Lekki torcik wiśniowy

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
lekki torcik wiśniowy

Przepis na tort z żelką wiśniową i wiśniową pianką

Taki oto lekki torcik wiśniowy przygotowałam sobie sama na kolejne urodziny mojego bloga. To już 11 lat jak prowadzę swój blog Wypieki Beaty :) Przez te lata powstało wiele pysznych przepisów oraz apetycznych zdjęć do nich. Coraz częściej nagrywam też filmiki do przepisów, aby jak najbardziej ułatwić Wam korzystanie z moich przepisów na ciasta. Gorąco Wam dziękuję za te 11 wspólnych lat i liczę na kolejne :)

tort wiśniowy  z galaretką

Lekki torcik wiśniowy PRZEPIS ze zdjeciami krok po kroku i FILMEM

Jeśli chcesz zrobić tort na jakąś specjalną okazję, ale obawiasz się trudnych i złożonych tortów, to wypróbuj ten przepis. Mój tort wiśniowy z żelką wiśniową jest prosty do zrobienia, a filmy dołączone do przepisu pozwolą Ci przygotować torcik bez większych problemów :)

lekki torcik wiśniowy

Lekki torcik wiśniowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort z kremem z białej czekolady i żelką wiśniową w środku.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 10 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 255 kcal
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22 cm (max 24) do biszkopta
  • Forma o średnicy około 16-18 cm do żelki wiśniowej
Składniki

składniki na biszkopt do tortu

składniki na żelkę wiśniową do tortu

  • 150 g wiśni (- mogą być mrożone)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (- płaskie + trochę wody)

składniki na krem mascrone do tortu

składniki na piankę wiśniową do tortu

  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej (- ok 70 g)
  • 125 ml gorącej wody
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do tortu

  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą białą masę.
    2 białka, 50 g cukru
    miksowanie białek z cukrem do biszkopta
  • Dodaj żółtka do białek i delikatnie wymieszaj.
    2 żółtka
    dodawanie żółtek do biszkopta
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną.
    50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    przesiewanie mąki do biszkopta
  • Dodaj mąkę do jajek i delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia.
    dodawanie mąki do biszkoptu
  • Foremkę o śr. 22-24 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki pozostaw puste i przelej ciasto.
    przekładanie biszkoptu do foremki przed pieczeniem
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10-12 minut – do suchego patyka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź.

Jak zrobić żelkę wiśniową do tortu

  • Jeśli masz mrożone wiśnie, to przełóż je do rondelka, dodaj cukier oraz trochę wody i zagotuj, aż owoce zmiękną.
    150 g wiśni, 2-3 łyżki cukru
    przygotowanie wiśni do żelki
  • Zmiksuj wiśnie blenderem – jeśli masz świeże owoce, to nie musisz je gotować, tylko możesz od razu zblendować z cukrem.
    miksowanie wiśni do żelki do tortu
  • Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęczenia.
    2 łyżeczki żelatyny
  • Dodaj żelatynę do gorących wiśni i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
    dodawanie żelatyny do wiśni
  • Jeśli używasz świeże owoce i ich nie gotujesz, to żelatynę przed dodaniem do nich podgrzej krótko aby stała się płynna i dopiero wtedy dodaj do wiśni.
  • Wiśnie przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i odstaw do zupełnego stężenia.
    wylewanie wiśni na żelkę do foremki

Jak zrobić krem mascarpone do tortu

  • Zimny serek przełóż do większej miski, dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj – do połączenia.
    100 g białej czekolady, 250 g serka mascarpone
    miksowanie serka mascarpone z białą czekoladą
  • Dodaj zimną śmietanę kremówkę i miksuj na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty krem.
    250 ml śmietany kremówki
    miksowanie mascarpone ze śmietaną kremówką

Jak zrobić piankę z galaretki

  • Galaretkę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
    1 opakowanie galaretki wiśniowej, 125 ml gorącej wody
    rozpuszczanie galaretki w gorącej wodzie
  • Jeszcze gorącą zacznij miksować na wysokich obrotach – po kilku minutach galaretka powinna zrobić się puszysta i bledsza w kolorze – wtedy jest gotowa.
    jak zrobić piankę z galaretki i wody

Jak zrobić tort z żelką w środku

  • Jeśli lubisz bardziej wilgotne ciasta, to nasącz odrobinę biszkopt – ja go nasączyłam osłodzoną wodą z odrobiną soku z cytryny.
    nasączenie biszkopta do tortu
  • Wyłóż część kremu mascarpone na wierzch biszkopta.
    wykładanie kremu z białą czekoladą na biszkopt
  • Na krem wyłóż żelkę wiśniową.
    wykładanie żelki na krem w torcie
  • Nałóż resztę kremu i rozsmaruj go tak, aby wypełnił przestrzeń między ściankami foremki, a żelką.
    wykładanie kremu mascarpone na żelkę wiśniową
  • Na krem wyłóż piankę z galaretki i schowaj tort do lodówki do stężenia.
    pianka z galaretki wylewana na krem
  • Przed podaniem udekoruj torcik wg uznania.
  • Tort najlepiej kroić mocno rozgrzanym w gorącej wodzie nożem – bo pianka marshmallows może się inaczej trudno kroić.
Film
Notatki
Podaję kaloryczność przy produktach, które ja użyłam. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 255kcalWeglowodany: 21gBiałko: 4gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe tort z białą czekoladą i wiśniami, tort z wiśniami, tort z żelką wiśniową
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Lekki torcik z żelką wiśniową – uwagi

Przygotowanie takiego tortu najlepiej podzielić sobie na etapy – wtedy cała praca nie zajmie Wam tak dużo czasu i na pewno będziecie mieć mniej stresu na koniec.

Co możecie przygotować sobie z wyprzedzeniem?

  • biszkopt
  • żelkę z wiśni

Zarówno biszkopt jaki i żelkę do tortu możecie przygotować nawet kilka dni wcześniej. Biszkopt musicie tylko owinąć w folię, aby nie obsychał. Żelkę przechowujecie w lodówce i wyciągacie, gdy będziecie składać tort.

Gdy macie gotowe te elementy, to wykończenie tortu zajmie Wam już tylko maksymalnie pół godziny :)

lekki tort wiśniowy z galaretką

Jak zrobić tort z żelką w środku – wskazówki

Ja przygotowałam tu niski biszkopt (w tortownicy o średnicy 22 cm) z dwóch jajek. Taki biszkopt jest bardzo uniwersalny i możecie go również piec pod serniki na zimno i różne ciasta z kremem.

Do tortu zrobiłam żelkę wiśniową – użyłam tu wiśnie mrożone, które podgrzałam w rondelku razem z niewielką ilością cukru. Gdy owoce zmiękły wtedy je zmiksowałam blenderem i dodałam żelatynę.

Wiśnie przelałam do foremki wyłożonej folią spożywczą i schłodziłam w lodówce do pełnego stężenia. Żelkę najlepiej wlać do mniejszej foremki niż nasz biszkopt. Wtedy nie widać jej na zewnątrz i dopiero jest widoczna po przekrojeniu. Ja swoją żelkę zrobiłam w foremce o średnicy 16 cm, może też być foremka 18 cm.

Jak zrobić krem z białą czekoladą do tortu?

Do swojego kremu nie dodawałam cukru, za to postawiłam na pyszną białą czekoladę, którą najpierw rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wtedy zmiksowałam ją z zimnym serkiem mascarpone oraz zimną śmietaną kremówką. Użyłam tu śmietanę kremówkę 30% z kartonika – możecie też użyć śmietankę 36% – tylko wtedy zmieni się kaloryczność tortu.

ciasto z kremem mascarpone i wiśniową galaretką

Jak zrobić piankę wiśniową na tort?

Mój torcik wiśniowy wykończyłam popularną ostatnio pianką z galaretki. Taka pianka z owocowej galaretki w swojej konsystencji bardzo przypomina pianki marshmallow, a jest niezmiernie prosta do zrobienia :) Robiłam kiedyś samodzielnie domową piankę marshmallow, więc wiem, że to nie taka prosta sprawa. A tu można zrobić coś podobnego w bardzo prosty sposób.

Aby zrobić taką piankę z galaretki wystarczy porządnie zmiksować gorącą galaretkę, aż się ładnie napuszy. Wtedy wykładzie ją na krem i schładzacie.

Dodam, że taka pianka wiśniowa po stężeniu jest dość gęsta (robiona jest na małej ilości wody), dlatego aby ładnie ukroić tort warto wcześniej ogrzać nóż do krojenia w gorącej wodzie.

Mam nadzieję, że mój lekki torcik wiśniowy przypadnie Wam do gustu i będziecie chętnie korzystali z przepisu.

Pamiętajcie, że możecie zrobić ten torcik w różnych wersjach smakowych i przygotować np. żelkę z truskawek i piankę z galaretki truskawkowej. Albo wykorzystać inne dostępne owoce. Jeśli używacie świeże owoce do żelki, to nie musicie ich podgrzewać, tylko możecie je od razu zmiksować. Wtedy żelatynę do nich musicie podgrzać aby była płynna i dopiero wtedy dodać ją do owoców.

Jak zrobić żelkę wiśniową do tortu – FILM

Zobacz mój krótki filmik na którym pokazuję jak zrobić owocową żelkę idealną do przełożenia tortu. Tu jest zrobiona z wiśni, ale możesz też wykorzystać inne owoce.

Ps.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na torty świetne na różne okazje. Zachęcam Was również gorąco do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie między innymi przepisy na pyszne ciasta, babeczki, ciasteczka oraz oczywiście torty. Książkę możecie kupić między innymi w moim internetowym sklepie – serdecznie zapraszam :)

Polecane przepisy na torty idealne na różne okazje

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne torty o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 24 marca

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 9ae6aa78aafd0da1f6995ae15d0f786a?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2024 4 marca w 20:57- Odpowiedz

    Pani Beatko chciałabym wykorzystać z tego tortu i żelke i piankę wiśniowa a jaki krem lub mus z mlecznej lub gorzkiej czekolady by tu pasował . Proszę o poradę czy w ogóle dobre będzie takie połączenie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 4 marca w 21:52- Odpowiedz

      Myślę że mus będzie super. Możesz zrobić np taki jak robiłam do brownie https://wypiekibeaty.com.pl/brownie-z-musem-czekoladowym/

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy