Przepis na kokosowe ciasto z truskawkami – bezlgutenowe i niskokaloryczne

kokosowe ciasto z truskawkami


To kokosowe ciasto z truskawkami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Idealne dla osób na diecie bezglutenowej i dla tych liczących kalorie – bo jest niskokaloryczne.

Do tego jest pyszne – mojej córce tak zasmakowało, że brała je nawet do szkoły :)

Takie ciasto możecie zjeść nawet na śniadanie – zamiast owsianki, czy też granoli.

Możecie je zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo właśnie do szkoły.

Przepis wypatrzyłam u Malwiny z Filozofii smaku i od razu ochoczo przygarnęłam.

Na pewno będę je robić nie raz – z różnymi owocami sezonowymi – myślę, że będzie pyszne z jagodami :)

Podaję przepis na foremkę o wielkości około 22/22 cm.

A jak zrobić to kokosowe ciasto z truskawkami?

Będziecie potrzebować do niego mąkę kokosową.

Taka mąka jest dużo bardziej higroskopijna niż zwykła mąka pszenna – oznacza to, że dużo mocniej wchłania płyny. Dlatego używa się jej dużo mniej niż mąki pszennej.

Dlatego też ciasta na mące kokosowej są bardziej suche. Dodając dużo pokrojonych truskawek dodacie mu wilgotności.

Lepszą puszystość uzyskacie ubijając białka na sztywno razem z cukrem.

Do ubitych białek dodajemy potem żółtka oraz mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia.

Układamy owoce i można już piec ciasto :)

Jeśli szukacie jeszcze innych przepisów z wykorzystaniem mąki kokosowej, to koniecznie zajrzyjcie do tych przepisów: placki kokosowe na kefirze, ananasowe crumble, drożdżówka kokosowa z twarogiem, ciasto kokosowe fit.

Ps. Aby obniżyć kaloryczność ciasta, do jego osłodzenia użyłam erytrol, który nie ma wcale kalorii – kaloryczność podana w przepisie, jest przy użyciu erytrolu.


bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami

kokosowe ciasto z truskawkami

ciasto kokosowe z truskawkami

kokosowe ciasto z truskawkami

Kokosowe ciasto z truskawkami przepis do druku

dietetyczne i niskokaloryczne ciasto kokosowe z truskawkami

Kokosowe ciasto z truskawkami

Wypieki Beaty
Szybkie bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 16
Kalorie 121 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o wielkości około 22/22 cm.

Składniki
  

  • 5 dużych jajek (użyłam rozmiar L) - białka i żółtka oddzielnie
  • 80 g erytrolu (5 łyżek) lub innej substancji słodzącej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek - pokrojonych w plastry
  • opcjonalnie trochę startej gorzkiej czekolady

Instrukcja
 

  • Białka ubij na sztywną pianę - w trakcie dodaj do niej erytrol lub cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące.
  • Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę kokosową i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki (około 22/22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułóż truskawki i możesz też posypać posiekaną lub tartą gorzką czekoladą.
  • Piecz w 180 stopniach około 30 minut - do suchego patyczka.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 121kcalWeglowodany: 18gBiałko: 8gTłuszcz: 6gBłonnik: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami