Chipsy gruszkowe będą świetną zdrową przekąską dla dzieci i dorosłych.

Świetnie smakują i niesamowicie chrupią przy gryzieniu :)

Swoje chipsy przygotowałam z użyciem syropu, ale jeśli dbacie o linię, to wystarczy zastąpić go samą wodą z sokiem z cytryny (zapobiegnie ona nadmiernemu brązowieniu owoców) – wtedy tej wody nie podgrzewajcie.

Chipsy gruszkowe możecie oprócz jedzenia wykorzystać jako dekorację jesiennych wypieków – ja je np. użyłam do przystrojenia moich babeczek twarogowo-gruszkowych :) Spójrzcie sobie jaki obłędny efekt dały :)

Z trzech dużych gruszek (użyłam konferencję) otrzymacie około 2 blachy chipsów.

 

chipsy gruszkowe1

chipsy gruszkowe3

chipsy gruszkowe4

chipsy gruszkowe2

 

suszone gruszki

Chipsy gruszkowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zagotuj razem wodę, cukier i sok z cytryny - gotuj przez kilka minut, aby syrop lekko zgęstniał.
  • Gruszki pokrój na cienkie plasterki - maksymalnie 3 mm grubości.
  • Plastry owoców zamocz w syropie, odsącz z jego nadmiaru, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 2 godziny (po godzinie przełóż gruszki na drugą stronę).
  • Po pieczeniu pozostaw gruszki do studzenia, wtedy jeszcze bardziej stwardnieją i nabiorą chrupkości.

Notatki

Zamiast syropu możesz zrobić samą wodę z sokiem z cytryny - wtedy jej nie podgrzewaj, tylko w zimnej maczaj owoce i układaj na blaszce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.