Kokosowe ciasto z truskawkami – bezlgutenowe i niskokaloryczne

 

bezglutenowe ciasto z truskawkami

 

To kokosowe ciasto z truskawkami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Idealne dla osób na diecie bezglutenowej i dla tych liczących kalorie – bo jest niskokaloryczne.

Do tego jest pyszne – mojej córce tak zasmakowało, że brała je nawet do szkoły :)

Takie ciasto możecie zjeść nawet na śniadanie – zamiast owsianki, czy też granoli.

Możecie je zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo właśnie do szkoły.

Przepis wypatrzyłam u Malwiny z Filozofii smaku i od razu ochoczo przygarnęłam.

Na pewno będę je robić nie raz – z różnymi owocami sezonowymi – myślę, że będzie pyszne z jagodami :)

Podaję przepis na foremkę o wielkości około 22/22 cm.

Jeśli szukacie jeszcze innych przepisów z wykorzystaniem mąki kokosowej, to koniecznie zajrzyjcie do tych przepisów: placki kokosowe na kefirze, ananasowe crumble, drożdżówka kokosowa z twarogiem, ciasto kokosowe fit.

Ps. Aby obniżyć kaloryczność ciasta, do jego osłodzenia użyłam erytrol, który nie ma wcale kalorii – kaloryczność podana w przepisie, jest przy użyciu erytrolu.

 

bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami

 

kokosowe ciasto z truskawkami

 

ciasto kokosowe z truskawkami

 

kokosowe ciasto z truskawkami

 

dietetyczne i niskokaloryczne ciasto kokosowe z truskawkami

Kokosowe ciasto z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o wielkości około 22/22 cm.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 121 kcal

Składniki
  

  • 5 dużych jajek (użyłam rozmiar L) - białka i żółtka oddzielnie
  • 80 g (5 łyżek) erytrolu lub innej substancji słodzącej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 250 g truskawek - pokrojonych w plastry
  • opcjonalnie trochę startej gorzkiej czekolady

Instrukcja
 

  • Białka ubij na sztywną pianę - w trakcie dodaj do niej erytrol lub cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące.
  • Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę kokosową i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki (około 22/22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułóż truskawki i możesz też posypać posiekaną lub tartą gorzką czekoladą.
  • Piecz w 180 stopniach około 30 minut - do suchego patyczka.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 121kcalWeglowodany: 18gBiałko: 8gTłuszcz: 6gBłonnik: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami