bezglutenowe babeczki z truskawkami

Przepis na proste babeczki bezglutenowe z truskawkami

Zapraszam Was dziś na pyszne, a jednocześnie bardzo zdrowe babeczki idealne przy różnych dietach. Bo to babeczki bezglutenowe, a na dodatek babeczki wegańskie. Ja swoje babeczki zrobiłam z truskawkami, ale możecie wykorzystać również inne sezonowe owoce.

zdrowe babeczki z truskawkami

Bezglutenowe babeczki z truskawkami przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na prosty wypiek bez glutenu, to koniecznie zrób te smakowite babeczki.

muffinki bezglutenowe z truskawkami

Bezglutenowe babeczki z truskawkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne babeczki bez glutenu, bez nabiału i bez jajek. To babeczki idealne dla osób z celiaklią i dla wegan.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12
Kalorie 231 kcal
Składniki

składniki na bezglutenowe wegańskie babeczki z truskawkami

  • 2,5 szklanki mąki bezglutenowej ((około 330 g) – więcej o użytej mące znajdziesz we wpisie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego ((lub pół szklanki cukru trzcinowego) – ale dla mnie babeczki były za mało słodkie – możesz dosłodzić do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka (roślinnego – użyłam sojowe)
  • 100 g musu jabłkowego ((jeśli nie masz, to obierz średnie jabłko, pokrój w kostkę, dodaj około 1/4 szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, rozgnieć jabłko widelcem i ostudź))
  • 0,5 szklanki oleju ( kokosowego lub rzepakowego)
  • około 300 g truskawek
  • około 30 g migdałów (posiekanych lub płatków migdałowych – mniej więcej 1/4 szklanki)
Instrukcja
 

Jak zrobić wegańskie babeczki bezglutenowe z truskawkami

  • W jednej misce zmieszaj suche składniki.
    2,5 szklanki mąki bezglutenowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    1/3 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szklanka mleka, 100 g musu jabłkowego, 0,5 szklanki oleju
  • Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj.
  • Mniej więcej 1/3 truskawek pokrój w plastry, a resztę truskawek w kostkę.
    około 300 g truskawek
  • Dodaj do ciasta truskawki pokrojone w kostkę oraz prawie całe migdały – zostaw trochę do posypania wierzchu.
    około 30 g migdałów
  • Nałóż ciasto do foremek na babeczki – babeczki nie rosną jakość specjalnie mocno, więc możesz nałożyć "po brzegi".
  • Na wierzchu ułóż po dwa plastry truskawek i posyp migdałami.
  • Piecz 5 minut w 220 stopniach, po tym czasie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Przepis na około 12-15 babeczek – ja zrobiłam 6 standardowych i 6 w dużych papilotkach.
Jeśli nie masz proszku do pieczenia bez glutenu, to użyj w sumie 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 231kcalWeglowodany: 30gBiałko: 3gTłuszcz: 12gBłonnik: 3g
Słowa kluczowe babeczki bez glutenu, wegańskie babeczki bezglutenowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bezglutenowe babeczki z migdałami i truskawkami

Wegańskie babeczki bezglutenowe z truskawkami – wskazówki

Dziś zapraszam na bezglutenowe babeczki z truskawkami – specjalnie dla wszystkich moich czytelników zmagających się z różnymi problemami dietetycznymi. Te babeczki nie tylko są bezglutenowe – są również bez laktozy, bez nabiału i bez jajek. Przepis na nie wypatrzyłam u niezrównanej dziewczyny – Mei Yee, którą zaczęłam obserwować na Instagramie. Praktycznie wszystkie jej przepisy są bezglutenowe, bardzo często bez nabiału, dietetyczne i bardzo zdrowe. Jej nieziemskie zdjęcia sprawiają, że ślinię się do monitora i w ogóle nie przeszkadza mi, że w jej przepisach nie ma glutenu (mi – wielbicielce pszenicy). Zajrzyjcie na jej profil i zobaczcie jaką jest skarbnicą przepisów – coś czuję, że dzięki niej w mojej kuchni częściej będą gościć takie przepisy.

Jedyne co mi przeszkadzało w tych babeczkach była ich słodkość. Ja od dłuższego czasu znacznie ograniczam ilość cukru w przepisach, ale okazało się, że te babeczki były dla mnie wręcz za mało słodkie. Dlatego proponuję wam spróbować trochę surowego ciasta i w razie czego dodać do niego trochę słodkości. Co do mąki bezglutenowej to przygotowałam sobie mieszankę różnych mąk bezglutenowych i tą mieszankę wykorzystałam przy pieczeniu babeczek (więcej na ten temat piszę pod zdjęciem).

Ps.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy bezglutenowe – myślę, że znajdziecie tam coś ciekawego dla siebie.

babeczki z truskawkami

Jaka mąka do bezglutenowych babeczek?

Posłużę się tu teraz trochę podpowiedziami Kingi Paruzel z książki „Fit słodkości” i napiszę trochę o mąkach bezglutenowych – może przyda się to wam teraz i później. Wszystkie mąki możemy podzielić na trzy podstawowe typy – lekkie, średnie i ciężkie.

Lekkie mąki bezglutenowe to np. mąka ziemniaczana/skrobia ziemniaczana (dodana do ciasta przedłuża jego wilgotność), skrobia kukurydziana (w białym kolorze), mąka z tapioki. Taka mąka dodaje lekkości, czasami chrupkości.

Średnie mąki bezglutenowe to np. maka ryżowa z białego ryżu (nadaje chrupkość ciastom – świetna więc do ciast kruchych i kruchych ciasteczek), mąka jaglana, mąka owsiana bezglutenowa, mąka z ciecierzycy, mąka z amarantusa.

Mąki ciężkie (bardzo gęste, wiążą ciasto, ale również powodują, że ciasto mniej wyrasta) – mąka gryczana, mąka z ryżu brązowego, mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka kukurydziana.

Przy wypiekach najlepiej używać mieszanek mąk bezglutenowych – użycie np. samej mąki ciężkiej spowoduje, że ciasto będzie słabiej wyrośnięte i „cięższe”. Najlepiej jest mieszać mąkę średnią lub ciężką z mąką lekką w proporcji 2:1 – np. 2 szklanki mąki ciężkiej na szklankę mąki lekkiej.

Do tych babeczek stworzyłam sobie taką mieszankę – 1 szklanka mąki ryżowej z białego ryżu, 1 szklanka mąki kukurydzianej i do tego 1 szklanka skrobi kukurydzianej – wszystkie typy mąki dokładnie wymieszałam, a potem odmierzyłam ilość potrzebną do babeczek. Przy mieszaniu mąk pamiętajcie również, że każda mąka może ważyć inaczej mimo użycia tej samej szklanki do jej porcjowania – dlatego najlepiej odmierzać je tą samą szklanką.

Na blogu jest już kilka przepisów z wykorzystaniem mąk bezglutenowych (chociaż tam one nie były mieszane) – zapraszam więc do ich wypróbowania :)

A teraz zapraszam po przepis na bezglutenowe babeczki z truskawkami.

mufinki z truskawkami i migdałami
muffinki z truskawkami

Polecane przepisy bezglutenowe i wegańskie

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy idealne przy różnych dietach eliminacyjnych. Tutaj podaję między innymi takie trzy przepisy, a więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.