Przepis na tort czarnoleski (Schwarzwaldzki)

 

Na urodziny mojego chrześniaka Szymka przygotowałam tort czarnoleski (popularny tort Schwarzwaldzki) w troszkę odnowionej wersji – wyszło pysznie, więc się dzielę przepisem :)

Użyłam do niego kremu z bitej śmietany z serkiem mascarpone (mój ulubiony krem) oraz wiśniowej frużeliny.

Jako, że był to tort urodzinowy dla dziecka, to do nasączenia tortu nie używałam nalewki wiśniowej – ale Wy możecie wzmocnić nią poncz :)

Szymuś jest ostatnio wielbicielem Rajdka, dlatego dekoracja tortu była z jego ulubieńcem :)

Przepis na tort czekoladowy prezentowałam już wcześniej tutaj.

Tort tej wielkości (biszkopt na tortownicę 22 cm) jest na około 12-15 porcji.

Zdjęcie „przekrojowe” jest z imprezy urodzinowej :)

rajdek1

rajdek2

rajdek3

 

Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki) przepis do druku

 

Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki)

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
2 godz
Czas całkowity 4 godz
Danie Tort

Składniki
  

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • ewentualnie pół łyżeczki proszku do pieczenia (chociaż nie jest konieczny)

poncz:

  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • plasterek cytryny
  • szklanka gorącej wody
  • ewentualnie kieliszek nalewki wiśniowej

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (i ewentualnie proszkiem do pieczenia).
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Ubij jajka ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż się rozpuści.
  • Dodaj żółtka i zmiksuj.
  • Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimny delikatnie obkrój boki i zdejmij tortownicę.
  • Przekrój biszkopt na trzy blaty.
  • Przygotuj poncz z podanych składników i odstaw do wystudzenia.

frużelina wiśniowa:

  • Kompot razem z owocami wlej do garnka i lekko podgotuj (jeśli kompot jest mało słodki, to go posłodź do smaku).
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
  • Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę kompotu, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do żelatyny również dodaj trochę kompotu i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
  • Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.

krem:

  • Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj do niej cukier puder i porcjami serek mascarpone - uważaj, aby nie "przebić" śmietany, bo może się zrobić z niej masło.

złożenie tortu:

  • Na tortownicy połóż spód biszkoptu, nasącz go ponczem.
  • Wyłóż część kremu i rozprowadź równomiernie.
  • Na wierzchu ułóż kleksami frużelinę.
  • Powtórz czynność z drugim blatem.
  • Na koniec przykryj tort ostatnim blatem.
  • Obłóż tort bitą śmietaną i udekoruj wg uznania (ja tort obłożyłam masą cukrową).
  • Tort schłódź w lodówce.
Słowa kluczowe biszkopt, czekolada, kakao, kremówka, mascarpone, wiśnie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.