Ciasto kokosowe fit jest na prawdę fit :)
Nie dość, że fit, to jeszcze zdrowe, smaczne i bezglutenowe.
A – i ma naprawdę mało kalorii – taki jeden trójkącik ze zdjęcia to około 170 kcal – fajnie prawda?
Przepis na to ciasto kokosowe wypatrzyłam u Kingi Paruzel i szybciutko wypróbowałam, bo szukałam właśnie fajnego przepisu z mąką kokosową :)
Oprócz mąki kokosowej użyłam dodatkowo olej kokosowy, cukier kokosowy i wiórki kokosowe – ciasto wyszło meeeeega kokosowe. Lekkie, tylko delikatnie słodkie – jeśli lubicie słodkie wypieki, to zdecydowanie musicie dosłodzić.
Jeśli nie macie oleju kokosowego, to możecie zastąpić go oliwą z oliwek, a zamiast cukru kokosowego możecie użyć miód lub inny słodzik (np. syrop z agawy).
Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm.

Ciasto kokosowe fit
Składniki
- 6 jajek
- 75 g mąki kokosowej
- 1/4 szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 2 czubate łyżki cukru kokosowego lub miodu (jeśli lubisz słodkie ciasta, to musisz dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce - u mnie 3 nieduże brzoskwinie
- 2 łyżki wiórek kokosowych - do posypania po wierzchu
Instrukcja
- Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem.
- Mąkę przesiej przez sito razem proszkiem do pieczenia
- Do jajek dodaj mąkę i olej, krótko zmiksuj.
- Przełóż ciasto do foremki o średnicy max 22 cm - na wierzchu ułóż pokrojone owoce i posyp całość wiórkami kokosowymi.
- Piecz w 160 stopniach przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.