjęcia, więc cały proces przygotowania deseru możecie zobaczyć na zdjęciach. To tiramisu bez jajek, więc jeśli obawialiście się do tej pory zjeść deser ze świeżymi jajkami, to tu już nie macie tego problemu. Dodajcie do smaku mielony cynamon i przyprawę do piernika. Jeśli chcecie mocniejszy smak, to możecie użyć ich więcej niż w przepisie. Jesienne tiramisu dyniowe będzie doskonałym deserem na weekend, albo nawet na jakąś rodzinną okazję - gorąco polecam. A jeśli lubicie włoskie desery, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na panna cottę - możecie zrobić np. waniliową panna cottę, albo panna cottę czekoladowo-kawową.