glazura czekoladowa

Przepis na glazurę czekoladową na ciasteczka

Dziś mam dla was bardzo uniwersalny przepis, który może się wam przydać nie raz. Glazura czekoladowa to idealne rozwiązanie przy wykończeniu wszelkich słodkich wypieków – oblejecie nią ciasteczka, sernik, babeczki czy tort. Sprawdźcie więc mój przepis i zobaczcie jak zrobić glazurę czekoladową na ciasto i nie tylko.

pierniczki glazura

Glazura czekoladowa na wypieki przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe i smakowite udekorowanie ciasteczek lub ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

glazura czekoladowa

Glazura czekoladowa na wypieki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prostą i pyszną polewę czekoladową idealną na słodkie wypieki.
4.25 z 4 ocen
Danie Deser
Porcje 1
Wyposażenie
  • Waga kuchenna do precyzyjnego odmierzenia składników
Składniki

składniki na glazurę czekoladową do ciasteczek i ciast

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladową glazurę do dekorowania wypieków

  • Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotuj, dodaj miód.
    200 ml śmietanki kremówki, 100 g gorzkiego kakao, 250 g cukru, 225 ml wody, 50 g miodu
  • Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie aby napęczniała, a następnie krótko podgrzej ją w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła.
    25 g żelatyny
  • Dodaj żelatynę do polewy.
  • Mieszaj całość do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  • Zmiksuj masę i przecedź przez sitko.
  • Ciepłą polewę przelej do miseczki, obwiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
  • Tak przygotowana glazura może być przechowywana w lodówce przez dłuższy czas i wykorzystana wg potrzeby.
  • Przed użyciem glazurę należy partiami lekko podgrzać w mikrofalówce, dokładnie wymieszać, tak aby nabrała płynności oraz ponownie przecedzić przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  • Płynną glazurą polej wypiek – staraj się nie wyrównywać zbyt mocno, bo możesz zostawić ślady na powierzchni.
  • Pozwól aby glazura zastygła na wypieku – proces nastąpi szybciej jeśli ciasto umieścisz w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe polewa czekoladowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
glazura czekoladowa

Czekoladowa glazura do dekorowania wypieków – uwagi

Myślę, że już czas rozpocząć na blogu sezon przedświąteczny – teraz często będą się pojawiać różne świąteczne wypieki i wpisy związane ze świętami.

Mam nadzieję, że pozwali Wam to, przygotować na Boże Narodzenie wspaniałe wypieki :)

Zaczynamy od podstaw :)

Otóż chciałam Wam dziś podać przepis na rewelacyjną glazurę czekoladową, która jest idealna do pokrywania tortów, serników, różnych innych ciast oraz ciasteczek – jak np. świątecznych pierniczków :)

Glazura jest mało słodka, więc nie musicie się obawiać, że polane nią wypieki staną się zbyt słodkie.

Glazura po zastygnięciu tworzy piękną, równą, błyszczącą powierzchnię, a pierniczki skutecznie zabezpieczy przed wysychaniem :)

Będzie niezbędna przy świątecznych (i nie tylko) wypiekach.

Możecie przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce.

Taka glazura idealnie nadaje się na świąteczne pierniczki :D ale również na różne ciasta na zimo – jak np. na sernik tiramisu na zimno :)

Przepis znaleziony w Cukierni Lidla :)

Polecane przepisy do dekorowania wypieków

Zobacz również inne moje przepisy, które się sprawdzą przy dekorowaniu różnych wypieków – jak ciasta, torty czy ciasteczka. Tutaj polecam takie trzy przepisy: