Przepis na tort czarnoleski (Schwarzwaldzki)
Na urodziny mojego chrześniaka Szymka przygotowałam tort czarnoleski (popularny tort Schwarzwaldzki) w troszkę odnowionej wersji – wyszło pysznie, więc się dzielę przepisem :)
Użyłam do niego kremu z bitej śmietany z serkiem mascarpone (mój ulubiony krem) oraz wiśniowej frużeliny.
Jako, że był to tort urodzinowy dla dziecka, to do nasączenia tortu nie używałam nalewki wiśniowej – ale Wy możecie wzmocnić nią poncz :)
Szymuś jest ostatnio wielbicielem Rajdka, dlatego dekoracja tortu była z jego ulubieńcem :)
Przepis na tort czekoladowy prezentowałam już wcześniej tutaj.
Tort tej wielkości (biszkopt na tortownicę 22 cm) jest na około 12-15 porcji.
Zdjęcie „przekrojowe” jest z imprezy urodzinowej :)
Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki) przepis do druku

Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki)
Składniki
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- ewentualnie pół łyżeczki proszku do pieczenia (chociaż nie jest konieczny)
poncz:
- 2 czubate łyżeczki cukru
- plasterek cytryny
- szklanka gorącej wody
- ewentualnie kieliszek nalewki wiśniowej
krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
frużelina wiśniowa:
- duży słoik wiśni w kompocie
- cukier do smaku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody
dodatkowo:
- masa cukrowa lub bita śmietana do dekoracji tortu
Instrukcja
biszkopt:
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (i ewentualnie proszkiem do pieczenia).
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij jajka ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż się rozpuści.
- Dodaj żółtka i zmiksuj.
- Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
- Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimny delikatnie obkrój boki i zdejmij tortownicę.
- Przekrój biszkopt na trzy blaty.
- Przygotuj poncz z podanych składników i odstaw do wystudzenia.
frużelina wiśniowa:
- Kompot razem z owocami wlej do garnka i lekko podgotuj (jeśli kompot jest mało słodki, to go posłodź do smaku).
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
- Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę kompotu, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do żelatyny również dodaj trochę kompotu i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
- Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
krem:
- Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj do niej cukier puder i porcjami serek mascarpone - uważaj, aby nie "przebić" śmietany, bo może się zrobić z niej masło.
złożenie tortu:
- Na tortownicy połóż spód biszkoptu, nasącz go ponczem.
- Wyłóż część kremu i rozprowadź równomiernie.
- Na wierzchu ułóż kleksami frużelinę.
- Powtórz czynność z drugim blatem.
- Na koniec przykryj tort ostatnim blatem.
- Obłóż tort bitą śmietaną i udekoruj wg uznania (ja tort obłożyłam masą cukrową).
- Tort schłódź w lodówce.
Przepis własny.
Pyszny tort :) Bajecznie udekorowany! Ja robię go w wersji dietetycznej według przepisu mojej mamy: http://chwiladlamnie.pl/tort-czarnoleski-lekki
Pyszny musiał być :) A dekoracja przecudna :)
Dziękuję :)
Słodkości to moja bajka tyle, że gorzej jest z kaloriami i wagą, no ale któż by się tym przejmował.
Podoba mi się tutaj, dlatego nominowałam Twój blog do „Liebster Blog Award”.
Szczegóły odnośnie zabawy na mojej stronie – http://storczyk1.blogspot.com
Serdeczności :-)