Przepis na placki na kefirze z truskawkami i czekoladą
Placki kefirowe z truskawkami i czekoladą polecają się na weekendowe późne śniadanie, albo na podwieczorek, czy też na kolację.
O każdej porze będą smakować wyśmienicie i wiosennie :)
Jak zrobić placki na kefirze?
Placuszki są bardzo szybkie do zrobienia (przygotowane są na proszku do pieczenia) i nawet nie musicie odpalać miksera, jeśli nie chce się wam potem go czyścić.
Wystarczą dwie miski i łyżka, a do tego kilka ruchów ręką.
Prosto, pysznie i przyjemnie.
Uwielbiam takie placki z kefirem i mam nadzieję, że wy również.
Ja do swoich placuszków dodałam pokrojone w plasterki truskawki oraz trochę czekolady.
Jeśli nie macie truskawek, to możecie dodać pokrojone w plasterki jabłka, gruszki albo wrzucić jakieś drobne owoce – np. jagody, borówki czy maliny.
Takie placki kefirowe z owocami na pewno zasmakują dzieciom – ale dorośli też się im nie oprą!
A potem zróbcie sobie jeszcze placuszki z wiśniami, placki kukurydziane, albo cynamonowe z jabłkami – mniam.
Mi z tego przepisu wyszedł duży talerz placków kefirowych – mniej więcej 4 porcje.
Koniecznie zajrzycie do moich przepisów na śniadania i na pyszne placki!
Placki kefirowe z truskawkami przepis do druku

Placki kefirowe z truskawkami
Składniki
Instrukcja
- W jednej misce wymieszaj kefir, jajka i cukier.400 g kefiru, 2 jajka, 2 łyżki cukru
- W drugiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczeni300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pokrojone truskawki i czekoladę - wymieszaj.200 g truskawek, 50 g czekolady
- Dużą teflonową patelnię lekko posmaruj olejem - nakładaj ciasto razem z truskawkami i smaż po kilka minut z każdej strony.
- Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.cukier puder