Jagodowe ciasto z palonym masłem
Przepis na proste ciasto jagodowe z masłem palonym
wpis sponsorowany
Dziś mam dla was niby proste, a jednocześnie niezwykłe jagodowe ciasto. Zapraszam na puszyste ciasto z jagodami i masłem palonym. Ciasto z palonym masłem zyskuje wyjątkowy, lekko orzechowy smak i aromat. Jeśli do tej pory nie piekliście nic z palonym ciastem, to koniecznie musicie wykorzystać ten przepis na ciasto z dżemem jagodowym.
Spis treści
Jagodowe ciasto z palonym masłem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz puszyste smakowite ciasta idealne do kawy, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Jagodowe ciasto z palonym masłem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm.
Składniki
składniki na ciasto z palonym masłem
- 200 g masła
- 375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) )
- 300 g cukru ((1,5 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 120 ml mleka
- 1 słoiczek Konfitury ( z Jagód Stovit)
- 1 garść migdałów (posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić palone masło do ciasta
- Do rondelka o jasnym dnie przełóż pokrojone masło i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając.200 g masła
- Uważaj – masło w trakcie może się pienić i unosić.
- Podgrzewaj masło i ciągle mieszaj, aż zobaczysz, że na dnie tworzą się czarne kropki, a masło nabierze brązowej barwy – uważaj, aby nie podgrzewać masła zbyt długo, bo będzie gorzkie.
- Gdy pojawią się czarne kropki, zdejmij rondelek z ognia i lekko ostudź.
Jak zrobić jagodowe ciasto z palonym masłem
- W tym czasie zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.300 g cukru, 4 jajka, 1 łyżka cukru waniliowego
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem masło (ja nie dodawałam tych "przypalonych" resztek).
- Wsyp mąkę i zmiksuj.
- Dodaj mleko i zmiksuj.120 ml mleka
- Formę o wielkości około 23-24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Przelej ciasto do formy.
- Nałóż na wierzch Konfiturę z Jagód Stovit – dałam cały słoiczek (konfitura w trakcie pieczenia opadnie na dno).1 słoiczek Konfitury
- Posyp wierch ciasta posiekanymi migdałami.1 garść migdałów
- Piecz w 180 stopni (tryb góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Maślane ciasto jagodowe – uwagi
To jagodowe ciasto swój niebywały smak zawdzięcza palonemu masłu.
Pierwszy raz zrobiłam takie masło i wykorzystałam go do wypieku, ale na pewno będę to robić częściej.
Jak zrobić palone masło do ciasta – wskazówki
Otóż to nic trudnego – jak sama nazwa wskazuje masło musicie „spalić”.
Przekładamy go do rondelka i podgrzewamy na ogniu, aż pojawią się w nim brązowe kropeczki.
Wtedy zdejmujemy go z ognia i lekko studzimy.
Takie palone masło nabiera głębokiego, orzechowego smaku.
Zwykłe ciasto zyskuje dzięki niemu niezwykłego charakteru – koniecznie musicie spróbować :)
Ja do swojego ciasta dodałam jeszcze cały słoiczek konfitury jagodowej – uwielbiam ciacha, które mają w sobie owoce – oraz garść posiekanych migdałów.
Całość wyszła przepyszna – lekko orzechowe ciasto, smakowite jagody i chrupiące migdały.
Do tego wystarczy już tylko kubek gorącej herbaty albo kawy i podwieczorek gotowy :)
Polecam wam do tego ciasta Konfiturę z Jagód Stovit i zapraszam do wypróbowania innych przepisów, które przygotowałam razem z tą marką :) Przekonacie się, że dżemy i konfitury to nie tylko do naleśników się nadają ;)
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta owocowe. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na ciasta jagodowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z jagodami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na jagodowe ciasto z masłem palonym
Zapraszam na niezwykłe ciasto z palonym masłem i konfiturą jagodową. To proste ciasto zyskuje niezwykły smak i aromat dzięki palonemu masłu. Konfitura jagodowa dodana do ciasta przed pieczeniem dodaje mu fajnego owocowego smaku, a posiekane migdały nadają chrupkości. Całość stanowi wspaniałe połączenie smaków i tekstur. Koniecznie musicie spróbować tego ciasta.
Ciasto z palonym masłem przepis
Zobaczcie mój prosty przepis na ciasto z masłem palonym i sprawdźcie jak zrobić palone masło do ciasta. Upieczcie najlepsze ciasto z jagodami i masłem tej jesieni. Jagodowe ciasto z masłem smakuje wyśmienicie i na pewno zasmakuje każdemu! Upieczcie koniecznie. Zobaczcie również inne moje wypieki z jagodami. Na blogu uzbierała się ich już niezła ilość.