Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Gofry jaglane bezglutenowe

By |2018-10-23T15:12:16+00:002015 Październik 26th|Pancakes, Smażone, Śniadania, Zdrowo i fit|

gofry jaglane_3

Gofry jaglane testowaliśmy u mojej szwagierki, nie do końca zadowolił nas efekt, więc już w domu postanowiłam je lekko ulepszyć i wprowadziłam swoje modyfikacje 🙂

Gofry się udały i zostały pochłonięte przez rodzinkę (chociaż syn trochę marudził, że smakują inaczej).

Faktycznie smakują inaczej niż gofry na mące pszennej i przede wszystkim są dużo bardziej od nich suche – zjedzenie takiego „samego” suchego gofra nieźle zapycha – dlatego polecam do nich dużo bitej śmietany i owoców (ja podałam je z prażonymi jabłkami). Za to po zjedzeniu dwóch będziecie najedzeni 😀

Z podanej porcji otrzymacie około 8 średnich gofrów – jeśli potrzebujecie więcej, to proponuję zrobić je z 1,5 porcji.

I jeszcze trochę praktycznych rad – do przygotowania gofrów użyłam gotową mąkę jaglaną (kupiłam ją na allegro), ale równie dobrze możecie zmielić kaszę jaglaną (dobrze jest wtedy najpierw lekko ją uprażyć na patelni, aby pozbyć się gorzkiego smaku).

Gofry będą idealne dla osób na diecie bezglutenowej.

Życzę smacznego i czekam na komentarze jak Wam smakowały 🙂

A jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na gofry, to zapraszam tutaj.

gofry jaglane_1

gofry jaglane_4

gofry jaglane_5

gofry jaglane_7

Gofry jaglane
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 8 gofrów.
Autor:
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 8
Składniki
  • 170 g mąki jaglanej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 50 g oleju
  • 100 ml mleka
  • 3-4 łyżeczki cukru (użyłam ksylitol)
Wykonanie
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem.
  2. Obydwie mąki zmieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka zmiksuj aż będą sztywne.
  4. Do żółtek dodaj mąki na zmianę z olejem i mlekiem.
  5. Na koniec dodaj porcjami pianę z białek i delikatnie mieszaj ciasto.
  6. Smaż gofry w mocno rozgrzanej maszynce do gofrów.
  7. Po usmażeniu podaj od razu lub odłóż na kratkę do ostudzenia - nie układaj ciepłych gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.

 

Reklama

7 komentarzy

  1. Meg 2018/07/22 at 13:45 - Reply

    Zrobilam wg przwpisu co do grama i mililitra. Niestwty kruszą się i nie chcca sie odkleić od gofrownicy:(

    • wypiekibeaty 2018/07/22 at 17:46 - Reply

      Hmm, a smarujesz gofrownicę olejem? Jeśli ciasto jest za gęste (a dość szybko wchłania płyny), to dodaj więcej mleka.

  2. Justyna 2018/07/04 at 18:58 - Reply

    Przepis sprawdzony przez moją rodzinę. Gofry wyszły pyszne, chociaż może nie zbyt chrupiące. Nie ma to jednak większego znaczenia gdyż znikały błyskawicznie. Polecam

    • wypiekibeaty 2018/07/05 at 07:40 - Reply

      Bardzo się cieszę, że zasmakowały 🙂

  3. Dominika Nowak 2017/02/02 at 09:53 - Reply

    Brzmi pysznie, ja też staram się robić i jeść wszytko co bezglutenowe. Mam w domu gofrownicę dezala i coraz wymyślam ciekawe przepisy na gofry. To dodam jakiś nowy skłądnik to odejmę.

    • wypiekibeaty 2017/02/02 at 12:19 - Reply

      O tak, kuchnia nie lubi nudy 🙂 a urozmaicanie dań to czysta przyjemność 😀

  4. gin 2015/10/31 at 15:35 - Reply

    Ciekawa jestem bardzo, jak takie gofry smakują 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: