Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lekkie placki z ricottą

By | 2018-05-23T14:18:00+00:00 2015 Marzec 28th|Pancakes, Smażone, Śniadania|

Lekkie placki z ricottą

Mam dziś dla Was przepis na rewelacyjne placki z ricottą 🙂

Placuszki są bardzo delikatne i lekkie jak puch (to zasługa piany z białek i niedużej ilości mąki), a do tego świetnie smakują.

Radzę Wam zrobić je od razu z większej porcji, bo ta jedna może nie wystarczyć (ja z żalem zjadałam ostatniego placuszka).

Świetnie do nich pasuje bita śmietana i świeże owoce, ale równie smaczne są z syropem klonowym, czy z sosem czekoladowym 🙂

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach „Pyszne. Na każdą okazję” (podaję z moimi małymi zmianami).

Koniecznie wypróbujcie również moje inne przepisy na pyszne placki – np. puszyste drożdżowe placuszki, placki z wiśniami i nutellą albo na kokosowe placki na kefirze.

 

placki z ricottą

placki z ricottą

placki z ricottą

Lekkie placki z ricottą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na śniadanie dla 3-4 osób.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 3
Składniki
  • 120 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka riccotta
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 170 ml mleka
Wykonanie
  1. Żółtka zmiksuj z serkiem riccotta i cukrem.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj na zmianę z mlekiem do masy twarożkowej, dodaj masło.
  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  4. Dodaj do ciasta delikatnie mieszając.
  5. Placuszki smaż na patelni posmarowanej małą ilością tłuszczu.
  6. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

 

Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: