Pudding z tapioki

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
pudding z tapioki

Przepis na pyszny pudding z tapioki z owocami leśnymi

Masz w domu tapiokę, ale nie wiesz co z niej zrobić? Przychodzę więc z pomocą i polecam taki prosty i pyszny deser z tapioki. Jedna taka szklaneczka deseru z tapioką ma niewiele kalorii, a smakuje wyśmienicie i nie jest trudna do zrobienia :) Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić pudding z tapioki.

dietetyczny budyń z tapioki

 Przepis na pudding z tapioki krok po kroku

Przygotuj dziś ze mną ten pyszny bezglutenowy deser z tapioki i owoców i zaskocz całą rodzinę lub gości jego wspaniałym smakiem :)

pudding z tapioki 8

Pudding z tapioki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na deser z tapioki oraz owoców leśnych. Taki deser zrobisz bez problemu w domu. Spróbuj koniecznie!
4.42 z 29 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 6
Kalorie 202 kcal
Składniki

składniki na pudding z tapioki

  • 1 szklanka kuleczek tapioki
  • 3 szklanki mleka (- u mnie 1,5 %)
  • 50 g erytrolu ((lub do smaku))
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii ( lub skórka starta z cytryny)

składniki na frużelinę do puddingu

  • 250 g owoców (- użyłam po połowie malin i borówek – mogą być mrożone)
  • 100 g wody
  • 50 g erytrolu (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Instrukcja
 

Jak zrobić pudding z tapioki

  • Tapiokę zalej 3 szklankami zimnej wody i odstaw na około godzinę.
    1 szklanka kuleczek tapioki
  • Po tym czasie przelej tapiokę przez gęste sito i dodatkowo opłucz pod bieżącą wodą.
  • Przełóż tapiokę do garnka, dodaj 3 szklanki mleka.
    3 szklanki mleka
  • Dodaj erytrol (lub inną substancję słodzącą), wanilię lub skórkę i gotuj całość przez około 15 minut – często mieszając, aby kuleczki nie przywarły.
    50 g erytrolu, 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Jak zrobić frużelinę z owoców

  • Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę i erytrol – zagotuj.
    250 g owoców, 100 g wody, 50 g erytrolu
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do gotujących się owoców i energicznie wymieszaj.
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Gotuj przez około minutę, aż całość zgęstnieje – podobnie jak kisiel.
  • Do pucharków nałóż na dno trochę puddingu z tapioki, na to 1-2 łyżki owoców, znowu tapiokę i owoce.
  • Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.
Notatki
Mleko krowie możecie zastąpić mlekiem roślinnym, albo mleczkiem kokosowym – wtedy deser będzie nie tylko bezglutenowy, ale również wegański :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 202kcalWeglowodany: 47gBiałko: 4gTłuszcz: 2gBłonnik: 3g
Słowa kluczowe bezglutenowy deser, deser z tapioki, przepisy z tapioki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pudding z tapioki i owocami leśnymi

Bezglutenowy pudding z tapioki – uwagi

Dziś polecam wam domowy pudding z tapioki z frużeliną z owoców leśnych. Taki pudding to doskonały pomysł na smaczny deser, ale może być również podany na śniadanie, albo na przekąskę w ciągu dnia. Możecie do tego przygotowywać je w różnych wersjach zmieniając używane owoce.

dietetyczny deser z tapioki i owoców leśnych

Co to jest tapioka i jak ją używać?

Tapioka wytwarzana jest z manioku – może mieć postać drobnych lub większych białych kuleczek, płatków lub mąki. Tapioka jest produktem skrobiowym, nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej. W formie sproszkowanej możecie ją używać jak skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą do zagęszczania sosów, robienia kisieli. Tapiokę w kuleczkach najlepiej wykorzystać w deserach – świetnie nadaje się do przygotowania puddingów, czy też bardziej swojskich budyni. Możecie też z niej przygotować słynną bubble tea.

Ja na początek postawiłam na lekki i dietetyczny bezglutenowy pudding z tapioki przygotowany na zwykłym mleku (możecie też użyć mleko roślinne). Sama tapioka nie ma smaku i jest „bezpłciowa”. Dlatego dobrze jest taki pudding zaromatyzować – np. wanilią, skórką cytrynową lub pomarańczową, cynamonem (mi bardzo smakował z dodatkiem cynamonu). Kuleczki podczas gotowania (i później) mocno się rozrastają, więc ze stosunkowo niedużej ilości tapioki otrzymacie sporą porcję deseru – ja użyłam szklankę tapioki i wyszło mi 6 takich dużych słoiczków – spokojnie do najedzenia. Tapiokę dobrze jest wcześniej namoczyć przez przynajmniej godzinę – chociaż możecie też ją zalać wodą i odstawić na noc. Jeśli nie macie czasu, to porządnie wypłuczcie ją pod bieżącą wodą. Żeby dodatkowo ograniczyć kaloryczność puddingu z tapioki do jego przygotowania użyłam erytrol (ma on dokładnie ZERO kalorii w 100 g).

Sprawdźcie również przepisy na puddingi z nasionami chia – różany, migdałowy, albo snickersowy :)

budyń z tapioki
pudding z tapioki

Polecane przepisy na desery dla całej rodziny

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne desery dla całej rodziny. Takie przygotowane w indywidualnych pucharkach sprawdzą się idealnie również na imprezach i uroczystościach. Ja tutaj polecam między innymi trzy takie proste desery.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2018 16 kwietnia