Budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami
Dziś trochę inny budyń, bo budyń jaglany zrobiony na mące jaglanej (nie na kaszy).
Taką mąkę jaglaną możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością, albo na allegro.
Możecie ją też zrobić z kaszy jaglanej. Aby mąka po zmieleniu nie była gorzka, to trzeba kaszę najpierw porządnie wypłukać w ciepłej wodzie, potem jeszcze przelać na sicie gorącą wodą. Taką kaszę suszymy – można to zrobić w piekarniku – a gdy jest już sucha, to można ją zmielić 🙂
Co do samego budyniu jaglanego, to ja jednak mimo wszystko fanką nie zostałam – przeszkadzała mi taka „mączystość” w konsystencji. W smaku budyń wyszedł fajny – szczególnie gdy dodałam do niego jabłka w solonym karmelu 🙂
Te jabłka jak dla mnie „zrobiły” całą sprawę.
Deser co prawda stracił w tym momencie na swojej dietetyczności, ale co mi tam – odrobiłam to biegając 😉
Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, lub chcecie się zdrowo odżywiać, to taki domowy budyń jaglany będzie dla Was idealny.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy z wykorzystaniem mąki jaglanej – spróbujcie naleśniki jaglane, albo gofry jaglane 🙂
- 50 g mąki jaglanej
- 2 lekko czubate łyżki cukru z wanilią (albo zwykły cukier i ekstrakt z wanilii)
- 500 ml mleka
- pół dużego jabłka pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżka masła
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki
- szczypta soli
- Z mleka odlej około 100 ml, a resztę zagotuj razem z cukrem z wanilią (albo z cukrem i ekstraktem).
- W odlanym mleku wymieszaj mąkę jaglaną, dodaj mieszaninę do gotującego się mleka i gotuj całość aż budyń zgęstnieje.
- Przełóż budyń do miseczek.
- W rondelku podgrzej cukier aż się rozpuści i lekko zbrązowieje, dodaj masło i kremówkę oraz sól- dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jabłka i krótko podgrzej razem z karmelem.
- Nałóż jabłka na budyń i zajadaj 🙂
Budyń jaglany z mąki czy kaszy bardzo dobrze znamy 🙂 Ale masz rację te jabłka zrobiły tutaj całą robotę 😀
Jabłka wyjadałam z rondelka 😀