Różany pudding chia

 

pudding z chia

 

Różany pudding chia, to kolejny fajny pudding do mojej kolekcji :)

Wcześniej już pojawił się na blogu pudding migdałowy, pudding chia z mango albo pudding czekoladowo-orzechowy.

Ten pudding różany jest z nich chyba najdelikatniejszy w smaku i konsystencji, ponieważ zrobiony jest na mleku (użyłam zwykle krowie) z dodatkiem wody różanej i kardamonu.

Dla koloru dodałam odrobinę zmiksowanych malin, ale możecie też dodać trochę soku z buraków (jeśli akurat posiadacie).

Pudding wymaga odstania kilku godzin w lodówce, więc najlepiej przygotować go wieczorem i zjeść rano na śniadanie, albo zabrać do pracy na drugie śniadanie.

Pudding podałam z suszonymi płatkami róży oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi.

Podaję przepis na dwie porcje.

 

dietetyczny pudding chia

 

różany pudding chia

 

chia z malinami

 

chia pudding

 

różany pudding chia

Różany pudding chia

Wypieki Beaty
Lekki pudding z chia na śniadanie.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 12 godz
Czas całkowity 12 godz
Porcje 2
Kalorie 322 kcal

Składniki
  

  • 2 szklanki dowolnego mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 4 czubate łyżki nasion chia
  • około 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (lub do smaku)
  • pół łyżeczki wody różanej
  • około pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • około 100 g zmiksowanych malin

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem wszystkie składniki.
  • Przelej do dwóch szklanek lub miseczek.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  • Przed podaniem ponownie zamieszaj całość.
  • Udekoruj suszonymi płatkami róży oraz posiekanymi pistacjami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 322kcalWeglowodany: 39.8gBiałko: 12.5gTłuszcz: 12.2gBłonnik: 3.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

pudding z chia

 

Inspiracja.