Cake pops z ciastek
Cake pops to nic innego jak ciasteczkowe lizaki, albo ciasto na patyku ;)
Zwykle robi się je z pozostałości ciasta – podobnie jak bajaderkę.
Tylko co zrobić jeśli chcecie przygotować cake pops, ale nie macie żadnego ciasta, a specjalnie nie chce się Wam nic piec?
Otóż wtedy możecie wykorzystać zwykłe ciasteczka – mogą być dowolne – ale takie które da się zmiksować – od razu mówię, że ciasteczka typu Jeżyki baaardzo kiepsko się miksują.
Za to możecie spokojnie użyć markizy z kremem w środku :)
Mamy już zmiksowane ciasteczka i co dalej?
Teraz trzeba coś, co je sklei – ja użyłam krem czekoladowo-orzechowy (typ nutelli) i serka mascarpone.
Ilości „sklejacza” zależą od ciasteczek – im bardziej suche, tym więcej trzeba mokrego do ich sklejenia – dlatego w przepisie będą podane wagi w przedziale.

Cake pops z ciastek
Składniki
- 300 g ciasteczek
- około 100-150 g mascarpone
- około 100-150 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella)
- 1 łyżka gorzkiego kakao - opcjonalnie
- około 250 g czekolady do polania (mogą być różne)
- różne posypki , siekane orzechy
Instrukcja
- Ciasteczka zmiksuj.
- Dodaj do nich po trochu serka i nutelli - zagnieć, jeśli ciasteczka nie chcą się lepić, to dodaj więcej serka i nutelli.
- Gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję - będzie sklejone i gęste, to nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach nieduże kulki.
- Kulki schłódź w zamrażarce przez około godzinę - nie więcej.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - na każde 100 g czekolady dodaj po łyżeczce oleju (jeśli używasz różne czekolady, to każdą rozpuść oddzielnie).
- Końcówkę patyczka do lizaków zanurz w czekoladzie, a następnie ostrożnie wbij w kulkę.
- To samo zrób z pozostałymi kulkami (jeśli nie zanurzysz patyczka w czekoladzie, to jest duże prawdopodobieństwo, że w trakcie maczania kulek w czekoladzie, pospadają one z patyczków :)).
- Zanurz cake popsy w czekoladzie, poczekaj aż spłynie z nich nadmiar czekolady - dobrze jest lekko obracać kuleczki, aby czekolada ładnie spłynęła.
- Posyp lizaki posypką lub posiekanymi orzechami i wbij w kawałek styropianu lub wstaw do szklanki, aby czekolada do końca zastygła.