Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Bezglutenowe babeczki z truskawkami

Bezglutenowe babeczki z truskawkami

 

bezglutenowe babeczki z truskawkami

 

Dziś zapraszam na bezglutenowe babeczki z truskawkami – specjalnie dla wszystkich moich czytelników zmagających się z różnymi problemami dietetycznymi.

Te babeczki nie tylko są bezglutenowe – są również bez laktozy, bez nabiału i bez jajek.

Przepis na nie wypatrzyłam u niezrównanej dziewczyny – Mei Yee, którą zaczęłam obserwować na Instagramie – praktycznie wszystkie jej przepisy są bezglutenowe, bardzo często bez nabiału, dietetyczne i bardzo zdrowe. Jej nieziemskie zdjęcia sprawiają, że ślinię się do monitora i w ogóle nie przeszkadza mi, że w jej przepisach nie ma glutenu (mi – wielbicielce pszenicy ;)). Zajrzyjcie na jej profil i zobaczcie jaką jest skarbnicą przepisów – coś czuję, że dzięki niej w mojej kuchni częściej będą gościć takie przepisy.

Jedyne co mi przeszkadzało w tych babeczkach była ich słodkość. Ja od dłuższego czasu znacznie ograniczam ilość cukru w przepisach, ale okazało się, że te babeczki były dla mnie wręcz za mało słodkie. Dlatego proponuję wam spróbować trochę surowego ciasta i w razie czego dodać do niego trochę słodkości 😉

Co do mąki bezglutenowej to przygotowałam sobie mieszankę różnych mąk bezglutenowych i tą mieszankę wykorzystałam przy pieczeniu babeczek (więcej na ten temat piszę pod zdjęciem).

 

zdrowe babeczki z truskawkami

 

Posłużę się tu teraz trochę podpowiedziami Kingi Paruzel z książki „Fit słodkości” i napiszę trochę o mąkach bezglutenowych – może przyda się to wam teraz i później 🙂

Wszystkie mąki możemy podzielić na trzy podstawowe typy – lekkie, średnie i ciężkie.

Lekkie mąki bezglutenowe to np. mąka ziemniaczana/skrobia ziemniaczana (dodana do ciasta przedłuża jego wilgotność), skrobia kukurydziana (w białym kolorze), mąka z tapioki. Taka mąka dodaje lekkości, czasami chrupkości.

Średnie mąki bezglutenowe to np. maka ryżowa z białego ryżu (nadaje chrupkość ciastom – świetna więc do ciast kruchych i kruchych ciasteczek), mąka jaglana, mąka owsiana bezglutenowa, mąka z ciecierzycy, mąka z amarantusa.

Mąki ciężkie (bardzo gęste, wiążą ciasto, ale również powodują, że ciasto mniej wyrasta) – mąka gryczana, mąka z ryżu brązowego, mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka kukurydziana.

Przy wypiekach najlepiej używać mieszanek mąk bezglutenowych – użycie np. samej mąki ciężkiej spowoduje, że ciasto będzie słabiej wyrośnięte i „cięższe”.

Najlepiej jest mieszać mąkę średnią lub ciężką z mąką lekką w proporcji 2:1 – np. 2 szklanki mąki ciężkiej na szklankę mąki lekkiej.

Do tych babeczek stworzyłam sobie taką mieszankę – 1 szklanka mąki ryżowej z białego ryżu, 1 szklanka mąki kukurydzianej i do tego 1 szklanka skrobi kukurydzianej – wszystkie typy mąki dokładnie wymieszałam, a potem odmierzyłam ilość potrzebną do babeczek.

Przy mieszaniu mąk pamiętajcie również, że każda mąka może ważyć inaczej mimo użycia tej samej szklanki do jej porcjowania – dlatego najlepiej odmierzać je tą samą szklanką.

Na blogu jest już kilka przepisów z wykorzystaniem mąk bezglutenowych (chociaż tam one nie były mieszane) – zapraszam więc do ich wypróbowania 🙂

 

bezglutenowe babeczki z migdałami i truskawkami

 

babeczki z truskawkami

 

mufinki z truskawkami i migdałami

 

muffinki z truskawkami

 

Bezglutenowe babeczki z truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12-15 babeczek - ja zrobiłam 6 standardowych i 6 w dużych papilotkach.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 12
Składniki
  • 2 i pół szklanki mąki bezglutenowej (około 330 g) - więcej o użytej mące znajdziesz we wpisie
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki syropu klonowego (lub pół szklanki cukru trzcinowego) - ale dla mnie babeczki były za mało słodkie - możesz dosłodzić do smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka roślinnego - użyłam sojowe
  • 100 g musu jabłkowego (jeśli nie masz, to obierz średnie jabłko, pokrój w kostkę, dodaj około ¼ szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, rozgnieć jabłko widelcem i ostudź)
  • pół szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • około 300 g truskawek
  • około 30 g posiekanych migdałów lub płatków migdałowych - mniej więcej ¼ szklanki
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj.
  4. Mniej więcej ⅓ truskawek pokrój w plastry, a resztę truskawek w kostkę.
  5. Dodaj do ciasta truskawki pokrojone w kostkę oraz prawie całe migdały - zostaw trochę do posypania wierzchu.
  6. Nałóż ciasto do foremek na babeczki - babeczki nie rosną jakość specjalnie mocno, więc możesz nałożyć "po brzegi".
  7. Na wierzchu ułóż po dwa plastry truskawek i posyp migdałami.
  8. Piecz 5 minut w 220 stopniach, po tym czasie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 15 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 szt. (100 g) Kalorie: 231 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 30 g Błonnik: 3 g Białka: 3 g

 

2018-04-08T13:29:17+00:00 Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/04/14 at 10:47 - Reply

    Babeczki idealne 🙂 I nawet z truskawkami na które mamy ogromną ochotę 🙂

    • wypiekibeaty 2018/04/14 at 12:23 - Reply

      Już nie mogę się doczekać truskawkowego wysypu 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: