Jogurtowe chia z mango
Przepis na jogurtowe chia z mango
Przepis na jogurtowe chia z mango to szybki i zdrowy deser, który idealnie nadaje się na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację. Składniki to jogurt naturalny wymieszany z chia, które nadają mu kremowej konsystencji i dodają błonnika oraz wartości odżywcze. Mango, dodane na wierzch lub warstwami, wzbogaca deser o słodki smak, a także witaminę C i błonnik. To proste danie, które można przygotować zaledwie w kilka minut, a jego pyszny smak i korzyści zdrowotne z pewnością zachwycą każdego smakosza. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Jogurtowe chia z mango przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zdrowe i jednocześnie pożywne śniadania albo przekąski, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Jogurtowe chia z mango przepis
Składniki
składniki na jogurtowy pudding chia
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego ( – użyłam grecki light)
- 6 łyżeczek nasion chia ((20 g) podzielonych na dwie porcje)
- miód (- do smaku (ja użyłam 1 łyżeczkę do jogurtu))
- około 100 g mango
- pomarańcza
- maliny ((mogą być mrożone))
Instrukcja
Jak zrobić jogurtowy pudding chia
- Jogurt wymieszaj w misce z 3 łyżeczkami nasion chia, dosłodź do smaku.100 g gęstego jogurtu naturalnego, 6 łyżeczek nasion chia, miód
- Mango zmiksuj (a jeśli jest miękkie to ugnieć widelcem) i wymieszaj z resztą chia.około 100 g mango
- Zarówno jogurt, jak i mango zamieszaj kilka razy i odstaw na około 5-10 minut.
- Pomarańczę obierz i pokrój w grubsze plastry.pomarańcza
- W naczyniu nakładaj na zmianę przemieszany jogurt, mus z mango i owoce – plastry pomarańczy i maliny.pomarańcza, maliny
- Wstaw do lodówki na około 2 godziny (możesz wszystko zrobić wieczorem i pozostawić na noc, rano już tylko szybko zjesz :))
Prywatne
Jogurtowy pudding chia z mango – uwagi
Jak zapewne wiecie nasiona chia (szałwi hiszpańskiej) są bardzo zdrowe i odżywcze. Mają mnóstwo kwasów omega, więc naprawdę warto je jeść. Nasiona chia mają jedną fajną właściwość – w połączeniu z płynem powiększają swoją objętość – tworzy się wokół nich forma żelowej otoczki, która powoduje, że płyn w którym chia jest zanurzona gęstnieje. Możecie to sprawdzić przygotowując pudding chia (ja taki robiłam na domowym mleku migdałowym) – taki pudding to pyszny posiłek.
Z chia możecie też wyczarować deser – jak przedstawiane przeze mnie wcześniej serniczki na zimno. Dziś mam dla Was nowość – jogurt naturalny z nasionami chia przekładanym musem z mango, pomarańczami i malinami. Taki jogurt to śniadanie na maksa – możecie przygotować też go w słoiczku i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Jogurtowe chia z mango będzie również idealne jako deser.
Tutaj podaję przepis na jedną sporą porcję.
Polecane przepisy na nasionami chia
Zobacz inne moje przepisy wykorzystujące nasiona chia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: