Przepis na budyń jaglany kokosowy z pomarańczami
Przepis na ten budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy wirusowo rozprzestrzenia się ostatnio po Instagramie.
A to za sprawą Dominiki Wójcik (Jarzynova) :)
Jej budyń, tak się spodobał, że każdy go teraz robi i każdy się nim zachwyca.
W końcu ta ilość pochwał i mnie przekonała :)
Też sobie zrobiłam ten budyń i chociaż nie jestem ogromną wielbicielką kaszy jaglanej, to mi zasmakował.
Myślę, że ogromną rolę odegrało tu mleczko kokosowe.
Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i ta kasza ugotowana na mleczku jest po prostu boska.
Wciągnęłabym ją i bez tych pomarańczy :D
Na blogu znajdziecie również przepis na budyń jaglany z jabłkami oraz przepis na jaglankę kokosową – zapraszam.
Ps. Do budyniu użyjcie dobre mleczko kokosowe (nie napój kokosowy), takie w puszce lub w kartoniku (ja użyłam mleczko w kartoniku Real Thai – uwielbiam go).
Jak zrobić budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy?
W tym przepisie kasza jaglana jest moczona przez 8 godzin – zapobiega to gorzkiemu posmakowi.
Jeśli nie macie na to czasu, a macie ogromną ochotę na ten budyń, to najpierw kaszę płuczcie na sicie pod bieżącą wodą, aż będzie czysta i nie będzie się pienić. Następnie przelejcie ją wrzącą wodą i dopiero wtedy przełóżcie do rondelka.
Dalej możecie postępować zgodnie z przepisem :)






Przepis na budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy do druku

Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
- 500 ml mleczka kokosowego dobrego tłustego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 pomarańcza większa
- miód do smaku - około 2 łyżeczki
Instrukcja
- Kaszę zalej zimną wodą i dostaw na 8 godzin - najlepiej na noc.
- Po tym czasie wodę zlej, a kaszę dokładnie opłucz pod strumieniem wody.
- Przełóż kaszę do rondelka, wlej mleczko kokosowe oraz dodaj sól.
- Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut - uważaj, aby ci mleko nie wykipiało (jak mi ;)).
- Mieszaj często, aby kasza nie przywarła.
- Pomarańczę obierz i pokrój w kotkę.
- Do gotowej jaglanki dodaj pomarańczę i porządnie zmiksuj - tak aby całość była gładka (mój blender nie do końca sobie z tym dobrze poradził).
- Dodaj do smaku miód i wymieszaj.
- Przelej budyń do miseczek - na początku budyń jest lekko rzadki, ale wraz z ostyganiem będzie gęstniał.