Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy

 

budyń jaglany z pomarańczami

 

Przepis na ten budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy wirusowo rozprzestrzenia się ostatnio po Instagramie.

A to za sprawą Dominiki Wójcik :) Jej budyń, tak się spodobał, że każdy go teraz robi i każdy się nim zachwyca.

W końcu ta ilość pochwał i mnie przekonała :)

Też sobie zrobiłam ten budyń i chociaż nie jestem ogromną wielbicielką kaszy jaglanej, to mi zasmakował.

Myślę, że ogromną rolę odegrało tu mleczko kokosowe.

Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i ta kasza ugotowana na mleczku jest po prostu boska.

Wciągnęłabym ją i bez tych pomarańczy :D

Na blogu znajdziecie również przepis na budyń jaglany z jabłkami oraz przepis na jaglankę kokosową – zapraszam.

Ps. Do budyniu użyjcie dobre mleczko kokosowe (nie napój kokosowy), takie w puszce lub w kartoniku (ja użyłam mleczko w kartoniku Real Thai – uwielbiam go).

Jeszcze jedna uwaga :)

W tym przepisie kasza jaglana jest moczona przez 8 godzin – zapobiega to gorzkiemu posmakowi.

Jeśli nie macie na to czasu, a macie ogromną ochotę na ten budyń, to najpierw kaszę płuczcie na sicie pod bieżącą wodą, aż będzie czysta i nie będzie się pienić. Następnie przelejcie ją wrzącą wodą i dopiero wtedy przełóżcie do rondelka.

Dalej możecie postępować zgodnie z przepisem :)

 

kokosowy budyń jaglany  pomarańczowy budyń jaglany
 

budyń jaglany z pomarańczami  wegański budyń jaglany
 

budyń jaglany kokokosowo-pomarańczowy  budyń jaglany pomarańczowy
 

Przepis na pudding jaglany kokosowo-pomarańczowy do druku

budyń jaglano-kokosowy z pomarańczą

Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy

Wypieki Beaty
Przepis na 4 mniejsze porcje lub dwie bardzo duże. Kaloryczność podaję dla mniejszej porcji (1/4).
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Kuchnia Budyń
Porcje 4
Kalorie 358 kcal

Składniki
  

  • 100 g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej
  • 500 ml dobrego tłustego mleczka kokosowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 większa pomarańcza
  • miód do smaku - około 2 łyżeczki

Instrukcja
 

  • Kaszę zalej zimną wodą i dostaw na 8 godzin - najlepiej na noc.
  • Po tym czasie wodę zlej, a kaszę dokładnie opłucz pod strumieniem wody.
  • Przełóż kaszę do rondelka, wlej mleczko kokosowe oraz dodaj sól.
  • Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut - uważaj, aby ci mleko nie wykipiało (jak mi ;)).
  • Mieszaj często, aby kasza nie przywarła.
  • Pomarańczę obierz i pokrój w kotkę.
  • Do gotowej jaglanki dodaj pomarańczę i porządnie zmiksuj - tak aby całość była gładka (mój blender nie do końca sobie z tym dobrze poradził).
  • Dodaj do smaku miód i wymieszaj.
  • Przelej budyń do miseczek - na początku budyń jest lekko rzadki, ale wraz z ostyganiem będzie gęstniał.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 358kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 25gBłonnik: 1.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!