Dziś mam dla Was przepis na naleśniki ryżowe.
Powiem jedno – fanką nie jestem, ale przedstawiam jako ciekawostkę, a może też przyda się wszystkim tym, co nie mogą jeść pszenicy, a lubią naleśniki :)
A teraz czemu mi nie bardzo przypadły go gustu – naleśniki są grubsze, mniej elastyczne i takie jakby suche w smaku. Za to po zjedzeniu dwóch takich naleśników z twarożkiem byłam najedzona :D
Ciasto musi być dużo rzadsze niż do tradycyjnych naleśników, bo inaczej to otrzymacie ryżowe tortille ;) a przy smażeniu musicie pamiętać o częstym mieszaniu ciasta, bo mąka ryżowa opada na dno i tam zalega (zachowuje się podobnie jak mąka ziemniaczana).
Zrobiłam dużą porcję – taką jak normalnie robię dla mojej rodziny i taką podaję, ale spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.
Inne przepisy na naleśniki (miedzy innymi na czekoladowe) znajdziecie tutaj :)
Naleśniki ryżowe z chia
- 450 g mąki ryżowej
- 2 duże jajka
- 400 ml mleka
- 400 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)
- Zmiksuj krótko jajka, a następnie dodawaj na zmianę mąkę, wodę i mleko, na koniec dodaj olej.
- Smaż naleśniki na lekko przesmarowanej olejem patelni.
- Podawaj na ciepło.
[…] naleśników – są bardziej „sztywne” i twardsze – trochę podobnie do naleśników z mąki ryżowej (chociaż moim zdaniem są zdecydowanie lepsze od naleśników […]
boję się, że nie podołałabym ich wykonaniu. Ilość szczegółów na które trzeba uważać (przy moim roztrzepaniu), jest odrobinę niebezpieczna
piękne i na pewno pyszne :Zapraszam do mnie :)
Zdrowe i pyszne:)