Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Kruche ciasteczka świąteczne przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne migdałowo-cynamonowe kruche ciasteczka.
4.27
z
46
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Czas gotowania
10
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasteczka
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
8
Calories
435
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasteczka świąteczne
200
g
masła
(miękkiego )
100
g
cukru pudru
((2/3 szklanki) )
1
jajko
( użyłam rozmiar L)
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
80
g
migdałów
(mielonych (2/3 szklanki) )
2
łyżki
soku z cytryny
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne krok po kroku
Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste.
200 g masła,
100 g cukru pudru
Mąkę wymieszaj z cynamonem oraz z mielonymi migdałami.
0,5 łyżeczki cynamonu,
300 g mąki pszennej,
80 g migdałów
Do masy maślanej dodaj sok z cytryny oraz jajko i krótko zmiksuj.
2 łyżki soku z cytryny,
1 jajko
Zmniejsz obroty i wsypuj powoli mąkę.
Na koniec krótko zagnieć ciasto, tak aby cała mąka się dobrze połączyła.
Zawiń ciasto w folię spożywczą - spłaszcz na placek i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Blat kuchenny posyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto do grubości około 5 mm.
Wytnij ciasteczka, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Resztę ciasta ponownie krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij ciastka.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut - aż będę lekko rumiane na brzegach.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
435
kcal
Weglowodany:
39
g
Protein:
8
g
Tłuszcz:
28
g
Słowo kluczowe
kruche ciasteczka z migdałami, migdałowe ciastka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!