Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Placki kokosowe na kefirze

By |2018-04-16T11:28:20+00:002018 Kwiecień 18th|Kokosowo, Pancakes, Smażone, Śniadania, Zdrowo i fit|

Placki kokosowe na kefirze

 

kokosowe placuszki na kefirze

 

Dziś opowiem wam troszkę o mące kokosowej, z której zrobiłam te placki kokosowe.

Mąka kokosowa robiona jest z kokosa – pewnie was tym nie zaskoczyłam 😉

Jest bezglutenowa, ma dużo błonnika i białka, a do tego jest niskowęglowodanowa. Tłuszcze zawarte w mące z kokosa to głównie nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MTC), które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przyspieszają tempo metabolizmu, przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu, a dzięki temu mąka kokosowa znajduje zastosowanie w dietach odchudzających. Jest też bardzo dobrym źródłem białka. Może być polecana osobom uprawiającym regularną aktywność fizyczną oraz dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, kiedy zapotrzebowanie na białko jest większe (więcej na ten temat poczytacie tutaj).

Ta mąka ma więcej kalorii niż zwykła mąka, ale przez to, że jest bardzo chłonna używamy jej o wiele mniej niż zwykłej mąki pszennej – mniej więcej 1/3 porcji mąki pszennej. Nie każdy wypiek uda się nam przy całkowitym zastąpieniu mąki pszennej w całości mąką kokosową, ale możecie zastąpić np. jej część. Dodacie w ten sposób nowe składniki odżywcze do swoich wypieków, a jednocześnie obniżycie ich kaloryczność.

Ja ostatnio eksperymentuję z wykorzystywaniem mąki kokosowej jako jedynej mąki w przepisie i różnie to wychodzi – robiłam ciasto ananasowe i okazało się katastrofą 😉

Za to jak na razie ta mąka świetnie sprawdza się w plackach.

Na blogu pojawiły się wcześniej placki kokosowe – taka mniejsza porcja – wiele osób już przetestowało przepis.

Nie wszystkim te placuszki wychodzą, więc tym razem usmażyłam dużą porcję placków kokosowych z kefirem – porcja ciasta jest duża i wychodzi sporo placków – ponad 20 sztuk, więc w trakcie ciasto zaczęło mi mocniej gęstnieć – mąka kokosowa wchłaniała płyny, więc dolałam pod koniec trochę mleka do ciasta.

Zapraszam również na bardziej tradycyjne placki kefirowe – na zwykłej mące pszennej.

 

kefirowe placki kokosowe

 

kokosowe placki na kefirze

 

placki kokosowe kefirowe

 

placki z mąki kokosowej

 

Placki kokosowe na kefirze
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na ponad 20 placków.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 4
Składniki
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • 400 g kefiru
  • 2 łyżki cukru
  • jedno większe jabłko - pokrojone w niewielkie plasterki
  • opcjonalnie - trochę mleka
Wykonanie
  1. Jajka zmieszaj z kefirem i cukrem.
  2. Dodaj mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia - wymieszaj.
  3. Dodaj pokrojone jabłko wymieszaj.
  4. Smaż na delikatnie posmarowanej olejem patelni - ostrożnie przekładaj na drugą stronę.
  5. Jeśli ciasto zacznie za mocno gęstnieć, a placuszki będą się zaczynały łamać podczas przewracania, to dodaj do ciasta trochę mleka - tak aby rozrzedzić ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 176 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 30 g Błonnik: 1 g Białka: 6 g

 

 

placuszki kokosowe

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/04/18 at 10:33 - Reply

    Nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez mąki kokosowej 😀 Jest bardzo praktyczna no i pyszna 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: