Ciasteczka makowe
Ciasteczka makowe to pierwszy z przepisów z książki „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego”, który postanowiłam wypróbować.
Głównie ze względu na zbliżające się święta i na mak oczywiście (uwielbiam wszystko co ma w sobie mak – takie moje malutkie uzależnienie ;)).
Ciasteczka makowe robi się szybko i bezproblemowo – musicie mieć tylko mielony suchy mak – ostatnio łatwiej go kupić w sklepie niż mak niemielony. Potem pół godzinki schładzania i można piec ciastka.
Ja do swoich wprowadziłam odrobinkę modyfikacji – dodałam trochę olejku migdałowego – bo to moje ulubione połączenie z makiem, a do ciasta dodałam jajko (oryginalnie ciastka są bez jajek) – ciasto słabo się mi lepiło i uznałam, że jajko mi pomoże i faktycznie – o wiele lepiej mi się pracowało z tym ciastem 🙂
Z przepisu wyszły mi dwie pełne blachy ciastek – w sumie coś około 40 ciasteczek.
Zapraszam Was również do wypróbowania przepisu na mięciutkie ciasteczka cytrynowe posypywane makiem 🙂
Ps. Ten przepis, a w zasadzie zdjęcia do niego biorą udział w konkursie na portalu Zblogowani.pl, gdzie nagrodą jest przepiękny aparat Olympus Pen E-PL8 – sami popatrzcie jakie to cacuszko. Nie dość, że ma oryginalny design, to jest jeszcze technicznie doskonały. Robi piękne zdjęcia, które można z aparatu wysłać na facebooka albo instagrama, a na dodatek – zmieści w każdej damskiej torebce! Moja torebka to czarna dziura, ale to cudeńko w niej jeszcze zmieszczę, więc trzymajcie za mnie kciuki 🙂
- 250 g mąki + dodatkowa do podsypywania
- 90 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 80 g suchego maku mielonego
- 200 g masła
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 1 jajko (oryginalnie go nie ma)
- odrobina olejku migdałowego - opcjonalnie
- Z podanych składników zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj odrobinę zimnej wody - ja dałam jajko, bo ciasto nie chciało się odpowiednio lepić, nawet po dodaniu wody.
- Uformuj z ciasta kulę i schłódź je w lodówce przez około 30 minut.
- Blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto - jeśli się lepi, to wierzch ciasta posyp lekko mąką.
- Wykrawaj ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem.
- Piecz 180 stopniach przez około 12 minut - do zrumienia.
- Po upieczeniu ostudź.
Piąteczka 😀 Też uwielbiamy wszystko co z makiem 😀 Jemy go nie tylko od święta 😀
Piąteczka Dziewczyny 😀