mirror glaze glazura lustrzana

Przepis na mirror glaze, czyli glazurę lustrzana

Jeśli szukacie pomysłu na efektowne, przepyszne i zachwycające wizualnie desery, polecam wypróbowanie mojego przepisu na mirror glaze! Ta lustrzana polewa to idealny sposób na ozdobienie ciast, babeczek i innych słodkości. Do przygotowania polewy potrzebujecie tylko kilku składników. Efekt końcowy to gładka, błyszcząca powierzchnia, która odbija światło i tworzy niesamowite wrażenie wizualne. Polewa ta jest prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Wasze podniebienia i oczy! Spróbujcie koniecznie!

polewa lustrzana

Polewa lustrzana mirror glaze przepis krok po kroku

Jeśli chcecie w niebanalny sposób udekorować swój tort lub ciasto na zimno, to spróbujcie zrobić tą polewę lustrzaną. Możecie ją zrobić w dowolnym kolorze :)

mirror glaze

Mirror glaze, czyli glazura lustrzana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularną polewę lustrzaną do dekoracji ciast i tortów. Zobaczcie jak ją zrobić i ozdobić nią swój wypiek.
4.50 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 1
Składniki

składniki na mirror glae

Instrukcja
 

Jak zrobić polewę lustrzaną mirror glaze

  • Żelatynę zalej wodą – tylko tyle aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
    10 g żelatyny
  • W rondelku podgrzej wodę, cukier i mleko skondensowane, gdy masa zacznie delikatnie gotować się na brzegach dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
    75 ml wody, 150 g cukru, 100 g słodzonego mleka skondensowanego
  • Czekoladę posiekaj i umieść w dużej misce, zalej ją gorącą masą z rondelka i mieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści – jeśli masz z tym problem, to możesz masę zmiksować blenderem.
    175 g białej czekolady
  • Od razu po rozpuszczeniu czekolady przelej całość przez gęste sito.
  • Teraz możesz dodać do glazury barwnik spożywczy – delikatnie wymieszaj, aby nie tworzyć pęcherzyków powietrza.
    barwnik spożywczy
  • Odstaw polewę do wystudzenia – do temperatury około 30 stopni – musi być lekko gęsta, ale dalej płynna.
  • Ciasto które chcesz udekorować mirror glaze najlepiej wstawić na trochę do zamrażarki, aby było porządnie zimne – wtedy masa szybciej na nim zastygnie.
  • Dno formy lub blachy wyłóż papierem do pieczenia, na środku postaw miseczkę, albo np. kubek, na nim postaw ciasto.
  • Wylej polewę na ciasto, tak aby swobodnie spływała z jego boków, w razie konieczności wyrównaj szpatułką.
  • Pozostaw ciasto na kilkanaście minut – tak aby spłynął nadmiar polewy.
  • Oczyść spód ciasta z "sopelków", a ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin – tak aby polewa stężała.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania.
  • Polewę, która spłynęła z ciasta możesz zebrać do szczelnego pojemnika i wykorzystać później – wystarczy ją podgrzać do temperatury około 30 stopni i dokładnie wymieszać.
Prywatne
Słowa kluczowe polewa lustrzana, polewa na tort
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
glazura lustrzana

Polewa lustrzana na tort – wskazówki

Dzisiaj mam dla was przepis na popularną ostatnio mirror glaze, czyli glazurę, tudzież polewę lustrzaną. Jej ogromną zaletą jest, że możecie ją zrobić w dowolnym wymarzonym kolorze, może być nawet wielokolorowa. Nie bójcie się, bo nie taki diabeł straszny jak go malują – może wygląda taka glazura lustrzana na trudną do przygotowania, ale naprawdę taka nie jest. Jak ją raz zrobicie to sami zobaczycie. Do tego jest ona bardzo smaczna – tak – słodka, ale smaczna. W końcu to połączenie białej czekolady i słodzonego mleka skondensowanego – musi więc być słodkie …. i pyszne. Przyznaję się, że podjadałam ją łyżką i wcale nie czułam, że jest za słodka – ale wtedy miałam ogromne parcie na czekoladę, więc jestem nieobiektywna.

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie sporo polewy lustrzanej – ja nią oblałam tort o średnicy 22 cm (nie wyszło mi to jeszcze do końca perfekcyjnie, ale to dopracuję), udekorowałam parę babeczek i jeszcze mi zostało trochę – mam to w lodówce – wy też możecie pozostałości przechować w lodówce, potem wystarczy masę podgrzać, wymieszać i można znowu używać.

Przy moim przepisie na karmelowy torcik musowy dołączyłam filmik jak oblać ciasto polewą lustrzaną, więc zachęcam was do jego obejrzenia.

Ja już wcześniej robiłam taką lśniąca glazurę czekoladową i też mogę ją wam polecić – zobaczcie jak się prezentowała na serniku tiramisu na zimno.

Wszystko jasne? To do dzieła! I jeszcze jedna sprawa, która wypłynęła przy jednym z komentarzy – ta polewa jest bardziej elastyczna, plastyczna i lepka. Nie zastyga na torcie w twardą skorupkę – nawet po pobycie w lodówce. Jeśli tak macie, to nie jest to błąd przepisu, czy też źle wykonana polewa – ona tak ma.

lustrzana glazura
polewa lustrzana

Polecane przepisy na torty

Koniecznie wypróbujcie moje przepisy na pyszne torty o różnych smakach, które możecie między innymi oblać taką polewą glazurową. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy.