Przepis na placki z wiśniami i nutellą
Na przepis na te placki z wiśniami natknęłam się przeglądając mój nastoletni zeszyt z przepisami – jaka tam jest skarbnica przepisów, aż trudno uwierzyć :)
I tam właśnie, w tej skarbnicy, wypatrzyłam zapisany kiedyś przepis na placuszki z wiśniami, twarożkiem i nutellą – wszystko co najlepsze w jednych plackach :D
Wiśni teraz nie ma, więc użyłam mrożone (nie rozmrażałam ich wcześniej), ale możecie też wykorzystać wiśnie z kompotu – byle by były wydrylowane :)
Do tego lekki twarożek typu kanapkowego – ja nie miałam, więc po prostu zmieliłam trochę zwykłego twarogu w kostce i wymieszałam go z dwoma łyżkami naturalnego jogurtu (wzięłam 80 g twarogu chudego), nutellę możecie zastąpić dowolnym czekoladowym kremem do kanapek.
Moje placuszki z wiśniami podałam z domową frużeliną z owoców leśnych oraz odrobiną syropu z cukru trzcinowego.
Nie muszę chyba mówić, że te placki z wiśniami bardzo nam smakowały, a wyszło ich tak dużo, że potem jeszcze sobie podjedliśmy je do kolacji :D
Pamiętajcie też o innych przepisach na różne placuszki.
Placki z wiśniami i nutellą przepis do druku

Placki z wiśniami i nutellą
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka - białka i żółtka oddzielnie
- 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 100 g twarożku naturalnego
- 3 czubate łyżki kremu czekoladowego na kanapki np. nutelli
- 2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
- około 200-250 g wiśni
Instrukcja
- Żółtka zmiksuj z cukrem z wanilią oraz nutellą.2 jajka, 2 łyżki cukru, 3 czubate łyżki kremu czekoladowego na kanapki
- Dodaj po łyżce twarożek i zmiksuj.100 g twarożku naturalnego
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a wodę z mlekiem.1 szklanka mleka, 275 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
- Dodaj mąkę po łyżce do masy jajecznej, na zmianę z mokrymi składnikami.
- Na koniec ubij białka i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
- Dołóż wiśnie i wymieszaj.około 200-250 g wiśni
- Smaż placuszki na rumiano z obydwu stron.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.