Dyniowe ciasto z kremem Biscoff
Przepis na wilgotne ciasto dyniowe z kremem Biscoff
Zapraszam dziś na obłędne dyniowe ciasto z kremem Biscoff. To ciasto z puree z dyni jest bardzo proste i szybkie do przygotowania – nawet bez użycia miksera. Podane z lekko słodkim kremem mascarpone zmiksowanym z ciasteczkowym kremem Biscoff i pokruszonymi ciastkami Lotus nie tylko przepięknie się prezentuje, ale smakuje jeszcze lepiej! Koniecznie zobacz mój przepis krok po kroku z filmem i zdjęciami i zobacz jak zrobić ciasto dyniowe, którym zachwycisz wszystkich.
Spis treści
Dyniowe ciasto z kremem Biscoff przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, aromatyczne i wilgotne ciasta z wykorzystaniem sezonowych warzyw, to koniecznie upiecz to ciasto dyniowe z kremem mascarpone.
Ciasto dyniowe z kremem Biscoff przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto dyniowe z kremem Biscoff
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 400 g puree z dyni (gęstego )
- 240 ml oleju
- 50 g kremu Biscoff (około 1/4 szklanki)
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
składniki na wierzch do ciasta
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- ok 50 g kremu Biscoff (1/4 szklanki)
- kilka ciastek Lotus (pokruszonych – opcjonalnie)
- ok 20 g kremu Biscoff (lekko podgrzanego)
Instrukcja
Jak zrobić dyniowe ciasto z kremem Biscoff krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą/mąką pszenną.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – w trybie góra/dół lub do 170 stopni w trybie termoobiegu.
Krok 2 – przygotuj suche składniki
- W dużej misce zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.250 g mąki pszennej, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Krok 3 – przygotuj mokre składniki
- Do drugiej miski przełóż puree z dyni, dodaj olej i krem Biscoff.400 g puree z dyni, 240 ml oleju, 50 g kremu Biscoff
- Wbij jajka.4 jajka
- Zmiksuj razem (np. blenderem) na gładką masę.
Krok 4 – zrób ciasto dyniowe
- Do suchych składników dodaj mokre i je razem wymieszaj – wystarczy zrobić to rózgą kuchenną, ale można też krótko zmiksować mikserem.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Krok 5 – pieczenie ciasta dyniowego
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto zupełnie ostudź przed dekorowaniem.
Krok 6 – jak udekorować ciasto dyniowe
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z kremem Biscoff.500 g serka mascarpone, ok 50 g kremu Biscoff
- Nałóż krem na wierzch ciasta.
- Możesz też teraz dodatkowo polać go lekko podgrzanym kremem Biscoff robiąc "esy floresy".ok 20 g kremu Biscoff
- Na koniec posyp ciasto pokruszonym ciastkami Lotus, lub innymi lekko korzennymi ciasteczkami.kilka ciastek Lotus
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wilgotne ciasto dyniowe z mascarpone – uwagi
Bardzo lubię ciasta dyniowe i w sezonie na to pyszne warzywo zawsze piekę z nim kilka ciast. Dla mnie ciasta z dynią to taka kwintesencja jesieni – są aromatyczne, pachnące, wilgotne i w pięknym lekko pomarańczowym kolorze. Tym razem wymyśliłam sobie takie dyniowe ciasto przygotowane z dodatkiem kremu Biscoff – zostało mi go jeszcze po poprzednim cieście i chciałam go wykorzystać ponownie :) Sam przepis jest bardzo prosty i szybki, więc myślę, że każdy sobie poradzi z nim bez problemów. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu pod przepisem, jak ci smakowało to ciasto.
Jakie składniki (albo zamienniki) są potrzebne do przygotowania ciasta dyniowego?
Do upieczenia ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- dynia – do ciasta najbardziej polecam dynię hokkaido, która ma zwarty, mało wodnisty miąższ i do tego ma piękny i mocno pomarańczowy kolor, możesz też użyć dyni piżmowej
- olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz też użyć inny olej, a nawet rozpuszczony olej kokosowy
- soda oczyszczona – w przepisie użyta jest zarówno soda jak i proszek do pieczenia, soda jest dużo silniejsza niż proszek do pieczenia i pomaga wyrosnąć ciastu, które ma sporo ciężkich składników, jeśli nie masz sody, to użyj w sumie 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- mascarpone – to włoski bardzo kremowy serek, który dostaniesz bez problemu w każdym większym sklepie, a także w dyskontach takich jak Biedronka, czy Lidl. Jeśli nie dostaniesz mascarpone to możesz użyć twaróg na serniki, ale taki dobrej jakości i tłusty – nie wodnisty jak President!
- krem Biscoff – to krem ciasteczkowy, ja kupiłam go ostatnio w Dealz ale nie zawsze jest tam dostępny, w sezonie bożonarodzeniowym pojawia się wersja lidlowa w ich sklepach, a tak poza tym można go kupić w internecie – na allegro jest mnóstwo aukcji z tym kremem
Jak zrobić puree z dyni?
Masz dynię, ale nie wiesz jak zrobić puree z dyni? Ja najbardziej lubię i polecam pieczenie dyni. Jest to szybki i bezproblemowy sposób i nie trzeba zbytnio go nadzorować. Dynię hokkaido myję i przecinam na pół ostrym nożem. Łyżką usuwam nasiona i „farfocle”. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam dynię przecięciem do dołu (skórką do góry). Tak przygotowaną dynię piekę w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-45 minut. Pod koniec sprawdzam widelcem czy dynia jest miękka. Wtedy wyciągam ją z piekarnika i studzę. Po wystudzeniu zdejmuję nożem skórkę a miąższ dyni rozgniatam porządnie widelcem (albo blenduję) i puree gotowe do użycia :)
Możesz też obejrzeć mój krótki film, gdzie pokazuję jak przygotowuję puree z dyni.
Jak przechowywać ciasto dyniowe z kremem mascarpone?
Ze względu na krem ciasto trzeba przechowywać w lodówce – szczególnie jeśli ma postać dłużej. Jeśli nie masz w lodówce miejsca na trzymanie całego ciasta, to możesz samo ciasto dyniowe schować do szczelnego pojemnika i przechowywać go na blacie (bez kremu). Krem mascarpone z kremem Biscoff trzymaj w lodówce i dekoruj nim ciasto tuż przed podaniem. W ten sposób oszczędzisz miejsce, a ciasto długo będzie świeże, wilgotne i idealne do spożycia :)
Mam nadzieję, że to dyniowe ciasto z kremem Biscoff zasmakuje tobie i twoim bliskim i będziesz chętnie korzystać z przepisu :)
Przy okazji gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie przepisy łatwo możesz sobie zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasta dyniowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta dyniowe pieczone w różnej formie i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Dyniowe ciasto z mascarpone przepis
Zapraszam na bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe podane z prostym kremem mascarpone zmiksowanym z ciasteczkowym kremem Biscoff. Takie jesienne ciasto dyniowe to doskonały pomysł na słodki deser w chłodniejsze dni. Ciasto wspaniale smakuje i otula swoim aromatem. Dodatek z kremu mascarpone sprawia, że proste ciasto dyniowe przepięknie się prezentuje i może być ozdobą każdego stołu. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań oraz krótkim filmem video.