Przepis na pudding z tapioki z owocami leśnymi
Dziś polecam wam domowy pudding z tapioki z frużeliną z owoców leśnych :)
Tapioka wytwarzana jest z manioku – może mieć postać drobnych lub większych białych kuleczek, płatków lub mąki.
Tapioka jest produktem skrobiowym, nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej.
W formie sproszkowanej możecie ją używać jak skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą do zagęszczania sosów, robienia kisieli.
Tapiokę w kuleczkach najlepiej wykorzystać w deserach – świetnie nadaje się do przygotowania puddingów, czy też bardziej swojskich budyni.
Możecie też z niej przygotować słynną bubble tea :)
Ja na początek postawiłam na lekki i dietetyczny pudding z tapioki przygotowany na zwykłym mleku (możecie też użyć mleko roślinne).
Sama tapioka nie ma smaku i jest „bezpłciowa”. Dlatego dobrze jest taki pudding zaromatyzować – np. wanilią, skórką cytrynową lub pomarańczową, cynamonem (mi bardzo smakował z dodatkiem cynamonu).
Kuleczki podczas gotowania (i później) mocno się rozrastają, więc ze stosunkowo niedużej ilości tapioki otrzymacie sporą porcję deseru – ja użyłam szklankę tapioki i wyszło mi 6 takich dużych słoiczków – spokojnie do najedzenia :)
Tapiokę dobrze jest wcześniej namoczyć przez przynajmniej godzinę – chociaż możecie też ją zalać wodą i odstawić na noc. Jeśli nie macie czasu, to porządnie wypłuczcie ją pod bieżącą wodą.
Żeby dodatkowo ograniczyć kaloryczność puddingu z tapioki do jego przygotowania użyłam erytrol (ma on dokładnie ZERO kalorii w 100 g :D)).
Sprawdźcie również przepisy na puddingi z nasionami chia – różany, migdałowy, albo snickersowy :)
Przepis na pudding z tapioki z leśnymi owocami

Pudding z tapioki
Składniki
pudding:
- 1 szklanka kuleczek tapioki
- 3 szklanki mleka
- 50 g erytrolu (lub do smaku)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub skórka starta z cytryny
frużelina:
- 250 g owoców - użyłam po połowie malin i borówek - mogą być mrożone
- 100 g wody
- 50 g erytrolu lub do smaku
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Instrukcja
- Tapiokę zalej 3 szklankami zimnej wody i odstaw na około godzinę.1 szklanka kuleczek tapioki
- Po tym czasie przelej tapiokę przez gęste sito i dodatkowo opłucz pod bieżącą wodą.
- Przełóż tapiokę do garnka, dodaj 3 szklanki mleka.3 szklanki mleka
- Dodaj erytrol (lub inną substancję słodzącą), wanilię lub skórkę i gotuj całość przez około 15 minut - często mieszając, aby kuleczki nie przywarły.50 g erytrolu, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- W tym czasie przygotuj frużelinę.
- Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę i erytrol - zagotuj.250 g owoców, 100 g wody, 50 g erytrolu
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do gotujących się owoców i energicznie wymieszaj.1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Gotuj przez około minutę, aż całość zgęstnieje - podobnie jak kisiel.
- Do pucharków nałóż na dno trochę puddingu z tapioki, na to 1-2 łyżki owoców, znowu tapiokę i owoce.
- Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.