Przepis na lekkie placki z ricottą
Mam dziś dla Was przepis na rewelacyjne placki z ricottą :)
Placuszki są bardzo delikatne i lekkie jak puch (to zasługa piany z białek i niedużej ilości mąki), a do tego świetnie smakują.
Radzę Wam zrobić je od razu z większej porcji, bo ta jedna może nie wystarczyć (ja z żalem zjadałam ostatniego placuszka).
Świetnie do nich pasuje bita śmietana i świeże owoce, ale równie smaczne są z syropem klonowym, czy z sosem czekoladowym :)
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach „Pyszne. Na każdą okazję” (podaję z moimi małymi zmianami).
Koniecznie wypróbujcie również moje inne przepisy na pyszne placki – np. puszyste drożdżowe placuszki, placki z wiśniami i nutellą albo na kokosowe placki na kefirze.
Lekkie placki z ricottą przepis do druku

Lekkie placki z ricottą
Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g serka riccotta
- 2 białka z jajek rozmiar L
- 2 żółtka
- 50 g masła rozpuszczonego
- 50 g cukru
- 170 ml mleka
Instrukcja
- Żółtka zmiksuj z serkiem riccotta i cukrem.250 g serka riccotta, 2 żółtka, 50 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj na zmianę z mlekiem do masy twarożkowej, dodaj masło.120 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 170 ml mleka
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.2 białka
- Dodaj do ciasta delikatnie mieszając.
- Placuszki smaż na patelni posmarowanej małą ilością tłuszczu.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.