lizaki cake pops

Przepis na cake pops, czyli lizaki z ciasta

Dziś mam dla was przepis na bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii ciasteczkowe lizaki na patyku – czyli cake pops. Zwykle te słodkości oblane są rozpuszczoną czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Takie słodycze na pewno spodobają się i zasmakują dzieciom. Polecam je do przygotowania np. na słodki stół urodzinowy.

cake pops z ciastek

Cake pops z ciastek przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i ładnie się prezentujące słodkości na słodki stół, to zrób takie ciasteczkowe lizaki.

lizaki cake pops

Cake pops z ciastek przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły deser – ciasteczkowe lizaki na patyku.
4.86 z 21 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Składniki

składniki na cake pops

  • 300 g ciasteczek (- kruchych)
  • około 100-150 g mascarpone
  • około 100-150 g kremu czekoladowo-orzechowego ((np. nutella))
  • 1 łyżka gorzkiego kakao ( – opcjonalnie)
  • około 250 g czekolady ( do polania (mogą być różne))
  • olej
  • różne posypki (, siekane orzechy)
Instrukcja
 

Jak zrobić cake pops w czekoladzie

  • Ciasteczka zmiksuj.
    300 g ciasteczek
  • Dodaj do nich po trochu serka i nutelli – zagnieć, jeśli ciasteczka nie chcą się lepić, to dodaj więcej serka i nutelli. Możesz też dodać trochę kakao.
    około 100-150 g mascarpone, około 100-150 g kremu czekoladowo-orzechowego, 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję – będzie sklejone i gęste, to nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach nieduże kulki.
  • Kulki schłodź w zamrażarce przez około godzinę – nie więcej.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – na każde 100 g czekolady dodaj po łyżeczce oleju (jeśli używasz różne czekolady, to każdą rozpuść oddzielnie).
    olej
  • Końcówkę patyczka do lizaków zanurz w czekoladzie, a następnie ostrożnie wbij w kulkę.
  • To samo zrób z pozostałymi kulkami (jeśli nie zanurzysz patyczka w czekoladzie, to jest duże prawdopodobieństwo, że w trakcie maczania kulek w czekoladzie, pospadają one z patyczków :)).
  • Zanurz cake popsy w czekoladzie, poczekaj aż spłynie z nich nadmiar czekolady – dobrze jest lekko obracać kuleczki, aby czekolada ładnie spłynęła.
  • Posyp lizaki posypką lub posiekanymi orzechami i wbij w kawałek styropianu lub wstaw do szklanki, aby czekolada do końca zastygła.
    różne posypki
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto na patyku, lizaki z ciasta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cake pops z herbatników

Lizaki z ciasta w czekoladzie – uwagi

Cake pops to nic innego jak ciasteczkowe lizaki, albo ciasto na patyku ;)

Zwykle robi się je z pozostałości ciasta – podobnie jak bajaderkę.

Tylko co zrobić jeśli chcecie przygotować lizaki ciasteczkowe, ale nie macie żadnego ciasta, a specjalnie nie chce się Wam nic piec?

Otóż wtedy możecie wykorzystać zwykłe ciasteczka – mogą być dowolne – ale takie które da się zmiksować – od razu mówię, że ciasteczka typu Jeżyki baaardzo kiepsko się miksują.

Za to możecie spokojnie użyć markizy z kremem w środku :)

Mamy już zmiksowane ciasteczka i co dalej?

Teraz trzeba coś, co je sklei – ja użyłam krem czekoladowo-orzechowy (typ nutelli) i serka mascarpone.

Ilości „sklejacza” zależą od ciasteczek – im bardziej suche, tym więcej trzeba mokrego do ich sklejenia – dlatego w przepisie będą podane wagi w przedziale.

Przygotowanie takich słodkości na patyku to fajna zabawa – szczególnie ich dekorowanie – dlatego możecie zaprosić dzieci do pomocy :)

A jak już opanujecie przygotowanie lizaków z ciasta, to możecie jeszcze zrobić  Cakesicles – czyli ciasteczkowe lody na patyku.

ciasteczkowe lizaki
cake pops bez pieczenia

Polecane przepisy na małe słodkości na słodki stół

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na apetyczne słodkości w czekoladzie idealne na słodki stół i nie tylko. tutaj polecam takie trzy przepisy: