Przepis na placki kefirowe z truskawkami i czekoladą

placki kefirowe


Placki kefirowe z truskawkami i czekoladą polecają się na weekendowe późne śniadanie, albo na podwieczorek, czy też na kolację.

O każdej porze będą smakować wyśmienicie i wiosennie :)

Jak zrobić placki na kefirze?

Placuszki są bardzo szybkie do zrobienia (przygotowane są na proszku do pieczenia) i nawet nie musicie odpalać miksera, jeśli nie chce się wam potem go czyścić.

Wystarczą dwie miski i łyżka, a do tego kilka ruchów ręką.

Prosto, pysznie i przyjemnie.

Uwielbiam takie placki i mam nadzieję, że wy również.

Ja do swoich placuszków dodałam pokrojone w plasterki truskawki oraz trochę czekolady. Jeśli nie macie truskawek, to możecie dodać pokrojone w plasterki jabłka, gruszki albo wrzucić jakieś drobne owoce – np. jagody, borówki czy maliny.

Takie placki kefirowe z owocami na pewno zasmakują dzieciom – ale dorośli też się im nie oprą!

A potem zróbcie sobie jeszcze placuszki z wiśniami, placki kukurydziane, albo cynamonowe z jabłkami – mniam.

Mi z tego przepisu wyszedł duży talerz placków kefirowych – mniej więcej 4 porcje.

Koniecznie zajrzycie do moich przepisów na śniadania i na pyszne placki!


placki kefirowe

placki z truskawkami i czekoladą

racuchy kefirowe

placki kefirowe z truskawkami

Placki kefirowe z truskawkami przepis do druku

racuchy na kefirze

Placki kefirowe z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste placki na śniadanie z kefirem, truskawkami i kawałkami czekolady.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 4
Kalorie 176 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W jednej misce wymieszaj kefir, jajka i cukier.
  • W drugiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj pokrojone truskawki i czekoladę - wymieszaj.
  • Dużą teflonową patelnię lekko posmaruj olejem - nakładaj ciasto razem z truskawkami i smaż po kilka minut z każdej strony.
  • Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 176kcalWeglowodany: 30gBiałko: 6gTłuszcz: 4gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!