Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pudding z tapioki

By |2018-04-15T19:11:02+00:002018 Kwiecień 16th|Desery, Śniadania, Zdrowo i fit|

Pudding z tapioki z owocami leśnymi

 

niskokaloryczny pudding z tapioki

 

Dziś polecam wam domowy pudding z tapioki z frużeliną z owoców leśnych 🙂

Tapioka wytwarzana jest z manioku – może mieć postać drobnych lub większych białych kuleczek, płatków lub mąki.

Tapioka jest produktem skrobiowym, nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej.

W formie sproszkowanej możecie ją używać jak skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą do zagęszczania sosów, robienia kisieli.

Tapiokę w kuleczkach najlepiej wykorzystać w deserach – świetnie nadaje się do przygotowania puddingów, czy też bardziej swojskich budyni. Możecie też z niej przygotować słynną bubble tea 🙂

Ja na początek postawiłam na lekki i dietetyczny pudding przygotowany na zwykłym mleku (możecie też użyć mleko roślinne). Sama tapioka nie ma smaku i jest „bezpłciowa”. Dlatego dobrze jest taki pudding zaromatyzować – np. wanilią, skórką cytrynową lub pomarańczową, cynamonem (mi bardzo smakował z dodatkiem cynamonu).

Kuleczki podczas gotowania (i później) mocno się rozrastają, więc ze stosunkowo niedużej ilości tapioki otrzymacie sporą porcję deseru – ja użyłam szklankę tapioki i wyszło mi 6 takich dużych słoiczków – spokojnie do najedzenia 🙂

Tapiokę dobrze jest wcześniej namoczyć przez przynajmniej godzinę – chociaż możecie też ją zalać wodą i odstawić na noc. Jeśli nie macie czasu, to porządnie wypłuczcie ją pod bieżącą wodą.

Żeby dodatkowo ograniczyć kaloryczność puddingu z tapioki do jego przygotowania użyłam erytrol (ma on dokładnie ZERO kalorii w 100 g :D)).

Sprawdźcie również przepisy na puddingi z nasionami chia – różany, migdałowy, albo snickersowy 🙂

 

dietetyczny budyń z tapioki

 

pudding z tapioki i owocami leśnymi

 

dietetyczny deser z tapioki i owoców leśnych

 

budyń z tapioki

 

Pudding z tapioki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 6 dużych porcji.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 6
Składniki
pudding:
  • 1 szklanka kuleczek tapioki
  • 3 szklanki mleka
  • około 50 g erytrolu (lub do smaku)
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub skórka starta z cytryny
frużelina:
  • 250 g owoców - użyłam po połowie malin i borówek - mogą być mrożone
  • około 100 g wody
  • około 50 g erytrolu - do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie
  1. Tapiokę zalej 3 szklankami zimnej wody i odstaw na około godzinę.
  2. Po tym czasie przelej tapiokę przez gęste sito i dodatkowo opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Przełóż tapiokę do garnka, dodaj 3 szklanki mleka.
  4. Dodaj erytrol (lub inną substancję słodzącą), wanilię lub skórkę i gotuj całość przez około 15 minut - często mieszając, aby kuleczki nie przywarły.
  5. W tym czasie przygotuj frużelinę.
  6. Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę i erytrol - zagotuj.
  7. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do gotujących się owoców i energicznie wymieszaj.
  8. Gotuj przez około minutę, aż całość zgęstnieje - podobnie jak kisiel.
  9. Do pucharków nałóż na dno trochę puddingu z tapioki, na to 1-2 łyżki owoców, znowu tapiokę i owoce.
  10. Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 202 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 47 g Błonnik: 3 g Białka: 4 g

 

 

pudding z tapioki

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/04/16 at 10:24 - Reply

    Bardzo lubimy tapiokę i najbardziej smakuje nam taki pudding gotowany na mleczku kokosowym 🙂

    • wypiekibeaty 2018/04/16 at 10:42 - Reply

      Muszę też zrobić sobie na mleczku kokosowym, bo go uwielbiam 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: