Bezglutenowe babeczki brownie

Zaktualizowany: 2024 10 stycznia
bezglutenowe babeczki brownie

Przepis na babeczki brownie bez glutenu z wiśniami i kremem mascarpone

Nie ma nic lepszego niż słodka przekąska, która jednocześnie jest zdrowsza dla naszego organizmu! Dlatego dziś chcę Wam polecić bezglutenowe babeczki brownie – pyszne i idealne dla osób z nietolerancją glutenu (ale nie tylko!) Te małe, czekoladowe cuda są miękkie i wilgotne, a do tego przepyszne – szczególnie z dodatkiem wiśni i kremu mascarpone. Wykonane są z gorzkiej czekolady i zaledwie odrobiny mielonych migdałów, a swoją puszystość zawdzięczają dobrze ubitym jajko z cukrem. Babeczki są idealne na popołudniową herbatkę lub jako deser po obiedzie.

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych, czekoladowych babeczek, to te bezglutenowe babeczki czekoladowe na pewno Cię zachwycą!

czekoladowe babeczki bezglutenowe z wiśniami

Babeczki czekoladowe bez glutenu przepis krok pokroku

Przygotuj koniecznie te pyszne i proste czekoladowe babeczki bez glutenu i zjedz ze smakiem na deser do kawy albo herbaty. Babeczki z frużeliną wiśniową smakują wybornie w towarzystwie lekkiego kremu mascarpone.

bezglutenowe babeczki brownie

Bezglutenowe babeczki brownie przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, proste i szybkie babeczki czekoladowe bez glutenu.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Porcje 10
Kalorie 328 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki do babeczek.
Składniki

składniki na bezglutenowe babeczki brownie

składniki na krem mascarpone na babeczki

składniki na wiśnie w żelu

Instrukcja
 

Jak zrobić bezglutenowe babeczki brownie

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem i odstaw do wystudzenia – zobacz moje wskazówki do przepisu, gdzie podaję jak ja to robię.
    100 g gorzkiej czekolady, 40 g masła
    jak rozpuścić czekoladę w mikrofalówce
  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    2 jajka, 100 g cukru
  • Dodaj do jajek ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
    dodawanie rozpuszczonej czekolady do ciasta na babeczki brownie
  • Wsyp mielone migdały i sodę (jeśli używasz) i krótko zmiksuj.
    30 g migdałów, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    babeczki czekoladowe z mielonymi migdałami
  • Nałóż ciasto do papilotek – mi wyszło 10 babeczek.
    babeczki brownie w papilotkach przed pieczeniem
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 18-20 minut.
  • Babeczki będą rosnąć, ale potem mogę opaść tworząc zagłębienie – tak mam być :)
  • Gotowe babeczki ostudź.

Jak zrobić krem mascarpone

  • Czekoladę rozpuść – najlepiej w kąpieli wodnej.
    100 g czekolady
  • Zimny serek mascarpone przełóż do miski, dodaj czekoladę i zmiksuj dokładnie.
    250 g serka mascarpone
    jak zrobić krem z mascarpone
  • Schowaj krem do lodówki przynajmniej na godzinę, aby stężał (im dłużej w niej będzie, tym będzie gęstszy).
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.
    babeczki czekoladowe dekorowane kremem mascarpone

Jak zrobić frużelinę z wiśni

  • Wiśnie przełóż do rondelka, dodaj cukier oraz trochę wody – ja wlewam jej trochę na dno, aby wiśnie przywarły.
    150 g wiśni, 1,5 łyżki cukru, odrobina wody
    jak zrobić frużelinę z wiśni
  • Gotuj wiśnie aż lekko zmiękną i puszczą sok.
  • Mąkę ziemniaczaną lub skrobię rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do gorących wiśni – wymieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Odstaw wiśnie do ostudzenia, a wtedy nałóż je na krem mascarpone.
Film
Notatki
Podaję kaloryczność przy użyciu moich produktów, więc jest ona orientacyjna.
Jedna babeczka brownie bez kremu i wiśni ma około 160 kalorii (W. 17, Tł. 9, B. 3).
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 328kcalWeglowodany: 28gBiałko: 5gTłuszcz: 22g
Słowa kluczowe babeczki bez glutenu, bezglutenowe babeczki, czekoladowe babeczki z cukinii
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bezglutenowe babeczki czekoladowe

Bezglutenowe babeczki brownie – uwagi

Dziś mam przepis dla prawdziwych wielbicieli czekolady i czekoladowych wypieków. Zapraszam na rewelacyjne i bardzo proste babeczki brownie w wersji bezglutenowej. Babeczki są bezglutenowe, bo są zrobione zupełnie bez mąki! Dlatego będą świetne dla osób na diecie bezglutenowej, albo osób ograniczających gluten w swojej codziennej diecie. Oczywiście te babeczki może zjeść każdy, są tak zachwycające, że nikomu nie będzie przeszkadzał ten brak mąki.

babeczki czekoladowe bez glutenu z wiśniami

Składniki niezbędne do przygotowania bezglutenowych babeczek

Te babeczki składają się zaledwie z kilku podstawowych składników ogólnie dostępnych w każdym sklepie, a najprawdopodobniej również w twojej kuchni. Będziesz tu potrzebować dobrej gorzkiej czekolady, masła, jajek, cukru i odrobiny mielonych migdałów. Ja jeszcze dodałam odrobinę sody oczyszczonej, ale możecie z niej zrezygnować. Zamiast mielonych migdałów możecie również użyć mielone orzechy – tym sposobem babeczki nabiorą również innego smaku.

babeczki czekoladowe bez glutenu

Jak zrobić czekoladowe babeczki bezglutenowe – wskazówki

Ja najpierw rozpuściłam czekoladę z masłem i odstawiłam do wystudzenia.

Jak rozpuścić czekoladę na babeczki?

Ja ją połamałam, przełożyłam do miseczki, dodałam masło i podgrzałam w mikrofalówce przez minutę. Po tym czasie dokładnie wymieszałam, aby czekolada i masło się połączyły. Mi ta minuta wystarczyła, aby cała czekolada się dobrze rozpuściła. Jeśli u Was będą jeszcze kawałki czekolady, to podgrzejcie ją jeszcze chwilę.

A co jeśli nie macie mikrofalówki?

Wtedy rozpuście w garnku masło i gdy będzie gorące dodajcie połamaną czekoladę i mieszajcie aż się rozpuści. Gdy czekolada ostyga, to miksujecie jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę i wtedy dodajecie do nich czekoladę i mielone migdały. Ciasto nakładamy do przygotowanych papilotek – ja nakładam po dwie większe łyżki na jedną babeczkę i pieczemy.

babeczki czekoladowe z mascarpone i wiśniami

Ile piec bezglutenowe babeczki brownie?

Babeczki pieczemy około 18-20 minut w trybie termoobiegu. Podczas pieczenia babeczki zaczną rosnąć, ale pod koniec pieczenia, albo już po wyjęciu z piekarnika mogą opaść. To naturalne i nie przejmujcie się tym – to idealne miejsce na nałożenie kremu :)

Podobnie pieczenie wygląda przy czekoladowym cieście chmura – tam też ciasto rośnie, a potem opada tworząc zagłębienie na środku. Babeczki po upieczeniu studzicie i potem dekorujecie kremem i wiśniami.

czekoladowe babeczki z wiśniami i kremem mascarpone

Jak zrobić krem mascarpone na babeczki?

Sam krem jest bardzo prosty do zrobienia i wymaga jedynie dwóch składników – serka mascarpone i białej czekolady. Serek mascarpone dobrze żeby był schłodzony, to krem będzie szybciej gotowy. Ja swój krem mascarpone zrobiłam z serka mascarpone karmelowego. Sama byłam zdziwiona gdy go wyjęłam z lodówki, bo nawet nie wiedziałam, że taki mam. Wrzuciłam go w sklepie do koszyka i nawet nie zauważyłam, że to smakowe mascarpone – swoją drogą bardzo ciekawe i faktycznie o wyczuwalnym karmelowym smaku. Serek zmiksowałam tylko krótko z rozpuszczoną białą czekoladą i schowałam do lodówki aby krem stężał.

W przepisie zobaczycie również przepis na frużelinę wiśniową, która idealnie komponuje się smakiem z bezglutenowymi babeczkami brownie. Całość tworzy połączenie jak przy słynnym torcie schwarzwaldzkim – czyli czekoladowe ciasto, krem i wiśnie. Koniecznie upieczcie te bezglutenowe babeczki brownie z wiśniami i kremem mascarpone i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowały :)

Ps.

Jeśli lubisz pyszne czekoladowe wypieki, to gorąco zachęcam Cię do wypróbowania moich przepisów z e-booka „Czekoladowe wypieki Beaty”.

E-book możesz zakupić w moim sklepie – gorąco polecam!

Polecane przepisy na bezglutenowe słodkości

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne słodkości przygotowane w wersji bez glutenu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 3 marca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na bezglutenowe babeczki brownie

Zapraszam do skosztowania moich pysznych bezglutenowych babeczek czekoladowych! Te babeczki są wykonane z najwyższej jakości składników i nie mają w sobie mąki, co sprawia, że są one idealną alternatywą dla tradycyjnych  wypieków z glutenem.

Bezglutenowe babeczki czekoladowe to wspaniały wybór dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią, ale również dla tych, którzy po prostu chcą zjeść coś zdrowszego. Są one miękkie, wilgotne i przepysznie czekoladowe, co sprawia, że zadowolą nawet największych łasuchów.

Moje babeczki są doskonałym rozwiązaniem na popołudniową przekąskę lub jako deser po obiedzie. Zachęcam do spróbowania tych bezglutenowych babeczek czekoladowych i przekonania się, że bezglutenowa dieta nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków! A jeśli twoja dieta pozwala Ci na jedzenie glutenowych wypieków, to też upiecz te babeczki. Bo one są po prostu przepyszne! Super czekoladowe w smaku i doskonałe w połączeniu z wiśniami i kremem mascarpone.

Proste babeczki bezglutenowe przepis

Sprawdźcie mój prosty przepis ze zdjęciami krok po kroku i sami się przekonajcie jak prosto i szybko możecie w domowym zaciszu upiec rewelacyjne babeczki z gorzką czekoladą, które na pewno zasmakują każdemu. Zaskoczcie rodzinę i gości takimi smakowitymi babeczkami z mascarpone i wiśniami i podajcie je na deser po obiedzie, albo do popołudniowej kawy. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki - znajdziecie tu mnóstwo pysznych i inspirujących przepisów.