Migdałowy pudding chia
Dziś będzie trochę o zdrowiu i zdrowym odżywianiu.
Wcześniej pisałam o domowym mleku migdałowym, a teraz pokażę Wam jak możecie go wykorzystać i podam przepis na migdałowy pudding chia.
Co to w zasadzie, jest ta „chia”?
Otóż chia, a właściwie szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą.
Nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Nasiona chia zmnieszają ryzyko rozwoju raka piersi, wpływają na lepszą pamięć, uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji.
Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wpływają pozytywnie także na układ sercowo-naczyniowy. Razem z błonnikiem, którego również w nich nie brakuje, przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca, np. choroby wieńcowej. Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi, oraz inne pierwiastki, które wspomagają pracę serca, czyli magnez, wapń i sód. W 100 g nasion chia znajduje się aż 16,54 g białka, zawierają one aż 91 ze 100 aminokwasów, dzięki czemu górują nad innymi nasionami białkowymi. Ten niemalże idealny profil aminokwasowy sprawia, że nasiona chia są doskonałym źródłem białka dla wegetarian, a także dobrym źródłem energii dla kulturystów i sportowców.
Więcej na ten temat przeczytacie tutaj :)
Nasiona po zalaniu płynem – np. mlekiem mocno pęcznieją i po kilku godzinach tworzą gęstą masę – coś w rodzaju puddingu.
Możecie dodać do takiego gotowego puddingu świeże owoce, albo mus owocowy i uzyskacie pyszny, zdrowy deser, albo śniadanie. Aby uzyskać jeszcze zdrowsze danie i większej ilości składników odżywczych zrobiłam pudding chia na domowym mleku migdałowym (więcej o jego wartościach znajdziecie tutaj). Oczywiście możecie wykorzystać też zwykłe mleko, mleko sojowe lub mleczko kokosowe.
Z przepisu otrzymacie dwie spore porcje.
Życzę Wam smacznego :)
Spróbujcie również przepisu na domowy kisiel truskawkowy albo na truskawkowe tiramisu.
Migdałowy pudding chia
- 4 łyżki nasion chia
- 1,5 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 szklanka truskawek
- cukier puder do truskawek - mniej więcej 1 łyżeczka
- świeże owoce
- Nasiona chia wsyp do miski, zalej mlekiem, dodaj miód i ekstrakt - energicznie wymieszaj i wstaw miskę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc - im nasiona dłużej stoją w mleku, tym gęstszy pudding).
- Możesz co jakiś czas przemieszać pudding widelcem.
- Truskawki zmiksuj lub ugnieć widelcem z cukrem.
- Do szklaneczek nałóż trochę puddingu, na wierzch nałóż truskawki i przykryj resztą puddingu.
- Wierzch udekoruj świeżymi owocami.
Przepis znalazłam tutaj.
Robiłam z jogurtem naturalnym- wyszło lepsze niż z mlekiem migdałowym czy kokosowym. Polecam
Super :)
Po całej nocy w lodówce nadal mam mleko tyle ze nasionka bardziej napęczniały ;/ nie ma mowy o konsystencji puddingu…
Hmm, ciekawe czemu nasiona tak słabo napęczniały? Ja miałam tak gęsty, że zabrałam słoik do pracy bez obaw o rozlanie.
:( no właśnie nie wiem co się zadziało…może następnym razem spróbuję ze zwykłym mlekiem? albo może trzeba najpierw w ciepłym namoczyć a potem do lodówki?
Teoretycznie temperatura mleka nie powinna mieć większego znaczenia.
[…] to sprawdzić przygotowując pudding chia (ja taki robiłam na domowym mleku migdałowym) – taki pudding to pyszny posiłek […]
Ciekawy pomysł. I to bez gotowania. Nie licząc stania puddingu w lodówce – bardzo szybki deser. A nasiona chia, no cóż dobrze wpływa na organizm z każdej strony: odchudzanie, nowotwór, cholesterol, mózg itd. Jest jeszcze 9 innych nasion, równie dobroczynnych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nasiona-ktore-warto-jesc jednak nie stosuję ich w kuchni aż tak często jak nasion chia.
Czy zamiast mleka można użyć jogurtu naturalnego
Prędzej wody. Chia musi wchłonąć wilgoć i napęcznieć. Zrób na wodzie a na koniec dodaj trochę jogurtu do smaku :)