Lekki torcik wiśniowy
Przepis na tort z żelką wiśniową i wiśniową pianką
Taki oto lekki torcik wiśniowy przygotowałam sobie sama na kolejne urodziny mojego bloga. To już 11 lat jak prowadzę swój blog Wypieki Beaty :) Przez te lata powstało wiele pysznych przepisów oraz apetycznych zdjęć do nich. Coraz częściej nagrywam też filmiki do przepisów, aby jak najbardziej ułatwić Wam korzystanie z moich przepisów na ciasta. Gorąco Wam dziękuję za te 11 wspólnych lat i liczę na kolejne :)
Spis treści
Lekki torcik wiśniowy PRZEPIS ze zdjeciami krok po kroku i FILMEM
Jeśli chcesz zrobić tort na jakąś specjalną okazję, ale obawiasz się trudnych i złożonych tortów, to wypróbuj ten przepis. Mój tort wiśniowy z żelką wiśniową jest prosty do zrobienia, a filmy dołączone do przepisu pozwolą Ci przygotować torcik bez większych problemów :)
Lekki torcik wiśniowy przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm (max 24) do biszkopta
- Forma o średnicy około 16-18 cm do żelki wiśniowej
Składniki
składniki na biszkopt do tortu
- 2 białka (- z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 50 g mąki pszennej (- 1/3 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na żelkę wiśniową do tortu
składniki na krem mascrone do tortu
- 100 g białej czekolady (- rozpuszczonej i przestudzonej)
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 250 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
składniki na piankę wiśniową do tortu
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej (- ok 70 g)
- 125 ml gorącej wody
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu
- Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą białą masę.2 białka, 50 g cukru
- Dodaj żółtka do białek i delikatnie wymieszaj.2 żółtka
- Mąkę pszenną przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną.50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodaj mąkę do jajek i delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia.
- Foremkę o śr. 22-24 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki pozostaw puste i przelej ciasto.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10-12 minut – do suchego patyka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Jak zrobić żelkę wiśniową do tortu
- Jeśli masz mrożone wiśnie, to przełóż je do rondelka, dodaj cukier oraz trochę wody i zagotuj, aż owoce zmiękną.150 g wiśni, 2-3 łyżki cukru
- Zmiksuj wiśnie blenderem – jeśli masz świeże owoce, to nie musisz je gotować, tylko możesz od razu zblendować z cukrem.
- Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęczenia.2 łyżeczki żelatyny
- Dodaj żelatynę do gorących wiśni i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
- Jeśli używasz świeże owoce i ich nie gotujesz, to żelatynę przed dodaniem do nich podgrzej krótko aby stała się płynna i dopiero wtedy dodaj do wiśni.
- Wiśnie przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i odstaw do zupełnego stężenia.
Jak zrobić krem mascarpone do tortu
- Zimny serek przełóż do większej miski, dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj – do połączenia.100 g białej czekolady, 250 g serka mascarpone
- Dodaj zimną śmietanę kremówkę i miksuj na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty krem.250 ml śmietany kremówki
Jak zrobić piankę z galaretki
- Galaretkę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.1 opakowanie galaretki wiśniowej, 125 ml gorącej wody
- Jeszcze gorącą zacznij miksować na wysokich obrotach – po kilku minutach galaretka powinna zrobić się puszysta i bledsza w kolorze – wtedy jest gotowa.
Jak zrobić tort z żelką w środku
- Jeśli lubisz bardziej wilgotne ciasta, to nasącz odrobinę biszkopt – ja go nasączyłam osłodzoną wodą z odrobiną soku z cytryny.
- Wyłóż część kremu mascarpone na wierzch biszkopta.
- Na krem wyłóż żelkę wiśniową.
- Nałóż resztę kremu i rozsmaruj go tak, aby wypełnił przestrzeń między ściankami foremki, a żelką.
- Na krem wyłóż piankę z galaretki i schowaj tort do lodówki do stężenia.
- Przed podaniem udekoruj torcik wg uznania.
- Tort najlepiej kroić mocno rozgrzanym w gorącej wodzie nożem – bo pianka marshmallows może się inaczej trudno kroić.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Lekki torcik z żelką wiśniową – uwagi
Przygotowanie takiego tortu najlepiej podzielić sobie na etapy – wtedy cała praca nie zajmie Wam tak dużo czasu i na pewno będziecie mieć mniej stresu na koniec.
Co możecie przygotować sobie z wyprzedzeniem?
- biszkopt
- żelkę z wiśni
Zarówno biszkopt jaki i żelkę do tortu możecie przygotować nawet kilka dni wcześniej. Biszkopt musicie tylko owinąć w folię, aby nie obsychał. Żelkę przechowujecie w lodówce i wyciągacie, gdy będziecie składać tort.
Gdy macie gotowe te elementy, to wykończenie tortu zajmie Wam już tylko maksymalnie pół godziny :)
Jak zrobić tort z żelką w środku – wskazówki
Ja przygotowałam tu niski biszkopt (w tortownicy o średnicy 22 cm) z dwóch jajek. Taki biszkopt jest bardzo uniwersalny i możecie go również piec pod serniki na zimno i różne ciasta z kremem.
Do tortu zrobiłam żelkę wiśniową – użyłam tu wiśnie mrożone, które podgrzałam w rondelku razem z niewielką ilością cukru. Gdy owoce zmiękły wtedy je zmiksowałam blenderem i dodałam żelatynę.
Wiśnie przelałam do foremki wyłożonej folią spożywczą i schłodziłam w lodówce do pełnego stężenia. Żelkę najlepiej wlać do mniejszej foremki niż nasz biszkopt. Wtedy nie widać jej na zewnątrz i dopiero jest widoczna po przekrojeniu. Ja swoją żelkę zrobiłam w foremce o średnicy 16 cm, może też być foremka 18 cm.
Jak zrobić krem z białą czekoladą do tortu?
Do swojego kremu nie dodawałam cukru, za to postawiłam na pyszną białą czekoladę, którą najpierw rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wtedy zmiksowałam ją z zimnym serkiem mascarpone oraz zimną śmietaną kremówką. Użyłam tu śmietanę kremówkę 30% z kartonika – możecie też użyć śmietankę 36% – tylko wtedy zmieni się kaloryczność tortu.
Jak zrobić piankę wiśniową na tort?
Mój torcik wiśniowy wykończyłam popularną ostatnio pianką z galaretki. Taka pianka z owocowej galaretki w swojej konsystencji bardzo przypomina pianki marshmallow, a jest niezmiernie prosta do zrobienia :) Robiłam kiedyś samodzielnie domową piankę marshmallow, więc wiem, że to nie taka prosta sprawa. A tu można zrobić coś podobnego w bardzo prosty sposób.
Aby zrobić taką piankę z galaretki wystarczy porządnie zmiksować gorącą galaretkę, aż się ładnie napuszy. Wtedy wykładzie ją na krem i schładzacie.
Dodam, że taka pianka wiśniowa po stężeniu jest dość gęsta (robiona jest na małej ilości wody), dlatego aby ładnie ukroić tort warto wcześniej ogrzać nóż do krojenia w gorącej wodzie.
Mam nadzieję, że mój lekki torcik wiśniowy przypadnie Wam do gustu i będziecie chętnie korzystali z przepisu.
Pamiętajcie, że możecie zrobić ten torcik w różnych wersjach smakowych i przygotować np. żelkę z truskawek i piankę z galaretki truskawkowej. Albo wykorzystać inne dostępne owoce. Jeśli używacie świeże owoce do żelki, to nie musicie ich podgrzewać, tylko możecie je od razu zmiksować. Wtedy żelatynę do nich musicie podgrzać aby była płynna i dopiero wtedy dodać ją do owoców.
Jak zrobić żelkę wiśniową do tortu – FILM
Zobacz mój krótki filmik na którym pokazuję jak zrobić owocową żelkę idealną do przełożenia tortu. Tu jest zrobiona z wiśni, ale możesz też wykorzystać inne owoce.
Ps.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na torty świetne na różne okazje. Zachęcam Was również gorąco do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie między innymi przepisy na pyszne ciasta, babeczki, ciasteczka oraz oczywiście torty. Książkę możecie kupić między innymi w moim internetowym sklepie – serdecznie zapraszam :)
Polecane przepisy na torty idealne na różne okazje
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne torty o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na lekki torcik wiśniowy z żelką
Przygotuj dziś razem ze mną pyszny piękny, a do tego nie trudny tort z kremem mascarpone z dodatkiem białej czekolady z zatopioną w nim żelką wiśniową oraz z pyszną pianką wiśniową na wierzchu. Ciasto z żelką doskonale wygląda i na pewno zasmakuje każdemu. Mimo użycia zwykłych, podstawowych składników dostępnych bez problemu w każdym sklepie, to torcik wygląda niezwykle pięknie i do tego nowocześnie. Takie musowe torty są bardzo popularne i nie potrzebują nawet bardzo bogatej dekoracji, aby ładnie się prezentować. Koniecznie zobaczcie więc mój dokładny przepis opisany krok po kroku do tego ze zdjęciami z przygotowania tortu oraz z krótkim filmem.
Jak zrobić tort z żelką i galaretką?
Zobaczcie mój przepis, przeczytajcie również moje uwagi do przepisu, a na pewno ze wszystkim poradzicie sobie bez problemu. A jeśli jeszcze macie jakieś wątpliwości, to napisze do mnie maila albo wiadomość w facebooku lub instagramie - z chęcią na nie odpowiem i doradzę :) Pamiętajcie również o zostawieniu komentarza pod przepisem, gdy go wypróbujecie :)
A jeśli lubicie pyszne domowe torty, to koniecznie wypróbujcie również przepis na karmelowy torcik musowy z polewie mirror glaze.