Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi

 

ciasteczka z orzechami ziemnymi

 

Uwielbiam proste i szybkie ciacha. Takie, których nie trzeba wałkować i potem wycinać foremkami ;)

I właśnie takie są te ciasteczka z orzeszkami ziemnymi.

Szybko robimy ciasto – ja użyłam miksera, dodajemy posiekane orzeszki, lepimy lulki i pieczemy.

Koniec, kropka!

Pół godzinki i można zajadać ciepłe ciastka do kubka kawy, herbaty czy też kakao :D

Dodam, że dzieci je uwielbiają – mogą się bawić ciastem jak plasteliną, a na koniec mogą to zjeść. Czego chcieć więcej :)

Z podanej porcji otrzymacie około 23-24 ciacha – akurat dla całej rodzinki.

Ps. Polecam wam również inne proste przepisy na ciasteczka – np. ciasteczka z mlekiem w proszku, dyniowe z czekoladą albo ciasteczka z borówkami :)

 

proste ciastka z orzechami proste ciasteczka z orzechami
 

proste ciastka orzechowe proste ciasteczka orzechowe
 

ciastka z orzechami ciasteczka z orzechami
 

Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi – przepis do druku

 

ciasteczka z orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi

Wypieki Beaty
Przepis na około 23-24 ciastka.
3.8 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 14 minut
Czas całkowity 34 minut
Porcje 23
Kalorie 113 kcal

Składniki
  

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru - użyłam trzcinowy
  • 1 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1-2 łyżki mleka - opcjonalnie
  • około 50 g posiekanych orzechów ziemnych - użyłam solone :)

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Do masła dodaj jajko i krótko zmiksuj.
  • Zeskrob ze ścianek miski masę maślaną i dalej miksuj dodając mąkę.
  • Jeśli ciasto nie chce się połączyć w całość, to dodaj trochę mleka.
  • Orzeszki posiekaj - dodaj do ciasta mniej więcej 2/3 i wymieszaj.
  • Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Na koniec posyp z wierzchu ciastka resztą orzeszków.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12-14 minut - aż będą rumiane.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 113kcalWeglowodany: 14gBiałko: 2gTłuszcz: 5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!