Przepis na biszkopt – niezawodny!!
Wiele ciast jako podstawę ma użyty biszkopt, dlatego dobrze mieć podstawowy przepis, który się zawsze sprawdza.
Ja swój używam od wielu lat, zawsze mi wychodzi, więc jestem mu wierna :)
Jak zrobić biszkopt idealny?
Najważniejsze jest dobre ubicie jajek.
Od dłuższego czasu rozdzielam żółtka do białek i najpierw ubijam białka, gdy się spienią dodaję do nich cukier i wtedy miksuję na najwyższych obrotach.
Miksuję tak długo, aż białka są białe, lśniące i bardzo gęste.
Możecie też nabrać palcem trochę piany i ją rozetrzeć – jeśli nie czuć kryształków cukru, to znaczy, że białka są już dobrze ubite.
Wtedy dodaję do nich żółtka i już bardzo delikatnie mieszam – najlepiej robić to łopatką, aby białka nie utraciły swojej puszystości.
Drugi bardzo ważny krok przy pieczeniu biszkoptu, to mąka.
Mąkę z proszkiem koniecznie trzeba przesiać przez sitko.
Dopiero taką przesianą mąkę dodajemy do jajek i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto na biszkopt przekładam delikatnie do tortownicy (dno wykładam papierem do pieczenia, a boki pozostawiam suche).
Nie bez powodu nie smaruję boków tortownicy – biszkopt się do nich przykleja i dzięki temu po upieczeniu nie opada.
Osobiście nie stosuję rzucania biszkoptem po upieczeniu. Nie zauważyłam, żeby to coś specjalnie zmieniało. Ale jeśli wam to pomaga, to proszę bardzo.
Wtedy biszkopt zaraz po upieczeniu spuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm – nie z metra ;)
Następnie biszkopt studzimy i wtedy delikatnie odcinamy brzegi i zdejmujemy rant formy.
Nic strasznego? Prawda? :)
Poniżej podaję przepis na biszkopt do tortownicy 26 cm (wtedy otrzymujemy ciasto, które możemy przekroić na dwie części, jeśli upieczemy go w foremce 22 cm, będziemy mogli podzielić go na trzy części).
Biszkopt można też oczywiście upiec w innych foremkach :)
Jeśli masz ochotę na biszkopt czekoladowy, to zapraszam na blog.
Przepis na biszkopt do druku
Biszkopt - przepis podstawowy
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- szklanka przesianej mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat) - możesz też rozdzielić białka od żółtek i najpierw ubić białka z cukrem, a potem dodać żółtka.
- Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
- Masę przełóż do wysmarowanej blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny.
- Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
- Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe - należy go więc dobrze nasączyć - np. osłodzoną herbatą z sokiem z cytryny.
Dzień Dobry. Mam pytanko , chciałabym zrobic do biszkoptu krem mascarpone ze śmietanką. Czy biszkopt mam przekrajac na pół czy na gore ten krem położyć. Co wtedy jeśli chcialabym dodac polewe kakaowa na wierzch. Proszę o pomoc. Dziękuję
Tak. Możesz przekroić biszkopt na pół i kremem przełożyć blaty, jak i również posmarować wierzch. Możesz spokojnie polać wierzch polewą czekoladową – jeśli będziesz miała posmarowany wierzch kremem, to poczekaj aż polewa będzie chłodniejsza.
Biszkopt wyszedł rewelacyjny. Nie jest suchy (dodałam ciut aromatu, więc może dlatego), wyrósł pięknie i nie opadł. Piekłam 10min dłużej, bo po 30min jeszcze był trochę za wilgotny. Generalnie przepis super! Polecam :-)
Cieszę się bardzo, że przepis się przydał :)
[…] dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie […]
[…] tort w tradycyjnej – dzieciolubnej wersji – czyli biały biszkopt, krem ze śmietany kremówki i frużelina […]
[…] Zapraszam również do wypróbowania standardowego biszkoptu. […]
Beatko,
Ile przyjęłaś gram / ml na szklankę?
chcę upiec bieszkop w 26cm i podzielić na 3 cześci.
Korzystałam z Twojego przepisu na biszkopt kakaowy i jest fantastyczny! Tam podałaś przelicznik na inne foremki,
a tu na en podstawowy też masz?
licze na Twoje wsparcie:))))
Przy przepisie na biszkopt czekoladowy jest też przelicznik na różne formy na zwykły biszkopt – zamiast kakao trzeba dodać mąkę ziemniaczaną :) https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-kakaowy-przepis-podstawowy/ – z reguły liczy się 170 g mąki na szklankę 250 ml.