Przepis na bezglutenowe naleśniki jaglane
Jedliście kiedyś naleśniki jaglane?
Trochę różnią się od takich tradycyjnych naleśników – są bardziej „sztywne” i twardsze – trochę podobnie do naleśników z mąki ryżowej (chociaż moim zdaniem są zdecydowanie lepsze od naleśników ryżowych).
Jeśli szukacie przepisu na naleśniki bezglutenowe – to takie naleśniki będą w sam raz :)
Moje dzieci jadły je z kremem czekoladowo-orzechowym i truskawkami, ale trochę marudziły, że są mało elastyczne.
Za to ja z mężem potraktowaliśmy je jako tortille – i myślę, że w tej formie najlepiej się sprawdziły :)
Naleśniki posmarowaliśmy serkiem almette oraz rozgniecionym awokado doprawionym sokiem z cytryny i solą, do tego pomidorki koktajlowe i kiełki – całość zapieczone i podane na ciepło :)
Wyszła bardzo fajna kolacyjka :)
Z tej porcji wyszło mi około 8 dużych naleśników jaglanych.
Naleśniki jaglane przepis do druku

Naleśniki jaglane
Składniki
- 160 g mąki jaglanej szklanka
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 300 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- woda mineralna opcjonalnie do uzyskania konsystencji (nie dodawałam)
Instrukcja
- Jajka krótko zmiksuj ze szczyptą soli.2 jajka
- Dodaj na zmianę mąkę na koniec dodaj olej.160 g mąki jaglanej, 300 ml mleka, 1 łyżka oleju
- Ciasto musi być bardzo lejące - jeśli jest za gęste do dodaj wody mineralnej (naleśniki są twardawe, więc nie bój się zrobić rzadszego niż zwykle ciasta).woda mineralna
- Patelnię mocno rozgrzej i lekko posmaruj olejem - jeśli patelnia będzie zbyt chłodna, to naleśnik się do niej przyklei i za nic go nie ściągniesz :(
- Smaż naleśniki na rumiano z obydwu stron.
- Podaj z ulubionymi dodatkami.
Przepis z Kwestii Smaku (podaję z drobnymi zmianami).