Cake pops z ciastek

 

lizaki cake pops

 

Cake pops to nic innego jak ciasteczkowe lizaki, albo ciasto na patyku ;)

Zwykle robi się je z pozostałości ciasta – podobnie jak bajaderkę.

Tylko co zrobić jeśli chcecie przygotować cake pops, ale nie macie żadnego ciasta, a specjalnie nie chce się Wam nic piec?

Otóż wtedy możecie wykorzystać zwykłe ciasteczka – mogą być dowolne – ale takie które da się zmiksować – od razu mówię, że ciasteczka typu Jeżyki baaardzo kiepsko się miksują.

Za to możecie spokojnie użyć markizy z kremem w środku :)

Mamy już zmiksowane ciasteczka i co dalej?

Teraz trzeba coś, co je sklei – ja użyłam krem czekoladowo-orzechowy (typ nutelli) i serka mascarpone.

Ilości „sklejacza” zależą od ciasteczek – im bardziej suche, tym więcej trzeba mokrego do ich sklejenia – dlatego w przepisie będą podane wagi w przedziale.

cake pops z herbatników

 

ciasteczkowe lizaki

 

cake pops z ciastek

 

cake pops bez pieczenia

 

lizaki cake pops

Cake pops z ciastek

Wypieki Beaty
5 z 5 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Ciasteczka zmiksuj.
  • Dodaj do nich po trochu serka i nutelli - zagnieć, jeśli ciasteczka nie chcą się lepić, to dodaj więcej serka i nutelli.
  • Gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję - będzie sklejone i gęste, to nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach nieduże kulki.
  • Kulki schłódź w zamrażarce przez około godzinę - nie więcej.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - na każde 100 g czekolady dodaj po łyżeczce oleju (jeśli używasz różne czekolady, to każdą rozpuść oddzielnie).
  • Końcówkę patyczka do lizaków zanurz w czekoladzie, a następnie ostrożnie wbij w kulkę.
  • To samo zrób z pozostałymi kulkami (jeśli nie zanurzysz patyczka w czekoladzie, to jest duże prawdopodobieństwo, że w trakcie maczania kulek w czekoladzie, pospadają one z patyczków :)).
  • Zanurz cake popsy w czekoladzie, poczekaj aż spłynie z nich nadmiar czekolady - dobrze jest lekko obracać kuleczki, aby czekolada ładnie spłynęła.
  • Posyp lizaki posypką lub posiekanymi orzechami i wbij w kawałek styropianu lub wstaw do szklanki, aby czekolada do końca zastygła.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!