Bezglutenowe babeczki z truskawkami
Przepis na proste babeczki bezglutenowe z truskawkami
Zapraszam Was dziś na pyszne, a jednocześnie bardzo zdrowe babeczki idealne przy różnych dietach. Bo to babeczki bezglutenowe, a na dodatek babeczki wegańskie. Ja swoje babeczki zrobiłam z truskawkami, ale możecie wykorzystać również inne sezonowe owoce.
Spis treści
Bezglutenowe babeczki z truskawkami przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na prosty wypiek bez glutenu, to koniecznie zrób te smakowite babeczki.
Bezglutenowe babeczki z truskawkami przepis
Składniki
składniki na bezglutenowe wegańskie babeczki z truskawkami
- 2,5 szklanki mąki bezglutenowej ((około 330 g) – więcej o użytej mące znajdziesz we wpisie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/3 szklanki syropu klonowego ((lub pół szklanki cukru trzcinowego) – ale dla mnie babeczki były za mało słodkie – możesz dosłodzić do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mleka (roślinnego – użyłam sojowe)
- 100 g musu jabłkowego ((jeśli nie masz, to obierz średnie jabłko, pokrój w kostkę, dodaj około 1/4 szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, rozgnieć jabłko widelcem i ostudź))
- 0,5 szklanki oleju ( kokosowego lub rzepakowego)
- około 300 g truskawek
- około 30 g migdałów (posiekanych lub płatków migdałowych – mniej więcej 1/4 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie babeczki bezglutenowe z truskawkami
- W jednej misce zmieszaj suche składniki.2,5 szklanki mąki bezglutenowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.1/3 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szklanka mleka, 100 g musu jabłkowego, 0,5 szklanki oleju
- Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj.
- Mniej więcej 1/3 truskawek pokrój w plastry, a resztę truskawek w kostkę.około 300 g truskawek
- Dodaj do ciasta truskawki pokrojone w kostkę oraz prawie całe migdały – zostaw trochę do posypania wierzchu.około 30 g migdałów
- Nałóż ciasto do foremek na babeczki – babeczki nie rosną jakość specjalnie mocno, więc możesz nałożyć "po brzegi".
- Na wierzchu ułóż po dwa plastry truskawek i posyp migdałami.
- Piecz 5 minut w 220 stopniach, po tym czasie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wegańskie babeczki bezglutenowe z truskawkami – wskazówki
Dziś zapraszam na bezglutenowe babeczki z truskawkami – specjalnie dla wszystkich moich czytelników zmagających się z różnymi problemami dietetycznymi. Te babeczki nie tylko są bezglutenowe – są również bez laktozy, bez nabiału i bez jajek. Przepis na nie wypatrzyłam u niezrównanej dziewczyny – Mei Yee, którą zaczęłam obserwować na Instagramie. Praktycznie wszystkie jej przepisy są bezglutenowe, bardzo często bez nabiału, dietetyczne i bardzo zdrowe. Jej nieziemskie zdjęcia sprawiają, że ślinię się do monitora i w ogóle nie przeszkadza mi, że w jej przepisach nie ma glutenu (mi – wielbicielce pszenicy). Zajrzyjcie na jej profil i zobaczcie jaką jest skarbnicą przepisów – coś czuję, że dzięki niej w mojej kuchni częściej będą gościć takie przepisy.
Jedyne co mi przeszkadzało w tych babeczkach była ich słodkość. Ja od dłuższego czasu znacznie ograniczam ilość cukru w przepisach, ale okazało się, że te babeczki były dla mnie wręcz za mało słodkie. Dlatego proponuję wam spróbować trochę surowego ciasta i w razie czego dodać do niego trochę słodkości. Co do mąki bezglutenowej to przygotowałam sobie mieszankę różnych mąk bezglutenowych i tą mieszankę wykorzystałam przy pieczeniu babeczek (więcej na ten temat piszę pod zdjęciem).
Ps.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy bezglutenowe – myślę, że znajdziecie tam coś ciekawego dla siebie.
Jaka mąka do bezglutenowych babeczek?
Posłużę się tu teraz trochę podpowiedziami Kingi Paruzel z książki „Fit słodkości” i napiszę trochę o mąkach bezglutenowych – może przyda się to wam teraz i później. Wszystkie mąki możemy podzielić na trzy podstawowe typy – lekkie, średnie i ciężkie.
Lekkie mąki bezglutenowe to np. mąka ziemniaczana/skrobia ziemniaczana (dodana do ciasta przedłuża jego wilgotność), skrobia kukurydziana (w białym kolorze), mąka z tapioki. Taka mąka dodaje lekkości, czasami chrupkości.
Średnie mąki bezglutenowe to np. maka ryżowa z białego ryżu (nadaje chrupkość ciastom – świetna więc do ciast kruchych i kruchych ciasteczek), mąka jaglana, mąka owsiana bezglutenowa, mąka z ciecierzycy, mąka z amarantusa.
Mąki ciężkie (bardzo gęste, wiążą ciasto, ale również powodują, że ciasto mniej wyrasta) – mąka gryczana, mąka z ryżu brązowego, mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka kukurydziana.
Przy wypiekach najlepiej używać mieszanek mąk bezglutenowych – użycie np. samej mąki ciężkiej spowoduje, że ciasto będzie słabiej wyrośnięte i „cięższe”. Najlepiej jest mieszać mąkę średnią lub ciężką z mąką lekką w proporcji 2:1 – np. 2 szklanki mąki ciężkiej na szklankę mąki lekkiej.
Do tych babeczek stworzyłam sobie taką mieszankę – 1 szklanka mąki ryżowej z białego ryżu, 1 szklanka mąki kukurydzianej i do tego 1 szklanka skrobi kukurydzianej – wszystkie typy mąki dokładnie wymieszałam, a potem odmierzyłam ilość potrzebną do babeczek. Przy mieszaniu mąk pamiętajcie również, że każda mąka może ważyć inaczej mimo użycia tej samej szklanki do jej porcjowania – dlatego najlepiej odmierzać je tą samą szklanką.
Na blogu jest już kilka przepisów z wykorzystaniem mąk bezglutenowych (chociaż tam one nie były mieszane) – zapraszam więc do ich wypróbowania :)
A teraz zapraszam po przepis na bezglutenowe babeczki z truskawkami.
Polecane przepisy bezglutenowe i wegańskie
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy idealne przy różnych dietach eliminacyjnych. Tutaj podaję między innymi takie trzy przepisy, a więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bezglutenowe babeczki z truskawkami przepis
Przepis na bezglutenowe wegańskie babeczki z truskawkami i migdałami. Te wegańskie babeczki z truskawkami to pyszne babeczki nie tylko dla osób na diecie wegańskiej czy też bezglutenowej. Babeczki przygotowałam na mieszance mąk bezglutenowych, a do nich dodałam mleko roślinne, mus jabłkowy oraz olej. Babeczki bez jajek i nabiału to również świetne rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy. Jak widać te babeczki z truskawkami i migdałami to samo zdrowie! A do tego są nie tylko zdrowe, ale również pyszne! Jeśli szukacie pomysłu na bezglutenowe babeczki, to to jest przepis właśnie dla was!
Wegańskie babeczki z truskawkami
Oczywiście do tych dietetycznych babeczek możecie użyć również inne owoce niż truskawki. Poza sezonem dodajcie do nich pokrojone jabłko, albo dajcie maliny czy też borówki - możecie również użyć owoce mrożone. Zobaczcie mój przepis na bezglutenowe babeczki z truskawkami i sprawdźcie jak zrobić wegańskie babeczki z migdałami i owocami. Przygotujcie takie babeczki bez jajek dla swojej rodziny. Możecie je dać dzieciom do szkoły, albo zabrać do pracy czy też na uczelnię.
Polecam wam również wegańskie muffinki z jagodami oraz wegańskie ciasto z kruszonką.