dyniowe tiramisu

Przepis na jesienne tiramisu z dynią i cynamonem

Dziś u mnie na blogu będzie bardzo jesiennie i jednocześnie pysznie. Zapraszam was na bardzo ciekawą i pyszną wersję popularnego włoskiego deseru – dyniowe tiramisu. To tiramisu zrobiłam z dodatkiem puree z dyni i aromatycznych przypraw. Do tego to tiramisu bez jajek – więc jeśli zwykle nie robiliście tego deseru ze względu na użycie świeżych jajek, to koniecznie wypróbujcie moją wersję dyniową :)

deser dyniowy z biszkoptami i kawą

Dyniowe tiramisu przepis krok po kroku

Jeśli lubisz tiramisu i do tego nie boisz się wyzwań kulinarnych, to koniecznie wypróbuj ten przepis na niezwykłe tiramisu z dynią.

dyniowe tiramisu

Dyniowe tiramisu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na jesienne tiramisu z kremem mascarpone z dynią i cynamonem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 12
Kalorie 285 kcal
Składniki

składniki na tiramisu dyniowe

Instrukcja
 

Jak zrobić tiramisu z puree z dyni

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki
  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, puree z dyni i przyprawami.
    500 g serka mascarpone, 150 g cukru pudru, ok 250 g puree z dyni, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    składniki na dyniowe tiramisu
  • Dodaj do serka ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj łopatką.
    mieszanie kremu tiramisu z bitą śmietaną
  • Biszkopty zamaczaj pojedynczo w kawie i ułóż jedną warstwę na dnie dużego naczynia (u mnie o wielkości około 120/30 cm).
    około 25-30 biszkoptów, 500 ml kawy
    układanie nasączonych w kawie biszkoptów
  • Wyłóż na biszkopty mniej więcej połowę kremu i posyp jego wierzch gorzkim kakao (możesz też zetrzeć gorzką czekoladę).
    wykładanie kremu tiramisu na biszkopty
  • Wyłóż drugą warstwę zamoczonych w kawie biszkoptów.
    układanie nasączonych biszkoptów na tiramisu
  • Nałóż resztę kremu i posyp kakao.
    gorzkie kakao
    jak zrobić tiramisu w foremce
  • Schowaj tiramisu do lodówki na około 3-4 godziny – aby biszkopty lekko zmiękły od kremu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 285kcalWeglowodany: 20gBiałko: 3gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe tiramisu dyniowe, tiramisu z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
deser tiramisu bez jajek

Tiramisu z puree z dyni – uwagi

Uwielbiam włoskie tiramisu i robię je na specjalne okazje – niestety ze względu na jego kaloryczność nie mogę go jeść tak często jakbym chciała ;)

Teraz zrobiłam wersję jesienną, a jak jesień, to musiałam dać do niego dynię, a dokładnie puree z dyni. Do tego trochę cynamonu i przyprawy do piernika.

Pewnie się zastanawiacie jak to smakowało?

Otóż tiramisu wyszło przepyszne!

Mój syn nawet się nie zorientował, że tam jest dodana dynia i zjadł deser z dokładką!

tiramisu z dynią i kawą

To tiramisu różni się od tradycyjnego nie tylko dodaną dynią i przyprawami. To jest tiramisu bez jajek.

Zamiast nich do serka mascarpone dodałam ubitą śmietanę kremówkę.

Muszę przyznać, że kremu wyszło mi bardzo dużo i nawet niewielka część mi została i zjadłam ją samą prosto z miski :)

Do tego tiramisu będziecie potrzebować puree z dyni.

Na blogu jest post, gdzie opisałam jak zrobić puree z dyni. Jeśli więc nie robiliście wcześniej puree, to zobaczcie tam – jest tam również krótki filmik.

Polecam wam również przygotować domową przyprawę do piernika. Ja co roku robię spory słoiczek przyprawy do piernika i wykorzystuję ją przez całą jesień i zimę – na pewno przyda się Wam później przy robieniu pierniczków, albo piernika staropolskiego.

tiramisu z biszkoptami w kawie i cynamonem

Jak zrobić dyniowe tiramisu – wskazówki

Ja zmiksowałam krótko zimny serek mascarpone z dynią, cukrem pudrem i przyprawami.

Wtedy dodałam do masy ubitą śmietanę kremówkę (użyłam 30%) i wymieszałam delikatnie łopatką.

Kremu wychodzi sporo, jak już pisałam wcześniej, dlatego jeśli macie mały pojemnik, to możecie użyć mniej śmietany kremówki.

Podłużne biszkopty zamaczałam krótko w ostudzonej kawie i układałam w foremce.

Na biszkopty wyłożyłam część kremu i posypałam gorzkim kakao.

Zamiast kakao możecie również zetrzeć na tarce gorzką czekoladę – albo słodką – jeśli lubicie słodkie desery.

Na koniec dyniowe tiramisu schłodziłam w lodówce.

Aby deser łatwiej się kroił warto schłodzić tiramisu przez kilka godzin – wtedy biszkopty dodatkowo zmiękną i będzie łatwiej podzielić deser.

Jeśli lubicie tiramisu, to polecam wam również przepis na tiramisu z białą czekoladą – świetne na święta i nie tylko.

Mam nadzieję, że takie jesienne tiramisu z dynią zasmakuje wam równie bardzo jak mi :)

Dajcie znać w komentarzach.

jesienne tiramisu z dynią i cynamonem
włoskie tiramisu z puree z dyni

Polecane przepisy na tiramisu

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na tiramisu w formie deseru, ale również w formie pysznych ciast. Tutaj polecam takie trzy przepisy: