naleśniki ryżowe_2

Dziś mam dla Was przepis na naleśniki ryżowe.

Powiem jedno – fanką nie jestem, ale przedstawiam jako ciekawostkę, a może też przyda się wszystkim tym, co nie mogą jeść pszenicy, a lubią naleśniki :)

A teraz czemu mi nie bardzo przypadły go gustu – naleśniki są grubsze, mniej elastyczne i takie jakby suche w smaku. Za to po zjedzeniu dwóch takich naleśników z twarożkiem byłam najedzona :D

Ciasto musi być dużo rzadsze niż do tradycyjnych naleśników, bo inaczej to otrzymacie ryżowe tortille ;) a przy smażeniu musicie pamiętać o częstym mieszaniu ciasta, bo mąka ryżowa opada na dno i tam zalega (zachowuje się podobnie jak mąka ziemniaczana).

Zrobiłam dużą porcję – taką jak normalnie robię dla mojej rodziny i taką podaję, ale spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.

Inne przepisy na naleśniki (miedzy innymi na czekoladowe) znajdziecie tutaj :)

naleśniki ryżowe_1

naleśniki ryżowe_5

naleśniki ryżowe_7

Naleśniki ryżowe z chia

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmiksuj krótko jajka, a następnie dodawaj na zmianę mąkę, wodę i mleko, na koniec dodaj olej.
  • Smaż naleśniki na lekko przesmarowanej olejem patelni.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!