Bezglutenowe babeczki brownie
Przepis na babeczki brownie bez glutenu z wiśniami i kremem mascarpone
Nie ma nic lepszego niż słodka przekąska, która jednocześnie jest zdrowsza dla naszego organizmu! Dlatego dziś chcę Wam polecić bezglutenowe babeczki brownie – pyszne i idealne dla osób z nietolerancją glutenu (ale nie tylko!) Te małe, czekoladowe cuda są miękkie i wilgotne, a do tego przepyszne – szczególnie z dodatkiem wiśni i kremu mascarpone. Wykonane są z gorzkiej czekolady i zaledwie odrobiny mielonych migdałów, a swoją puszystość zawdzięczają dobrze ubitym jajko z cukrem. Babeczki są idealne na popołudniową herbatkę lub jako deser po obiedzie.
Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych, czekoladowych babeczek, to te bezglutenowe babeczki czekoladowe na pewno Cię zachwycą!
Spis treści
- Babeczki czekoladowe bez glutenu przepis krok pokroku
- Bezglutenowe babeczki brownie – uwagi
- Składniki niezbędne do przygotowania bezglutenowych babeczek
- Jak zrobić czekoladowe babeczki bezglutenowe – wskazówki
- Ile piec bezglutenowe babeczki brownie?
- Jak zrobić krem mascarpone na babeczki?
- Polecane przepisy na bezglutenowe słodkości
Babeczki czekoladowe bez glutenu przepis krok pokroku
Przygotuj koniecznie te pyszne i proste czekoladowe babeczki bez glutenu i zjedz ze smakiem na deser do kawy albo herbaty. Babeczki z frużeliną wiśniową smakują wybornie w towarzystwie lekkiego kremu mascarpone.
Bezglutenowe babeczki brownie przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki do babeczek.
Składniki
składniki na bezglutenowe babeczki brownie
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- 2 jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 30 g migdałów (mielonych – ok 3 łyżki)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (- opcjonalnie)
składniki na krem mascarpone na babeczki
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego – u mnie karmelowy :))
- 100 g czekolady (- u mnie biała)
składniki na wiśnie w żelu
- 150 g wiśni (- użyłam mrożone)
- 1,5 łyżki cukru (- lub do smaku)
- odrobina wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe babeczki brownie
- Czekoladę rozpuść razem z masłem i odstaw do wystudzenia – zobacz moje wskazówki do przepisu, gdzie podaję jak ja to robię.100 g gorzkiej czekolady, 40 g masła
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.2 jajka, 100 g cukru
- Dodaj do jajek ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
- Wsyp mielone migdały i sodę (jeśli używasz) i krótko zmiksuj.30 g migdałów, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Nałóż ciasto do papilotek – mi wyszło 10 babeczek.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 18-20 minut.
- Babeczki będą rosnąć, ale potem mogę opaść tworząc zagłębienie – tak mam być :)
- Gotowe babeczki ostudź.
Jak zrobić krem mascarpone
- Czekoladę rozpuść – najlepiej w kąpieli wodnej.100 g czekolady
- Zimny serek mascarpone przełóż do miski, dodaj czekoladę i zmiksuj dokładnie.250 g serka mascarpone
- Schowaj krem do lodówki przynajmniej na godzinę, aby stężał (im dłużej w niej będzie, tym będzie gęstszy).
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.
Jak zrobić frużelinę z wiśni
- Wiśnie przełóż do rondelka, dodaj cukier oraz trochę wody – ja wlewam jej trochę na dno, aby wiśnie przywarły.150 g wiśni, 1,5 łyżki cukru, odrobina wody
- Gotuj wiśnie aż lekko zmiękną i puszczą sok.
- Mąkę ziemniaczaną lub skrobię rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do gorących wiśni – wymieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Odstaw wiśnie do ostudzenia, a wtedy nałóż je na krem mascarpone.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowe babeczki brownie – uwagi
Dziś mam przepis dla prawdziwych wielbicieli czekolady i czekoladowych wypieków. Zapraszam na rewelacyjne i bardzo proste babeczki brownie w wersji bezglutenowej. Babeczki są bezglutenowe, bo są zrobione zupełnie bez mąki! Dlatego będą świetne dla osób na diecie bezglutenowej, albo osób ograniczających gluten w swojej codziennej diecie. Oczywiście te babeczki może zjeść każdy, są tak zachwycające, że nikomu nie będzie przeszkadzał ten brak mąki.
Składniki niezbędne do przygotowania bezglutenowych babeczek
Te babeczki składają się zaledwie z kilku podstawowych składników ogólnie dostępnych w każdym sklepie, a najprawdopodobniej również w twojej kuchni. Będziesz tu potrzebować dobrej gorzkiej czekolady, masła, jajek, cukru i odrobiny mielonych migdałów. Ja jeszcze dodałam odrobinę sody oczyszczonej, ale możecie z niej zrezygnować. Zamiast mielonych migdałów możecie również użyć mielone orzechy – tym sposobem babeczki nabiorą również innego smaku.
