budyń jaglany z pomarańczami

Przepis na budyń jaglany kokosowy z pomarańczami

Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy na mleczku kokosowym to orzeźwiająca i egzotyczna propozycja dla miłośników zdrowych i smacznych deserów. Jaglana kasza w połączeniu z kremowym mleczkiem kokosowym tworzy delikatną konsystencję, a dodatek świeżej pomarańczy intensywnego i aromatycznego smaku. To danie nie tylko zaspokoi Twoje łaknienie na coś słodkiego, ale również dostarczy cennych składników odżywczych. Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy na mleczku kokosowym to doskonała propozycja dla tych, którzy pragną połączenia zdrowia i przyjemności smakowej w jednym deserze. Odkryj nowy wymiar smaku i ciesz się lekkością tego przepisu!

budyń jaglany z pomarańczami

Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłów na smaczne i zdrowe bezglutenowe śniadanie, to koniecznie przygotuj ten budyń z kaszy jaglanej.

budyń jaglano-kokosowy z pomarańczą

Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na smaczny budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem mleczka kokosowego i pomarańczy.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4
Kalorie 358 kcal
Składniki

składniki na bezglutenowy budyń jaglany

  • 100 g kaszy jaglanej ((1/2 szklanki) )
  • 500 ml mleczka kokosowego (dobrego tłustego )
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 pomarańcza (większa )
  • miód do smaku ( – około 2 łyżeczki)
Instrukcja
 

Jak zrobić budyń jaglano-kokosowy

  • Kaszę zalej zimną wodą i dostaw na 8 godzin – najlepiej na noc.
    100 g kaszy jaglanej
  • Po tym czasie wodę zlej, a kaszę dokładnie opłucz pod strumieniem wody.
  • Przełóż kaszę do rondelka, wlej mleczko kokosowe oraz dodaj sól.
    500 ml mleczka kokosowego, 0,5 łyżeczki soli
  • Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut – uważaj, aby ci mleko nie wykipiało (jak mi ;)).
  • Mieszaj często, aby kasza nie przywarła.
  • Pomarańczę obierz i pokrój w kotkę.
    1 pomarańcza
  • Do gotowej jaglanki dodaj pomarańczę i porządnie zmiksuj – tak aby całość była gładka (mój blender nie do końca sobie z tym dobrze poradził).
  • Dodaj do smaku miód i wymieszaj.
    miód do smaku
  • Przelej budyń do miseczek – na początku budyń jest lekko rzadki, ale wraz z ostyganiem będzie gęstniał.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 358kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 25gBłonnik: 1.9g
Słowa kluczowe bezglutenowy budyń
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wegański budyń jaglany

Wegański bezglutenowy budyń jaglany – uwagi

Przepis na ten budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy wirusowo rozprzestrzenia się ostatnio po Instagramie. A to za sprawą Dominiki Wójcik (Jarzynova). Jej budyń, tak się spodobał, że każdy go teraz robi i każdy się nim zachwyca. W końcu ta ilość pochwał i mnie przekonała. Też sobie zrobiłam ten budyń i chociaż nie jestem ogromną wielbicielką kaszy jaglanej, to mi zasmakował. Myślę, że ogromną rolę odegrało tu mleczko kokosowe.

Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i ta kasza ugotowana na mleczku jest po prostu boska. Wciągnęłabym ją i bez tych pomarańczy!

Na blogu znajdziecie również przepis na budyń jaglany z jabłkami oraz przepis na jaglankę kokosową – zapraszam.

Ps. Do budyniu użyjcie dobre mleczko kokosowe (nie napój kokosowy), takie w puszce lub w kartoniku (ja użyłam mleczko w kartoniku Real Thai – uwielbiam go).

budyń jaglany kokokosowo-pomarańczowy

Jak zrobić budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy – wskazówki

W tym przepisie kasza jaglana jest moczona przez 8 godzin – zapobiega to gorzkiemu posmakowi. Jeśli nie macie na to czasu, a macie ogromną ochotę na ten budyń, to najpierw kaszę płuczcie na sicie pod bieżącą wodą, aż będzie czysta i nie będzie się pienić. Następnie przelejcie ją wrzącą wodą i dopiero wtedy przełóżcie do rondelka.

Dalej możecie postępować zgodnie z przepisem.

budyń jaglany pomarańczowy
kokosowy budyń jaglany  pomarańczowy budyń jaglany

Polecane przepisy na desery bezglutenowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkości bez glutenu. Na blogu jest ich ciekawy wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy: