Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy

 

budyń jaglany z pomarańczami

 

Przepis na ten budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy wirusowo rozprzestrzenia się ostatnio po Instagramie.

A to za sprawą Dominiki Wójcik 🙂 Jej budyń, tak się spodobał, że każdy go teraz robi i każdy się nim zachwyca.

W końcu ta ilość pochwał i mnie przekonała 🙂

Też sobie zrobiłam ten budyń i chociaż nie jestem ogromną wielbicielką kaszy jaglanej, to mi zasmakował.

Myślę, że ogromną rolę odegrało tu mleczko kokosowe.

Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i ta kasza ugotowana na mleczku jest po prostu boska.

Wciągnęłabym ją i bez tych pomarańczy 😀

Na blogu znajdziecie również przepis na budyń jaglany z jabłkami oraz przepis na jaglankę kokosową – zapraszam.

Ps. Do budyniu użyjcie dobre mleczko kokosowe (nie napój kokosowy), takie w puszce lub w kartoniku (ja użyłam mleczko w kartoniku Real Thai – uwielbiam go).

Jeszcze jedna uwaga 🙂

W tym przepisie kasza jaglana jest moczona przez 8 godzin – zapobiega to gorzkiemu posmakowi.

Jeśli nie macie na to czasu, a macie ogromną ochotę na ten budyń, to najpierw kaszę płuczcie na sicie pod bieżącą wodą, aż będzie czysta i nie będzie się pienić. Następnie przelejcie ją wrzącą wodą i dopiero wtedy przełóżcie do rondelka.

Dalej możecie postępować zgodnie z przepisem 🙂

 

kokosowy budyń jaglany  pomarańczowy budyń jaglany
 

budyń jaglany z pomarańczami  wegański budyń jaglany
 

budyń jaglany kokokosowo-pomarańczowy  budyń jaglany pomarańczowy
 

Przepis na pudding jaglany kokosowo-pomarańczowy do druku

Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 mniejsze porcje lub dwie bardzo duże. Kaloryczność podaję dla mniejszej porcji (1/4).
Autor:
Kuchnia: Budyń
Ilość: 4
Składniki
  • 100 g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej
  • 500 ml dobrego tłustego mleczka kokosowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 większa pomarańcza
  • miód do smaku - około 2 łyżeczki
Wykonanie
  1. Kaszę zalej zimną wodą i dostaw na 8 godzin - najlepiej na noc.
  2. Po tym czasie wodę zlej, a kaszę dokładnie opłucz pod strumieniem wody.
  3. Przełóż kaszę do rondelka, wlej mleczko kokosowe oraz dodaj sól.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut - uważaj, aby ci mleko nie wykipiało (jak mi ;)).
  5. Mieszaj często, aby kasza nie przywarła.
  6. Pomarańczę obierz i pokrój w kotkę.
  7. Do gotowej jaglanki dodaj pomarańczę i porządnie zmiksuj - tak aby całość była gładka (mój blender nie do końca sobie z tym dobrze poradził).
  8. Dodaj do smaku miód i wymieszaj.
  9. Przelej budyń do miseczek - na początku budyń jest lekko rzadki, ale wraz z ostyganiem będzie gęstniał.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 358 Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 30 g Błonnik: 1,9 g Białka: 5 g