Przepis na smażone jabłka
Mimo że już nowy rok, to nadal nie możemy zapominać o jedzeniu jabłek :)
I tak na prawdę wcale nie jest tu najważniejsze wspieranie naszego sadownictwa, ale nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Anglicy mają nawet takie przysłowie „One apple a day keeps doctor away”, czyli jabłko dziennie trzyma cię z daleka od lekarza :)
Najlepiej jeść je oczywiście na surowo, ale świetne są przetworzone – pieczone, duszone, czy chociażby smażone.
Dziś mam taką właśnie szybką jabłkową propozycję – smażone jabłka w cieście (to samo ciasto świetnie się sprawdzi przy innych owocach – np. przy bananach).
Takie jabłka smażone w cieście będą świetnym śniadaniem, podwieczorkiem lub lekką kolacją – szczególnie dzieciom będą bardzo smakować :)
Zapraszam również na racuchy z jabłkami oraz na cynamonowe placuszki z jabłkami.
Jabłka w cieście przepis do druku

Jabłka w cieście
Składniki
Instrukcja
- Jabłka obierz i wykrój z nich gniazda nasienne.4 jabłka
- Każde pokrój w plastry o grubości około 5 mm.
- Zmieszaj trzepaczką wszystkie składniki ciasta.2 jajka, 150 ml mleka, 150 g mąki, 3 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka cynamonu
- Zanurzaj w nim plastry jabłka (z obydwu stron), lekko odcieknij ciasto nad miską i smaż na patelni aż będą z obu stron rumiane.
- Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym.
- Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki „Pyszne 25” Anny Starmach (podaję z moimi zmianami).