Lekkie placki z ricottą

Mam dziś dla Was przepis na rewelacyjne placki z ricottą :)

Placuszki są bardzo delikatne i lekkie jak puch (to zasługa piany z białek i niedużej ilości mąki), a do tego świetnie smakują.

Radzę Wam zrobić je od razu z większej porcji, bo ta jedna może nie wystarczyć (ja z żalem zjadałam ostatniego placuszka).

Świetnie do nich pasuje bita śmietana i świeże owoce, ale równie smaczne są z syropem klonowym, czy z sosem czekoladowym :)

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach „Pyszne. Na każdą okazję” (podaję z moimi małymi zmianami).

Koniecznie wypróbujcie również moje inne przepisy na pyszne placki – np. puszyste drożdżowe placuszki, placki z wiśniami i nutellą albo na kokosowe placki na kefirze.

 

placki z ricottą

placki z ricottą

placki z ricottą

riccotta pancakes

Lekkie placki z ricottą

Wypieki Beaty
Przepis na śniadanie dla 3-4 osób.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut
Danie Placki
Porcje 3

Składniki

Instrukcja
 

  • Żółtka zmiksuj z serkiem riccotta i cukrem.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj na zmianę z mlekiem do masy twarożkowej, dodaj masło.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  • Dodaj do ciasta delikatnie mieszając.
  • Placuszki smaż na patelni posmarowanej małą ilością tłuszczu.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!