Ciasteczka kawowo-czekoladowe
Przepis na ciastka z kawą i czekoladą
Upieczcie dziś ze mną proste i pyszne ciasteczka kawowo-czekoladowe. Te ciastka mają w sobie posiekaną czekoladę i lekko posiekane ziarna kawy. Kawa w ciastkach dodaje im świetnego smaku i aromatu oraz dodatkowo świetnie chrupie podczas jedzenia. Same ciasteczka są bardzo szybkie do zrobienia, bo to ciastka bez wałkowania i wycinania. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasteczka kawowo-czekoladowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciastka, których nie trzeba wałkować i do tego uwielbiasz kawę i czekoladę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasteczka kawowo-czekoladowe przepis
Składniki
składniki na ciasteczka z kawą i czekoladą
- 225 g masła
- 375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) )
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej kawy ((ewentualnie rozpuszczalnej))
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 200 g cukru (- użyłam trzcinowy (1 szklanka) )
- 2 jajka ( rozmiar L)
- 300 g czekolady (posiekanej (użyłam gorzkiej) – można dać mniej)
- około 1/3 szklanki kawy ( w ziarnach – lekko posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka z kawą i czekoladą
- Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj przez kilka minut – aż masło lekko zbrązowieje i pojawią się brązowe kropki.225 g masła
- Przelej masło do miseczki i schłodź w lodówce aż znowu będzie miało stałą formę.
- Przełóż schłodzone masło do misy miksera, dodaj cukier i zmiksuj razem.200 g cukru
- Wbij po jednym jajku i zmiksuj.2 jajka
- Mąkę wymieszaj z przyprawami, mieloną kawą oraz sodą.375 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1 łyżeczka mielonej kawy, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka sody
- Dodaj mąkę do masy maślanej i wymieszaj krótko.
- Wsyp posiekaną czekoladę oraz posiekane ziarna kawy – wymieszaj łopatką.300 g czekolady, około 1/3 szklanki kawy
- Nabieraj łyżką porcje ciasta i tocz z nich w dłoniach kulki wielkości piłki do ping-ponga.
- Układaj ciastka na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstępy między ciastkami.
- Piecz w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 9-10 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka z kawą i czekoladą – uwagi
Dawno nie piekłam domownikom ciasteczek, więc ostatnio skusiłam się na ciasteczka kawowo-czekoladowe.
Z mnóstwem czekolady w środku.
A do tego kawa mielona oraz chrupiące ziarna kawy.
Jeśli macie w domu kawę ziarnistą, to nie rezygnujcie z dodania ich do ciastek.
Ciasteczka dzięki nim są rewelacyjnie chrupiące i oczywiście bardziej kawowe :D
Ciacha są robione w mój ulubiony sposób – czyli toczenie w dłoniach kuleczek i ich pieczenie.
Bez wałkowania i wycinania – szybko i prosto!
Tak samo przygotujcie również ciasteczka marshmallows, ciasteczka z mlekiem w proszku, czy też ciasteczka z orzeszkami.
Źródło przepisu – podaję z moimi zmianami.
Polecane przepisy na ciastka bez wałkowania
Koniecznie zobacz inne przepisy na pyszne i proste ciasteczka, które zrobisz bez wałkowania. Tutaj polecam takie trzy przepisy: