Chipsy gruszkowe będą świetną zdrową przekąską dla dzieci i dorosłych.
Świetnie smakują i niesamowicie chrupią przy gryzieniu :)
Swoje chipsy przygotowałam z użyciem syropu, ale jeśli dbacie o linię, to wystarczy zastąpić go samą wodą z sokiem z cytryny (zapobiegnie ona nadmiernemu brązowieniu owoców) – wtedy tej wody nie podgrzewajcie.
Chipsy gruszkowe możecie oprócz jedzenia wykorzystać jako dekorację jesiennych wypieków – ja je np. użyłam do przystrojenia moich babeczek twarogowo-gruszkowych :) Spójrzcie sobie jaki obłędny efekt dały :)
Z trzech dużych gruszek (użyłam konferencję) otrzymacie około 2 blachy chipsów.

Chipsy gruszkowe
Składniki
- 3 duże twarde gruszki (np. konferencja)
- 50 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 100 ml wody
Instrukcja
- Zagotuj razem wodę, cukier i sok z cytryny - gotuj przez kilka minut, aby syrop lekko zgęstniał.
- Gruszki pokrój na cienkie plasterki - maksymalnie 3 mm grubości.
- Plastry owoców zamocz w syropie, odsącz z jego nadmiaru, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 2 godziny (po godzinie przełóż gruszki na drugą stronę).
- Po pieczeniu pozostaw gruszki do studzenia, wtedy jeszcze bardziej stwardnieją i nabiorą chrupkości.
Notatki
Przepis pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.