Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasteczka z ziarnami

Ciasteczka z ziarnami słonecznika, dyni i orzeszkami

 

ciastka z ziarnami

 

Kiedyś często kupowałam sobie takie ciasteczka z ziarnami w sklepie – szczególnie bardzo lubiłam ciasteczka z ziarenkami słonecznika.

Potem wzięłam się na poważnie za blogowanie i wypiek ciast i ciasteczek w ilościach hurtowych, więc nie potrzebowałam kupować ciastek w sklepie.

Niedawno przez przypadek wypatrzyłam u Moniki przepis na takie właśnie ciasteczka z ziarnami i przypomniałam sobie o tamtych słonecznikowych 🙂

Mieliśmy akurat wyjeżdżać na urlop i stwierdziłam, że takie kruche ciasteczka będą idealne do zabrania ze sobą – lubię mieć ze sobą coś słodkiego i najlepiej własnej roboty, aby mieć pewność co jest w środku.

Ciasteczka wyszły idealne – mało słodkie (jak lubię ostatnio), chrupiące i pełne ziarenek i orzeszków (część ciastek zrobiłam z ziarnami słonecznika i solonymi orzeszkami ziemnymi, a część z ziarnami słonecznika i dyni).

Jeśli lubicie słodkie ciastka, to dajcie więcej cukru – w przepisie jest 40 g, możecie dać 100 g.

Zrobiłam również więcej ziaren w miodzie, bo mi zwyczajnie ich w trakcie zabrakło.

Ciasteczka wycinałam foremką o średnicy około 5 cm i wyszło mi 35 ciasteczek.

Wpadnijcie również po przepisy na inne moje ciasteczka – serdecznie zapraszam 😀

 

ciastka z orzechami

 

ciastka ze słonecznikiem

 

ciasteczka ze słonecznikiem

 

ciasteczka z ziarnami

 

ciasteczka z dynią

 

ciasteczka z ziarenkami

 

Ciasteczka z ziarnami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 35
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru (lub więcej jeśli lubisz słodkie ciastka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko - żółtko i białko oddzielnie
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • około 4-5 łyżek miodu
  • 7 łyżek ziaren słonecznika
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 3-4 łyżki ziaren dyni
Wykonanie
  1. Z mąki, proszku do pieczenia, masła (w kawałeczkach), żółtka i jogurtu zagnieć szybko ciasto - włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  2. Ziarna słonecznika i dyni podpraż chwilę na suchej patelni.
  3. Białko wymieszaj z miodem, dodaj ziarna i orzeszki - wymieszaj.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i wycinaj okrągłe ciasteczka - możesz to zrobić szklanką.
  5. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na każde ciastko nałóż ziarenka - mniej więcej po jednej czubatej łyżeczce.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut - do zrumienia (piekłam w 170 stopniach na termoobiegu dwie blachy na raz, po 6 minutach zamieniłam blachy miejscami).
  8. Po upieczeniu ciasteczka ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 506 Tłuszcze: 39,6 g Węglowodany: 26,4 g Błonnik: 2,1 g Białka: 13,6 g
 

2017-10-10T19:43:23+00:00 Reklama

14 komentarzy

  1. zuzka 2018/02/01 at 18:34 - Reply

    super przepis własnie upiekłam , ale juz nie ma co pokazać. Do ciasta dałam cukier waniliowy i piekłam bez termoobiegu super wyszły.

  2. Jakub Wyka 2017/10/20 at 20:27 - Reply

    Nieco zmodyfikowałem przepis – jako „wkład” na ciasto dałem słonecznik, sezam, dynię, orzeszki – fistaszki i suszoną żurawinkę 🙂
    Wyszło pycha! https://uploads.disquscdn.com/images/332338b8ec6005c8263e210affbce192b8216afa6752c20a1f292702b935e778.jpg

  3. Jakub Wyka 2017/10/20 at 16:21 - Reply

    hejka 🙂 co jeśli nie mam termoobiegu? jak wtedy piec?

    • wypiekibeaty 2017/10/20 at 16:22 - Reply

      Piecz normalnie w trybie góra/dół, tylko zwiększ temperaturę o 10 stopni 🙂

      • Jakub Wyka 2017/10/20 at 16:52 - Reply

        dzięki! 🙂

  4. Też kiedyś namiętnie kupowałyśmy ciasteczka ze słonecznikiem 😀 Ale domowe to są dopiero pychotka 😀

  5. Evi 2017/07/21 at 14:57 - Reply

    Cudne zdjęcia. Twoje ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie 🙂

  6. Pati 2017/07/20 at 12:06 - Reply

    Myślę, że od razu z podwójnej porcji zrobię 🙂

    • wypiekibeaty 2017/07/20 at 13:43 - Reply

      🙂 tylko jeśli lubisz słodkie ciasteczka, to daj więcej cukru 🙂

  7. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/07/19 at 13:31 - Reply

    Świetne ciasteczka! Bardzo lubię takie przekąski 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: