Przepis na biszkopt – niezawodny!!


biszkopt jasny


Wiele ciast jako podstawę ma użyty biszkopt, dlatego dobrze mieć podstawowy przepis, który się zawsze sprawdza.

Ten przepis używała moja mama.

Teraz korzystam z niego ja, zawsze mi wychodzi, więc jestem mu wierna :)

Jak zrobić biszkopt idealny?

Najważniejsze jest dobre ubicie jajek.

Od dłuższego czasu rozdzielam żółtka do białek i najpierw ubijam białka, gdy się spienią dodaję do nich cukier i wtedy miksuję na najwyższych obrotach.

Miksuję tak długo, aż białka są białe, lśniące i bardzo gęste.

Możecie też nabrać palcem trochę piany i ją rozetrzeć – jeśli nie czuć kryształków cukru, to znaczy, że białka są już dobrze ubite.

Wtedy dodaję do nich żółtka i już bardzo delikatnie mieszam – najlepiej robić to łopatką, aby białka nie utraciły swojej puszystości.

Drugi bardzo ważny krok przy pieczeniu biszkoptu, to mąka.

Mąkę z proszkiem koniecznie trzeba przesiać przez sitko.

Dopiero taką przesianą mąkę dodajemy do jajek i bardzo delikatnie mieszamy.

Ciasto na biszkopt przekładam delikatnie do tortownicy (dno wykładam papierem do pieczenia, a boki pozostawiam suche).

Nie bez powodu nie smaruję boków tortownicy – biszkopt się do nich przykleja i dzięki temu po upieczeniu nie opada.

Osobiście nie stosuję rzucania biszkoptem po upieczeniu. Nie zauważyłam, żeby to coś specjalnie zmieniało. Ale jeśli wam to pomaga, to proszę bardzo.

Wtedy ciasto zaraz po upieczeniu spuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm – nie z metra ;)

Następnie ciasto studzimy i wtedy delikatnie odcinamy brzegi i zdejmujemy rant formy.

Poniżej podaję przepis na biały biszkopt do tortownicy 26 cm (wtedy otrzymujemy ciasto, które możemy przekroić na dwie części, jeśli upieczemy go w foremce 22 cm, będziemy mogli podzielić go na trzy części).

Biszkopt można też oczywiście upiec w innych foremkach :)

Jeśli masz ochotę na biszkopt czekoladowy, to zapraszam na blog.

biszkopt podstawowy standardowy
biszkopt podstawowy

biszkopt podstawowy standardowy

Przepis na biszkopt do druku

biszkopt jasny

Biszkopt - przepis podstawowy

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę do pieczenia o średnicy około 22 cm (wtedy biszkopt można przeciąć na trzy blaty).
4.42 z 12 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę do pieczenia o średnicy około 22 cm (wtedy biszkopt można przeciąć na trzy blaty), albo na formę 26 cm - dwa blaty.

Składniki
  

  • 4 jajka rozmiar L
  • 180 g cukru niepełna szklanka
  • 150 g mąki przesianej - 1 szklanka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska - można zrezygnować

Instrukcja
 

  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat) - możesz też rozdzielić białka od żółtek i najpierw ubić białka z cukrem, a potem dodać żółtka.
  • Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  • Masę przełóż do tortownicy - na spodzie papier do pieczenia, a boki suche.
  • Piecz w 180 stopniach - jeśli pieczesz wyższy biszkopt w formie 22 cm, to piecz biszkopt przez około 40 minut. Jeśli pieczesz niższy w formie 26 cm, to wystarczy około 30 minut.
  • Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone - patyczek wsadzony w środek musi być czysty i suchy.
  • Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe - należy go więc dobrze nasączyć - np. osłodzoną herbatą z sokiem z cytryny.

Notatki

Możecie też najpierw ubić same białka, potem dodać do niego cukier i miskować, aż białka będą mocno lśniące. Wtedy dodajcie żółtka i krótko zmieszajcie. Mąkę wymieszajcie już łyżką - nie mikserem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!