Mirror glaze, czyli glazura lustrzana
Dzisiaj mam dla was przepis na popularną ostatnio mirror glaze, czyli glazurę, tudzież polewę lustrzaną.
Jej ogromną zaletą jest, że możecie ją zrobić w dowolnym wymarzonym kolorze, może być nawet wielokolorowa :)
Nie bójcie się, bo nie taki diabeł straszny jak go malują – może wygląda taka glazura lustrzana na trudną do przygotowania, ale naprawdę taka nie jest :D
Jak ją raz zrobicie to sami zobaczycie :)
Do tego jest ona bardzo smaczna – tak – słodka, ale smaczna.
W końcu to połączenie białej czekolady i słodzonego mleka skondensowanego – musi więc być słodkie …. i pyszne.
Przyznaję się, że podjadałam ją łyżką i wcale nie czułam, że jest za słodka – ale wtedy miałam ogromne parcie na czekoladę, więc jestem nieobiektywna ;)
Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie sporo polewy lustrzanej – ja nią oblałam tort o średnicy 22 cm (nie wyszło mi to jeszcze do końca perfekcyjnie, ale to dopracuję), udekorowałam parę babeczek i jeszcze mi zostało trochę – mam to w lodówce – wy też możecie pozostałości przechować w lodówce, potem wystarczy masę podgrzać, wymieszać i można znowu używać :)
Aby mieć pewność, że wszystko robię ok obejrzałam sobie filmik na you tube – film jest po angielsku, ale nie musicie znać angielskiego aby go zobaczyć – najważniejsze, aby zobaczyć, co kiedy się używa i jak polać tort – do tego wystarczą oczy ;)
Ja już wcześniej robiłam taką lśniąca glazurę czekoladową i też mogę ją wam polecić – zobaczcie jak się prezentowała na serniku tiramisu na zimno :D
Wszystko jasne? To do dzieła :)
Mirror glaze, czyli glazura lustrzana
- 175 g białej czekolady
- 75 ml wody
- 150 g cukru
- 100 g słodzonego mleka skondensowanego
- 10 g żelatyny + woda do żelatyny
- barwnik spożywczy w dowolnym kolorze
- Żelatynę zalej wodą - tylko tyle aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
- W rondelku pogrzej wodę, cukier i mleko skondensowane, gdy masa zacznie delikatnie gotować się na brzegach dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
- Czekoladę posiekaj i umieść w dużej misce, zalej ją gorącą masą z rondelka i mieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści - jeśli masz z tym problem, to możesz masę zmiksować blenderem.
- Od razu po rozpuszczeniu czekolady przelej całość przez gęste sito.
- Teraz możesz dodać do glazury barwnik spożywczy - delikatnie wymieszaj, aby nie tworzyć pęcherzyków powietrza.
- Odstaw polewę do wystudzenia - do temperatury około 30 stopni - musi być lekko gęsta, ale dalej płynna.
- Ciasto które chcesz udekorować mirror glaze najlepiej wstawić na trochę do zamrażarki, aby było porządnie zimne - wtedy masa szybciej na nim zastygnie.
- Dno formy lub blachy wyłóż papierem do pieczenia, na środku postaw miseczkę, albo np. kubek, na nim postaw ciasto.
- Wylej polewę na ciasto, tak aby swobodnie spływała z jego boków, w razie konieczności wyrównaj szpatułką.
- Pozostaw ciasto na kilkanaście minut - tak aby spłynął nadmiar polewy.
- Oczyść spód ciasta z "sopelków", a ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin - tak aby polewa stężała.
- Przed podaniem udekoruj wg uznania.
- Polewę, która spłynęła z ciasta możesz zebrać do szczelnego pojemnika i wykorzystać później - wystarczy ją podgrzać do temperatury około 30 stopni i dokładnie wymieszać.
Trzeba by zrobić w ten dzień w miesiącu kiedy też będziemy miały parcie na czekoladę :D
Świetny kolor :)
Dziękuję :)