Glazura czekoladowa na ciasteczka

 

Myślę, że już czas rozpocząć na blogu sezon przedświąteczny – teraz często będą się pojawiać różne świąteczne wypieki i wpisy związane ze świętami.

Mam nadzieję, że pozwali Wam to, przygotować na Boże Narodzenie wspaniałe wypieki :)

Zaczynamy od podstaw :)

Otóż chciałam Wam dziś podać przepis na rewelacyjną glazurę czekoladową, która jest idealna do pokrywania tortów, serników, różnych innych ciast oraz ciasteczek – jak np. świątecznych pierniczków :)

Glazura jest mało słodka, więc nie musicie się obawiać, że polane nią wypieki staną się zbyt słodkie.

Glazura po zastygnięciu tworzy piękną, równą, błyszczącą powierzchnię, a pierniczki skutecznie zabezpieczy przed wysychaniem :)

Będzie niezbędna przy świątecznych (i nie tylko) wypiekach.

Możecie przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce.

Taka glazura idealnie nadaje się na świąteczne pierniczki :D ale również na różne ciasta na zimo – jak np. na sernik tiramisu na zimno :)

 

 

glazura czekoladowa

pierniczki glazura

glazura czekoladowa

Glazura czekoladowa na wypieki – przepis do druku

glazura czekoladowa

Glazura czekoladowa na wypieki

Wypieki Beaty
3 z 2 ocen
Danie Deser

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotuj, dodaj miód.
  • Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie aby napęczniała, a następnie krótko podgrzej ją w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła.
  • Dodaj żelatynę do polewy.
  • Mieszaj całość do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  • Zmiksuj masę i przecedź przez sitko.
  • Ciepłą polewę przelej do miseczki, obwiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
  • Tak przygotowana glazura może być przechowywana w lodówce przez dłuższy czas i wykorzystana wg potrzeby.
  • Przed użyciem glazurę należy partiami lekko podgrzać w mikrofalówce, dokładnie wymieszać, tak aby nabrała płynności oraz ponownie przecedzić przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  • Płynną glazurą polej wypiek - staraj się nie wyrównywać zbyt mocno, bo możesz zostawić ślady na powierzchni.
  • Pozwól aby glazura zastygła na wypieku - proces nastąpi szybciej jeśli ciasto umieścisz w lodówce.
Słowa kluczowe ciasteczka, glazura, kakao, śmietanka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znaleziony w Cukierni Lidla :)