Ciasteczka kawowo-czekoladowe

 

ciasteczka z kawą i czekolada

 

Wyjedliśmy w domu wszystkie ciasteczka, więc podwinęłam rękawy i upiekłam ciasteczka kawowo-czekoladowe.

Te ciasteczka wypatrzyłam w książce Marthy Stewart „Cookies” – wyszły mi trochę inaczej niż jej, bo ciasto cienko rozwałkowałam, a ciasteczka się jeszcze mocno rozpłynęły podczas pieczenia (trzeba zachować odstępy na blaszce, bo się mogą skleić – w takiej sytuacji wystarczy jeszcze gorące ciasteczka delikatnie rozciąć nożem – ciastka są jeszcze wtedy miękkie i nie ma z tym większego problemu).

Ciasteczka są bardzo aromatyczne i mocno pachną i smakują kawą – a to za sprawą mielonej kawy – takiej normalnej zmielonej drobno kawy – żadnej tam rozpuszczałki.

Do tego przełożone są kremem z mlecznej czekolady i śmietany kremówki.

Ciasteczka wyszły mi fajnie chrupiące i delikatnie słodkie – możecie je z wierzchu posypać cukrem pudrem albo gorzkim kakao.

Samo ciasto jest troszkę trudne w obsłudze – najlepiej wałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przy przekładaniu ciasteczek pomóc sobie nożem. Potem wymyśliłam, że mogłam ciasto uformować w wałek, schłodzić porządnie, a potem nożem pokroić na plasterki i je upiec.

Jeśli wybierzecie opcję z wałkowaniem, to ciasteczka wycinajcie niedużym kieliszkiem (ja wycinałam foremką o średnicy 3 cm, a ciasteczka i tak rozlały się do około 5 cm).

Zajrzycie również na inne przepisy na pyszne ciasteczka.

 

ciasteczka kawowe z kremem

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciastka kawowe z czekoladą

 

ciasteczka kawowo-czekoladowe

 

ciasteczka kawowo-czekoladowe

Ciasteczka kawowo-czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 30 małych ciasteczek (podwójnie złożonych)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 9 minut
Czas całkowity 1 godz 39 minut
Porcje 30
Kalorie 447 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmieszaj mąkę z mieloną kawą.
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj mąkę i miksuj do połączenia.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce. przez około 30-60 minut.
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, poczekaj 10 minut, aby lekko zmiękło.
  • Wałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  • Małym kieliszkiem wycinaj nieduże koła.
  • Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami, bo się podczas pieczenia rozleją.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 9 minut - ciasteczka po upieczeniu są jeszcze miękkie i jeśli któreś się skleiły, to możesz je rozdzielić nożem.
  • Ciasteczka wystudź.
  • Śmietanę kremówkę zagrzej, zaleją nią posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  • Schłódź krem.
  • Nałóż krem na jedno ciasteczko i sklejaj drugim.

Notatki

Krem możesz również schłodzić kilka godzin w lodówce, potem ubić mikserem i dopiero wtedy nałożyć na ciasteczka.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 447kcalWeglowodany: 44gBiałko: 4.2gTłuszcz: 28.7gBłonnik: 1.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!