biszkopt jasny

Niezawodny przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia

Tradycyjny biszkopt to niezwykle uniwersalne ciasto, które stanowi idealną bazę dla różnego rodzaju tortów i ciast z kremem. To delikatne, puszyste i lekkie ciasto, które świetnie komponuje się z kremami, musami, owocami i innymi dodatkami. Biszkopt wyróżnia się klasycznym smakiem i aromatem, który zadowoli gusta zarówno miłośników słodkości, jak i osób, które wolą lżejsze desery. Bez wątpienia, tradycyjny biszkopt to podstawa każdego udanego tortu czy ciasta z kremem, który zachwyci nie tylko smakiem, ale także estetycznym wyglądem. Dlatego każdy powinien znać i umieć przygotować taki biszkopt w domu. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia.

przepis na biszkopt biały

Przepis na biszkopt tortowy

Jeśli potrzebujesz przepisu na idealny biszkopt, który możesz podzielić na blaty idealne do tortu, albo lekkiego ciasta z kremem czy też galaretką, to wypróbuj mój niezawodny przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia. Ten biszkopt zawsze się udaje!

biszkopt jasny

Biszkopt – przepis podstawowy

Wypieki Beaty
Przepis na idealny biszkopt, który zawsze wychodzi i nie opada po upieczeniu. To świetny biszkopt do tortów i ciast z kremem i galaretką.
4.47 z 15 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę do pieczenia o średnicy około 22 cm (wtedy biszkopt można przeciąć na trzy blaty), albo na formę 26 cm – dwa blaty.
Składniki

składniki na biszkopt z proszkiem do pieczenia

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 180 g cukru (niepełna szklanka)
  • 150 g mąki pszennej (przesianej – 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska – można zrezygnować)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt z proszkiem do pieczenia

  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat) – możesz też rozdzielić białka od żółtek i najpierw ubić białka z cukrem, a potem dodać żółtka.
    4 jajka, 180 g cukru
  • Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  • Masę przełóż do tortownicy – na spodzie papier do pieczenia, a boki suche.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) – jeśli pieczesz wyższy biszkopt w formie 22 cm, to piecz biszkopt przez około 40 minut. Jeśli pieczesz niższy w formie 26 cm, to wystarczy około 30 minut.
  • Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone – patyczek wsadzony w środek musi być czysty i suchy.
  • Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe – należy go więc dobrze nasączyć – np. osłodzoną herbatą z sokiem z cytryny.
Notatki
Możecie też najpierw ubić same białka, potem dodać do niego cukier i miskować, aż białka będą mocno lśniące. Wtedy dodajcie żółtka i krótko zmieszajcie. Mąkę wymieszajcie już łyżką – nie mikserem.
Prywatne
Słowa kluczowe biszkopt do tortu, idealy biszkopt
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

biszkopt podstawowy standardowy

Najlepszy biszkopt, który zawsze wychodzi – uwagi

Wiele ciast jako podstawę ma użyty biszkopt, dlatego dobrze mieć podstawowy przepis na biszkopt, który się zawsze sprawdza.

Ten przepis używała moja mama.

Teraz korzystam z niego ja, zawsze mi wychodzi, więc jestem mu wierna :)

Jak zrobić idealny biszkopt, który nie opada?

Najważniejsze jest dobre ubicie jajek.

Od dłuższego czasu rozdzielam żółtka do białek i najpierw ubijam białka, gdy się spienią dodaję do nich cukier i wtedy miksuję na najwyższych obrotach.

Miksuję tak długo, aż białka są białe, lśniące i bardzo gęste.

Możecie też nabrać palcem trochę piany i ją rozetrzeć – jeśli nie czuć kryształków cukru, to znaczy, że białka są już dobrze ubite.

Wtedy dodaję do nich żółtka i już bardzo delikatnie mieszam – najlepiej robić to łopatką, aby białka nie utraciły swojej puszystości.

Drugi bardzo ważny krok przy pieczeniu biszkoptu, to mąka.

Mąkę z proszkiem koniecznie trzeba przesiać przez sitko.

Dopiero taką przesianą mąkę dodajemy do jajek i bardzo delikatnie mieszamy.

Jak piec biszkopt?

Ciasto na biszkopt przekładam delikatnie do tortownicy (dno wykładam papierem do pieczenia, a boki pozostawiam suche). B

Nie bez powodu nie smaruję boków tortownicy – biszkopt się do nich przykleja i dzięki temu po upieczeniu nie opada.

Biszkopt piekę zawsze na termoobiegu i w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut (zależy jak jest wysoki). W trakcie pieczenia NIE WOLNO otwierać piekarnika! Bo biszkopt opadnie w piekarniku! Dopiero pod koniec pieczenia można go otworzyć i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest dobrze upieczony.

Biszkoptu po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z foremki, tylko studzimy na kratce. Dopiero dobrze wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy.

Co to jest biszkopt rzucany?

Osobiście nie stosuję rzucania biszkoptem po upieczeniu. Nie zauważyłam, żeby to coś specjalnie zmieniało. Ale jeśli wam to pomaga, to proszę bardzo.

Wtedy ciasto zaraz po upieczeniu spuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm – nie z metra ;)

Ma to na celu uwolnienie powietrza z ciasta i przez to zapobiegniecie opadaniu.

Następnie ciasto studzimy i wtedy delikatnie odcinamy brzegi i zdejmujemy rant formy.

Poniżej podaję przepis na biały biszkopt do tortownicy 26 cm (wtedy otrzymujemy ciasto, które możemy przekroić na dwie części, jeśli upieczemy go w foremce 22 cm, będziemy mogli podzielić go na trzy części).

Biszkopt można też oczywiście upiec w innych foremkach :)

Jeśli masz ochotę na biszkopt czekoladowy, to zapraszam na blog.


biszkopt podstawowy

Polecane przepisy na ciasta biszkoptowe

Jak już macie idealny przepis na biszkopt, to teraz możecie piec i przygotowywać przeróżne ciasta i torty :) Ja tu Wam mogę polecić między innymi takie pyszne przepisy: