Ciasteczka z ziarnami słonecznika, dyni i orzeszkami

 

ciastka z ziarnami

 

Kiedyś często kupowałam sobie takie ciasteczka z ziarnami w sklepie – szczególnie bardzo lubiłam ciasteczka z ziarenkami słonecznika.

Potem wzięłam się na poważnie za blogowanie i wypiek ciast i ciasteczek w ilościach hurtowych, więc nie potrzebowałam kupować ciastek w sklepie.

Niedawno przez przypadek wypatrzyłam u Moniki  z bloga Chata na końcu wsi przepis na takie właśnie ciasteczka z ziarnami i przypomniałam sobie o tamtych słonecznikowych :)

Mieliśmy akurat wyjeżdżać na urlop i stwierdziłam, że takie kruche ciasteczka będą idealne do zabrania ze sobą – lubię mieć ze sobą coś słodkiego i najlepiej własnej roboty, aby mieć pewność co jest w środku.

Ciasteczka wyszły idealne – mało słodkie (jak lubię ostatnio), chrupiące i pełne ziarenek i orzeszków (część ciastek zrobiłam z ziarnami słonecznika i solonymi orzeszkami ziemnymi, a część z ziarnami słonecznika i dyni).

Jeśli lubicie słodkie ciastka, to dajcie więcej cukru – w przepisie jest 40 g, możecie dać 100 g.

Zrobiłam również więcej ziaren w miodzie, bo mi zwyczajnie ich w trakcie zabrakło.

Ciasteczka wycinałam foremką o średnicy około 5 cm i wyszło mi 35 ciasteczek.

Wpadnijcie również po przepisy na inne moje ciasteczka – serdecznie zapraszam :D

 

ciastka z orzechami

 

ciastka ze słonecznikiem

 

ciasteczka ze słonecznikiem

 

ciasteczka z ziarnami

 

ciasteczka z dynią

 

ciasteczka z ziarenkami

 

proste i pyszne ciasteczka z ziarnami słonecznika i dyni z dodatkiem miodu oraz z małą ilością cukru

Ciasteczka z ziarnami

Wypieki Beaty
4.08 z 13 ocen
Czas przygotowania 1 godz 40 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 1 godz 52 minut
Porcje 35
Kalorie 506 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Z mąki, proszku do pieczenia, masła (w kawałeczkach), żółtka i jogurtu zagnieć szybko ciasto - włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  • Ziarna słonecznika i dyni podpraż chwilę na suchej patelni.
  • Białko wymieszaj z miodem, dodaj ziarna i orzeszki - wymieszaj.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i wycinaj okrągłe ciasteczka - możesz to zrobić szklanką.
  • Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na każde ciastko nałóż ziarenka - mniej więcej po jednej czubatej łyżeczce.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut - do zrumienia (piekłam w 170 stopniach na termoobiegu dwie blachy na raz, po 6 minutach zamieniłam blachy miejscami).
  • Po upieczeniu ciasteczka ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 506kcalWeglowodany: 26.4gBiałko: 13.6gTłuszcz: 39.6gBłonnik: 2.1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!