Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi
Uwielbiam proste i szybkie ciacha. Takie, których nie trzeba wałkować i potem wycinać foremkami ;)
I właśnie takie są te ciasteczka z orzeszkami ziemnymi.
Szybko robimy ciasto – ja użyłam miksera, dodajemy posiekane orzeszki, lepimy lulki i pieczemy.
Koniec, kropka!
Pół godzinki i można zajadać ciepłe ciastka do kubka kawy, herbaty czy też kakao :D
Dodam, że dzieci je uwielbiają – mogą się bawić ciastem jak plasteliną, a na koniec mogą to zjeść. Czego chcieć więcej :)
Z podanej porcji otrzymacie około 23-24 ciacha – akurat dla całej rodzinki.
Ps. Polecam wam również inne proste przepisy na ciasteczka – np. ciasteczka z mlekiem w proszku, dyniowe z czekoladą albo ciasteczka z borówkami :)






Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi – przepis do druku

Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi
Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g (3/4 szklanki) cukru - użyłam trzcinowy
- 1 jajka - użyłam rozmiar L
- 1-2 łyżki mleka - opcjonalnie
- około 50 g posiekanych orzechów ziemnych - użyłam solone :)
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Do masła dodaj jajko i krótko zmiksuj.
- Zeskrob ze ścianek miski masę maślaną i dalej miksuj dodając mąkę.
- Jeśli ciasto nie chce się połączyć w całość, to dodaj trochę mleka.
- Orzeszki posiekaj - dodaj do ciasta mniej więcej 2/3 i wymieszaj.
- Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Na koniec posyp z wierzchu ciastka resztą orzeszków.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12-14 minut - aż będą rumiane.
Składniki Odżywcze
Mógłbym ich zjeść całą blaszkę! :D
:)
Spróbuję zrobić. Podoba mi się ten przepis
Smacznego :)