Kruche ciasteczka świąteczne
Przepis na ciastka na Boże Narodzenie
Przygotuj razem ze mną pyszne kruche ciasteczka świąteczne, które idealnie nadają się do wycinania kształtów. Ciasteczka są bardzo smaczne, a to dzięki dodanym do nich mielonym migdałom i odrobinie cynamonu. Każdy kęs wspaniale chrupie, a jednocześnie rozpływa się w ustach. To idealne ciasteczka dla dzieci i dorosłych. Koniecznie sprawdźcie mój przepis na te ciasteczka i sprawdźcie jak zrobić pyszne kruche ciasteczka świąteczne, które zasmakują każdemu.
Spis treści
Kruche ciasteczka świąteczne przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiące i lekko słodkie ciasteczka, które ładnie trzymają kształt, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Kruche ciasteczka świąteczne przepis
Składniki
składniki na ciasteczka świąteczne
- 200 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
- 1 jajko ( użyłam rozmiar L)
- 0,5 łyżeczki cynamonu (mielonego )
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 80 g migdałów (mielonych (2/3 szklanki) )
- 2 łyżki soku z cytryny
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne krok po kroku
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste.200 g masła, 100 g cukru pudru
- Mąkę wymieszaj z cynamonem oraz z mielonymi migdałami.0,5 łyżeczki cynamonu, 300 g mąki pszennej, 80 g migdałów
- Do masy maślanej dodaj sok z cytryny oraz jajko i krótko zmiksuj.2 łyżki soku z cytryny, 1 jajko
- Zmniejsz obroty i wsypuj powoli mąkę.
- Na koniec krótko zagnieć ciasto, tak aby cała mąka się dobrze połączyła.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą – spłaszcz na placek i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Blat kuchenny posyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto do grubości około 5 mm.
- Wytnij ciasteczka, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Resztę ciasta ponownie krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij ciastka.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut – aż będę lekko rumiane na brzegach.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kruche ciastka na święta – uwagi
Nie wyobrażam sobie, aby na święta nie upiec wielkiego pudła różnych ciasteczek :)
Zawsze mam masę pierniczków oraz trochę innych ciastek.
W tym roku do mojego pudła zawędrowały już te ciastka świąteczne kruche.
Są one szybkie i proste do zrobienia, po schłodzeniu w lodówce idealnie się wałkują.
Po wycięciu i upieczeniu zachowują swój kształt.
Ciastka są idealnie chrupiące, a jednocześnie rozpływają się w ustach :)
Swój niebywały smak zawdzięczają użytym do ciasta mielonym migdałom, cynamonowi oraz dodatkowi soku z cytryny.
Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne – wskazówki
Moje ciasteczka to ciasteczka maślane.
Skoro maślane, to oczywiście potrzebujecie tu masło – ma być miękkie – w temperaturze pokojowej.
Ja do zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą i białą masę. Zamiast cukru pudru możecie również użyć zwykły cukier kryształ, tylko wtedy będziecie musieli dłużej miksować masło z cukrem – aż cukier się rozpuści.
Jeśli chcecie, żeby ciastka miały ładny jasny kolor, to użyjcie do nich blanszowanych migdałów (takich bez skórek). Migdały możecie zmielić samodzielnie, albo kupić mielone – wtedy szukajcie takich jasnych, a nie brązowych (mielonych ze skórką).
Ile piec kruche ciastka świąteczne?
Ja swoje kruche ciasteczka piekłam przez mniej więcej 10 minut – na trybie termoobiegu. Piekłam jedną blachę, a w tym czasie przygotowywałam drugą porcję ciasteczek z migdałami.
Ciasteczka możecie jeść od razu po upieczeniu. One same z siebie smakują znakomicie, ale jeśli chcecie to możecie je udekorować lukrem albo polać rozpuszczoną czekoladą.
Z tej porcji otrzymacie trzy blachy ciasteczek – ich ilość zależy od wielkości użytych do wycinania foremek.
Jak przechować kruche ciasteczka?
Ja polecam schować je do szczelnego pojemnika. Wtedy nie utracą swojej kruchości, a jednocześnie nie będą wysychać. Ja je przechowywałam w metalowej puszce.
Schowane w pojemnik ciasteczka mogą poleżeć nawet kilka miesięcy :)
Dlatego możecie upiec te migdałowe ciasteczka z wyprzedzeniem i przechować je do świąt.
Wypróbujcie koniecznie mój przepis na ciastka na Boże Narodzenie i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowały :)
Gorąco polecam wam również przepis na moje domowe pierniczki, ciasteczka cynamonowe albo czekoladowe markizy.
Polecane przepisy na świąteczne ciastka
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka idealne na święta i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Proste kruche ciasteczka na Boże Narodzenie przepis
Lubisz na święta pochrupać fajne ciasteczka, ale nie koniecznie przepadasz za pierniczkami? Albo może lubisz mieć większy wybór smaków? Jeśli tak, to upiecz te kruche ciastka z migdałami, cynamonem i sokiem z cytryny. To połączenie smaków sprawia, że ciasteczka smakują wybornie. Dodatkowo są idealnie chrupiące i jednocześnie rozpływają się w ustach. Ciastka przy pieczeniu ładnie trzymają kształt, więc możecie wykroić fantazyjne ciasteczka, które potem możecie podarować komuś w podarunku. To mogą być również ciasteczka na choinkę - wystarczy zrobić w nich dziurkę :)
Przepis na kruche ciasteczka z migdałami
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na proste ciasteczka i upieczcie je na Boże Narodzenie, albo nawet bez okazji. Bo takie ciasteczka można jeść o każdej porze roku :) Wycinając różne kształty możecie przygotować ciasteczka na Boże Narodzenie, albo ciastka na Wielkanoc. Świetnie się sprawdzą na urodziny i rodzinne okazje - przygotujcie je i postawcie na słodkim stole, a na pewno znikną bardzo szybko. Szczególnie dzieciom przypadną do gustu te kruche ciasteczka migdałowe, bo smakują rewelacyjnie. Możecie je podać ze szklanką mleka, albo spakować dzieciom do szkoły.
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasteczka - znajdziecie tu mnóstwo inspirujących pomysłów na te drobne domowe słodkości.