Dyniowe ciasto z kremem Biscoff

Zaktualizowany: 2024 3 października
dyniowe ciasto z kremem biscoff i mascarpone

Przepis na wilgotne ciasto dyniowe z kremem Biscoff

Zapraszam dziś na obłędne dyniowe ciasto z kremem Biscoff. To ciasto z puree z dyni jest bardzo proste i szybkie do przygotowania – nawet bez użycia miksera. Podane z lekko słodkim kremem mascarpone zmiksowanym z ciasteczkowym kremem Biscoff i pokruszonymi ciastkami Lotus nie tylko przepięknie się prezentuje, ale smakuje jeszcze lepiej! Koniecznie zobacz mój przepis krok po kroku z filmem i zdjęciami i zobacz jak zrobić ciasto dyniowe, którym zachwycisz wszystkich.

ciasto dyniowe z kremem biscoff i mascarpone

Dyniowe ciasto z kremem Biscoff przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, aromatyczne i wilgotne ciasta z wykorzystaniem sezonowych warzyw, to koniecznie upiecz to ciasto dyniowe z kremem mascarpone.

dyniowe ciasto z kremem biscoff

Ciasto dyniowe z kremem Biscoff przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pysze i proste dyniowe ciasto podane z kremem mascarpone zmiksowanym z kremem Biscoff.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 24
Kalorie 337 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto dyniowe z kremem Biscoff

składniki na wierzch do ciasta

  • 500 g serka mascarpone (zimnego)
  • ok 50 g kremu Biscoff (1/4 szklanki)
  • kilka ciastek Lotus (pokruszonych – opcjonalnie)
  • ok 20 g kremu Biscoff (lekko podgrzanego)
Instrukcja
 

Jak zrobić dyniowe ciasto z kremem Biscoff krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą/mąką pszenną.
    • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – w trybie góra/dół lub do 170 stopni w trybie termoobiegu.

    Krok 2 – przygotuj suche składniki

    • W dużej misce zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
      250 g mąki pszennej, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
      mieszanie suchych składników na ciasto dyniowe z korzennymi przyprawami

    Krok 3 – przygotuj mokre składniki

    • Do drugiej miski przełóż puree z dyni, dodaj olej i krem Biscoff.
      400 g puree z dyni, 240 ml oleju, 50 g kremu Biscoff
      dodawanie kremu biscoff do mokrych składników na ciasto dyniowe
    • Wbij jajka.
      4 jajka
      dodawanie jajek do ciasta dyniowego
    • Zmiksuj razem (np. blenderem) na gładką masę.
      miksowanie mokrych składników na ciasto dyniowe

    Krok 4 – zrób ciasto dyniowe

    • Do suchych składników dodaj mokre i je razem wymieszaj – wystarczy zrobić to rózgą kuchenną, ale można też krótko zmiksować mikserem.
      mieszanie mokrych i suchych składników na ciasto dyniowe
    • Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
      przekładanie ciasta dyniowego do formy do pieczenia

    Krok 5 – pieczenie ciasta dyniowego

    • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto zupełnie ostudź przed dekorowaniem.

    Krok 6 – jak udekorować ciasto dyniowe

    • Serek mascarpone zmiksuj krótko z kremem Biscoff.
      500 g serka mascarpone, ok 50 g kremu Biscoff
      jak zrobić krem mascarpone z biscoff
    • Nałóż krem na wierzch ciasta.
      smarowanie ciasta dyniowego kremem biscoff
    • Możesz też teraz dodatkowo polać go lekko podgrzanym kremem Biscoff robiąc "esy floresy".
      ok 20 g kremu Biscoff
      polewanie ciasta podgrzanym kremem biscoff
    • Na koniec posyp ciasto pokruszonym ciastkami Lotus, lub innymi lekko korzennymi ciasteczkami.
      kilka ciastek Lotus
      posypywanie wierzchu ciasta pokruszonymi ciasteczkami
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz pod przepisem moje wskazówki i ewentualne zamienniki. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 337kcalWeglowodany: 23gBiałko: 5gTłuszcz: 25g
    Słowa kluczowe ciasto dyniowe z kremem, ciasto dyniowe z mascarpone, ciasto z dyni
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    pumpkin cake with mascarpone and biscoff spread

    Wilgotne ciasto dyniowe z mascarpone – uwagi

    Bardzo lubię ciasta dyniowe i w sezonie na to pyszne warzywo zawsze piekę z nim kilka ciast. Dla mnie ciasta z dynią to taka kwintesencja jesieni – są aromatyczne, pachnące, wilgotne i w pięknym lekko pomarańczowym kolorze. Tym razem wymyśliłam sobie takie dyniowe ciasto przygotowane z dodatkiem kremu Biscoff – zostało mi go jeszcze po poprzednim cieście i chciałam go wykorzystać ponownie :) Sam przepis jest bardzo prosty i szybki, więc myślę, że każdy sobie poradzi z nim bez problemów. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu pod przepisem, jak ci smakowało to ciasto.

    proste ciasto dyniowe z mascarpone i kremem biscoff

    Jakie składniki (albo zamienniki) są potrzebne do przygotowania ciasta dyniowego?

    Do upieczenia ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • dynia – do ciasta najbardziej polecam dynię hokkaido, która ma zwarty, mało wodnisty miąższ i do tego ma piękny i mocno pomarańczowy kolor, możesz też użyć dyni piżmowej
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz też użyć inny olej, a nawet rozpuszczony olej kokosowy
    • soda oczyszczona – w przepisie użyta jest zarówno soda jak i proszek do pieczenia, soda jest dużo silniejsza niż proszek do pieczenia i pomaga wyrosnąć ciastu, które ma sporo ciężkich składników, jeśli nie masz sody, to użyj w sumie 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • mascarpone – to włoski bardzo kremowy serek, który dostaniesz bez problemu w każdym większym sklepie, a także w dyskontach takich jak Biedronka, czy Lidl. Jeśli nie dostaniesz mascarpone to możesz użyć twaróg na serniki, ale taki dobrej jakości i tłusty – nie wodnisty jak President!
    • krem Biscoff – to krem ciasteczkowy, ja kupiłam go ostatnio w Dealz ale nie zawsze jest tam dostępny, w sezonie bożonarodzeniowym pojawia się wersja lidlowa w ich sklepach, a tak poza tym można go kupić w internecie – na allegro jest mnóstwo aukcji z tym kremem
    wilgotne ciasto z dyni z kremem twarożkowym

    Jak zrobić puree z dyni?

    Masz dynię, ale nie wiesz jak zrobić puree z dyni? Ja najbardziej lubię i polecam pieczenie dyni. Jest to szybki i bezproblemowy sposób i nie trzeba zbytnio go nadzorować. Dynię hokkaido myję i przecinam na pół ostrym nożem. Łyżką usuwam nasiona i „farfocle”. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam dynię przecięciem do dołu (skórką do góry). Tak przygotowaną dynię piekę w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-45 minut. Pod koniec sprawdzam widelcem czy dynia jest miękka. Wtedy wyciągam ją z piekarnika i studzę. Po wystudzeniu zdejmuję nożem skórkę a miąższ dyni rozgniatam porządnie widelcem (albo blenduję) i puree gotowe do użycia :)

    Możesz też obejrzeć mój krótki film, gdzie pokazuję jak przygotowuję puree z dyni.

    Jak przechowywać ciasto dyniowe z kremem mascarpone?

    Ze względu na krem ciasto trzeba przechowywać w lodówce – szczególnie jeśli ma postać dłużej. Jeśli nie masz w lodówce miejsca na trzymanie całego ciasta, to możesz samo ciasto dyniowe schować do szczelnego pojemnika i przechowywać go na blacie (bez kremu). Krem mascarpone z kremem Biscoff trzymaj w lodówce i dekoruj nim ciasto tuż przed podaniem. W ten sposób oszczędzisz miejsce, a ciasto długo będzie świeże, wilgotne i idealne do spożycia :)

    Mam nadzieję, że to dyniowe ciasto z kremem Biscoff zasmakuje tobie i twoim bliskim i będziesz chętnie korzystać z przepisu :)

    Przy okazji gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie przepisy łatwo możesz sobie zapisać na później.

    dyniowe ciasto z kremem mascarpone oraz z ciastkami lotus i kremem bicoff

    Polecane przepisy na ciasta dyniowe

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta dyniowe pieczone w różnej formie i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2024 30 września

    Podziel się przepisem

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Dyniowe ciasto z mascarpone przepis

    Zapraszam na bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe podane z prostym kremem mascarpone zmiksowanym z ciasteczkowym kremem Biscoff. Takie jesienne ciasto dyniowe to doskonały pomysł na słodki deser w chłodniejsze dni. Ciasto wspaniale smakuje i otula swoim aromatem. Dodatek z kremu mascarpone sprawia, że proste ciasto dyniowe przepięknie się prezentuje i może być ozdobą każdego stołu. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań oraz krótkim filmem video.