Przepis na pudding z tapioki z owocami leśnymi

pudding z tapioki

Dziś polecam wam domowy pudding z tapioki z frużeliną z owoców leśnych :)

Tapioka wytwarzana jest z manioku – może mieć postać drobnych lub większych białych kuleczek, płatków lub mąki.

Tapioka jest produktem skrobiowym, nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej.

W formie sproszkowanej możecie ją używać jak skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą do zagęszczania sosów, robienia kisieli.

Tapiokę w kuleczkach najlepiej wykorzystać w deserach – świetnie nadaje się do przygotowania puddingów, czy też bardziej swojskich budyni. Możecie też z niej przygotować słynną bubble tea :)

Ja na początek postawiłam na lekki i dietetyczny pudding z tapioki przygotowany na zwykłym mleku (możecie też użyć mleko roślinne). Sama tapioka nie ma smaku i jest „bezpłciowa”. Dlatego dobrze jest taki pudding zaromatyzować – np. wanilią, skórką cytrynową lub pomarańczową, cynamonem (mi bardzo smakował z dodatkiem cynamonu).

Kuleczki podczas gotowania (i później) mocno się rozrastają, więc ze stosunkowo niedużej ilości tapioki otrzymacie sporą porcję deseru – ja użyłam szklankę tapioki i wyszło mi 6 takich dużych słoiczków – spokojnie do najedzenia :)

Tapiokę dobrze jest wcześniej namoczyć przez przynajmniej godzinę – chociaż możecie też ją zalać wodą i odstawić na noc. Jeśli nie macie czasu, to porządnie wypłuczcie ją pod bieżącą wodą.

Żeby dodatkowo ograniczyć kaloryczność puddingu z tapioki do jego przygotowania użyłam erytrol (ma on dokładnie ZERO kalorii w 100 g :D)).

Sprawdźcie również przepisy na puddingi z nasionami chia – różany, migdałowy, albo snickersowy :)

dietetyczny budyń z tapioki

pudding z tapioki i owocami leśnymi

dietetyczny deser z tapioki i owoców leśnych

budyń z tapioki

Przepis na pudding z tapioki z leśnymi owocami

Pudding z tapioki

Wypieki Beaty
Przepis na deser z tapioki oraz owoców leśnych.
4.08 z 14 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Porcje 6
Kalorie 202 kcal

Składniki
  

pudding:

  • 1 szklanka kuleczek tapioki
  • 3 szklanki mleka
  • 50 g erytrolu (lub do smaku)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub skórka starta z cytryny

frużelina:

  • 250 g owoców - użyłam po połowie malin i borówek - mogą być mrożone
  • 100 g wody
  • 50 g erytrolu lub do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Instrukcja
 

  • Tapiokę zalej 3 szklankami zimnej wody i odstaw na około godzinę.
  • Po tym czasie przelej tapiokę przez gęste sito i dodatkowo opłucz pod bieżącą wodą.
  • Przełóż tapiokę do garnka, dodaj 3 szklanki mleka.
  • Dodaj erytrol (lub inną substancję słodzącą), wanilię lub skórkę i gotuj całość przez około 15 minut - często mieszając, aby kuleczki nie przywarły.
  • W tym czasie przygotuj frużelinę.
  • Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę i erytrol - zagotuj.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do gotujących się owoców i energicznie wymieszaj.
  • Gotuj przez około minutę, aż całość zgęstnieje - podobnie jak kisiel.
  • Do pucharków nałóż na dno trochę puddingu z tapioki, na to 1-2 łyżki owoców, znowu tapiokę i owoce.
  • Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 202kcalWeglowodany: 47gBiałko: 4gTłuszcz: 2gBłonnik: 3g
Słowa kluczowe erytrol, owoce leśne, tapioka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

pudding z tapioki