Budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami

 

budyń jaglany

 

Dziś trochę inny budyń, bo budyń jaglany zrobiony na  mące jaglanej (nie na kaszy).

Taką mąkę jaglaną możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością, albo na allegro.

Możecie ją też zrobić z kaszy jaglanej. Aby mąka po zmieleniu nie była gorzka, to trzeba kaszę najpierw porządnie wypłukać w ciepłej wodzie, potem jeszcze przelać na sicie gorącą wodą. Taką kaszę suszymy – można to zrobić w piekarniku – a gdy jest już sucha, to można ją zmielić :)

Co do samego budyniu jaglanego, to ja jednak mimo wszystko fanką nie zostałam – przeszkadzała mi taka „mączystość” w konsystencji. W smaku budyń wyszedł fajny – szczególnie gdy dodałam do niego jabłka w solonym karmelu :)

Te jabłka jak dla mnie „zrobiły” całą sprawę.

Deser co prawda stracił w tym momencie na swojej dietetyczności, ale co mi tam – odrobiłam to biegając ;)

Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, lub chcecie się zdrowo odżywiać, to taki domowy budyń jaglany będzie dla Was idealny.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy z wykorzystaniem mąki jaglanej – spróbujcie  naleśniki jaglane, albo gofry jaglane :)

 

budyń z kaszy jaglanej

 

budyń z kaszy jaglanej

 

 

budyń z jabłkami

 

budyń jaglany z karmelowymi jabłkami

Budyń jaglany

Wypieki Beaty
3.5 z 2 ocen

Składniki
  

budyń:

  • 50 g mąki jaglanej
  • 2 lekko czubate łyżki cukru z wanilią (albo zwykły cukier i ekstrakt z wanilii)
  • 500 ml mleka

jabłka karmelizowane:

Instrukcja
 

  • Z mleka odlej około 100 ml, a resztę zagotuj razem z cukrem z wanilią (albo z cukrem i ekstraktem).
  • W odlanym mleku wymieszaj mąkę jaglaną, dodaj mieszaninę do gotującego się mleka i gotuj całość aż budyń zgęstnieje.
  • Przełóż budyń do miseczek.
  • W rondelku podgrzej cukier aż się rozpuści i lekko zbrązowieje, dodaj masło i kremówkę oraz sól- dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jabłka i krótko podgrzej razem z karmelem.
  • Nałóż jabłka na budyń i zajadaj :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!