Ciasteczka kawowo-czekoladowe
Wyjedliśmy w domu wszystkie ciasteczka, więc podwinęłam rękawy i upiekłam ciasteczka kawowo-czekoladowe.
Te ciasteczka wypatrzyłam w książce Marthy Stewart „Cookies” – wyszły mi trochę inaczej niż jej, bo ciasto cienko rozwałkowałam, a ciasteczka się jeszcze mocno rozpłynęły podczas pieczenia (trzeba zachować odstępy na blaszce, bo się mogą skleić – w takiej sytuacji wystarczy jeszcze gorące ciasteczka delikatnie rozciąć nożem – ciastka są jeszcze wtedy miękkie i nie ma z tym większego problemu).
Ciasteczka są bardzo aromatyczne i mocno pachną i smakują kawą – a to za sprawą mielonej kawy – takiej normalnej zmielonej drobno kawy – żadnej tam rozpuszczałki.
Do tego przełożone są kremem z mlecznej czekolady i śmietany kremówki.
Ciasteczka wyszły mi fajnie chrupiące i delikatnie słodkie – możecie je z wierzchu posypać cukrem pudrem albo gorzkim kakao.
Samo ciasto jest troszkę trudne w obsłudze – najlepiej wałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przy przekładaniu ciasteczek pomóc sobie nożem. Potem wymyśliłam, że mogłam ciasto uformować w wałek, schłodzić porządnie, a potem nożem pokroić na plasterki i je upiec.
Jeśli wybierzecie opcję z wałkowaniem, to ciasteczka wycinajcie niedużym kieliszkiem (ja wycinałam foremką o średnicy 3 cm, a ciasteczka i tak rozlały się do około 5 cm).
Zajrzycie również na inne przepisy na pyszne ciasteczka.
Ciasteczka kawowo-czekoladowe
- 100 g mąki pszennej - ⅔ szklanki
- 1 łyżka drobno mielonej kawy
- 90 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru - ¼ szklanki
- ⅓ szklanki śmietany kremówki - użyłam 30%
- 75 g mlecznej czekolady
- Zmieszaj mąkę z mieloną kawą.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj mąkę i miksuj do połączenia.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce. przez około 30-60 minut.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, poczekaj 10 minut, aby lekko zmiękło.
- Wałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Małym kieliszkiem wycinaj nieduże koła.
- Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami, bo się podczas pieczenia rozleją.
- Piecz w 180 stopniach przez około 9 minut - ciasteczka po upieczeniu są jeszcze miękkie i jeśli któreś się skleiły, to możesz je rozdzielić nożem.
- Ciasteczka wystudź.
- Śmietanę kremówkę zagrzej, zaleją nią posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
- Schłódź krem.
- Nałóż krem na jedno ciasteczko i sklejaj drugim.
Każdemu wielbicielowi kawy na pewno będą bardzo smakowały :)
Na pewno :)