Puszyste placki drożdżowe idealne na śniadanie lub kolację.

puszyste placki drożdżowe_9

 

Kolejne leniwe weekendowe śniadanie zaowocowało przepysznymi, leciutkimi i bardzo puszystymi placuszkami z ciasta drożdżowego :)

Smażone same – bez dodatków owoców, za to potem podane z czekoladą, toffi i masą owoców – takie śniadanka to ja lubię :)

Placki powstały spontanicznie, ale  na pewno ten przepis będzie nie raz u mnie powtarzany :)

Możecie smażyć spore pancakesy  – takie o średnicy około 10 cm, ale najwięcej uroku mają malutkie placuszki smażone w patelni z dołkami (takiej do jajek sadzonych) – dłużej schodzi smażenie, ale moje dzieciaki uwielbiają te maluchy.

Placuszków wychodzi sporo, więc to co pozostało spakowałam do pudełeczka i zabram na basen – po pływaniu były jak znalazł :)

Więcej przepisów na placuszki, pancakes, czy gofry znajdziecie w dziale „Pancakes” :)

 

puszyste placki drożdżowe_4

puszyste placki drożdżowe_2

puszyste placki drożdżowe_6

puszyste placki drożdżowe_7

Puszyste placki drożdżowe

Wypieki Beaty
4.34 z 3 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp dwiema łyżeczkami cukru i zalej połową mleka - wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka i olej.
  • Wlej rozczyn drożdżowy i resztę mleka.
  • Zacznij wyrabiać ciasto stopniowo dodając maślankę.
  • Ciasto ma być dość rzadkie i lejące (ale sporo gęstsze od ciasta naleśnikowego).
  • Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Po tym czasie możesz smażyć placuszki - nie smaż ich na dużej ilości oleju, patelnię jedynie przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

puszyste placki drożdżowe_10