Przepis na deser z gruszek karmelizowanych
Sezon na gruszki trwa, więc oprócz jedzenia ich na surowo polecam również podawania ich w innych formach.
Bardzo prostym sposobem na wykorzystanie gruszek, a jednocześnie niezwykle smacznym jest mój dzisiejszy przepis, czyli gruszki karmelizowane.
Gruszki można jeść same – najlepiej na ciepło (chociaż na zimno też mi bardzo smakowały :))
Prawdziwe mistrzostwo jest gdy podacie je z lodami, to dopiero będzie uczta dla podniebienia :)
Jak zrobić takie karmelizowane gruszki?
Dzielicie je na kawałki i układacie na patelni z rozpuszczonym masłem, podsmaż aż zmiękną.
Wtedy dodaj cukier i smaż aż owoce otulą się karmelową słodyczą 😍
Tak przygotowane gruszki możecie też wykorzystać do upieczenia babeczek lub ciasta z gruszkami – np. jakiejś tarty.
Przepis na deser – gruszki karmelizowane – do druku

Gruszki karmelizowane
Składniki
Instrukcja
- Gruszki pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne (nie obieraj).
- Na dużej patelni rozpuść masło, ułóż gruszki miąższem do dołu.
- Podsmaż owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok.
- Gdy gruszki będą gotowe wsyp cukier, wlej łyżkę wody i dodaj wanilię.
- Zamieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił.
- Obtocz gruszki w masie.
- Podawaj na ciepło z lodami.
Przepis Marthy Stewart.