Jak zrobić czekoladowe babeczki bezglutenowe – wskazówki
Ja najpierw rozpuściłam czekoladę z masłem i odstawiłam do wystudzenia.
Jak rozpuścić czekoladę na babeczki?
Ja ją połamałam, przełożyłam do miseczki, dodałam masło i podgrzałam w mikrofalówce przez minutę. Po tym czasie dokładnie wymieszałam, aby czekolada i masło się połączyły. Mi ta minuta wystarczyła, aby cała czekolada się dobrze rozpuściła. Jeśli u Was będą jeszcze kawałki czekolady, to podgrzejcie ją jeszcze chwilę.
A co jeśli nie macie mikrofalówki?
Wtedy rozpuście w garnku masło i gdy będzie gorące dodajcie połamaną czekoladę i mieszajcie aż się rozpuści. Gdy czekolada ostyga, to miksujecie jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę i wtedy dodajecie do nich czekoladę i mielone migdały. Ciasto nakładamy do przygotowanych papilotek – ja nakładam po dwie większe łyżki na jedną babeczkę i pieczemy.
Ile piec bezglutenowe babeczki brownie?
Babeczki pieczemy około 18-20 minut w trybie termoobiegu. Podczas pieczenia babeczki zaczną rosnąć, ale pod koniec pieczenia, albo już po wyjęciu z piekarnika mogą opaść. To naturalne i nie przejmujcie się tym – to idealne miejsce na nałożenie kremu :)
Podobnie pieczenie wygląda przy czekoladowym cieście chmura – tam też ciasto rośnie, a potem opada tworząc zagłębienie na środku. Babeczki po upieczeniu studzicie i potem dekorujecie kremem i wiśniami.
Jak zrobić krem mascarpone na babeczki?
Sam krem jest bardzo prosty do zrobienia i wymaga jedynie dwóch składników – serka mascarpone i białej czekolady. Serek mascarpone dobrze żeby był schłodzony, to krem będzie szybciej gotowy. Ja swój krem mascarpone zrobiłam z serka mascarpone karmelowego. Sama byłam zdziwiona gdy go wyjęłam z lodówki, bo nawet nie wiedziałam, że taki mam. Wrzuciłam go w sklepie do koszyka i nawet nie zauważyłam, że to smakowe mascarpone – swoją drogą bardzo ciekawe i faktycznie o wyczuwalnym karmelowym smaku. Serek zmiksowałam tylko krótko z rozpuszczoną białą czekoladą i schowałam do lodówki aby krem stężał.
W przepisie zobaczycie również przepis na frużelinę wiśniową, która idealnie komponuje się smakiem z bezglutenowymi babeczkami brownie. Całość tworzy połączenie jak przy słynnym torcie schwarzwaldzkim – czyli czekoladowe ciasto, krem i wiśnie. Koniecznie upieczcie te bezglutenowe babeczki brownie z wiśniami i kremem mascarpone i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowały :)
Ps.
Jeśli lubisz pyszne czekoladowe wypieki, to gorąco zachęcam Cię do wypróbowania moich przepisów z e-booka „Czekoladowe wypieki Beaty”.
E-book możesz zakupić w moim sklepie – gorąco polecam!
Polecane przepisy na bezglutenowe słodkości
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne słodkości przygotowane w wersji bez glutenu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bezglutenowe babeczki brownie
Zapraszam do skosztowania moich pysznych bezglutenowych babeczek czekoladowych! Te babeczki są wykonane z najwyższej jakości składników i nie mają w sobie mąki, co sprawia, że są one idealną alternatywą dla tradycyjnych wypieków z glutenem.
Bezglutenowe babeczki czekoladowe to wspaniały wybór dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią, ale również dla tych, którzy po prostu chcą zjeść coś zdrowszego. Są one miękkie, wilgotne i przepysznie czekoladowe, co sprawia, że zadowolą nawet największych łasuchów.
Moje babeczki są doskonałym rozwiązaniem na popołudniową przekąskę lub jako deser po obiedzie. Zachęcam do spróbowania tych bezglutenowych babeczek czekoladowych i przekonania się, że bezglutenowa dieta nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków! A jeśli twoja dieta pozwala Ci na jedzenie glutenowych wypieków, to też upiecz te babeczki. Bo one są po prostu przepyszne! Super czekoladowe w smaku i doskonałe w połączeniu z wiśniami i kremem mascarpone.
Proste babeczki bezglutenowe przepis
Sprawdźcie mój prosty przepis ze zdjęciami krok po kroku i sami się przekonajcie jak prosto i szybko możecie w domowym zaciszu upiec rewelacyjne babeczki z gorzką czekoladą, które na pewno zasmakują każdemu. Zaskoczcie rodzinę i gości takimi smakowitymi babeczkami z mascarpone i wiśniami i podajcie je na deser po obiedzie, albo do popołudniowej kawy. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki - znajdziecie tu mnóstwo pysznych i inspirujących przepisów.