Przepis na jabłka w cieście

 

Mimo że już nowy rok, to nadal nie możemy zapominać o jedzeniu jabłek :)

I tak na prawdę wcale nie jest tu najważniejsze wspieranie naszego sadownictwa, ale nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Anglicy mają nawet takie przysłowie „One apple a day keeps doctor away”, czyli jabłko dziennie trzyma cię z daleka od lekarza :)

Najlepiej jeść je oczywiście na surowo, ale świetne są przetworzone – pieczone, duszone, czy chociażby smażone.

Dziś mam taką właśnie szybką jabłkową propozycję – smażone jabłka w cieście (to samo ciasto świetnie się sprawdzi przy innych owocach – np. przy bananach).

Takie jabłka w cieście będą świetnym śniadaniem, podwieczorkiem lub lekką kolacją – szczególnie dzieciom będą bardzo smakować :)

Zapraszam również na racuchy z jabłkami oraz na cynamonowe placuszki z jabłkami.

 

 

jabłka w cieście

jabłka w cieście

jabłka w cieście

 

Jabłka w cieście – przepis do druku

 

Jabłka w cieście

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 4

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jabłka obierz i wykrój z nich gniazda nasienne.
  • Każde pokrój w plastry o grubości około 5 mm.
  • Zmieszaj trzepaczką wszystkie składniki ciasta.
  • Zanurzaj w nim plastry jabłka (z obydwu stron), lekko odcieknij ciasto nad miską i smaż na patelni aż będą z obu stron rumiane.
  • Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym.
  • Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
Słowa kluczowe jabłka, śniadanie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z książki „Pyszne 25” Anny Starmach (podaję z moimi zmianami).