Pudding z tapioki
Przepis na pyszny pudding z tapioki z owocami leśnymi
Masz w domu tapiokę, ale nie wiesz co z niej zrobić? Przychodzę więc z pomocą i polecam taki prosty i pyszny deser z tapioki. Jedna taka szklaneczka deseru z tapioką ma niewiele kalorii, a smakuje wyśmienicie i nie jest trudna do zrobienia :) Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić pudding z tapioki.
Spis treści
Przepis na pudding z tapioki krok po kroku
Przygotuj dziś ze mną ten pyszny bezglutenowy deser z tapioki i owoców i zaskocz całą rodzinę lub gości jego wspaniałym smakiem :)
Pudding z tapioki przepis
Składniki
składniki na pudding z tapioki
- 1 szklanka kuleczek tapioki
- 3 szklanki mleka (- u mnie 1,5 %)
- 50 g erytrolu ((lub do smaku))
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii ( lub skórka starta z cytryny)
składniki na frużelinę do puddingu
- 250 g owoców (- użyłam po połowie malin i borówek – mogą być mrożone)
- 100 g wody
- 50 g erytrolu (lub do smaku)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić pudding z tapioki
- Tapiokę zalej 3 szklankami zimnej wody i odstaw na około godzinę.1 szklanka kuleczek tapioki
- Po tym czasie przelej tapiokę przez gęste sito i dodatkowo opłucz pod bieżącą wodą.
- Przełóż tapiokę do garnka, dodaj 3 szklanki mleka.3 szklanki mleka
- Dodaj erytrol (lub inną substancję słodzącą), wanilię lub skórkę i gotuj całość przez około 15 minut – często mieszając, aby kuleczki nie przywarły.50 g erytrolu, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Jak zrobić frużelinę z owoców
- Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę i erytrol – zagotuj.250 g owoców, 100 g wody, 50 g erytrolu
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do gotujących się owoców i energicznie wymieszaj.1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Gotuj przez około minutę, aż całość zgęstnieje – podobnie jak kisiel.
- Do pucharków nałóż na dno trochę puddingu z tapioki, na to 1-2 łyżki owoców, znowu tapiokę i owoce.
- Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowy pudding z tapioki – uwagi
Dziś polecam wam domowy pudding z tapioki z frużeliną z owoców leśnych. Taki pudding to doskonały pomysł na smaczny deser, ale może być również podany na śniadanie, albo na przekąskę w ciągu dnia. Możecie do tego przygotowywać je w różnych wersjach zmieniając używane owoce.
Co to jest tapioka i jak ją używać?
Tapioka wytwarzana jest z manioku – może mieć postać drobnych lub większych białych kuleczek, płatków lub mąki. Tapioka jest produktem skrobiowym, nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej. W formie sproszkowanej możecie ją używać jak skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą do zagęszczania sosów, robienia kisieli. Tapiokę w kuleczkach najlepiej wykorzystać w deserach – świetnie nadaje się do przygotowania puddingów, czy też bardziej swojskich budyni. Możecie też z niej przygotować słynną bubble tea.
Ja na początek postawiłam na lekki i dietetyczny bezglutenowy pudding z tapioki przygotowany na zwykłym mleku (możecie też użyć mleko roślinne). Sama tapioka nie ma smaku i jest „bezpłciowa”. Dlatego dobrze jest taki pudding zaromatyzować – np. wanilią, skórką cytrynową lub pomarańczową, cynamonem (mi bardzo smakował z dodatkiem cynamonu). Kuleczki podczas gotowania (i później) mocno się rozrastają, więc ze stosunkowo niedużej ilości tapioki otrzymacie sporą porcję deseru – ja użyłam szklankę tapioki i wyszło mi 6 takich dużych słoiczków – spokojnie do najedzenia. Tapiokę dobrze jest wcześniej namoczyć przez przynajmniej godzinę – chociaż możecie też ją zalać wodą i odstawić na noc. Jeśli nie macie czasu, to porządnie wypłuczcie ją pod bieżącą wodą. Żeby dodatkowo ograniczyć kaloryczność puddingu z tapioki do jego przygotowania użyłam erytrol (ma on dokładnie ZERO kalorii w 100 g).
Sprawdźcie również przepisy na puddingi z nasionami chia – różany, migdałowy, albo snickersowy :)
Polecane przepisy na desery dla całej rodziny
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne desery dla całej rodziny. Takie przygotowane w indywidualnych pucharkach sprawdzą się idealnie również na imprezach i uroczystościach. Ja tutaj polecam między innymi trzy takie proste desery.