Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasteczka kawowo-czekoladowe

By | 2017-12-01T18:06:48+00:00 2017 Grudzień 9th|Boże Narodzenie, Ciasteczka|

Ciasteczka kawowo-czekoladowe

 

ciasteczka z kawą i czekolada

 

Wyjedliśmy w domu wszystkie ciasteczka, więc podwinęłam rękawy i upiekłam ciasteczka kawowo-czekoladowe.

Te ciasteczka wypatrzyłam w książce Marthy Stewart „Cookies” – wyszły mi trochę inaczej niż jej, bo ciasto cienko rozwałkowałam, a ciasteczka się jeszcze mocno rozpłynęły podczas pieczenia (trzeba zachować odstępy na blaszce, bo się mogą skleić – w takiej sytuacji wystarczy jeszcze gorące ciasteczka delikatnie rozciąć nożem – ciastka są jeszcze wtedy miękkie i nie ma z tym większego problemu).

Ciasteczka są bardzo aromatyczne i mocno pachną i smakują kawą – a to za sprawą mielonej kawy – takiej normalnej zmielonej drobno kawy – żadnej tam rozpuszczałki.

Do tego przełożone są kremem z mlecznej czekolady i śmietany kremówki.

Ciasteczka wyszły mi fajnie chrupiące i delikatnie słodkie – możecie je z wierzchu posypać cukrem pudrem albo gorzkim kakao.

Samo ciasto jest troszkę trudne w obsłudze – najlepiej wałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przy przekładaniu ciasteczek pomóc sobie nożem. Potem wymyśliłam, że mogłam ciasto uformować w wałek, schłodzić porządnie, a potem nożem pokroić na plasterki i je upiec.

Jeśli wybierzecie opcję z wałkowaniem, to ciasteczka wycinajcie niedużym kieliszkiem (ja wycinałam foremką o średnicy 3 cm, a ciasteczka i tak rozlały się do około 5 cm).

Zajrzycie również na inne przepisy na pyszne ciasteczka.

 

ciasteczka kawowe z kremem

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciastka kawowe z czekoladą

 

ciasteczka kawowo-czekoladowe

 

Ciasteczka kawowo-czekoladowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 30 małych ciasteczek (podwójnie złożonych)
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 30
Składniki
  • 100 g mąki pszennej - ⅔ szklanki
  • 1 łyżka drobno mielonej kawy
  • 90 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru - ¼ szklanki
  • ⅓ szklanki śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 75 g mlecznej czekolady
Wykonanie
  1. Zmieszaj mąkę z mieloną kawą.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj mąkę i miksuj do połączenia.
  3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce. przez około 30-60 minut.
  4. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, poczekaj 10 minut, aby lekko zmiękło.
  5. Wałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  6. Małym kieliszkiem wycinaj nieduże koła.
  7. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami, bo się podczas pieczenia rozleją.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 9 minut - ciasteczka po upieczeniu są jeszcze miękkie i jeśli któreś się skleiły, to możesz je rozdzielić nożem.
  9. Ciasteczka wystudź.
  10. Śmietanę kremówkę zagrzej, zaleją nią posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  11. Schłódź krem.
  12. Nałóż krem na jedno ciasteczko i sklejaj drugim.
Notatki
Krem możesz również schłodzić kilka godzin w lodówce, potem ubić mikserem i dopiero wtedy nałożyć na ciasteczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 447 Tłuszcze: 28,7 g Węglowodany: 44 g Błonnik: 1,3 g Białka: 4,2 g

 

 

 

Reklama

2 komentarze

  1. Każdemu wielbicielowi kawy na pewno będą bardzo smakowały 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: