Przepis na lekkie placki kokosowe na kefirze
Dziś opowiem wam troszkę o mące kokosowej, z której zrobiłam te placki kokosowe na kefirze.
Mąka kokosowa robiona jest z kokosa – pewnie was tym nie zaskoczyłam ;)
Jest bezglutenowa, ma dużo błonnika i białka, a do tego jest niskowęglowodanowa.
Tłuszcze zawarte w mące z kokosa, to głównie nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MTC), które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przyspieszają tempo metabolizmu, przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu, a dzięki temu mąka kokosowa znajduje zastosowanie w dietach odchudzających. Jest też bardzo dobrym źródłem białka. Może być polecana osobom uprawiającym regularną aktywność fizyczną oraz dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, kiedy zapotrzebowanie na białko jest większe (więcej na ten temat poczytacie na stronie Poradnik zdrowie).
Ta mąka ma więcej kalorii niż zwykła mąka, ale przez to, że jest bardzo chłonna używamy jej o wiele mniej niż zwykłej mąki pszennej – mniej więcej 1/3 porcji mąki pszennej.
Nie każdy wypiek uda się nam przy całkowitym zastąpieniu mąki pszennej w całości mąką kokosową, ale możecie zastąpić np. jej część. Dodacie w ten sposób nowe składniki odżywcze do swoich wypieków, a jednocześnie obniżycie ich kaloryczność.
Ja ostatnio eksperymentuję z wykorzystywaniem mąki kokosowej jako jedynej mąki w przepisie i różnie to wychodzi – robiłam ciasto ananasowe i okazało się katastrofą ;)
Za to jak na razie ta mąka świetnie sprawdza się w plackach.
Na blogu pojawiły się wcześniej placki kokosowe – taka mniejsza porcja – wiele osób już przetestowało przepis.
Nie wszystkim te placuszki wychodzą, więc tym razem usmażyłam dużą porcję placków kokosowych z kefirem – porcja ciasta jest duża i wychodzi sporo placków – ponad 20 sztuk, więc w trakcie ciasto zaczęło mi mocniej gęstnieć – mąka kokosowa wchłaniała płyny, więc dolałam pod koniec trochę mleka do ciasta.
Zapraszam również na bardziej tradycyjne placki kefirowe – na zwykłej mące pszennej.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne placki, a także na naleśniki i gofry.
Placki kokosowe na kefirze przepis do druku

Placki kokosowe na kefirze
Składniki
- 100 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- 400 g kefiru
- 2 łyżki cukru
- 1 jabłko - pokrojone w niewielkie plasterki
- mleko opcjonalnie - trochę, gdy ciasto zgęstnieje
Instrukcja
- Jajka zmieszaj z kefirem i cukrem.4 jajka, 2 łyżki cukru, 400 g kefiru
- Dodaj mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia - wymieszaj.100 g mąki kokosowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj pokrojone jabłko wymieszaj.1 jabłko
- Smaż na delikatnie posmarowanej olejem patelni - ostrożnie przekładaj na drugą stronę.
- Jeśli ciasto zacznie za mocno gęstnieć, a placuszki będą się zaczynały łamać podczas przewracania, to dodaj do ciasta trochę mleka - tak aby rozrzedzić ciasto.mleko