Glazura czekoladowa na ciasteczka
Myślę, że już czas rozpocząć na blogu sezon przedświąteczny – teraz często będą się pojawiać różne świąteczne wypieki i wpisy związane ze świętami.
Mam nadzieję, że pozwali Wam to, przygotować na Boże Narodzenie wspaniałe wypieki :)
Zaczynamy od podstaw :)
Otóż chciałam Wam dziś podać przepis na rewelacyjną glazurę czekoladową, która jest idealna do pokrywania tortów, serników, różnych innych ciast oraz ciasteczek – jak np. świątecznych pierniczków :)
Glazura jest mało słodka, więc nie musicie się obawiać, że polane nią wypieki staną się zbyt słodkie.
Glazura po zastygnięciu tworzy piękną, równą, błyszczącą powierzchnię, a pierniczki skutecznie zabezpieczy przed wysychaniem :)
Będzie niezbędna przy świątecznych (i nie tylko) wypiekach.
Możecie przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce.
Taka glazura idealnie nadaje się na świąteczne pierniczki :D ale również na różne ciasta na zimo – jak np. na sernik tiramisu na zimno :)
Glazura czekoladowa na wypieki – przepis do druku

Glazura czekoladowa na wypieki
Składniki
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiego kakao
- 250 g cukru
- 225 ml wody
- 50 g miodu
- 25 g żelatyny + 40 ml wody
Instrukcja
- Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotuj, dodaj miód.
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie aby napęczniała, a następnie krótko podgrzej ją w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła.
- Dodaj żelatynę do polewy.
- Mieszaj całość do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Zmiksuj masę i przecedź przez sitko.
- Ciepłą polewę przelej do miseczki, obwiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
- Tak przygotowana glazura może być przechowywana w lodówce przez dłuższy czas i wykorzystana wg potrzeby.
- Przed użyciem glazurę należy partiami lekko podgrzać w mikrofalówce, dokładnie wymieszać, tak aby nabrała płynności oraz ponownie przecedzić przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
- Płynną glazurą polej wypiek - staraj się nie wyrównywać zbyt mocno, bo możesz zostawić ślady na powierzchni.
- Pozwól aby glazura zastygła na wypieku - proces nastąpi szybciej jeśli ciasto umieścisz w lodówce.
Przepis znaleziony w Cukierni Lidla :)