Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasteczka z ziarnami

Ciasteczka z ziarnami słonecznika, dyni i orzeszkami

 

ciastka z ziarnami

 

Kiedyś często kupowałam sobie takie ciasteczka z ziarnami w sklepie – szczególnie bardzo lubiłam ciasteczka z ziarenkami słonecznika.

Potem wzięłam się na poważnie za blogowanie i wypiek ciast i ciasteczek w ilościach hurtowych, więc nie potrzebowałam kupować ciastek w sklepie.

Niedawno przez przypadek wypatrzyłam u Moniki przepis na takie właśnie ciasteczka z ziarnami i przypomniałam sobie o tamtych słonecznikowych 🙂

Mieliśmy akurat wyjeżdżać na urlop i stwierdziłam, że takie kruche ciasteczka będą idealne do zabrania ze sobą – lubię mieć ze sobą coś słodkiego i najlepiej własnej roboty, aby mieć pewność co jest w środku.

Ciasteczka wyszły idealne – mało słodkie (jak lubię ostatnio), chrupiące i pełne ziarenek i orzeszków (część ciastek zrobiłam z ziarnami słonecznika i solonymi orzeszkami ziemnymi, a część z ziarnami słonecznika i dyni).

Jeśli lubicie słodkie ciastka, to dajcie więcej cukru – w przepisie jest 40 g, możecie dać 100 g.

Zrobiłam również więcej ziaren w miodzie, bo mi zwyczajnie ich w trakcie zabrakło.

Ciasteczka wycinałam foremką o średnicy około 5 cm i wyszło mi 35 ciasteczek.

Wpadnijcie również po przepisy na inne moje ciasteczka – serdecznie zapraszam 😀

 

ciastka z orzechami

 

ciastka ze słonecznikiem

 

ciasteczka ze słonecznikiem

 

ciasteczka z ziarnami

 

ciasteczka z dynią

 

ciasteczka z ziarenkami

 

5 from 1 reviews
Ciasteczka z ziarnami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 35
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru (lub więcej jeśli lubisz słodkie ciastka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko - żółtko i białko oddzielnie
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • około 4-5 łyżek miodu
  • 7 łyżek ziaren słonecznika
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 3-4 łyżki ziaren dyni
Wykonanie
  1. Z mąki, proszku do pieczenia, masła (w kawałeczkach), żółtka i jogurtu zagnieć szybko ciasto - włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  2. Ziarna słonecznika i dyni podpraż chwilę na suchej patelni.
  3. Białko wymieszaj z miodem, dodaj ziarna i orzeszki - wymieszaj.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i wycinaj okrągłe ciasteczka - możesz to zrobić szklanką.
  5. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na każde ciastko nałóż ziarenka - mniej więcej po jednej czubatej łyżeczce.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut - do zrumienia (piekłam w 170 stopniach na termoobiegu dwie blachy na raz, po 6 minutach zamieniłam blachy miejscami).
  8. Po upieczeniu ciasteczka ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 506 Tłuszcze: 39,6 g Węglowodany: 26,4 g Błonnik: 2,1 g Białka: 13,6 g
 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Świetne ciasteczka! Bardzo lubię takie przekąski 🙂

  • Pati

    Myślę, że od razu z podwójnej porcji zrobię 🙂

    • 🙂 tylko jeśli lubisz słodkie ciasteczka, to daj więcej cukru 🙂

  • Evi

    Cudne zdjęcia. Twoje ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie 🙂

  • Też kiedyś namiętnie kupowałyśmy ciasteczka ze słonecznikiem 😀 Ale domowe to są dopiero pychotka 😀

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux