Przepis na deser z gruszek karmelizowanych


gruszki karmelizowane


Sezon na gruszki trwa, więc oprócz jedzenia ich na surowo polecam również podawania ich w innych formach.

Bardzo prostym sposobem na wykorzystanie gruszek, a jednocześnie niezwykle smacznym jest mój dzisiejszy przepis, czyli gruszki karmelizowane.

Gruszki można jeść same – najlepiej na ciepło (chociaż na zimno też mi bardzo smakowały :))

Prawdziwe mistrzostwo jest gdy podacie je z lodami, to dopiero będzie uczta dla podniebienia :)

Jak zrobić takie karmelizowane gruszki?

Dzielicie je na kawałki i układacie na patelni z rozpuszczonym masłem, podsmaż aż zmiękną.

Wtedy dodaj cukier i smaż aż owoce otulą się karmelową słodyczą 😍

Tak przygotowane gruszki możecie też wykorzystać do upieczenia babeczek lub ciasta z gruszkami – np. jakiejś tarty.

karmelizowane gruszki3

karmelizowane gruszki2

karmelizowane gruszki1

Przepis na deser z gruszek karmelizowanych – do druku

gruszki karmelizowane

Gruszki karmelizowane

Wypieki Beaty
4.5 z 6 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • 3 łyżki masła
  • 3 gruszki średnie (nie za twarde, ale nie rozpadające się)
  • 50 g cukru trzcinowego 1/4 szklanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcja
 

  • Gruszki pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne (nie obieraj).
  • Na dużej patelni rozpuść masło, ułóż gruszki miąższem do dołu.
  • Podsmaż owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok.
  • Gdy gruszki będą gotowe wsyp cukier, wlej łyżkę wody i dodaj wanilię.
  • Zamieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił.
  • Obtocz gruszki w masie.
  • Podawaj na ciepło z lodami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis Marthy Stewart.