Przepis na bezglutenowy pudding chia
Różany pudding chia, to kolejny fajny pudding do mojej kolekcji :)
Wcześniej już pojawił się na blogu pudding migdałowy, pudding chia z mango albo pudding czekoladowo-orzechowy.
Ten pudding różany jest z nich chyba najdelikatniejszy w smaku i konsystencji, ponieważ zrobiony jest na mleku (użyłam zwykle krowie) z dodatkiem wody różanej i kardamonu.
Dla koloru dodałam odrobinę zmiksowanych malin, ale możecie też dodać trochę soku z buraków (jeśli akurat posiadacie).
Pudding wymaga odstania kilku godzin w lodówce, więc najlepiej przygotować go wieczorem i zjeść rano na śniadanie, albo zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Pudding podałam z suszonymi płatkami róży oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Podaję przepis na dwie porcje.
Różany pudding chia przepis

Różany pudding chia
Składniki
- 2 szklanki mleka dowolnego (krowiego lub roślinnego)
- 4 czubate łyżki nasion chia
- ok 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (lub do smaku)
- 0,5 łyżeczki wody różanej
- 0,5 łyżeczki kardamonu mielonego
- około 100 g malin zmiksowanych
Instrukcja
- Zmieszaj razem wszystkie składniki.2 szklanki mleka, 4 czubate łyżki nasion chia, ok 2 łyżki miodu, 0,5 łyżeczki wody różanej, 0,5 łyżeczki kardamonu, około 100 g malin
- Przelej do dwóch szklanek lub miseczek.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
- Przed podaniem ponownie zamieszaj całość.
- Udekoruj suszonymi płatkami róży oraz posiekanymi pistacjami.