naleśniki jaglane 1

Jedliście kiedyś naleśniki jaglane?

Trochę różnią się od takich tradycyjnych naleśników – są bardziej „sztywne” i twardsze – trochę podobnie do naleśników z mąki ryżowej (chociaż moim zdaniem są zdecydowanie lepsze od naleśników ryżowych).

Jeśli szukacie przepisu na naleśniki bezglutenowe – to takie naleśniki będą w sam raz :)

Moje dzieci jadły je z kremem czekoladowo-orzechowym i truskawkami, ale trochę marudziły, że są mało elastyczne.

naleśniki jaglane 3

naleśniki jaglane 4

naleśniki jaglane 5

 

Za to ja z mężem potraktowaliśmy je jako tortille – i myślę, że w tej formie najlepiej się sprawdziły :) Naleśniki posmarowaliśmy serkiem almette oraz rozgniecionym awokado doprawionym sokiem z cytryny i solą, do tego pomidorki koktajlowe i kiełki – całość zapieczone i podane na ciepło :)

Wyszła bardzo fajna kolacyjka :)

Z tej porcji wyszło mi około 8 dużych naleśników.

naleśniki jaglane 8

naleśniki jaglane 7

Naleśniki jaglane

Wypieki Beaty
3.67 z 3 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jajka krótko zmiksuj ze szczyptą soli.
  • Dodaj na zmianę mąkę na koniec dodaj olej.
  • Ciasto musi być bardzo lejące - jeśli jest za gęste do dodaj wody mineralnej (naleśniki są twardawe, więc nie bój się zrobić rzadszego niż zwykle ciasta).
  • Patelnię mocno rozgrzej i lekko posmaruj olejem - jeśli patelnia będzie zbyt chłodna, to naleśnik się do niej przyklei i za nic go nie ściągniesz :(
  • Smaż naleśniki na rumiano z obydwu stron.
  • Podaj z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis z Kwestii Smaku (podaję z drobnymi zmianami).