Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kokosowe ciasto z truskawkami


Kokosowe ciasto z truskawkami – bezlgutenowe i niskokaloryczne

 

bezglutenowe ciasto z truskawkami

 

To kokosowe ciasto z truskawkami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Idealne dla osób na diecie bezglutenowej i dla tych liczących kalorie – bo jest niskokaloryczne.

Do tego jest pyszne – mojej córce tak zasmakowało, że brała je nawet do szkoły 🙂

Takie ciasto możecie zjeść nawet na śniadanie – zamiast owsianki, czy też granoli.

Możecie je zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo właśnie do szkoły.

Przepis wypatrzyłam u Malwiny i od razu ochoczo przygarnęłam.

Na pewno będę je robić nie raz – z różnymi owocami sezonowymi – myślę, że będzie pyszne z jagodami 🙂

Podaję przepis na foremkę o wielkości około 22/22 cm.

Jeśli szukacie jeszcze innych przepisów z wykorzystaniem mąki kokosowej, to koniecznie zajrzyjcie do tych przepisów: placki kokosowe na kefirze, ananasowe crumble, drożdżówka kokosowa z twarogiem, ciasto kokosowe fit.

Koniecznie też spróbujcie mojego placka z truskawkami i kruszonką 😀

Ps. Aby obniżyć kaloryczność ciasta, do jego osłodzenia użyłam erytrol, który nie ma wcale kalorii – kaloryczność podana w przepisie, jest przy użyciu erytrolu.

 

bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami

 

kokosowe ciasto z truskawkami

 

ciasto kokosowe z truskawkami

 

kokosowe ciasto z truskawkami

 

Kokosowe ciasto z truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 22/22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • 5 dużych jajek (użyłam rozmiar L) - białka i żółtka oddzielnie
  • 80 g (5 łyżek) erytrolu lub innej substancji słodzącej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 250 g truskawek - pokrojonych w plastry
  • opcjonalnie trochę startej gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Białka ubij na sztywną pianę - w trakcie dodaj do niej erytrol lub cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące.
  2. Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę kokosową i delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do foremki (około 22/22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu ułóż truskawki i możesz też posypać posiekaną lub tartą gorzką czekoladą.
  7. Piecz w 180 stopniach około 30 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 121 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 18 g Błonnik: 4 g Białka: 8 g

 

 

bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami

 

Reklama

3 komentarze

  1. Iza 2018/05/10 at 09:33 - Reply

    Witam,
    czy można wykorzystać mrożone truskawki?
    Pozdrawiam 🙂

  2. Beatriz 2018/05/04 at 07:05 - Reply

    Dziękuję wypiekibeaty

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: