Przepis na kruche ciasteczka z ziarnami słonecznika, dyni i orzeszkami
Kiedyś często kupowałam sobie takie ciasteczka z ziarnami w sklepie – szczególnie bardzo lubiłam ciasteczka z ziarenkami słonecznika.
Potem wzięłam się na poważnie za blogowanie i wypiek ciast i ciasteczek w ilościach hurtowych, więc nie potrzebowałam kupować ciastek w sklepie.
Niedawno przez przypadek wypatrzyłam u Moniki z bloga Chata na końcu wsi przepis na takie właśnie kruche ciastka z ziarnami i przypomniałam sobie o tamtych słonecznikowych :)
Mieliśmy akurat wyjeżdżać na urlop i stwierdziłam, że takie kruche ciasteczka będą idealne do zabrania ze sobą – lubię mieć ze sobą coś słodkiego i najlepiej własnej roboty, aby mieć pewność co jest w środku.
Ciasteczka wyszły idealne – mało słodkie (jak lubię ostatnio), chrupiące i pełne ziarenek i orzeszków (część ciastek zrobiłam z ziarnami słonecznika i solonymi orzeszkami ziemnymi, a część z ziarnami słonecznika i dyni).
Jeśli lubicie słodkie ciastka, to dajcie więcej cukru – w przepisie jest 40 g, możecie dać 100 g.
Zrobiłam również więcej ziaren w miodzie, bo mi zwyczajnie ich w trakcie zabrakło.
Ciasteczka wycinałam foremką o średnicy około 5 cm i wyszło mi 35 ciasteczek.
Wpadnijcie również po przepisy na inne moje ciasteczka – serdecznie zapraszam :D
Ciasteczka z ziarnami przepis do druku

Ciasteczka z ziarnami
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru (lub więcej jeśli lubisz słodkie ciastka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła zimnego
- 1 żółtko z jajka rozmiar L
- 1 białko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- około 4-5 łyżek miodu
- 7 łyżek ziaren słonecznika
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
- 3-4 łyżki ziaren dyni
Instrukcja
- Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, masła (w kawałeczkach), żółtka i jogurtu zagnieć szybko ciasto - włóż do woreczka i schłodź w lodówce przez około godzinę.200 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g masła, 1 żółtko, 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Ziarna słonecznika i dyni podpraż chwilę na suchej patelni.7 łyżek ziaren słonecznika, 3-4 łyżki ziaren dyni
- Białko wymieszaj z miodem, dodaj ziarna i orzeszki - wymieszaj.1 białko, około 4-5 łyżek miodu, 4 łyżki orzeszków ziemnych
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i wycinaj okrągłe ciasteczka - możesz to zrobić szklanką.
- Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każde ciastko nałóż ziarenka - mniej więcej po jednej czubatej łyżeczce.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-12 minut - do zrumienia (piekłam w 170 stopniach na termoobiegu dwie blachy na raz, po 6 minutach zamieniłam blachy miejscami).
- Po upieczeniu ciasteczka ostudź.