budyń jaglany

Przepis na budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami

Przepis na budyń z mąki jaglanej podany z karmelizowanymi jabłkami to harmonia smaków w jednym daniu. Ten zdrowy i sycący budyń bezglutenowy jest uzupełniony delikatnie karmelizowanymi jabłkami, które dodają słodyczy i aromatu. Prosty w przygotowaniu budyń będzie stanowił doskonały pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie lub deser. Odkryj połączenie jaglanych smakołyków z kuszącym smakiem karmelizowanych jabłek w tym wyjątkowym przepisie na budyń jaglany!

budyń z kaszy jaglanej

Budyń jaglany z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowe bezglutenowe śniadanie na słodko, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

budyń jaglany z karmelowymi jabłkami

Budyń jaglany przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowy budyń jaglany z jabłkami w karmelu.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 2
Składniki

składniki na bezglutenowy budyń jaglany

  • 50 g mąki jaglanej
  • 2 lekko czubate łyżki cukru z wanilią ((albo zwykły cukier i ekstrakt z wanilii))
  • 500 ml mleka

składniki na jabłka karmelizowane do budyniu

Instrukcja
 

Jak zrobić bezglutenowy budyń jaglany z jabłkami

  • Z mleka odlej około 100 ml, a resztę zagotuj razem z cukrem z wanilią (albo z cukrem i ekstraktem).
    500 ml mleka, 2 lekko czubate łyżki cukru z wanilią
  • W odlanym mleku wymieszaj mąkę jaglaną, dodaj mieszaninę do gotującego się mleka i gotuj całość aż budyń zgęstnieje.
    50 g mąki jaglanej
  • Przełóż budyń do miseczek.
  • W rondelku podgrzej cukier aż się rozpuści i lekko zbrązowieje, dodaj masło i kremówkę oraz sól- dokładnie wymieszaj.
    2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka masła, 2-3 łyżki śmietanki kremówki, 1 szczypta soli
  • Dodaj jabłka i krótko podgrzej razem z karmelem.
    0,5 sztuki jabłka
  • Nałóż jabłka na budyń i zajadaj :)
Prywatne
Słowa kluczowe budyń bezglutenowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
budyń z jabłkami

Jaglany budyń z jabłkami – uwagi

Dziś trochę inny budyń, bo budyń jaglany zrobiony na  mące jaglanej (nie na kaszy). Taką mąkę jaglaną możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością, albo na allegro. Możecie ją też zrobić z kaszy jaglanej. Aby mąka po zmieleniu nie była gorzka, to trzeba kaszę najpierw porządnie wypłukać w ciepłej wodzie, potem jeszcze przelać na sicie gorącą wodą. Taką kaszę suszymy – można to zrobić w piekarniku – a gdy jest już sucha, to można ją zmielić :)

Co do samego budyniu jaglanego, to ja jednak mimo wszystko fanką nie zostałam – przeszkadzała mi taka „mączystość” w konsystencji. Chociaż w smaku budyń wyszedł fajny – szczególnie gdy dodałam do niego jabłka w solonym karmelu :) Te jabłka jak dla mnie „zrobiły” całą sprawę. Deser jaglany co prawda stracił w tym momencie na swojej dietetyczności, ale co mi tam – odrobiłam to biegając ;) Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, lub chcecie się zdrowo odżywiać, to taki domowy budyń jaglany będzie dla Was idealny.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy z wykorzystaniem mąki jaglanej – spróbujcie  naleśniki jaglane, albo gofry jaglane :)

budyń z kaszy jaglanej
budyn jaglany 3
jablka 1

Polecane przepisy na bezglutenowe śniadania

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i zdrowe śniadania bez glutenu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: